| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
| aneta.krejczy
| | Do³±czy³: 14 Pa¼ 2014 | | Posty: 141 | | Sk±d: WrocÅ‚aw |
|
Wys³any: 19 Lis 2014, 18:55 Temat postu: Islandzki krajobraz obecny w filmie Interstellar |
|
|
Islandia zostaÅ‚a wykorzystana w filmie wytwórni Warner Bros – Interstellar. W rolach głównych wystÄ™pujÄ… Mathew McConnaugheyem i Anne Hathaway. Islandzki krajobraz użyty zostaÅ‚ podczas scen majÄ…cych odgrywać siÄ™ na obcej planecie. W nawiÄ…zaniu do tego CNN opublikowaÅ‚o wÅ‚aÅ›nie szeroki artykuÅ‚ na temat lodowca SvÃnafjöllsjökull poÅ‚ożonego w poÅ‚udniowo-wschodniej części kraju. Dziennikarz Barry Neild napisaÅ‚: „Podczas gdy fabuÅ‚a filmu jest zaskakujÄ…ca, o ile damy wiarÄ™ recenzjom, powód wyboru SvÃnafjöllsjökull taki nie jest”.
Interstellar jest jednym z wielu filmów, do których zdjęcia kręcone były w Islandii. Pośród nich wymienić można: Sekretne Życie Waltera Mitty, Niepamięć, Noe i serial Gra o tron.
Źródło: http://www.mbl.is/english/nature_and_travel/2014/11/13/iceland_the_setting_for_interstellar/. _________________ Aneta Krejczy
Instytut Północny
Ostatnio zmieniony przez aneta.krejczy dnia 20 Lis 2014, 20:21, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| gisli74
| | Do³±czy³: 08 Lip 2011 | | Posty: 582 | |
|
Wys³any: 20 Lis 2014, 18:38 Temat postu: |
|
|
Ja napisałbym - "recenzjom". I wspomniałbym o "Prometeuszu"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| aneta.krejczy
| | Do³±czy³: 14 Pa¼ 2014 | | Posty: 141 | | Sk±d: WrocÅ‚aw |
|
Wys³any: 20 Lis 2014, 20:22 Temat postu: |
|
|
Jasne, dzięki. To błąd, którego przy sprawdzaniu mój mózg często nie wyłapuje, niestety komputer też. _________________ Aneta Krejczy
Instytut Północny |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | | Do³±czy³: 03 Lut 2004 | | Posty: 2552 | | Sk±d: Pl. Od SÅ‚oÅ„ca 3/Europa |
|
Wys³any: 22 Lis 2014, 7:39 Temat postu: |
|
|
Nie mogę się doczekać obejrzenia tego filmu. Będę miał dwie przyjemności na raz: film SF i elementy islandzkie
Uwielbiam rozpoznawać Islandię w tle hollywoodzkich filmów. Właśnie w Niepamięci (Oblivion) rozpoznałem Islandię nie wiedząc, że tam kręcone były sceny. Ale jak mógłbym nie rozpoznać wodospadu Dettifoss pokazanego podczas lotu głównego bohatera kanionem rzeki. To nadało filmowi nieco mistyczny charakter, bo właśnie kanionem tej rzeki bohater dolatywał do swego "raju". _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WP�AĆ DATEK!
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|