Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 8:57 Temat postu: Re: Macierzy艅ski |
|
|
seljahverfi napisa: | Kto odpowie ile % nalezy sie matce po urodzeniu dziecka na urlopie macierzynskim 80 % czy 100% i w jaki spos贸b to jest naliczane ,czy trzeba przechowywac launy z ostatnich miesiecy czy jak to wyglada?? I ile trwa taki urlop. Zapewne forum w tym dziale posiada taka informacje ale cofajac sie i czytaja zajmie mi to sporo czasu dlatego pytam tu na bierzaco. |
Napisze jak bylo u mnie szlam na macierzynski w listopadzie, Trzeba im dostarczyc launy z 3ostatnich miesiecy poprzedzajacych zlozenie wniosku, oni z tych laun wyliczaja srednia, nalezy sie 100%. Tylko teraz wszystko zalezy od tego czy chcesz zeby z tych pieniedzy odbijali na ubezpiczenie na zwiazki i ew. dodatkowe ubezpieczenia. Po odliczeniu tego wszystkiego wychodzi jakies 80%. Ja nie rezygnowalam z zadnych swiadczen. Poniewaz jak bym z nich zrezygnowala to pozniej np. w zwiazkach traktowali by mnie jak nowego klijeta, chcialam miec ciaglosc wszystkiego. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| seljahverfi ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 2
| Do潮czy: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Sk眃: z K膮d艣 |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 10:30 Temat postu: :) |
|
|
Serdecznie dziekuje za info ,wszystko jasne  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 14:28 Temat postu: CIAZA |
|
|
Dziewczyny prosze poradzcie mi co moge zrobic.Jestem w 5 tyg ciazy dzwonilam zglosilam sie do poloznej w mojej przychodni na 103.Polozna umowila mnie dopiero na pierwsza wizyte 15.09.Powiedziala,ze pierwsza wizyta jest zawsze miedzi 10-15 tyg.ciazy.Czy Wy mialyscie podobnie,wydaje mi sie to duzo za pozno i martwie sie.Jest to moja pierwsza ciaza i sama nie wiem co o tym myslec.Przyjmuje witaminy pragncare zwierajace Acid folic czyli kwas foliowy?Z gory dziekuje za jakies podpowiedzi. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Trialerror
 | Do潮czy: 04 Sty 2009 | Posty: 169 | Sk眃: Reykjavik 111 |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 14:42 Temat postu: :) |
|
|
Tak to jest prawid艂owy czas wizyty ok 12-16 tydz. wiec wszystko jest OK  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pyza27
| Do潮czy: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 16:42 Temat postu: :) |
|
|
Nie mart sie wszystko jest w porz膮dku ja te偶 by艂am na pierwszej wizycie u po艂o偶nej w 12 tyg
a wczesnie w 6 bylam w DOMU MEDICAL tam tylko ginekolog zbada艂 mnie i potwierdzi艂 偶e to ci膮偶膮 i ktory tydzien a reszte ju偶 u po艂o偶nej potem bada艅 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Weronka01
| Do潮czy: 23 Mar 2009 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 22:43 Temat postu: Witam. |
|
|
Witajcie,ja obecnie jestem w 9 tyg ciazy,nie mam jeszcze umowionej wizyty ale chce isc do poloznej we wtorek bedzie to poczatek 10 tyg,to moja 2 ciaza.Jesli chodzi o pierwsza wizyte u poloznej to jesli wypada ona po 12 albo 13 tyg to powiec ci ze jest to troche puzno.Takie jest moje zdanie,jesli uda ci sie umowic wizyte wczesniej to idz ja bym nie wytrzymala tak dlugo jak bym miala czekac do 13 czy 15 tyg,juz sie nie moge doczekac aby uslyszec bicie serduszka.Dodam jeszcze to ze polozna do ktorej chodzilam powiedziala mi ze pierwsze spotkanie umawia sie do 10 tyg ale ty nie masz sie czym martwic do twoja wyzyta z moich obliczen wypadac bedzie w 11 tyg wiec dbaj o siebie i fasolke zycze duzo szczescia i radosci z faktu ze bedziesz mamusia.Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 23:02 Temat postu: |
|
|
Dzieki bardzo za odpowiedzi widze wiec,ze nie pozostalo mi nic innego tylko cierpliwie czekac.Pozdrawiam goraco  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 23:33 Temat postu: |
|
|
jenny83 napisa: | Dzieki bardzo za odpowiedzi widze wiec,ze nie pozostalo mi nic innego tylko cierpliwie czeka膰.Pozdrawiam goraco  |
Cierpliwie czeka膰 i dba膰 o siebie i male艅stwo jak tylko da si臋 najbardziej
Po艂o偶ne tu na Islandii s膮 profesjonalne i bardzo pomocne. Ka偶dy m贸j niepok贸j natychmiast by艂 weryfikowany. Osobi艣cie opiek臋 po艂o偶nej wspominam niezwykle ciep艂o." Matki 艣wiat艂a" czy jak kto woli "
Przewodniczki 艣wiat艂a" to pi臋kne i bardzo trafne okre艣lenie po艂o偶nych na wyspie
jenny83
偶ycz臋 Ci powodzenia i du偶o zdrowia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pazura0311
| Do潮czy: 13 Kwi 2008 | Posty: 33 | Sk眃: Bia艂ystok |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2009, 23:54 Temat postu: minifom |
|
|
hej mam pytanko do os贸b kt贸re u偶ywa艂y tych kropel na kolke jelitowa
jak je stosowa膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| turboneta
 | Do潮czy: 15 Lip 2008 | Posty: 1195 | Sk眃: Gda艅sk |
|
Wys砤ny: 7 Sie 2009, 0:00 Temat postu: Re: minifom |
|
|
pazura0311 napisa: | hej mam pytanko do os贸b kt贸re u偶ywa艂y tych kropel na kolke jelitowa
jak je stosowa膰 |
Nie chc臋 wyj艣膰 na przem膮drza艂膮 ale z tego co pami臋tam to na butelce jest spos贸b zastosowania kropli ale z do艣wiadczenia wiem, ze niekt贸re mamy stosowa艂y to w trakcie na tak zwane "oko", zawsze wtedy kiedy przeczuwa艂y nadej艣cie "burzy"  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pyza27
|
Wys砤ny: 7 Sie 2009, 0:07 Temat postu: Re: minifom |
|
|
pazura0311 napisa: | hej mam pytanko do os贸b kt贸re u偶ywa艂y tych kropel na kolke jelitowa
jak je stosowa膰 |
witam
a moge prosic o nazwe tych kropelek bo moja kr贸lewna ma dzis 3tyg i czuje ze nadchodzi burza dzis caly dzien steka i ma problemy z zalatwieniem sie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 7 Sie 2009, 0:16 Temat postu: |
|
|
pyza te kropelki to minifom .mi polozna zalecila 10 kropel 5 razy dziennie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| miska123102
| Do潮czy: 11 Sty 2009 | Posty: 125 | |
|
Wys砤ny: 7 Sie 2009, 8:33 Temat postu: Re:Witam |
|
|
witam dziewczyny mam pytanie jestem w prawie 37 tyg ci膮偶y niepokoi mnie moja waga przed ci膮偶膮 wa偶y艂am 64kg teraz troszke ponad 71kg troche si臋 martwie we wtorek by艂am u po艂o偶nej m贸wi艂a ze mieszcze si臋 w normie to moja druga ci膮偶a w 1 przyty艂am 20kg i dlatego si臋 martwie moze kt贸ra艣 z was mia艂a podobnie i czy by艂o wszystko w ok tylko od ostatniej wizyty kt贸ra by艂a 3 tyg wcze艣niej nie przyty艂am ani grama martwie si臋 coraz bardziej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 7 Sie 2009, 9:29 Temat postu: Re: minifom |
|
|
jak je stosowa膰 |
Te kropelki to mninifom mi tez je przepisala pilegniarka kazala dawac 10kropli przed karmieniem na poczatku pomagalo a pozniej maly mi strasznie ulewal po nich. Pozniej stosowalam je tyko 2 razy dziennie rano i wieczorem i pomagalo. W sumie dziecko kolki ma przewaznie na wieczor.
Witajcie,ja obecnie jestem w 9 tyg ciazy,nie mam jeszcze umowionej wizyty ale chce isc do poloznej we wtorek bedzie to poczatek 10 tyg,to moja 2 ciaza.Jesli chodzi o pierwsza wizyte u poloznej to jesli wypada ona po 12 albo 13 tyg to powiec ci ze jest to troche puzno.Takie jest moje zdanie,jesli uda ci sie umowic wizyte wczesniej to idz ja bym nie wytrzymala tak dlugo jak bym miala czekac do 13 czy 15 tyg,juz sie nie moge doczekac aby uslyszec bicie serduszka.Dodam jeszcze to ze polozna do ktorej chodzilam powiedziala mi ze pierwsze spotkanie umawia sie do 10 tyg ale ty nie masz sie czym martwic do twoja wyzyta z moich obliczen wypadac bedzie w 11 tyg wiec dbaj o siebie i fasolke zycze duzo szczescia i radosci z faktu ze bedziesz mamusia.Pozdrawiam
To jest normalne ale ja bymm sie uparla na wizyte przed 12 tyg a nawet 11. Ja pierwsza wizyte mialam w ok 9tyg. a w 12 chcialam miec usg (to jest tzw. usg prenatalne sprawdzaja czy dzidzius nie ma wad genetyczych) jest to badanie platne ja rok temu placilam 7tys. Zycze powodzenia. Uwazaj na siebie i na malenstwo ja jak bylam w piatym tygc. strasznie mdlalam z bolu w podbrzuszu. Nie znajac tutejszych zasad poszlam na drugi dzien do przychodni i tam sie dowiedzialam ze do 12tygc oni nie ingeruja jezeli cos zlego by sie dzialo. To byl dla mnie szok ale naszczescie synek ma sie dobrze ma juz 8m-y i 2 tyg.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 7 Sie 2009, 16:52 Temat postu: Re:Witam |
|
|
miska123102 napisa: | witam dziewczyny mam pytanie jestem w prawie 37 tyg ci膮偶y niepokoi mnie moja waga przed ci膮偶膮 wa偶y艂am 64kg teraz troszke ponad 71kg troche si臋 martwie we wtorek by艂am u po艂o偶nej m贸wi艂a ze mieszcze si臋 w normie to moja druga ci膮偶a w 1 przyty艂am 20kg i dlatego si臋 martwie moze kt贸ra艣 z was mia艂a podobnie i czy by艂o wszystko w ok tylko od ostatniej wizyty kt贸ra by艂a 3 tyg wcze艣niej nie przyty艂am ani grama martwie si臋 coraz bardziej |
A wzie艂a艣 to pod uwag臋 偶e podczas md艂o艣ci na poczatku ci膮偶y zazwyczaj si臋 troszke traci na wadze?? Moja kole偶anka najpierw straci艂a 8 kg dopiero pozniej nabiera艂a wagi z czasem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| pyza27
|
Wys砤ny: 8 Sie 2009, 12:36 Temat postu: :) |
|
|
hej
Mam do was pytanie czy ktos z was kupywal tutaj czopki glicerynowe ,jesli tak to jak one sie nazywaja (jak je nazwac w aptece zeby zrozumieli ze o nie mi chodzi ) i czy pomagaja bablom na zaparcia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 8 Sie 2009, 14:10 Temat postu: |
|
|
pyza jesli karmisz piersia a Twoje dziecko ma zaparcie sprobuj zjesc suszone sliwki. mojemu dziecku to pomoglo |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jelwes
| Do潮czy: 21 Lut 2008 | Posty: 37 | |
|
Wys砤ny: 8 Sie 2009, 21:15 Temat postu: |
|
|
Witam
Czy kt贸ra艣 z Was Dziewczyn rodz膮cych na Islandii, by艂a przez jaki艣 okres ci膮偶y w Polsce? Moja praca jest bardzo ci臋偶ka fizycznie i chcia艂abym spr贸bowac uzyska膰 zwolnienie przynajmniej na kilka miesi臋cy. M贸j m膮偶 zosta艂by w Islandii, a ja mog艂abym sp臋dzi膰 ten czas w Polsce i wr贸ci膰 do Islandii na kilka tygodni przed porodem. Czy kt贸ra艣 z Was by艂a w takiej sytuacji?
B臋d臋 wdzi臋czna za komentarze lub rady.
Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jelwes
| Do潮czy: 21 Lut 2008 | Posty: 37 | |
|
Wys砤ny: 8 Sie 2009, 21:29 Temat postu: |
|
|
I jeszcze jedno pytanie dla usystematyzowania moich wiadomo艣ci.
Ile w艂a艣ciwie trwa urlop macierzy艅ski i ile pieni膮偶k贸w pobiera si臋 podczas jego trwania? No i czym jest ten urlop "tatusiowy"?
Tematy te zacz臋艂y interesowa膰 mnie dopiero od kilku dni , wi臋c mam nadziej臋, 偶y wybaczycie mi kompetn膮 nieznajomo艣c tematu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasia11
| Do潮czy: 20 Sty 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 8 Sie 2009, 22:05 Temat postu: |
|
|
hey mam pytanko niedawno wroci艂am z polski obecnie jestem 32 tygodniu ci膮偶y papiery na macie偶y艅ski wys艂a艂am tu偶 przed wyjazdem do polski czyli 2 miesi膮ce temu do tej pory nie dosta艂am odpowiedzi jaka mo偶e byc tego przyczyna prosze o odpowiedz moze ktos byl w takiej sytuacji.Teraz jestem 8tygodni przed porodem i musia艂abym wys艂ac nastepne nie wiem co robic. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|