Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| KO
| Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
Wysłany: 28 Cze 2008, 11:54 Temat postu: |
|
|
Arek Kasprowski napisał: |
Nowa Polonia Islandzka to tez bardzo ciekawy temat. Mozna rzec, ze w Islandii istnieje przede wszystkim Polonia nowa. Ze wzgledu na to, ze Polonia stara stanowi w porownaniu z Nowa Polonia Islandzka zasadniczo bardzo znikomy procent. Chyba to jest najwazniejsze. Biorac pod uwage te relacje, mozna smialo stwierdzic, ze Nowa Polonia Islandzka jest najnowsza Nowa Polonia na Swiecie.
|
Z tych naszych rozmĂłw wyĹania siÄ idea wystÄpĂłw jakich jeszcze nie byĹo. Stworzenia czegoĹ zupeĹnie nowego. Nowa wartoĹÄ moĹźe powstaÄ jako synteza róşnorodnych sprzecznych ze sobÄ
wartoĹci. JeĹźeli chcemy osiÄ
gnÄ
Ä nowÄ
wartoĹÄ, musimy doprowadziÄ do konfliktu miÄdzy tym co fizyczne, a tym co duchowe. JeĹźeli natura, wiÄc fizycznoĹÄ, jest czymĹ pierwotnym, czyli tezÄ
, to kultura jest jej antytezÄ
, a synteza tym, co pragniemy osiÄ
gnÄ
Ä. Gdy ktoĹ z nas gimnastykuje siÄ, reprezentuje naturÄ, wiÄc tezÄ, jeĹli ktoĹ z nas Ĺpiewa, reprezentuje kulturÄ, wiÄc antytezÄ. ChcÄ
c stworzyÄ sztukÄ na naszÄ
miarÄ, musimy zwiÄkszyÄ w niej udziaĹ wysiĹku fizycznego, a dla antytezy i duchowego. I to jest nowa strategia syntezy. I to jest nowa koncepcja sztuki. _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
| Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 28 Cze 2008, 20:15 Temat postu: |
|
|
MiaĹeĹ rano kaca, KO, czy co? _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 28 Cze 2008, 20:18 Temat postu: |
|
|
ZaleĹźy w jakim zakresie widzisz kulturÄ. Bo na kulturÄ skĹada siÄ takĹźe jÄzyk, a to juĹź zaprzecza antytezie. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| KO
| Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
Wysłany: 28 Cze 2008, 22:23 Temat postu: |
|
|
lili67 napisał: | MiaĹeĹ rano kaca, KO, czy co? |
Pytania sÄ
tendencyjne ;-) _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
| Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 28 Cze 2008, 23:14 Temat postu: |
|
|
KO napisał: |
Pytania sÄ
tendencyjne ;-) |
Zaraz tendencyjne, ja miaĹam lekko, to szukam bratniej duszy. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
| Dołączył: 04 Paź 2005 | Posty: 17 | Skąd: Szwajcaria |
|
Wysłany: 14 Lip 2008, 9:33 Temat postu: |
|
|
KO napisał: | Z tych naszych rozmĂłw wyĹania siÄ idea wystÄpĂłw jakich jeszcze nie byĹo. Stworzenia czegoĹ zupeĹnie nowego. |
Naturalnie, ze tak. Powiedzialbym nawet, ze to cos zupelnie nowe, tworzy sie samo. Samo sie tworzy czy tego chcemy czy nie. Jezeli chcemy to zauwazyc to powinnismy wlasnie tam teraz spojrzec. Spojrzmy wiec. Spojrzmy na tworzenie sie Nowej Polonii, Nowych Polakow, Nowej Polski.
Spojrzmy to zobaczymy. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arina
| Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 19 Sie 2008, 14:46 Temat postu: |
|
|
Stara - Nowa ? to ja chyba stoje po srodku . Przytocze cos takiego , moja babcia miewala mowic : " Kazdy zyd , kramik swoj chwali " . Zmarla kilka lat temu w wieku 94 lat . Tylko tu nie chodzi o babcie ........ czlowiek nie zaleznie od wieku, jest tak spostrzegany jak sam chce by go widziec . Powiedzmy , ze kilka razy widzialam gorszace zdarzenia z udzialem Mlodej Poloni , czy z udzialem Starszej Poloni . Mam ich posegregowac , powsadzac do workow z napisami Zli , Gorsi , Dobrzy , Swietni .
Uwazam iz 4 poznanych osob nie stanowi ogolu , a 2 rozrabiajacych to nie cala spolecznosc .
W Islandii roznorodnosc wiekowa jest w rownym stopniu . Wszystko zalezy gdzie umiescisz poprzeczke Arku K . Swietnie , posiadanie wspanialej grupy przyjacol/znajomych , to dobre samopoczucie i inne spojrzenie na swiat . Pozdrawiam _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 19 Sie 2008, 15:02 Temat postu: |
|
|
Przepraszam, ale skoro juĹź poprawiamy bĹÄdy to na Islandii a nie w Islandii, bo ten cudowny kraj to wyspa |
|
Powrót do góry |
|
|
| vandall1
| Dołączył: 05 Maj 2008 | Posty: 223 | Skąd: Kpv,Gdynia |
|
Wysłany: 19 Sie 2008, 18:50 Temat postu: |
|
|
w Islandii jako w panstwie islandzkim,na Islandii -jako na wyspie.Chyba proste. _________________ Skype:marek.is1 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 19 Sie 2008, 19:28 Temat postu: |
|
|
Chyba nie |
|
Powrót do góry |
|
|
| alice47
| Dołączył: 06 Lip 2008 | Posty: 113 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 19 Sie 2008, 21:59 Temat postu: |
|
|
julci3k napisał: | Chyba nie |
julci3k chodzi na sklepy to nie rozumie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 19 Sie 2008, 22:57 Temat postu: |
|
|
alice47 napisał: | julci3k napisał: | Chyba nie |
julci3k chodzi na sklepy to nie rozumie. |
Alicjo aklepy przychodzÄ
do mnie |
|
Powrót do góry |
|
|
| vandall1
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 0:15 Temat postu: |
|
|
Alicjo-daruj Julci,bo mĹoda jest i nie chce starszych sĹuchaÄ.Nie ,to nie. _________________ Skype:marek.is1 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 0:50 Temat postu: |
|
|
hmmm to Ĺźe jestem mĹoda nie ma tu nic do rzeczy. Tu nie chodzi o sĹuchanie ja poprostu napisaĹam poprawnÄ
pisowniÄ sĹowa i z czego tu afera? A Ty stary sĹuchasz wszystkich jak idzie? To skocz sobie z okna i siÄ zastanĂłw co piszesz bo ja do nikogo nie miaĹam nic zĹego na myĹli |
|
Powrót do góry |
|
|
| alice47
| Dołączył: 06 Lip 2008 | Posty: 113 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 1:02 Temat postu: |
|
|
Droga Julio, czy jak tam masz naprawdÄ na imiÄ. Z pewnoĹciÄ
nie miaĹaĹ nic zĹoĹliwego na myĹli i chciaĹaĹ dobrze. A wyszĹo jak zwykle.
Pozdrawiam
Alicja z Fan-Klubu Mr Tig |
|
Powrót do góry |
|
|
| stan
| Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 1:03 Temat postu: |
|
|
julci3k napisał: | Przepraszam, ale skoro juĹź poprawiamy bĹÄdy to na Islandii a nie w Islandii, bo ten cudowny kraj to wyspa |
wielka brytania i irlandia to teĹź wyspy. rozumie ze powinienem teraz zaczÄ
Ä mowic 'na irlandii' i 'na wielkiej brytanii' ? |
|
Powrót do góry |
|
|
| vandall1
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 1:43 Temat postu: |
|
|
julci3k napisał: | hmmm to Ĺźe jestem mĹoda nie ma tu nic do rzeczy. Tu nie chodzi o sĹuchanie ja poprostu napisaĹam poprawnÄ
pisowniÄ sĹowa i z czego tu afera? A Ty stary sĹuchasz wszystkich jak idzie? To skocz sobie z okna i siÄ zastanĂłw co piszesz bo ja do nikogo nie miaĹam nic zĹego na myĹli |
PosĹuchaj sikso!
1/Twoja mĹodoĹÄ rzeczywiĹcie nie ma tu nic do rzeczy,bo jak w koĹcu doroĹniesz to pewnie bÄdziesz tak samo gĹupia jak teraz.
2/Jak nie jesteĹ autorytetem jÄzykowym,to najpierw posĹuchaj co inni mÄ
drzejsi majÄ
do powiedzenia w temacie,a nie klep bezmyĹlnie w klawiaturÄ bo to fajne.
3/Swoimi bzdetami zaĹmiecasz tylko to forum i nawet nie jesteĹ w stanie dostrzec,Ĺźe jesteĹ tu lekcewaĹźona i ledwo tolerowana.
4/Coraz bardziej nabieram przekonania,ze demokracja to wypĹywanie miernoty...nad tym stwierdzeniem to siÄ nawet nie zastanawiaj,bo i tak nie skumasz.
Do pozostaĹych,tudzieĹź admina:wyraĹźam ubolewanie z powodu tego /mojego/tekstu-ale moja cierpliwoĹÄ teĹź ma granice.W przyszĹoĹci postaram siÄ nie przekraczaÄ granic forumowego sv. _________________ Skype:marek.is1 |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arina
| Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 14:32 Temat postu: |
|
|
Dajcie spokoj . Ja sie nie obrazilam za poprwke . Kazdemu sie zdazaja . Bardzo ladnie stwierdzil vandall1 "W Islandii jako w panstwie islandzkim,na Islandii -jako na wyspie." Mialam na mysli to pierwsze , kraj , ludzi , dana grupe spoleczna . Czyli proste .Przecierz nie napisze iz na kims , ktos jest ? To by zapachnialo ....... erotyka Jesli ktos ma watpliwosci niech jeszcze raz przeczyta moj tekst . Pozdrawiam . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 20 Sie 2008, 15:49 Temat postu: |
|
|
Hmm dziÄkuje Arina, to do Ciebie kierowaĹam swĂłj post (oczywiĹcie nie zĹoĹliwe) wiÄc nie wiem z czego wynikĹa jakaĹ afera.
PosĹuchaj vandal (z kulturÄ
jakiej Ci brakuje oczywicie w pewnej mierze):
1. KaĹźdy byĹ kiedyĹ mĹody.
2. Wcale nie jestem taka gĹupia jak Ci siÄ zdaje.
3. MĂłw za siebie, nikt mi jeszcze nie zwrĂłciĹ uwagi, a jeĹli ktoĹ chciaĹby to zrobiÄ istnieje taka opcja jak priw. Z miĹÄ
chÄciÄ
przeczytam i odpowiem Wasze uwagi do mnie. JeĹli nie podobajÄ
Ci siÄ moje posty, nie czytaj ich, nie bÄdziesz siÄ zĹoĹÄiÄ a nóş widelec jakieĹ zmarszczki przeze mnie bÄdziesz miaĹ...
4. ZĹoĹliwi ludzie bÄdÄ
zawsze i wszÄdzie. JuĹź do tego przywykĹam. Na tym polega tolerancja. ZwrĂłciĹeĹ mi uwagÄ, w porzÄ
dku, pewnie Ci ulĹźyĹo.. ZrobiĹeĹ co chciaĹeĹ, a teraz odbij. |
|
Powrót do góry |
|
|
| vandall1
|
Wysłany: 21 Sie 2008, 1:53 Temat postu: |
|
|
Wiesz co julciu?
pewnie tego teĹź nie pojmiesz,ale tak siÄ wystawiasz na strzaĹ,Ĺźe aĹź mi sie nie chce...
OczywiĹcie ,jeĹli sobie zaĹźyczysz i bÄdziesz mnie prowokowaÄ,to moĹźemy poobrzucac siÄ dalej.
Na razie z ulgÄ
"odbijam" _________________ Skype:marek.is1 |
|
Powrót do góry |
|
|
|