reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 209, 210, 211 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
pyza27

Do潮czy: 12 Cze 2009
PostWys砤ny: 4 Maj 2010, 7:48    Temat postu: Re: ,, Odpowiedz z cytatem

pyza27 napisa:
karolciaisk napisa:
mi wyplacaja 6 kazdego miesiaca ilona 76 mozesz ubiegac sie o to gdy maluszek skonczy pol roczku jezeli opiekujesz sie nimTY pozdrawiam

9 nie 6
moja mala skonczyla 9 miesiecy i wlasnie dostalismy ten dodatek
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Katrina

Do潮czy: 26 Maj 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 4 Maj 2010, 9:39    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny.
Temat dodatk贸w by艂 ju偶 wcze艣niej poruszany ale opisz臋 to raz jeszcze bo za du偶o szukania Wink
Dodatek na dziecko kt贸re nie uko艅czy艂o 2 latek wyp艂acany jest :
-dla rodzica samotnie wychowuj膮cego od 6 miesi膮ca 偶ycia
- dla rodzic贸w wsp贸lnie wychowuj膮cych dzieciaczki (ma艂偶e艅stwo, konkubinat) wyp艂acane s膮 od 9 miesi膮ca 偶ycia przez max 12 miesi臋cy. W tym wypadku dodatek jest podzielony czyli 2/3 tego okresu pobiera go jeden z rodzic贸w natomiast 1/3 pozosta艂膮 cz臋艣膰 tego okresu pobiera nast臋pny rodzic.
Warunkiem otrzymania tego dodatku jest najpierw zapisanie dziecka do wybranego przez siebie przedszkola.
Wniosek o ten dodatek dodatek mo偶na sk艂ada膰 przez internet.
Link do tego wniosku :
https://rafraen.reykjavik.is/pages/innskraning/?logon_redirect_uri=%2Fpages%2Fnotandi%2Fumsoknir%2Fumsoknumthjonustutryggingu%2F%3Fiw_language%3Dis_IS
Powr髏 do g髍y
ilona76
=user usuni臋ty na w艂asn膮 pro艣b臋=
Do潮czy: 28 Lut 2010
PostWys砤ny: 4 Maj 2010, 11:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielkie dzieki za informacje! Przydadza sie! M贸j f膮fel ma dopiero 8 miesi臋cy! pozdrawiam!
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
PostWys砤ny: 4 Maj 2010, 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ilona76 napisa:
Wielkie dzieki za informacje! Przydadza sie! M贸j f膮fel ma dopiero 8 miesi臋cy! pozdrawiam!

wiec juz idz i zloz wniosek bo nie wyplacaja tego wstecz. Moj maly konczyl 10mcy we wrzesniu 24, ja bylam w tym biurze na poczatku wrzesnia i juz mi nie wyplacili calej sumy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 4 Maj 2010, 11:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ilona76 napisa:

to az 8m.Smile)zazwyczaj zapisuje si臋 dziecko do przedszkola w wieku 6m.a potem sk艂ada wniosek o te pieni膮偶ki musisz odby膰 2spotkania i dopiero wtedy wyp艂ac膮 ci pieni膮偶ki.
sa tez przypadki gdzie matka ko艅czy macierzy艅ski po 6m.ojciec si臋 zrzeka swojego i te偶 dostanie te pieni膮dze wcze艣niej ni偶 jak dziecko uko艅czy 9m.
Powr髏 do g髍y
Katrina

Do潮czy: 26 Maj 2008
PostWys砤ny: 4 Maj 2010, 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A wi臋c w艂a艣nie, ka偶dy urz膮d mo偶e indywidualnie podej艣膰 do kwestii tych dodatk贸w. To prawda 偶e 偶e wniosek nale偶y sk艂ada膰 jak najwcze艣niej, najcz臋艣ciej kiedy dziecko ko艅czy p贸艂 roczku. Tutaj w Islandii niestety ale trzeba wszystkiego samemu dopilnowa膰.
Powr髏 do g髍y
kocurek
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Lut 2009
Sk眃: Rvk
PostWys砤ny: 5 Maj 2010, 14:47    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Witam mam pytanko do mamusiek z Breidholtu. Jutro mam pierwsza wizyte na naszym osiedlu, troszke sie jako艣 obawiam, mam zam贸wionego t艂umacza, ale to pierwsza taka moja wizyta zwi膮zana z ci膮偶膮. Mo偶ecie mi powiedzie膰 jak jest z personelem tutaj? Czy zam贸wiony t艂umacz bedzie napewno, nie znam a偶 tak dobrze j臋zyka, 偶eby rozmawia膰 swobodnie z lekarzem i polo偶na. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Powr髏 do g髍y
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 5 Maj 2010, 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej kocurku! do jakiej przychodni idziesz? na mjodd?? jesli tam to moja siostra tez tam chodzi i jest bardzo zadowolona. Zamawiala tlumacza ale niestety tak wypadlo ze tego samego dnia ja mialam z dzieckiem wizyte u okulisty o 10 ona o 11 polozna i dziwnym trafem mialysmy umowiona ta sama tlumaczke, mi z corka zeszlo bo trzeba bylo kropelki wpuscic i czekac 20 min wiec tlumaczka nie zdazyla do siostry a gdybym wiedziala to bym dala rade. Polozna dogadywala sie z siostra za pomoca internetu google translate czy jakos tak i sie dogadaly:) na kolejna wizyte siostra tlumacza juz nie bierze. 3maj sie zobaczysz ze bedziesz zadowolona. Opisz nam wrazenia po wizycie
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
PostWys砤ny: 5 Maj 2010, 22:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc dziewczynki,
mam malutki problem- a mianowicie w poniedzialek mam USG ale zapomnialam na jaka godzine, moze znacie jakis numer kontaktowy?
THX
Powr髏 do g髍y
sania

Do潮czy: 05 Lip 2009
PostWys砤ny: 6 Maj 2010, 12:13    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie Mamusie:)
P艂yniemy z cztero miesieczn膮 c贸reczk膮 dp Polski mo偶e kt贸ra艣 z Was p艂yne艂a rownie偶 i mo偶臋 Mi powidzie膰 jak wasze pociechy znios艂y taka podr贸偶. Jak mo偶na urozmaici膰 dziecku ten czas, 偶eby sie nie m臋czy艂o.
A mo偶e kto艣 z Was jedzie 2 czerwca zawsze to ra藕niej jecha膰 w grupie i bezpieczniej. Pozdrawiam.
Powr髏 do g髍y
kocurek
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 24 Lut 2009
Sk眃: Rvk
PostWys砤ny: 6 Maj 2010, 15:00    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Hej jestem ju偶 po Smile T艂umacz sie nie zjawi艂, babki dzwoni艂y ale cisza. Ja mia艂am wizyte na breidholcie bo to moj rejon. Personel bardzo sympatyczny, jako艣 da艂am rade sie dogada膰 z nimi hi hi, jak po艂o偶na chcia艂a spyta膰 o co艣 bardziej skomplikowanego to wpisywa艂a w co艣 podobnego do google t艂umacza i pokazywa艂a mi i wtedy by艂o jasne :)Og贸lne wra偶enie bardzo pozytywne, troszke na poczatku sie zestresowa艂am z braku t艂umacza ale jako艣 posz艂o. Na nastepna wizyte maja mi zam贸wi膰 t艂umacza te偶, 偶ebym mog艂a z po艂o偶na sobie porozmawia膰 na szersze tematy no i swodobniej i dla niej i dla mnie:) Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 13 Maj 2010, 12:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny,
sluchajcie jestem w koncowce 21tc i od paru dni mecza mnie wymioty.
Czy Wy tez tak mialyscie czy powinnam zglosic sie do lekarza???
Powr髏 do g髍y
karolciaisk

Do潮czy: 08 Gru 2008
PostWys砤ny: 13 Maj 2010, 17:14    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny wiecie moze cos na temat leczenia zabkow u maluchow u tutejszego dentysty czy maja jakies sposoby tak jak w Polsce?bo mojemu synkowi pojawila sie prochnica na jedynce ma 16 mcy i chcialabym zapobiec jej rozprzestrzenianiu wiecie cos na ten temat ?pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
sylwiapiotrek

Do潮czy: 15 Mar 2010
PostWys砤ny: 13 Maj 2010, 17:42    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny mam prosbe moglaby mi ktoras z Was napisac jak ma wygladac wzor po angielsku pisma, bo chce sie starac o becikowe w Polsce i niebardzo wiem jak ono ma wygladac. Jezeli nie bylby to problem to prosilabym przeslac mi ten wzor na priv. Z gory wielkie dzieki pzdr
Powr髏 do g髍y
Grazyna

Do潮czy: 06 Gru 2005
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 13 Maj 2010, 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za leczenie p艂acisz i dostajesz rachunek, z kt贸rym si臋 zg艂aszasz do gminy i tam Ci zwracaj膮 oko艂o 50 procent wysoko艣ci rachunku. Leczenie jest wed艂ug mnie lepsze ni偶 w Polsce robi膮 raczej drogo , ale daj膮 gwarancj臋 i staraj膮 si臋 dobrze zrobi膰 najlepiej uda膰 si臋 do polecanego dentysty. Cz臋sto najpierw robi膮 prze艣wietlenie wszystkich z膮bk贸w i dopiero na podstawie zdj臋cia ustalaj膮 plan leczenia. A co do dodatku dzieciom powy偶ej 9 miesi膮ca 偶ycia to jest r贸偶na kwota w poszczeg贸lnych gminach, a cz臋sto w og贸le jej nie ma( czyli nie przyznaj膮 wcale)
karolciaisk

PostWys砤ny: 13 Maj 2010, 23:06    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

ok ale jak lecza zabki plombuja czy robia lakowanie czy cos takiego bo maly to nawet dobrze zajrzec sobie nie da w buzke ?dziekuje za informacje pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Grazyna

Do潮czy: 06 Gru 2005
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 14 Maj 2010, 7:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja z膮bk贸w nie lakowa艂am tutaj. Ale w Polsce lakowa艂am starszy dzieciom i nie wiem czy nie umieli czy co , ale te lakowanie nic nie da艂o. My艣l臋 ,偶e trzeba si臋 spyta膰 po prostu przy zamawianiu telefonicznym wizyty.
karolciaisk

PostWys砤ny: 14 Maj 2010, 9:54    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

dziekuje za informacje pozdrawiam
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 15 Maj 2010, 17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny mam do Was pytanko dotyczace przewozenia wozka samolotem.
A mianowicie jak to wyglada jezeli chcialabym przywiesc wozek z PL do IS?
Czy bede musiala cos zaplacic?
Powr髏 do g髍y

PostWys砤ny: 15 Maj 2010, 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam, ze chce go przywiesc sama ale jeszcze z Dzidzia w brzuszku:)
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 209, 210, 211 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 210 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.