| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Wys³any: 19 Lut 2006, 10:41 Temat postu: O firmie 2B słów prawdy kilka, a i o Polakach także |
|
|
| Nie zgodzę sie z tym, aby firma 2B oszukiwała ludzi na Islandii, czy też w Polsce. Firma ta przeprowadza rekrutację w Polsce, następnie wyselekcjonowana grupa (zgłasza się coraz więcej chętnych do pracy na Islandii Polaków) jedzie na Islandię na warunkach, o których mowa w kontrakcie i wszystkie warunki w nim zawarte są spełniane. Niestety, co niektórym Polakom zatrudnionym przez firmę 2B woda sodowa uderzyła do głowy, gdy dowiedzieli się, że na Islandii można zarobić znacznie więcej, niż przewiduje to kontrakt z 2B i zaczęła się afera, a że to brygadziści biją biednych Polaków (od kiedy to wyszczekany zagranicą Polak da się pobić?!), a że to 2B wyczyszcza ich konta itd. Polacy udają się do związków zawodowych szukając "pomocy" i wówczas kontrakty są często zrywane, a pracownicy podpisują nowe kontrakty bezpośrednio z pracodawcą, czyli bez pośredników, a taką właśnie rolę pełni firma 2B. Problem w tym, że nie zawsze musi się to od razu odzwierciedlić w zarobkach, a jest i wielu takich pracowników, których stawki godzinowe są nawet i niższe po podpisaniu nowych kontraktów. Gdzie tu logika?! Polak jak wiadomo głupi zawsze po szkodzie, a i z twarzą też nie zawsze najlepiej wychodzi, bo jak tutaj z twarzą wyjść może skoro odwraca się czterema literami od firmy, która go zatrudniła, znalazła na Islandii dla niego pracę, "dowiozła" na miejsce (co prawda koszty przelotów na Islandię i z Islandii są później potrącane z wypłaty, ale to przewiduje kontrakt podpisywany w Polsce), a i zadbała przede wszystkim o to, aby jego rodzina w Polsce tym samym miała co do garnka włożyć, ale jak to mówi stare porzekadło "dasz palec, a rękę weźmie", czyli w Polsce bida aż piszczy, a tu Panem szkoda tylko, że na cudzych włościach! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 19 Lut 2006, 16:01 Temat postu: |
|
|
| Tak jak piszesz dokladnie pracuje da firmy 2B !!! Potwierdzam sytuacje paradoks ale do czego sa zdolni polacy za granica ..... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| KAPIboj
| | Do³±czy³: 20 Sty 2006 | | Posty: 3 | | Sk±d: CZARNKÓW |
|
Wys³any: 21 Lut 2006, 0:04 Temat postu: |
|
|
Witam!!
Jestem byłym pracownikiem firmy 2b. W firmie tej pracowałem do
końca 2005 roku. Firma zorganizowała cały wyjazd na Islandię , tz.
kupiła bilety na przelot , opłaciła hostel po przylocie do Keflawiku , przetransportowała do miejsca pracy ( 400 km. ) , kupiła karty telefoniczne do tel. kom. , wypłaciła zaliczkę na drobne wydatki przed
podjęciem pracy !!!! założyła konto w islandzkim banku. Wynagrodzenie za przepracowane miesiące otrzymywałem na konto.
Firma wypłaciła wszystko co mi się należało. Myślę , że frma 2b już
nie istnieje , a ja dzięki tej firmie mam stałą pracę na Islandii.
Pozdrowka dla Leny i Eidura. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| DmX81 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
 | | Do³±czy³: 02 Lis 2005 | | Posty: 213 | | Sk±d: Z nienacka |
|
Wys³any: 6 Mar 2006, 21:05 Temat postu: |
|
|
| a moj ojciec pojechal z tej firmy na kontrakt.... a potem zaczelo sie opoznianie w wyplatami ( z pieniedzy i warunkow byl zadowolony bo bylo idealnie) ale cos zaczelo sie psuc, zwrocili sie o to ze opoznienia sa w oplatach - pracodawca potwierdzil ze juz dawno przelew poslal na konto... i podobno sie okazalo ze 2b odciagala sobie czesc z tych wyplat ktore mieli dostac pracownicy...takie ja mam informacje |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|