| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
| @ni@
| | Dołączył: 16 Sie 2008 | | Posty: 165 | | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 1 Wrz 2008, 0:46 Temat postu: |
|
|
Dzięki bardzo yzabelaaa A może jest też ktoś posiadający książki z Selfoss? Albo może wiecie coś na temat biblioteki w Selfoss? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Zla_kobieta ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
 | | Dołączył: 05 Cze 2007 | | Posty: 107 | | Skąd: Kaszëbë/Gdańsk/od 28.06.07 Reykjavik |
|
Wysłany: 5 Wrz 2008, 16:23 Temat postu: |
|
|
| Grazyna napisał: | | A ja ostatnio zamówiłam książki z www.NajlepszyPrezent.PL .Wysyłają bezproblemowo np. na Islandię , a ceny są niższe ogólnie niż w sklepach i mają spory wybór. Czy ktoś oprócz mnie też korzystał z ich usług? |
Zamawiałam książki z merlin.pl - paczka szybko dotarła na Islandię - niestety poczta ją przetrzymała a wiadomość o tym fakcie przekazano mi listownie na długo po tym jak już tą paczkę odebrałam.
No i trzeba było zapłacić cło - ale już nie pamiętam ile to było, ale nie żadne straszne liczby. _________________ Have you ever been mellow? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| lovisa =user usunięty na własną prośbę=
| | Dołączył: 16 Lip 2007 | | Posty: 1678 | |
|
Wysłany: 5 Wrz 2008, 17:02 Temat postu: |
|
|
24,5% Vat
+ 500 kr za serwis, ktorego i tak niema |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| alice47
| | Dołączył: 06 Lip 2008 | | Posty: 162 | | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 5 Wrz 2008, 21:29 Temat postu: |
|
|
| lovisa napisał: | 24,5% Vat
+ 500 kr za serwis, ktorego i tak niema |
VAT płaciłam, za jakiś serwis - nie. Poczta przysyła na adres z paczki list z zapytaniem o zgodę na otwarcie paczki. Wystarczy podpisać i odesłać faksem (numer jest w liście). Listonosz przynosi paczkę po ok. 3 dniach od wysłania faksu. Można płacić u niego kartą. Vat naliczają od wysokości faktury znalezionej w paczce.
Jeśli w paczce nie ma faktury to zaczynają się schody. Wtedy chcą, aby przefaksować im fakturę. Jeśli jej nie mamy, musimy ją ściągnąć z Polski, a to trwa.
Odebrałam kilkanaście paczek i zawsze było tak samo. Raz merlin podzielił moje zamówienia na 3 paczki i faktura była tylko w jednej. Musiałam poprościć znajomego Islandczyka, aby w tym języku wytłumaczył poczciarzom jak chłop krowie na miedzy. Pomogło. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 15:15 Temat postu: |
|
|
A jak przesłać książkę używaną na Islandię,tzn. kupiłam dziś na Allegro słownik polsko-islandzki,używany,ale ponoć wygląda jak nowy,odbierze go w Polsce mój brat i ma go przesłać do mnie na Islandię. Czy mogą być problemy z otrzymaniem tegoż słownika? jak ich uniknąć
Pomózcie,bo strasznie mi zależy na tym słowniku...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | | Dołączył: 12 Sie 2007 | | Posty: 682 | |
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 18:31 Temat postu: |
|
|
| @ni@ napisał: | Czy mogą być problemy z otrzymaniem tegoż słownika? jak ich uniknąć
Pomózcie,bo strasznie mi zależy na tym słowniku...  |
problemow na pewno nie bedzie, moga co najwyzej poprosic o zaplacenie cla co przy jednej ksiazce bedzie sumą symboliczną (wystarczy ze przeslesz wydruk z allegro) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 18 Wrz 2008, 0:34 Temat postu: |
|
|
No to super,cieszę się bardzo  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| | Dołączył: 14 Lip 2008 | | Posty: 218 | | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 2 Paź 2008, 0:15 Temat postu: |
|
|
Nie wiedziałam że teraz jest taki problem z przesyłką książek (chodzi o cło i odbiór). Zamawiałam książki ostatni raz co prawda w maju tego roku i odbyło się to zupełnie inaczej. Miły pan przywiózł mi paczkę do domu wieczorkiem, poprosił o pokwitowanie i tyle go widziałam. Za każdym razem było tak samo, nie płaciłam żadnego VAT-u ani kosztów serwisu. Żeby nie było nieporozumień to ja również zamawiam książki w Polsce w księgarni Bookmaster.pl. _________________ Budząc się rano, pomyśl jaki to wspaniały skarb żyć, oddychać i móc się radować. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| agatka
| | Dołączył: 18 Gru 2006 | | Posty: 230 | |
|
Wysłany: 5 Paź 2008, 19:29 Temat postu: |
|
|
najlepiej jest zamawiac ksiazki ale nie z bezposrednia przysylka do Islandii.
Jesli chcemy uniknac problemow z poczta to prosimy osobe z Polski zeby nam przyslala zaznaczajac na awizo "prezent" - to jest bardzo wazne!!!
jesli nie ma pieczatek na kopercie czy tez kartonie i jest zaznaczona opcja prezent to przechodzi bez zadnego problemu i bez oplat...
Sprawdzone wielokrotnie na sobie i znajomych!!! Dziala bez zarzutu! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 8 Paź 2008, 0:58 Temat postu: |
|
|
Słownik doszedł,szedł 9 dni,nie było żadnych problemów i paczka nie była otwierana  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| mesia
| | Dołączył: 15 Paź 2008 | | Posty: 1 | |
|
Wysłany: 15 Paź 2008, 20:27 Temat postu: |
|
|
ja zamawiam książki ze strony http://alejka.pl/ksiazki/ na prawdę ogromny wybór
pzdr |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| JOLKA
| | Dołączył: 08 Sty 2005 | | Posty: 60 | | Skąd: REYKJAVÍK |
|
Wysłany: 1 Gru 2008, 21:48 Temat postu: |
|
|
Mam do sprzedania książki,kryminał,sensacja,thiller.
Tytuły i autorów podam na pw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| nirtak
| | Dołączył: 12 Cze 2008 | | Posty: 37 | |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |