Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Krakau75
| Do潮czy: 10 Lut 2006 | Posty: 25 | Sk眃: Cracow |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 12:57 Temat postu: |
|
|
A ja my艣le 偶e jak kto艣 jest sympatycznym optymist膮 i wyr贸znia si臋 swoj膮 osobowo艣ci膮 to niemusi si臋 obawia膰 dyskryminacji bo da sobie rad臋 i znajdzie szybko nowych przyjaci贸艂. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Jola
 | Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 12:58 Temat postu: |
|
|
No i ca艂y czas m贸wi膮 to osoby z Islandii, kt贸re czuj膮 si臋 tam dobrze.
Nawet g艂upio jest si臋 zachowa膰 brzydko w stosunku do kogo艣, kto odnosi si臋 do nas mi艂o. Tak wi臋c, u艣miech i mi艂e nastawienie do ludzi odwdzi臋cza nam si臋 tym samym. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | Do潮czy: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Sk眃: Warszawa |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 13:16 Temat postu: |
|
|
viking napisa: |
Tu ci si臋 nie dziwie. Ja bym bojkotowa艂 banki i p艂aci艂 got贸wk膮.
M贸j bank pobiera 14 wi臋c nie b臋de z Tob膮 bojkotowa艂. |
OT
To prawda, 偶e Isladczycy p艂ac膮 zwykle kart膮 i got贸wka w portfelu to rzadko艣膰?  _________________ Skandynawia - wortal raczkuj膮cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Do潮czy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 17:36 Temat postu: |
|
|
Tak to prawda ze tam praktycznie wszystkie transakcje wykonywane sa karta.Jako zapracowany narod ,chyba nie chce im sie zwracac uwagi na "drobiazgi".I nie chce mi sie rozpisywac o tym ze nie sa oszczednym narodem -bo nie sa .Co do pierdzenia przy stole i bekania to fakt,wiekszosc szczegolnie mlodych ludzi to robi.I jest to naprawde okropne.To jest wada .kazdy narod je ma.Te opowiesci Groma uznajmy za subiektywne odczucia i zakonczmy dyskusje.Co do innych ,ktorzy przestrzegaja przed polakami na wyspie i nazywaja motlochem...uogolniacie ..chyba z zazdrosci i zawisci,nie lubicie jak ktos jest zadowolony.Tu sie akurat pokrylo moje zdanie z zdaniem Groma w jednym z wczesniejszych postow.Tak wiec ...dla wrazliwych polecamy inne kraje. Co do faktu ze jesli do konkursu na stanowisko stanie Islandczyk i Polak:jak narazie w/g prawa pierszenstwo ma islandczyk a nastepnie ludzie z Unii .A jak wiadomo dla Polski sa wprowadzone ograniczenia . |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ireth Alpha Team
| Do潮czy: 22 Pa 2004 | Posty: 416 | Sk眃: Dania |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 17:43 Temat postu: |
|
|
Cezary_Baryka napisa: | Znaczy dla pieni臋dzy swoj膮 godno艣膰 zostawiasz rano w domu...?! |
Chlopcze, Ty masz problemy z rozumieniem ojczystego jezyka . Obywatel drugiej kategorii to nie osoba pozbawiona godnosci, a godnosc z kolei to nie plaszcz, ktory sie zostawia na kolku .
Cytat: | Ach ta utlanda, czego to dla szmalu nie zrobi...! |
Noo. Ponoc kazdy jest na sprzedaz, tylko jest to kwestia ceny .
Cytat: | Bo ja np. nie godz臋 si臋 by膰 obywatelem 2 kategorii |
To ja czegos nie rozumiem . Z Twoich narzekan wynika, ze tak sie wlasnie w Islandii czujesz.
Grom napisa: | No chyba, 偶e chcesz mi wm贸wi膰, 偶e pierdz膮cy Islandczyk przy stole z obiadem jest wyk艂adnikiem norm zachowa艅 i ma jak najbardziej poprawn膮 europejsko艣膰. |
Cale szczescie, ze teraz masz wokol siebie dlubiacych w zebach, plujacych gdzie popadnie i hepiacych co i rusz, ale jakze europejskich Anglikow . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 19:25 Temat postu: |
|
|
einar napisa: | No ale nie mo偶na si臋 dziwi膰, 偶e je偶eli jest kandydat Islandczyk na stanowisko i kandydat z Polski, to oczywiste, 偶e najpierw zatrudni膮 Islandczyka. |
Musze sie przyznac, ze dostalam prace pomimo, ze byl islandzki kandydat.
Po prostu bylam lepiej przygotowana i zostalo to docenione.
Nie bylo mi latwo znalezc pracy gdy przyjechalam na Islandie, szukalam jej przez 8 m-cy. Tylko, ze postanowilam sie nie poddawac i mi sie udalo.
Mysle, ze to naturalne w tak malym panstwie, ze obcokrajowcy sa traktowani z rezerwa. Przeciez tu wszyscy sie znaja z przedszkola, wiec dla nas ,przyjezdzajacych musi uplynac troche czasu, zebysmy mogli zdobyc zaufanie.
Jedyne negatywne opinie i Polakach jakie slyszalam, to ze nie maja poczucia humoru. I za to oczywiscie kazdy Polak odpowiada. Wiec Bracia Rodacy troche wiecej radosci. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 20:13 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Chlopcze, Ty masz problemy z rozumieniem ojczystego jezyka . Obywatel drugiej kategorii to nie osoba pozbawiona godnosci, |
Wi臋c kto to jest obywatel 2 kategorii?
Cytat: |
Noo. Ponoc kazdy jest na sprzedaz, tylko jest to kwestia ceny |
Ja np nie!
Cytat: |
Z Twoich narzekan wynika, ze tak sie wlasnie w Islandii czujesz. |
Nie czuj臋 si臋, bo dawno temu z niej wyjecha艂em. Jak widzisz nie zgodzi艂em si臋 by膰 obywatelem 2 kategorii. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ireth Alpha Team
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 20:22 Temat postu: |
|
|
Cezary_Baryka napisa: | Wi臋c kto to jest obywatel 2 kategorii? |
Jest to ktos, kto ostro zapieprza za marne pieniadze z nadzieja, ze kiedys bedzie mial lepsze. Ktos, kto rozumie, ze nie beda go w obcym kraju, gdzie jest gosciem, i to nie zawsze mile widzianym, witali z otwartymi ramionami. I ktos, kto sie godzi na to wszystko, bo ma wiare w lepsza przyszlosc w tymze kraju.
Szymborska pisala: "Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono"
Cytat: | Nie czuj臋 si臋, bo dawno temu z niej wyjecha艂em. Jak widzisz nie zgodzi艂em si臋 by膰 obywatelem 2 kategorii. |
A to przepraszam. A zechcesz zdradzic, gdzie jestes obywatelem pierwszej kategorii? _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 4 Kwi 2006, 23:02 Temat postu: |
|
|
Cytat: | A to przepraszam. A zechcesz zdradzic, gdzie jestes obywatelem pierwszej kategorii? |
Widzisz, Ty nigdy tego nie zrozumiesz! To nie kwestia kraju ani miejsca! To zale偶y od Ciebie czy b臋dziesz obywatelem 2 kategorii. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| viking User bywa z艂o艣liwy, IGNORUJ takie posty!
 | Do潮czy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 5 Kwi 2006, 7:57 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Nie czuj臋 si臋, bo dawno temu z niej wyjecha艂em. Jak widzisz nie zgodzi艂em si臋 by膰 obywatelem 2 kategorii. |
Obywatel 2 kategorii.
Mieli艣my ju偶 rasizm, dyskryminacje, ponizanie a teraz mamy obywatela 2 kategorii.
Ja ju偶 nie wiem jak do tych ludzi m贸wi膰
Dodaj膮c do moich wczesniejszych wypowiedzi na Islandii r贸wnie偶 sie nie czu艂em i nie czuje obywatelem 2 kategorii. Mo偶e w przysz艂o艣ci b臋de sie tak czu艂. Obiecuje was odrazu o tym poinformowa膰. _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 5 Kwi 2006, 13:48 Temat postu: |
|
|
Ja obywatelem I kategorii (cokolwiek to znaczy) czuje sie tylko w Polsce, poniewa偶 mam obywatelstwo tylko tego kraju i korzystam z tego co przyznaje mi m.in. Konstytucja. Wsz臋dzie indziej jestem tylko go艣ciem: nie musze mie膰 prawa do pracy, zasi艂ku, pozwolenia na wjazd, opieki medycznej na zasadach takich jak obywatele. Nigdzie tak nie ma, 偶e obywatele I kategorii i go艣cie maj膮 takie same prawa. Wyje偶d偶aj膮c do innego kraju wypada to zaakceptowa膰. _________________ Skandynawia - wortal raczkuj膮cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ireth Alpha Team
|
Wys砤ny: 6 Kwi 2006, 18:06 Temat postu: |
|
|
Wlasnie o tym mniej wiecej pisalam, Nigelu . _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Kwi 2006, 15:22 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ja obywatelem I kategorii (cokolwiek to znaczy) czuje sie tylko w Polsce, poniewa偶 mam obywatelstwo tylko tego kraju i korzystam z tego co przyznaje mi m.in. Konstytucja. Wsz臋dzie indziej jestem tylko go艣ciem: nie musze mie膰 prawa do pracy, zasi艂ku, pozwolenia na wjazd, opieki medycznej na zasadach takich jak obywatele. Nigdzie tak nie ma, 偶e obywatele I kategorii i go艣cie maj膮 takie same prawa. |
Nigel ale na Islandii nie b臋d膮c obywatelem tego kraju masz prawo do zasi艂ku, masz tak膮 sam膮 opieke lekarsk膮 jak obywatele Islandii, samotny rodzic z Polski dostaje te same pieni膮dze co samotny rodzic z Islandii etc etc. Jedyne czego nie mozesz to g艂osowa膰. Ale Polacy nie lubi膮 g艂osowa膰 wi臋c nie powinno to by膰 a偶 tak du偶ym problemem.
Szczerze m贸wi膮c jak to analizuje to w Polsce mo偶na sie czuc obywatelem 2 kategorii. W szpitalu ci powiedza 偶e nie maja pieniedzy i ci臋 nie wylecza, zasilek tylko przez 6 miesiecy, rz膮d ma w xxxx to czy Polacy maja prace czy nie. Wa偶ne tylko 偶eby im by艂o dobrze i Radju Maryja.
A reszta niech sie martwi sama. Co z tego 偶e dzieci w Polsce g艂oduj膮 i nie maj膮 co je艣膰. Wa偶ne 偶e posel nie maj膮cy auta wyj臋zdzi艂 paliwa za ponad 300 ty艣. I uwazacie 偶e to jest w porz膮dku?
Ja wole zyc tutaj i mie膰 poczucie bezpiecze艅stwa. I mo偶ecie to nazywa膰 jak chcecie.
POLSKA ZABI艁A WE MNIE PATRIOTYZM!!! _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 7 Kwi 2006, 22:26 Temat postu: |
|
|
viking napisa: |
Nigel ale na Islandii nie b臋d膮c obywatelem tego kraju masz prawo do zasi艂ku, masz tak膮 sam膮 opieke lekarsk膮 jak obywatele Islandii, samotny rodzic z Polski dostaje te same pieni膮dze co samotny rodzic z Islandii etc etc. Jedyne czego nie mozesz to g艂osowa膰. Ale Polacy nie lubi膮 g艂osowa膰 wi臋c nie powinno to by膰 a偶 tak du偶ym problemem.
(...) |
Ciesze si臋, ale nie jest to regu艂膮. Nazwa艂bym to raczej prezentem. Przye偶d偶anie do obcego kraju i ustawianie si臋 w grupie narzekaj膮cych nazwa艂bym pomy艂k膮.
Zgodze si臋 z Toba, ze rzeczywisto艣膰 w Polsce zabija patriotyzm. _________________ Skandynawia - wortal raczkuj膮cy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 8 Kwi 2006, 19:40 Temat postu: |
|
|
Cytat: | jak narazie w/g prawa pierszenstwo ma islandczyk a nastepnie ludzie z Unii |
To nie jest normalne, bo nie narodowo艣膰 tylko wiadomo艣ci w g艂owie s膮 wyznacznikiem dobrego b膮d藕 z艂ego pracownika.
Wci膮偶 nie rouzmiem sk膮d Wam przysz艂o do g艂owy, 偶e narzekam ? Ciesz臋 si臋, 偶e ju偶 mnie tam nie ma. Mo偶e i Anglicy d艂ubi膮 w z臋bach czy w nosie, a mo偶e i nie, ale napewno nie s膮 rasistami. Tutaj tylko marginalne prymitywy potrafi膮 si臋 zachowa膰 tak jak zachowuj膮 si臋 Islandczycy na codzie艅. Nie spos贸b tego nie zauwa偶y膰, ani omin膮膰 zw艂aszcza kiedy pracuje si臋 z takimi lud藕mi. Jak to mawia moja kole偶anka mieszkaj膮ca tam: "tu (czyt. w Islandii) trzeba by膰 grubosk贸rnym".
Ja si臋 z tym zgadzam. Wy nie musicie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 9 Kwi 2006, 12:40 Temat postu: |
|
|
No to dziwne. Jako艣 mojego ojca kolega pracuj膮cy i mieszkaj膮cy na Islandii narzeka艂 tylko na to, 偶e cz臋sto pada deszcz i mocno wieje. Ja osobi艣cie lubi臋 tak膮 pogod臋 wi臋c mi to by nie przeszkadza艂o. Trzeba patrzec obiektywnie, a nie szukac na si艂臋 tylko z艂ych stron. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Dcr
| Do潮czy: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2006, 12:15 Temat postu: |
|
|
viking napisa: | Jedyne czego nie mozesz to g艂osowa膰. Ale Polacy nie lubi膮 g艂osowa膰 wi臋c nie powinno to by膰 a偶 tak du偶ym problemem. |
Mylisz si臋. Po paru latach otrzymujesz prawa wyborcze nie b臋d膮c obywatelem Islandii.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2006, 14:48 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Mylisz si臋. Po paru latach otrzymujesz prawa wyborcze nie b臋d膮c obywatelem Islandii. |
A tego nie wiedzia艂em.
Musze to sprawdzi膰. _________________ Bardzo niewielu m臋偶czyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywaj膮 si臋 wytrychem. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Dcr
| Do潮czy: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wys砤ny: 15 Kwi 2006, 17:17 Temat postu: |
|
|
Tu masz informacje po Polsku (str.7) o wprowadzeniu tego przepisu podczas wybor贸w w 2002 roku.
Ja g艂osowa艂em. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 16 Kwi 2006, 1:50 Temat postu: |
|
|
Po 5 latach mo偶na by艂o g艂osowa膰. Jak jest teraz nie wiem.
Cytat: | Trzeba patrzec obiektywnie, a nie szukac na si艂臋 tylko z艂ych stron. |
No to jak ju偶 pojedziesz, pob臋dziesz, popracujesz. Wtedy mog臋 z Tob膮 na takie tematy dyskutowa膰, p贸ki co obiektwnie niewiele mo偶esz mi napisa膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
|
Nie mo縠sz pisa nowych temat體 Nie mo縠sz odpowiada w tematach Nie mo縠sz zmienia swoich post體 Nie mo縠sz usuwa swoich post體 Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach
|
|