Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Sty 2010, 16:01 Temat postu: Re: hej |
|
|
monikadob napisa: | Lampeczka przepraszam ale nie wytrzymam ju偶 drugi raz wprowadzasz zam臋t w g艂owach dla ludzi.Jak si臋 nie jest pewnycm czego艣 to lepiej nic nie pisa膰.Te 45ty艣 to jest zapomoga porodowa i ona nale偶y si臋 ludziom kt贸rzy nie przepracowali na Islandii nawet miesi膮ca poprostu np. jaka艣 dziewczyna przylecia艂a na Islandi臋 i nie pracowa艂a a zasz艂a w ci膮偶e to ona w艂a艣nie mo偶e stara膰 sie o t膮 zapomog臋.A najni偶sze macierzy艅skie na Islandii wynosi co艣 ok.114ty艣.I to dotyczy os贸b kt贸re przepracowa艂y jaki艣 okres czasu na Islandii.Pozdrawiam wszystkie mamusiei ich dzidziusie. |
a tak apropo to ja pisz臋 to co mi m贸wi kobieta w urz臋dzie.i to polka mi to powiedzia艂a.to ze ona by艂a w b艂臋dzie to nie m贸j problem.a Twoim obowi膮zkiem jest i艣膰 i dopyta膰 czy to prawda i jak to wygl膮da u siebie w urz臋dzie.
jak ja szuka艂膮m info na temat macierzy艅skiego najni偶szego to pisa艂o 偶e wynosi ok.46.000 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| monikadob
| Do潮czy: 19 Lut 2009 | Posty: 40 | |
|
Wys砤ny: 19 Sty 2010, 16:33 Temat postu: |
|
|
To je艣li ci powiedzia艂a kobieta jak膮艣 informacj臋 to mo偶e lepiej najpierw sama to sprawdz a jak ju偶 b臋dziesz pewna to wtedy pisz na forum a nie wprowadasz w b艂膮d wiele ludzi kt贸rzy id膮 pyta膰 do urz臋du a okazuje si臋 偶e to jaka艣 plotka i wtedy cz艂owiek czuje sie jak kretyn.Nie powinno si臋 przekazywa膰 informacji niesprawdzonych takie jest moje zdanie bo wtedy powstaje straszny zam臋t.A odno艣nie macierzy艅skiego to owszem wynosi ono 80% zarobk贸w z ostatnich 6 miesi臋cy pracy ale jednak nie mo偶e ono byc ni偶sze ni偶 114ty艣 i to jest to najni偶sze a te 45ty艣 to jest zapomoga porodowa.No chyba 偶e przepisy si臋 zmieni艂y i byc mo偶e ja jestem w b艂臋dzie ale sama rodz臋 nied艂ugo tak偶e raczej jestem na bie偶膮co. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Sty 2010, 16:40 Temat postu: |
|
|
monikadob napisa: | To je艣li ci powiedzia艂a kobieta jak膮艣 informacj臋 to mo偶e lepiej najpierw sama to sprawdz a jak ju偶 b臋dziesz pewna to wtedy pisz na forum a nie wprowadasz w b艂膮d wiele ludzi kt贸rzy id膮 pyta膰 do urz臋du a okazuje si臋 偶e to jaka艣 plotka i wtedy cz艂owiek czuje sie jak kretyn.Nie powinno si臋 przekazywa膰 informacji niesprawdzonych takie jest moje zdanie bo wtedy powstaje straszny zam臋t.A odno艣nie macierzy艅skiego to owszem wynosi ono 80% zarobk贸w z ostatnich 6 miesi臋cy pracy ale jednak nie mo偶e ono byc ni偶sze ni偶 114ty艣 i to jest to najni偶sze a te 45ty艣 to jest zapomoga porodowa.No chyba 偶e przepisy si臋 zmieni艂y i byc mo偶e ja jestem w b艂臋dzie ale sama rodz臋 nied艂ugo tak偶e raczej jestem na bie偶膮co. |
no i sprawdzi艂am.i dzwoni膮c tam potwierdzili to a jak ju偶 pisa艂am maila za jaki艣 czas to napisali mi 偶e to nie to i 偶e zasz艂a pomy艂ka.i nic ci si臋 nie sta艂o bo i ja dzwoni膮c tam i pisz膮c wysz艂am na debila i jako艣 偶yj臋.i lepiej napisa膰 jak膮艣 informacje i kto艣 niech zapyta sam ni偶 nie wiedzie膰 i nie skorzysta膰 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 19 Sty 2010, 16:48 Temat postu: |
|
|
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kinia676
| Do潮czy: 18 Sty 2010 | Posty: 29 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 20 Sty 2010, 18:39 Temat postu: |
|
|
To zn贸w jeszcze raz ja, bo wysz艂a tu ma艂a sprzeczka na forum, a tak konkretnie na moje pytania nikt nie odpowiedzia艂:
Moje pytanie brzmi: z ilu ostatnich miesi臋cy w chwili obecnej potrzeba z艂o偶y膰 kopie wyp艂at, staraj膮c si臋 o macierzy艅skie ? 6 czy 12, czy to mo偶na sobie samemu wybra膰 ? t艂umaczy艂am sobie broszur臋 informacyjn膮 z Vinnumalastofnun, ale nie wszystko zrozumia艂am.
I czy dni do zwolnienia lekarskiego p艂atnego 100% liczone s膮 tylko z ostatniej pracy ?? czy z wcze艣niejszych r贸wnie偶 ??
Gdy偶 w pierwszej pracowa艂am ponad 2 i p贸艂 roku, a w obecnej rok, zastanawia mnie ile mi si臋 uzbiera艂o tych dni.
Z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedzi, pozdrowienia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 20 Sty 2010, 19:06 Temat postu: |
|
|
kinia676 napisa: | To zn贸w jeszcze raz ja, bo wysz艂a tu ma艂a sprzeczka na forum, a tak konkretnie na moje pytania nikt nie odpowiedzia艂:
Moje pytanie brzmi: z ilu ostatnich miesi臋cy w chwili obecnej potrzeba z艂o偶y膰 kopie wyp艂at, staraj膮c si臋 o macierzy艅skie ? 6 czy 12, czy to mo偶na sobie samemu wybra膰 ? t艂umaczy艂am sobie broszur臋 informacyjn膮 z Vinnumalastofnun, ale nie wszystko zrozumia艂am.
I czy dni do zwolnienia lekarskiego p艂atnego 100% liczone s膮 tylko z ostatniej pracy ?? czy z wcze艣niejszych r贸wnie偶 ??
Gdy偶 w pierwszej pracowa艂am ponad 2 i p贸艂 roku, a w obecnej rok, zastanawia mnie ile mi si臋 uzbiera艂o tych dni.
Z g贸ry dzi臋kuje za odpowiedzi, pozdrowienia |
odp. Ci tylko na pierwsze pytanie.z ilu ostatnich miesi臋cy w chwili obecnej potrzeba z艂o偶y膰 kopie wyp艂at, staraj膮c si臋 o macierzy艅skie ? 6 czy 12, czy to mo偶na sobie wybra膰 jak ja skada艂am to prosili 3ostatnie.czyli jak w kwietniu mia艂am termin to w lutym (pod koniec)sk艂ada艂am dokumenty i dawa艂am im kopie za luty, stycze艅, i grudzie艅.ale mo偶e co艣 si臋 zmieni艂o |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 20 Sty 2010, 19:14 Temat postu: |
|
|
Do macierzynskiego sa potrezbne 3 ostatnie launy reszte oni sami sobie znajda,bo oblicza sie macierzynskie z ostatnich 12 miesiecy, ty juz sie o to nie martwisz.Jesli chdozi o te dni platne 100% jesli jeste na zwolnieniu lekarskim te dni ktore naliczyly ci sie w starej pracy sie nie licza,ile masz tych dni naliczone w obecnej pracy to ci nie powiem ale mysle ze ok miesiaca a moze wiecej,idz do ksiegowej ona ci powie ie masz tych dni,jesli tych dni bedzie np 40 a ty na zwolnieniu juz jestes a termin porodu masz puznije jak te 40 dni to mozesz udac sie do zwiazkow zawodowych i tam mozesz dpstac tez kilka dni ale nie wiem dokadnie jak to jest z tym bo ja mam tyle dni ze jak urodze to jeszcze zbiegnie mi tych dni z pracy. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kinia676
| Do潮czy: 18 Sty 2010 | Posty: 29 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 20 Sty 2010, 19:23 Temat postu: |
|
|
Dzi臋kuje Wam za odpowiedz, bardzo mi pomogli艣cie
Ja akurat dalej pracuje, ale jest to do艣膰 ci臋偶ka praca fizyczna i nie jestem w stanie powiedzie膰, jak d艂ugo b臋d臋 w stanie pracowa膰, dlatego staram si臋 dowiedzie膰 o takich rzeczach, jeszcze raz serdeczne dzi臋ki i pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 20 Sty 2010, 20:33 Temat postu: |
|
|
a my musimy sie pochwali膰.oduczamy ma艂a ci膮gania smoka juz 5dzien i jest dobrze przesypiam noce(jak maz nie chrapie).bo do tej pory jak wypad艂 w nocy to nawet co godzin臋 wstawa艂am bo j臋cza艂a.raz sama sobie potrafila go wsadzic do buzki a byly momenty ze mama musiala  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lilianka
| Do潮czy: 17 Cze 2009 | Posty: 34 | |
|
Wys砤ny: 20 Sty 2010, 23:12 Temat postu: imi臋 w akcie urodzenia |
|
|
Witam mamu艣ki.
W tym kraju wszystko musi by膰 na opak,r臋ce opadaj膮
Czy kt贸ra艣 z Was mia艂a problem z imieniem w akcie urodzenia??
M贸j syn nie ma w akcie urodzenia imienia gdy偶 w thjodskra pytaj膮( w mail-u) czy dziecko jest ochrzczone lub czy wype艂nia艂am formularz 偶eby zarejestrowa膰 jego imi臋.
Z nazwiskiem te偶 by艂 problem,ale to ju偶 wiem jak za艂atwi膰, ale nie wiem sk膮d wzi膮膰 formularz i gdzie zarejestrowa膰 imi臋 dziecka.
Oczywi艣cie wszystkie te informacje w akcie urodzenia potrzebne s膮 do wyrobienia paszportu gdy偶 szykujemy sie powoli do odwiedzin i chrzcin w Posce.
Je艣li kt贸ra艣 mia艂a podobny problem lub wie sk膮d wzi膮膰 formularz o rejestracje imienia prosz臋 o namiary.
Pozdrawiamy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Tomek M
| Do潮czy: 10 Kwi 2009 | Posty: 48 | Sk眃: LUBLIN - HAFNARFJORDUR |
|
Wys砤ny: 21 Sty 2010, 8:34 Temat postu: Re: imi臋 w akcie urodzenia |
|
|
lilianka napisa: | Witam mamu艣ki.
W tym kraju wszystko musi by膰 na opak,r臋ce opadaj膮
Czy kt贸ra艣 z Was mia艂a problem z imieniem w akcie urodzenia??
M贸j syn nie ma w akcie urodzenia imienia gdy偶 w thjodskra pytaj膮( w mail-u) czy dziecko jest ochrzczone lub czy wype艂nia艂am formularz 偶eby zarejestrowa膰 jego imi臋.
Z nazwiskiem te偶 by艂 problem,ale to ju偶 wiem jak za艂atwi膰, ale nie wiem sk膮d wzi膮膰 formularz i gdzie zarejestrowa膰 imi臋 dziecka.
Oczywi艣cie wszystkie te informacje w akcie urodzenia potrzebne s膮 do wyrobienia paszportu gdy偶 szykujemy sie powoli do odwiedzin i chrzcin w Posce.
Je艣li kt贸ra艣 mia艂a podobny problem lub wie sk膮d wzi膮膰 formularz o rejestracje imienia prosz臋 o namiary.
Pozdrawiamy |
Ja z w艂asnego do艣wiadczenia wiem, 偶e imi臋 dziecka wpisywa艂em w druku na Borgatuni 24 - bo tam z gniazdka posz艂y dokumenty po porodzie. I my艣l臋 偶e tam powinna艣 nada膰 dziecku imi臋. _________________ Guilty for being the best |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 21 Sty 2010, 9:45 Temat postu: |
|
|
ja te偶 tam wype艂nia艂am tak膮 karteczk臋 gdzie musia艂am poda膰 imi臋 i nazwisko i chyba kennitala |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasiak275
| Do潮czy: 24 Lis 2008 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 21 Sty 2010, 10:31 Temat postu: zasilek macierzynski |
|
|
witam mam ma艂e pytanko zwi膮zane z macierzy艅skim czy mo偶e mi kto艣 napisac jak to jest je艣li jest sie na bezrobociu od roku i juz zlozy艂am wniosek o urlop macierzynski ale niewiem ile go wyjdzie?jak oni wyliczaja z bezrobocia?? dzieki za odpowiedz Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| czita Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wys砤ny: 21 Sty 2010, 11:29 Temat postu: Re: zasilek macierzynski |
|
|
kasiak275 napisa: | witam mam ma艂e pytanko zwi膮zane z macierzy艅skim czy mo偶e mi kto艣 napisac jak to jest je艣li jest sie na bezrobociu od roku i juz zlozy艂am wniosek o urlop macierzynski ale niewiem ile go wyjdzie?jak oni wyliczaja z bezrobocia?? dzieki za odpowiedz Pozdrawiam |
Powinnas dostac papier z wyliczeniem ile bedziesz dostawac na miesiac.Wiecje nie moge powiedziec bo jeszcze nie bylam na zasilku. _________________ "Nie mo偶emy utrzyma膰 偶adnego dnia, ale mo偶emy go nie straci膰" |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 21 Sty 2010, 11:32 Temat postu: Re: zasilek macierzynski |
|
|
kasiak275 napisa: | witam mam ma艂e pytanko zwi膮zane z macierzy艅skim czy mo偶e mi kto艣 napisac jak to jest je艣li jest sie na bezrobociu od roku i juz zlozy艂am wniosek o urlop macierzynski ale niewiem ile go wyjdzie?jak oni wyliczaja z bezrobocia?? dzieki za odpowiedz Pozdrawiam |
a ile procent zasi艂ku dostajesz??bo to jest istotne |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|