reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 180, 181, 182 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 15:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie s膮dze!to jest najni偶sze to co mo偶esz dota膰 z wylicze艅.poczytaj sobie a potem kogo艣 oskar偶aj.
a to o czym ty piszesz to wog贸le co innego
http://www.forum.iceland.pl/viewtopic.php?p=43444
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
lampeczka

PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 15:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kolejne info
http://praca-za-granica.wieszjak.pl/islandia/214401,Swiadczenie-macierzynskie-w-Islandii.html
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 16:01    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

monikadob napisa:
Lampeczka przepraszam ale nie wytrzymam ju偶 drugi raz wprowadzasz zam臋t w g艂owach dla ludzi.Jak si臋 nie jest pewnycm czego艣 to lepiej nic nie pisa膰.Te 45ty艣 to jest zapomoga porodowa i ona nale偶y si臋 ludziom kt贸rzy nie przepracowali na Islandii nawet miesi膮ca poprostu np. jaka艣 dziewczyna przylecia艂a na Islandi臋 i nie pracowa艂a a zasz艂a w ci膮偶e to ona w艂a艣nie mo偶e stara膰 sie o t膮 zapomog臋.A najni偶sze macierzy艅skie na Islandii wynosi co艣 ok.114ty艣.I to dotyczy os贸b kt贸re przepracowa艂y jaki艣 okres czasu na Islandii.Pozdrawiam wszystkie mamusiei ich dzidziusie.

a tak apropo to ja pisz臋 to co mi m贸wi kobieta w urz臋dzie.i to polka mi to powiedzia艂a.to ze ona by艂a w b艂臋dzie to nie m贸j problem.a Twoim obowi膮zkiem jest i艣膰 i dopyta膰 czy to prawda i jak to wygl膮da u siebie w urz臋dzie.
jak ja szuka艂膮m info na temat macierzy艅skiego najni偶szego to pisa艂o 偶e wynosi ok.46.000
Powr髏 do g髍y
monikadob

Do潮czy: 19 Lut 2009
PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 16:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To je艣li ci powiedzia艂a kobieta jak膮艣 informacj臋 to mo偶e lepiej najpierw sama to sprawdz a jak ju偶 b臋dziesz pewna to wtedy pisz na forum a nie wprowadasz w b艂膮d wiele ludzi kt贸rzy id膮 pyta膰 do urz臋du a okazuje si臋 偶e to jaka艣 plotka i wtedy cz艂owiek czuje sie jak kretyn.Nie powinno si臋 przekazywa膰 informacji niesprawdzonych takie jest moje zdanie bo wtedy powstaje straszny zam臋t.A odno艣nie macierzy艅skiego to owszem wynosi ono 80% zarobk贸w z ostatnich 6 miesi臋cy pracy ale jednak nie mo偶e ono byc ni偶sze ni偶 114ty艣 i to jest to najni偶sze a te 45ty艣 to jest zapomoga porodowa.No chyba 偶e przepisy si臋 zmieni艂y i byc mo偶e ja jestem w b艂臋dzie ale sama rodz臋 nied艂ugo tak偶e raczej jestem na bie偶膮co.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
lampeczka

PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 16:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja pisa艂am najni偶sze

http://www.faedingarorlof.is/files/Upph%E6%F0ir%202009_1077094491.pdf

czyli 25%
i dok艂adnie wynosi 49.000 z groszami
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 16:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

monikadob napisa:
To je艣li ci powiedzia艂a kobieta jak膮艣 informacj臋 to mo偶e lepiej najpierw sama to sprawdz a jak ju偶 b臋dziesz pewna to wtedy pisz na forum a nie wprowadasz w b艂膮d wiele ludzi kt贸rzy id膮 pyta膰 do urz臋du a okazuje si臋 偶e to jaka艣 plotka i wtedy cz艂owiek czuje sie jak kretyn.Nie powinno si臋 przekazywa膰 informacji niesprawdzonych takie jest moje zdanie bo wtedy powstaje straszny zam臋t.A odno艣nie macierzy艅skiego to owszem wynosi ono 80% zarobk贸w z ostatnich 6 miesi臋cy pracy ale jednak nie mo偶e ono byc ni偶sze ni偶 114ty艣 i to jest to najni偶sze a te 45ty艣 to jest zapomoga porodowa.No chyba 偶e przepisy si臋 zmieni艂y i byc mo偶e ja jestem w b艂臋dzie ale sama rodz臋 nied艂ugo tak偶e raczej jestem na bie偶膮co.

no i sprawdzi艂am.i dzwoni膮c tam potwierdzili to a jak ju偶 pisa艂am maila za jaki艣 czas to napisali mi 偶e to nie to i 偶e zasz艂a pomy艂ka.i nic ci si臋 nie sta艂o bo i ja dzwoni膮c tam i pisz膮c wysz艂am na debila i jako艣 偶yj臋.i lepiej napisa膰 jak膮艣 informacje i kto艣 niech zapyta sam ni偶 nie wiedzie膰 i nie skorzysta膰
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 16:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
ja pisa艂am najni偶sze

czyli 25% (jak na tyle pracowa艂a艣)
i dok艂adnie wynosi 49.000 z groszami
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 19:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a tu masz za 2010
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 19 Sty 2010, 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://faedingarorlof.is/files/Upph%E6%F0ir%202010_1902783829.pdf

sorry tutaj
Powr髏 do g髍y
kinia676

Do潮czy: 18 Sty 2010
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 20 Sty 2010, 18:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To zn贸w jeszcze raz ja, bo wysz艂a tu ma艂a sprzeczka na forum, a tak konkretnie na moje pytania nikt nie odpowiedzia艂:
Moje pytanie brzmi: z ilu ostatnich miesi臋cy w chwili obecnej potrzeba z艂o偶y膰 kopie wyp艂at, staraj膮c si臋 o macierzy艅skie ? 6 czy 12, czy to mo偶na sobie samemu wybra膰 ? t艂umaczy艂am sobie broszur臋 informacyjn膮 z Vinnumalastofnun, ale nie wszystko zrozumia艂am.
I czy dni do zwolnienia lekarskiego p艂atnego 100% liczone s膮 tylko z ostatniej pracy ?? czy z wcze艣niejszych r贸wnie偶 ??
Gdy偶 w pierwszej pracowa艂am ponad 2 i p贸艂 roku, a w obecnej rok, zastanawia mnie ile mi si臋 uzbiera艂o tych dni.
Z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedzi, pozdrowienia
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 20 Sty 2010, 19:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kinia676 napisa:
To zn贸w jeszcze raz ja, bo wysz艂a tu ma艂a sprzeczka na forum, a tak konkretnie na moje pytania nikt nie odpowiedzia艂:
Moje pytanie brzmi: z ilu ostatnich miesi臋cy w chwili obecnej potrzeba z艂o偶y膰 kopie wyp艂at, staraj膮c si臋 o macierzy艅skie ? 6 czy 12, czy to mo偶na sobie samemu wybra膰 ? t艂umaczy艂am sobie broszur臋 informacyjn膮 z Vinnumalastofnun, ale nie wszystko zrozumia艂am.
I czy dni do zwolnienia lekarskiego p艂atnego 100% liczone s膮 tylko z ostatniej pracy ?? czy z wcze艣niejszych r贸wnie偶 ??
Gdy偶 w pierwszej pracowa艂am ponad 2 i p贸艂 roku, a w obecnej rok, zastanawia mnie ile mi si臋 uzbiera艂o tych dni.
Z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedzi, pozdrowienia

odp. Ci tylko na pierwsze pytanie.z ilu ostatnich miesi臋cy w chwili obecnej potrzeba z艂o偶y膰 kopie wyp艂at, staraj膮c si臋 o macierzy艅skie ? 6 czy 12, czy to mo偶na sobie wybra膰 jak ja skada艂am to prosili 3ostatnie.czyli jak w kwietniu mia艂am termin to w lutym (pod koniec)sk艂ada艂am dokumenty i dawa艂am im kopie za luty, stycze艅, i grudzie艅.ale mo偶e co艣 si臋 zmieni艂o
Powr髏 do g髍y
czita
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Mar 2009
PostWys砤ny: 20 Sty 2010, 19:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do macierzynskiego sa potrezbne 3 ostatnie launy reszte oni sami sobie znajda,bo oblicza sie macierzynskie z ostatnich 12 miesiecy, ty juz sie o to nie martwisz.Jesli chdozi o te dni platne 100% jesli jeste na zwolnieniu lekarskim te dni ktore naliczyly ci sie w starej pracy sie nie licza,ile masz tych dni naliczone w obecnej pracy to ci nie powiem ale mysle ze ok miesiaca a moze wiecej,idz do ksiegowej ona ci powie ie masz tych dni,jesli tych dni bedzie np 40 a ty na zwolnieniu juz jestes a termin porodu masz puznije jak te 40 dni to mozesz udac sie do zwiazkow zawodowych i tam mozesz dpstac tez kilka dni ale nie wiem dokadnie jak to jest z tym bo ja mam tyle dni ze jak urodze to jeszcze zbiegnie mi tych dni z pracy.
kinia676

Do潮czy: 18 Sty 2010
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 20 Sty 2010, 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋kuje Wam za odpowiedz, bardzo mi pomogli艣cie Smile
Ja akurat dalej pracuje, ale jest to do艣膰 ci臋偶ka praca fizyczna i nie jestem w stanie powiedzie膰, jak d艂ugo b臋d臋 w stanie pracowa膰, dlatego staram si臋 dowiedzie膰 o takich rzeczach, jeszcze raz serdeczne dzi臋ki i pozdrawiam Smile
Powr髏 do g髍y
lampeczka

PostWys砤ny: 20 Sty 2010, 20:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a my musimy sie pochwali膰.oduczamy ma艂a ci膮gania smoka Very Happy juz 5dzien i jest dobrze Smile przesypiam noce(jak maz nie chrapie).bo do tej pory jak wypad艂 w nocy to nawet co godzin臋 wstawa艂am bo j臋cza艂a.raz sama sobie potrafila go wsadzic do buzki a byly momenty ze mama musiala Very Happy
Powr髏 do g髍y
lilianka

Do潮czy: 17 Cze 2009
PostWys砤ny: 20 Sty 2010, 23:12    Temat postu: imi臋 w akcie urodzenia Odpowiedz z cytatem

Witam mamu艣ki.
W tym kraju wszystko musi by膰 na opak,r臋ce opadaj膮 Evil or Very Mad
Czy kt贸ra艣 z Was mia艂a problem z imieniem w akcie urodzenia??
M贸j syn nie ma w akcie urodzenia imienia gdy偶 w thjodskra pytaj膮( w mail-u) czy dziecko jest ochrzczone lub czy wype艂nia艂am formularz 偶eby zarejestrowa膰 jego imi臋.
Z nazwiskiem te偶 by艂 problem,ale to ju偶 wiem jak za艂atwi膰, ale nie wiem sk膮d wzi膮膰 formularz i gdzie zarejestrowa膰 imi臋 dziecka.
Oczywi艣cie wszystkie te informacje w akcie urodzenia potrzebne s膮 do wyrobienia paszportu gdy偶 szykujemy sie powoli do odwiedzin i chrzcin w Posce.
Je艣li kt贸ra艣 mia艂a podobny problem lub wie sk膮d wzi膮膰 formularz o rejestracje imienia prosz臋 o namiary.
Pozdrawiamy
Powr髏 do g髍y
Tomek M

Do潮czy: 10 Kwi 2009
Sk眃: LUBLIN - HAFNARFJORDUR
PostWys砤ny: 21 Sty 2010, 8:34    Temat postu: Re: imi臋 w akcie urodzenia Odpowiedz z cytatem

lilianka napisa:
Witam mamu艣ki.
W tym kraju wszystko musi by膰 na opak,r臋ce opadaj膮 Evil or Very Mad
Czy kt贸ra艣 z Was mia艂a problem z imieniem w akcie urodzenia??
M贸j syn nie ma w akcie urodzenia imienia gdy偶 w thjodskra pytaj膮( w mail-u) czy dziecko jest ochrzczone lub czy wype艂nia艂am formularz 偶eby zarejestrowa膰 jego imi臋.
Z nazwiskiem te偶 by艂 problem,ale to ju偶 wiem jak za艂atwi膰, ale nie wiem sk膮d wzi膮膰 formularz i gdzie zarejestrowa膰 imi臋 dziecka.
Oczywi艣cie wszystkie te informacje w akcie urodzenia potrzebne s膮 do wyrobienia paszportu gdy偶 szykujemy sie powoli do odwiedzin i chrzcin w Posce.
Je艣li kt贸ra艣 mia艂a podobny problem lub wie sk膮d wzi膮膰 formularz o rejestracje imienia prosz臋 o namiary.
Pozdrawiamy

Ja z w艂asnego do艣wiadczenia wiem, 偶e imi臋 dziecka wpisywa艂em w druku na Borgatuni 24 - bo tam z gniazdka posz艂y dokumenty po porodzie. I my艣l臋 偶e tam powinna艣 nada膰 dziecku imi臋.
lampeczka

PostWys砤ny: 21 Sty 2010, 9:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja te偶 tam wype艂nia艂am tak膮 karteczk臋 gdzie musia艂am poda膰 imi臋 i nazwisko i chyba kennitala
Powr髏 do g髍y
kasiak275

Do潮czy: 24 Lis 2008
PostWys砤ny: 21 Sty 2010, 10:31    Temat postu: zasilek macierzynski Odpowiedz z cytatem

witam mam ma艂e pytanko zwi膮zane z macierzy艅skim czy mo偶e mi kto艣 napisac jak to jest je艣li jest sie na bezrobociu od roku i juz zlozy艂am wniosek o urlop macierzynski ale niewiem ile go wyjdzie?jak oni wyliczaja z bezrobocia?? dzieki za odpowiedz Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
czita
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Mar 2009
PostWys砤ny: 21 Sty 2010, 11:29    Temat postu: Re: zasilek macierzynski Odpowiedz z cytatem

kasiak275 napisa:
witam mam ma艂e pytanko zwi膮zane z macierzy艅skim czy mo偶e mi kto艣 napisac jak to jest je艣li jest sie na bezrobociu od roku i juz zlozy艂am wniosek o urlop macierzynski ale niewiem ile go wyjdzie?jak oni wyliczaja z bezrobocia?? dzieki za odpowiedz Pozdrawiam

Powinnas dostac papier z wyliczeniem ile bedziesz dostawac na miesiac.Wiecje nie moge powiedziec bo jeszcze nie bylam na zasilku.
lampeczka

PostWys砤ny: 21 Sty 2010, 11:32    Temat postu: Re: zasilek macierzynski Odpowiedz z cytatem

kasiak275 napisa:

a ile procent zasi艂ku dostajesz??bo to jest istotne
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 180, 181, 182 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 181 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.