| aneta.krejczy
| Doczy: 14 Pa 2014 | Posty: 141 | Skd: Wrocław |
|
Wysany: 30 Pa 2014, 17:41 Temat postu: O mierzeniu poziomu SO2 czerwona kapustą... |
|
|
Pewien przedsiębiorczy Islandczyk odkrył sposób mierzenia poziomu zanieczyszczenia dwutlenkiem siarki, zdecydowanie islandzki sposób.
Dwutlenek siarki pochodzący z erupcji wulkanu Holuhraun dokucza wschodniej Islandii od kilku tygodni. Szkodliwy gaz zmusza czasem mieszkańców do pozostania w domu. Po tym jak w poniedziałkową noc miernik SO2 w południowo-wschodnim mieście Höfn í Hornafirði stracił zasilanie – w chwili gdy poziom SO2 był wyjątkowo wysoki – pewien Islandczyk wpadł na pomysł, aby poznać przybliżony poziom SO2 bez konieczności używania prądu. Użył pokarmu uwielbianego przez wielu Islandczyków.
„Vísir” podaje, że chemiczka Sara Björk Sigurðardóttir, obecnie mieszkająca w Danii, skontaktowała się ze swoim ojcem Sigurðurem Marem Halldórssonem, żyjącym w Höfn, i zaproponowała użycie dla wykrycia poziomu SO2 niczego innego jak talerza czerwonej kapusty (element tradycyjnego niedzielnego posiłku).
W normalnych warunkach sok z czerwonej kapusty jest fioletowy. Jednakże w kontakcie ze znaczącą ilością kwasu staje się jaśniejszy, różowo purpurowy. Gdy dwutlenek siarki wchodzi w reakcję z wodą, zmienia się w kwas siarkowy. Sara wywnioskowała zatem, że można użyć kapusty do wykrycia obecności SO2 w powietrzu.
Kierując się wskazówką córki, Sigurður pozostawił na zewnątrz talerz duszonej czerwonej kapusty, będąc pewnym, że sok zmieni przez noc kolor z fioletowego na różowo purpurowy.
Kiedy eksperyment dobiegł pomyślnie końca, okazało się, że nie jest on w stanie – w przeciwieństwie do standardowego miernika - zapewnić dokładnego pomiaru SO2. Na szczęście w Höfn przywrócono elektryczność.
Źródło: http://grapevine.is/news/2014/10/28/red-cabbage-as-eruption-pollution-meter/. _________________ Aneta Krejczy
Instytut Północny |
|