Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| pyza27
| Do潮czy: 12 Cze 2009 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 4 Maj 2010, 7:48 Temat postu: Re: ,, |
|
|
pyza27 napisa: | karolciaisk napisa: | mi wyplacaja 6 kazdego miesiaca ilona 76 mozesz ubiegac sie o to gdy maluszek skonczy pol roczku jezeli opiekujesz sie nimTY pozdrawiam |
9 nie 6
moja mala skonczyla 9 miesiecy i wlasnie dostalismy ten dodatek |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 4 Maj 2010, 9:39 Temat postu: :) |
|
|
Hej dziewczyny.
Temat dodatk贸w by艂 ju偶 wcze艣niej poruszany ale opisz臋 to raz jeszcze bo za du偶o szukania
Dodatek na dziecko kt贸re nie uko艅czy艂o 2 latek wyp艂acany jest :
-dla rodzica samotnie wychowuj膮cego od 6 miesi膮ca 偶ycia
- dla rodzic贸w wsp贸lnie wychowuj膮cych dzieciaczki (ma艂偶e艅stwo, konkubinat) wyp艂acane s膮 od 9 miesi膮ca 偶ycia przez max 12 miesi臋cy. W tym wypadku dodatek jest podzielony czyli 2/3 tego okresu pobiera go jeden z rodzic贸w natomiast 1/3 pozosta艂膮 cz臋艣膰 tego okresu pobiera nast臋pny rodzic.
Warunkiem otrzymania tego dodatku jest najpierw zapisanie dziecka do wybranego przez siebie przedszkola.
Wniosek o ten dodatek dodatek mo偶na sk艂ada膰 przez internet.
Link do tego wniosku :
https://rafraen.reykjavik.is/pages/innskraning/?logon_redirect_uri=%2Fpages%2Fnotandi%2Fumsoknir%2Fumsoknumthjonustutryggingu%2F%3Fiw_language%3Dis_IS |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ilona76 =user usuni臋ty na w艂asn膮 pro艣b臋=
| Do潮czy: 28 Lut 2010 | Posty: 53 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 4 Maj 2010, 11:26 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzieki za informacje! Przydadza sie! M贸j f膮fel ma dopiero 8 miesi臋cy! pozdrawiam! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 4 Maj 2010, 11:50 Temat postu: |
|
|
ilona76 napisa: | Wielkie dzieki za informacje! Przydadza sie! M贸j f膮fel ma dopiero 8 miesi臋cy! pozdrawiam! |
wiec juz idz i zloz wniosek bo nie wyplacaja tego wstecz. Moj maly konczyl 10mcy we wrzesniu 24, ja bylam w tym biurze na poczatku wrzesnia i juz mi nie wyplacili calej sumy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 4 Maj 2010, 11:56 Temat postu: |
|
|
ilona76 napisa: | Wielkie dzieki za informacje! Przydadza sie! M贸j f膮fel ma dopiero 8 miesi臋cy! pozdrawiam! |
to az 8m. )zazwyczaj zapisuje si臋 dziecko do przedszkola w wieku 6m.a potem sk艂ada wniosek o te pieni膮偶ki musisz odby膰 2spotkania i dopiero wtedy wyp艂ac膮 ci pieni膮偶ki.
sa tez przypadki gdzie matka ko艅czy macierzy艅ski po 6m.ojciec si臋 zrzeka swojego i te偶 dostanie te pieni膮dze wcze艣niej ni偶 jak dziecko uko艅czy 9m. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Katrina
| Do潮czy: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 4 Maj 2010, 12:10 Temat postu: |
|
|
A wi臋c w艂a艣nie, ka偶dy urz膮d mo偶e indywidualnie podej艣膰 do kwestii tych dodatk贸w. To prawda 偶e 偶e wniosek nale偶y sk艂ada膰 jak najwcze艣niej, najcz臋艣ciej kiedy dziecko ko艅czy p贸艂 roczku. Tutaj w Islandii niestety ale trzeba wszystkiego samemu dopilnowa膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kocurek Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Sk眃: Rvk |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2010, 14:47 Temat postu: hej |
|
|
Witam mam pytanko do mamusiek z Breidholtu. Jutro mam pierwsza wizyte na naszym osiedlu, troszke sie jako艣 obawiam, mam zam贸wionego t艂umacza, ale to pierwsza taka moja wizyta zwi膮zana z ci膮偶膮. Mo偶ecie mi powiedzie膰 jak jest z personelem tutaj? Czy zam贸wiony t艂umacz bedzie napewno, nie znam a偶 tak dobrze j臋zyka, 偶eby rozmawia膰 swobodnie z lekarzem i polo偶na. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2010, 21:51 Temat postu: |
|
|
hej kocurku! do jakiej przychodni idziesz? na mjodd?? jesli tam to moja siostra tez tam chodzi i jest bardzo zadowolona. Zamawiala tlumacza ale niestety tak wypadlo ze tego samego dnia ja mialam z dzieckiem wizyte u okulisty o 10 ona o 11 polozna i dziwnym trafem mialysmy umowiona ta sama tlumaczke, mi z corka zeszlo bo trzeba bylo kropelki wpuscic i czekac 20 min wiec tlumaczka nie zdazyla do siostry a gdybym wiedziala to bym dala rade. Polozna dogadywala sie z siostra za pomoca internetu google translate czy jakos tak i sie dogadaly:) na kolejna wizyte siostra tlumacza juz nie bierze. 3maj sie zobaczysz ze bedziesz zadowolona. Opisz nam wrazenia po wizycie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| beatka:)
| Do潮czy: 15 Lis 2008 | Posty: 145 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Maj 2010, 22:01 Temat postu: |
|
|
Czesc dziewczynki,
mam malutki problem- a mianowicie w poniedzialek mam USG ale zapomnialam na jaka godzine, moze znacie jakis numer kontaktowy?
THX |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sania
| Do潮czy: 05 Lip 2009 | Posty: 16 | |
|
Wys砤ny: 6 Maj 2010, 12:13 Temat postu: :) |
|
|
Witam wszystkie Mamusie:)
P艂yniemy z cztero miesieczn膮 c贸reczk膮 dp Polski mo偶e kt贸ra艣 z Was p艂yne艂a rownie偶 i mo偶臋 Mi powidzie膰 jak wasze pociechy znios艂y taka podr贸偶. Jak mo偶na urozmaici膰 dziecku ten czas, 偶eby sie nie m臋czy艂o.
A mo偶e kto艣 z Was jedzie 2 czerwca zawsze to ra藕niej jecha膰 w grupie i bezpieczniej. Pozdrawiam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kocurek Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 24 Lut 2009 | Posty: 96 | Sk眃: Rvk |
|
Wys砤ny: 6 Maj 2010, 15:00 Temat postu: hej |
|
|
Hej jestem ju偶 po T艂umacz sie nie zjawi艂, babki dzwoni艂y ale cisza. Ja mia艂am wizyte na breidholcie bo to moj rejon. Personel bardzo sympatyczny, jako艣 da艂am rade sie dogada膰 z nimi hi hi, jak po艂o偶na chcia艂a spyta膰 o co艣 bardziej skomplikowanego to wpisywa艂a w co艣 podobnego do google t艂umacza i pokazywa艂a mi i wtedy by艂o jasne :)Og贸lne wra偶enie bardzo pozytywne, troszke na poczatku sie zestresowa艂am z braku t艂umacza ale jako艣 posz艂o. Na nastepna wizyte maja mi zam贸wi膰 t艂umacza te偶, 偶ebym mog艂a z po艂o偶na sobie porozmawia膰 na szersze tematy no i swodobniej i dla niej i dla mnie:) Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 13 Maj 2010, 12:20 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny,
sluchajcie jestem w koncowce 21tc i od paru dni mecza mnie wymioty.
Czy Wy tez tak mialyscie czy powinnam zglosic sie do lekarza??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karolciaisk
| Do潮czy: 08 Gru 2008 | Posty: 39 | |
|
Wys砤ny: 13 Maj 2010, 17:14 Temat postu: hej |
|
|
hej dziewczyny wiecie moze cos na temat leczenia zabkow u maluchow u tutejszego dentysty czy maja jakies sposoby tak jak w Polsce?bo mojemu synkowi pojawila sie prochnica na jedynce ma 16 mcy i chcialabym zapobiec jej rozprzestrzenianiu wiecie cos na ten temat ?pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwiapiotrek
| Do潮czy: 15 Mar 2010 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 13 Maj 2010, 17:42 Temat postu: becikowe |
|
|
hej dziewczyny mam prosbe moglaby mi ktoras z Was napisac jak ma wygladac wzor po angielsku pisma, bo chce sie starac o becikowe w Polsce i niebardzo wiem jak ono ma wygladac. Jezeli nie bylby to problem to prosilabym przeslac mi ten wzor na priv. Z gory wielkie dzieki pzdr |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 13 Maj 2010, 21:46 Temat postu: |
|
|
Za leczenie p艂acisz i dostajesz rachunek, z kt贸rym si臋 zg艂aszasz do gminy i tam Ci zwracaj膮 oko艂o 50 procent wysoko艣ci rachunku. Leczenie jest wed艂ug mnie lepsze ni偶 w Polsce robi膮 raczej drogo , ale daj膮 gwarancj臋 i staraj膮 si臋 dobrze zrobi膰 najlepiej uda膰 si臋 do polecanego dentysty. Cz臋sto najpierw robi膮 prze艣wietlenie wszystkich z膮bk贸w i dopiero na podstawie zdj臋cia ustalaj膮 plan leczenia. A co do dodatku dzieciom powy偶ej 9 miesi膮ca 偶ycia to jest r贸偶na kwota w poszczeg贸lnych gminach, a cz臋sto w og贸le jej nie ma( czyli nie przyznaj膮 wcale) _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karolciaisk
|
Wys砤ny: 13 Maj 2010, 23:06 Temat postu: ... |
|
|
ok ale jak lecza zabki plombuja czy robia lakowanie czy cos takiego bo maly to nawet dobrze zajrzec sobie nie da w buzke ?dziekuje za informacje pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 14 Maj 2010, 7:36 Temat postu: |
|
|
Ja z膮bk贸w nie lakowa艂am tutaj. Ale w Polsce lakowa艂am starszy dzieciom i nie wiem czy nie umieli czy co , ale te lakowanie nic nie da艂o. My艣l臋 ,偶e trzeba si臋 spyta膰 po prostu przy zamawianiu telefonicznym wizyty. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karolciaisk
|
Wys砤ny: 14 Maj 2010, 9:54 Temat postu: ... |
|
|
dziekuje za informacje pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2010, 17:57 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny mam do Was pytanko dotyczace przewozenia wozka samolotem.
A mianowicie jak to wyglada jezeli chcialabym przywiesc wozek z PL do IS?
Czy bede musiala cos zaplacic? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2010, 17:58 Temat postu: |
|
|
Dodam, ze chce go przywiesc sama ale jeszcze z Dzidzia w brzuszku:) |