Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 16:14 Temat postu: |
|
|
dziewczyny ale moze warto podzwonic i sie popytac. mozliwe ze cos sie teraz zmienilo i juz przyznaja normalnie becikowe bez zadnych problemow:)
ASICA nie rozumiem dokladnie. gdzie by艂as zameldowana i gdzie urodzilas??w polsce czy w islandii?? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 17:12 Temat postu: |
|
|
ja nie jestem zameldowana w PL, wiec nawet nie mam sie gdzie ubiegac - nie mam adresu:-) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 17:50 Temat postu: |
|
|
Przylecia艂am do Polski urodzi膰 i w Polsce jestem zameldowana |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 19:54 Temat postu: |
|
|
tak jak pisalam wczesniej ta wiadomosc pochodzi z tego tygodnia wiec moze teraz juz sie wszystko zmienilo i daja bez problemow becikowe warto sie podowiadywac _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
| Do潮czy: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 16 Maj 2008, 22:03 Temat postu: Lipcowka |
|
|
Lipcowka... jesli wydali tobie decyzje odmowna to napewno jest tam napisane, 偶e mo偶esz si臋 odwo艂a膰... z艂贸偶 odwo艂anie do wy偶szej instancji (w pi艣mie masz napisane do kogo musisz je z艂o偶y膰). I w decyzji urz臋du napewno podali przyczyny, wykorzystaj te argumenty w odwo艂aniu... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2008, 0:38 Temat postu: |
|
|
Mo偶e i ta wiadomo艣膰 jest z tego tygodnia, ale brzmi tak samo jak i p贸艂 roku temu. W grudniu by艂am w pl, ju偶 mia艂am przygotowane papiery do z艂o偶enia, ale okaza艂o si臋 偶e przynajmniej jeden rodzic musi mieszka膰 w pl co najmniej rok przed urodzeniem dziecka (teraz wychodzi na to, 偶e rok w czasie kiedy przys艂uguje to becikowe) ale mimo wszystko jest to rok.
Najpierw my艣la艂am, 偶e mo偶e nikt si臋 nie dopatrzy, ale potem dosz艂am do wniosku, 偶e z aktu ur. sprawdz膮, 偶e dziecko urodzone poza granicami i b臋d膮 sprawdza膰 dalej a na k艂amanie nie mia艂am ochoty.
Zreszt膮 mieszkaj膮c tutaj i tutaj rodz膮c dziecko nie uwa偶am, 偶e becikowe mi si臋 nale偶y. Skoro przez rok czasu z dzieckiem nie mieszkam w pl to dlaczego maj膮 mi p艂aci膰? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| khvila
| Do潮czy: 03 Kwi 2007 | Posty: 14 | |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2008, 15:22 Temat postu: podr贸偶 samolotem |
|
|
Ja mam takie ma艂e pytanie, czy kt贸ra艣 z was mo偶e podr贸偶owa艂a samolotem po porodzie. Ja mam taki zamiar i chcia艂am sie dowiedzie膰 jak to wygl膮da, w kt贸rym tyg dziecko mo偶e lecie膰, czy s膮 jakie艣 specjalne foteliki dla dziecka itp. z g贸ry dziekuj臋 za odpowiedz. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 17 Maj 2008, 15:29 Temat postu: |
|
|
KHVILA ja pytalam mojego lekarza to powiedzial mi ze dziecko moze latac juz od pierwszych dni zycia a skoro planujesz z takim maluszkiem podroz to wiadomo ze musisz miec fotelik, niestety niewiem czy w samolotach sa czy trzeba miec swuj  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| khvila
|
Wys砤ny: 17 Maj 2008, 16:01 Temat postu: podr贸偶 samolotem |
|
|
no ja wyczytalam ze niektore linie nie maja miejsc osobnych dla niemowlakow, ze dziecko podruje na kolanach mamy... ale to przeciez duze obciazenie i dla dziecka i dla mamy tak mi sie wydaje, a nawet jak bede z fotelikiem to co z nim zrobie?! moze ktos wie cos wiecej na ten temat |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 17 Maj 2008, 16:50 Temat postu: |
|
|
no tak na dziecko do 2 lat nie kupuje sie biletu wiec i miejsce w samolocie nie przysluguje ale przewaznie w samolotach sa miejsca wolne wiec fotelik mozna postawic a jezeli samolot jest pelen no to niestety trzeba trzymac dziecko na kolanach _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 17 Maj 2008, 20:17 Temat postu: |
|
|
Nikt ci nie zabrania kupic biletu dla niemowlaka i wtedy masz pewnosc ze masz miejsce dla dziecka w foteliku. Uzywasz swojego fotelika samochodowego na siedzeniu od okna. Jezeli nie kupisz biletu , mozesz wniesc dziecko w foteliku na poklad ale musisz liczyc sie z tym ze jezeli wszystkie miejsca beda zajete albo miejsca obok twojego beda zajete i te osoby nie zechca sie przesiasc , fotelik zostanie zabrany i mozesz go odebrac wraz z glownym bagazem . Chyba ze stewardzi (-sy) beda tak mili , ze przechowaja fotelik u siebie. Wtedy dostaniesz pasy dla dziecka do przypiecia do swoich pasow. Poecam rowniez karmienie niemowlaka w czasie startu i zwlaszcza ladowania a takze przeciazen na przyklad w czasie turbulencji. Nie jest najzdrowiej leciec z takim malenstwem ze wzgledu na wdychane powietrze, czyli jak ktos bedzie przeziebiony w samolocie , mozesz byc pewna ze te zarazki ty rowniez bedziesz wdychac i tak samo dziecko. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 18 Maj 2008, 11:10 Temat postu: |
|
|
MARTA LUIZA chcialam zapytac dlaczego polecasz karmienie dziecka w czasie startu i ladowania??dziecko jakos lepiej znosi te momenty?? _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 18 Maj 2008, 11:11 Temat postu: |
|
|
ja b臋d膮c jeszcze w Polsce pyta艂am si臋 lekarza o podr贸偶owanie z niemowlaczkiem. Powiedzia艂 mi 偶e lepiej jest poczeka膰 jaki艣 czas od porodu bo male艅stwo jest jeszcze bardzo s艂abe a ci艣nienie w samolocie jest olbrzymie, a wiadomo 偶e kostki w czaszce maluszka s膮 jeszcze nie zro艣ni臋te i bardzo mi臋ciutkie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| khvila
|
Wys砤ny: 18 Maj 2008, 13:19 Temat postu: |
|
|
tez czytalam o tym, ze najlepiej karmic dziecko podczas startu i ladowania, ze w pewnym sensie to oglusza dziecko czy jakos tak i zatykac uszka. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 18 Maj 2008, 18:39 Temat postu: |
|
|
Bardzo cz臋sto dochodzi przy l膮dowaniu i turbulencjach do zatkania uszu, co mo偶e by膰 brdzo bolesne, zw艂aszcza przy katarze i mo偶e doj艣膰 do uszkodzenia b臋benka. My mo偶emy prze艂kn膮膰 艣lin臋 gdy co艣 takiego si臋 zdarzy albo ziewa膰 , strszym dzieciom mo偶na da膰 gum臋 do 偶ucia a maluchom picie, wtedy nie ma si艂y , musz膮 prze艂kn膮膰  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 18 Maj 2008, 19:00 Temat postu: |
|
|
ok dzieki MARTA LUIZA nawet nic nie wiedzialam na ten temat.tylko ze z 2 strony umnie moze byc problem z karmieniem podczas lotu. ja nie karmie piersia i nie wiem czy nie zabiora mi mleka dla dziecka na lotnisku  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 18 Maj 2008, 19:12 Temat postu: |
|
|
nie zabiora mleka nie zabiora.ja lecialam rok temu z 3 m-cznym synkiem i nnie robili tu problemow. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
|
Wys砤ny: 18 Maj 2008, 20:46 Temat postu: |
|
|
ja jednak mam obawy troche moja znajoma teraz leciala z corka i pozwolili jej wniesc na poklad tylko 100 ml. picia, a co to jest 100 ml picia na 3,5 godz lotu  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 19 Maj 2008, 8:18 Temat postu: |
|
|
Malwina nie maja prawa zabrac mleka dla dziecka ! Ja lecie za tydzien, maly jest juz na butli i potrzebuje mleko i soczek, wniose i najwyzej sie wykloce, ale dzieciak nie bedzie przez prawie 4 godz jadl tylko banana. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 19 Maj 2008, 11:13 Temat postu: |
|
|
Ja lecia艂am z dw贸jk膮. Zostawili mi tylko to co mia艂am w butelce, reszte zabrali, czyli wode w butelce, dla dziecka i 2 soczki ze s艂omk膮. Te偶 si臋 k艂贸ci艂am i to ostro ale niestety to nic nie da艂o. Kupi艂am potem soki i wode ju偶 po kontroli, w sklepie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|