reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
malwina86

Do潮czy: 07 Pa 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczyny ale moze warto podzwonic i sie popytac. mozliwe ze cos sie teraz zmienilo i juz przyznaja normalnie becikowe bez zadnych problemow:)

ASICA nie rozumiem dokladnie. gdzie by艂as zameldowana i gdzie urodzilas??w polsce czy w islandii??
Basia

Do潮czy: 24 Lis 2004
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja nie jestem zameldowana w PL, wiec nawet nie mam sie gdzie ubiegac - nie mam adresu:-)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Asica26

Do潮czy: 21 Maj 2007
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 17:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przylecia艂am do Polski urodzi膰 i w Polsce jestem zameldowana
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 19:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak jak pisalam wczesniej ta wiadomosc pochodzi z tego tygodnia wiec moze teraz juz sie wszystko zmienilo i daja bez problemow becikowe warto sie podowiadywac
Ewcia

Do潮czy: 10 Sty 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 16 Maj 2008, 22:03    Temat postu: Lipcowka Odpowiedz z cytatem

Lipcowka... jesli wydali tobie decyzje odmowna to napewno jest tam napisane, 偶e mo偶esz si臋 odwo艂a膰... z艂贸偶 odwo艂anie do wy偶szej instancji (w pi艣mie masz napisane do kogo musisz je z艂o偶y膰). I w decyzji urz臋du napewno podali przyczyny, wykorzystaj te argumenty w odwo艂aniu...
Powr髏 do g髍y
aniapl
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 30 Kwi 2006
Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska
PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 0:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo偶e i ta wiadomo艣膰 jest z tego tygodnia, ale brzmi tak samo jak i p贸艂 roku temu. W grudniu by艂am w pl, ju偶 mia艂am przygotowane papiery do z艂o偶enia, ale okaza艂o si臋 偶e przynajmniej jeden rodzic musi mieszka膰 w pl co najmniej rok przed urodzeniem dziecka (teraz wychodzi na to, 偶e rok w czasie kiedy przys艂uguje to becikowe) ale mimo wszystko jest to rok.
Najpierw my艣la艂am, 偶e mo偶e nikt si臋 nie dopatrzy, ale potem dosz艂am do wniosku, 偶e z aktu ur. sprawdz膮, 偶e dziecko urodzone poza granicami i b臋d膮 sprawdza膰 dalej a na k艂amanie nie mia艂am ochoty.
Zreszt膮 mieszkaj膮c tutaj i tutaj rodz膮c dziecko nie uwa偶am, 偶e becikowe mi si臋 nale偶y. Skoro przez rok czasu z dzieckiem nie mieszkam w pl to dlaczego maj膮 mi p艂aci膰?
Powr髏 do g髍y
khvila

Do潮czy: 03 Kwi 2007
PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 15:22    Temat postu: podr贸偶 samolotem Odpowiedz z cytatem

Ja mam takie ma艂e pytanie, czy kt贸ra艣 z was mo偶e podr贸偶owa艂a samolotem po porodzie. Ja mam taki zamiar i chcia艂am sie dowiedzie膰 jak to wygl膮da, w kt贸rym tyg dziecko mo偶e lecie膰, czy s膮 jakie艣 specjalne foteliki dla dziecka itp. z g贸ry dziekuj臋 za odpowiedz.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KHVILA ja pytalam mojego lekarza to powiedzial mi ze dziecko moze latac juz od pierwszych dni zycia a skoro planujesz z takim maluszkiem podroz to wiadomo ze musisz miec fotelik, niestety niewiem czy w samolotach sa czy trzeba miec swuj Very Happy
khvila

PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 16:01    Temat postu: podr贸偶 samolotem Odpowiedz z cytatem

no ja wyczytalam ze niektore linie nie maja miejsc osobnych dla niemowlakow, ze dziecko podruje na kolanach mamy... ale to przeciez duze obciazenie i dla dziecka i dla mamy tak mi sie wydaje, a nawet jak bede z fotelikiem to co z nim zrobie?! moze ktos wie cos wiecej na ten temat
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak na dziecko do 2 lat nie kupuje sie biletu wiec i miejsce w samolocie nie przysluguje ale przewaznie w samolotach sa miejsca wolne wiec fotelik mozna postawic a jezeli samolot jest pelen no to niestety trzeba trzymac dziecko na kolanach
Marta Luiza

Do潮czy: 05 Lis 2004
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 17 Maj 2008, 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nikt ci nie zabrania kupic biletu dla niemowlaka i wtedy masz pewnosc ze masz miejsce dla dziecka w foteliku. Uzywasz swojego fotelika samochodowego na siedzeniu od okna. Jezeli nie kupisz biletu , mozesz wniesc dziecko w foteliku na poklad ale musisz liczyc sie z tym ze jezeli wszystkie miejsca beda zajete albo miejsca obok twojego beda zajete i te osoby nie zechca sie przesiasc , fotelik zostanie zabrany i mozesz go odebrac wraz z glownym bagazem . Chyba ze stewardzi (-sy) beda tak mili , ze przechowaja fotelik u siebie. Wtedy dostaniesz pasy dla dziecka do przypiecia do swoich pasow. Poecam rowniez karmienie niemowlaka w czasie startu i zwlaszcza ladowania a takze przeciazen na przyklad w czasie turbulencji. Nie jest najzdrowiej leciec z takim malenstwem ze wzgledu na wdychane powietrze, czyli jak ktos bedzie przeziebiony w samolocie , mozesz byc pewna ze te zarazki ty rowniez bedziesz wdychac i tak samo dziecko.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MARTA LUIZA chcialam zapytac dlaczego polecasz karmienie dziecka w czasie startu i ladowania??dziecko jakos lepiej znosi te momenty??
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 11:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja b臋d膮c jeszcze w Polsce pyta艂am si臋 lekarza o podr贸偶owanie z niemowlaczkiem. Powiedzia艂 mi 偶e lepiej jest poczeka膰 jaki艣 czas od porodu bo male艅stwo jest jeszcze bardzo s艂abe a ci艣nienie w samolocie jest olbrzymie, a wiadomo 偶e kostki w czaszce maluszka s膮 jeszcze nie zro艣ni臋te i bardzo mi臋ciutkie.
Powr髏 do g髍y
khvila

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 13:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tez czytalam o tym, ze najlepiej karmic dziecko podczas startu i ladowania, ze w pewnym sensie to oglusza dziecko czy jakos tak i zatykac uszka.
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

Do潮czy: 05 Lis 2004
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 18:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo cz臋sto dochodzi przy l膮dowaniu i turbulencjach do zatkania uszu, co mo偶e by膰 brdzo bolesne, zw艂aszcza przy katarze i mo偶e doj艣膰 do uszkodzenia b臋benka. My mo偶emy prze艂kn膮膰 艣lin臋 gdy co艣 takiego si臋 zdarzy albo ziewa膰 , strszym dzieciom mo偶na da膰 gum臋 do 偶ucia a maluchom picie, wtedy nie ma si艂y , musz膮 prze艂kn膮膰 Very Happy
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 19:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok dzieki MARTA LUIZA nawet nic nie wiedzialam na ten temat.tylko ze z 2 strony umnie moze byc problem z karmieniem podczas lotu. ja nie karmie piersia i nie wiem czy nie zabiora mi mleka dla dziecka na lotnisku Sad
elza74

Do潮czy: 22 Sty 2006
PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 19:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie zabiora mleka nie zabiora.ja lecialam rok temu z 3 m-cznym synkiem i nnie robili tu problemow.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 18 Maj 2008, 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja jednak mam obawy troche moja znajoma teraz leciala z corka i pozwolili jej wniesc na poklad tylko 100 ml. picia, a co to jest 100 ml picia na 3,5 godz lotu Sad
lipcowka

Do潮czy: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 8:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Malwina nie maja prawa zabrac mleka dla dziecka ! Ja lecie za tydzien, maly jest juz na butli i potrzebuje mleko i soczek, wniose i najwyzej sie wykloce, ale dzieciak nie bedzie przez prawie 4 godz jadl tylko banana.
Powr髏 do g髍y
Winia

Do潮czy: 05 Mar 2007
Sk眃: keflavik
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 11:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja lecia艂am z dw贸jk膮. Zostawili mi tylko to co mia艂am w butelce, reszte zabrali, czyli wode w butelce, dla dziecka i 2 soczki ze s艂omk膮. Te偶 si臋 k艂贸ci艂am i to ostro ale niestety to nic nie da艂o. Kupi艂am potem soki i wode ju偶 po kontroli, w sklepie.
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 39 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.