| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| |  |  | Marian Solialk 

|  | Dołączył: 04 Mar 2007 |  | Posty: 2 |  | Skąd: Lubaczow ,Polen | 
 | 

|  Wysłany: 14 Mar 2007, 21:36    Temat postu: Urlop |   |  
                                | 
 |  
                                | DziÄki za odpowiedz mariusx ale niewiem czy siÄ zrozumieliĹmy, ja pytam o urlop dla ojca dziecka, ktĂłrego Ĺźona jest w Polsce i tam bÄdzie rodziÄ, a ojciec (to ja) pracuje na Islandii.Chodzi mi o 3-miesiÄczny urlop-czy mi on przysĹuguje.Wszystko co wyczytaĹem w  linku dotyczy zasilku rodzinnego przyznawanego na dziecko.Jesli coĹ przeoczyĹem to proszÄ o podpowieÄ. 
 Jeszcze raz dziÄki za wszelkie informacje.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | karuta Alpha Team

|  | Dołączył: 01 Kwi 2004 |  | Posty: 1245 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 15 Mar 2007, 16:43    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | a czy przypadkiem dziecko nie musi sie urodzic na islandii? |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!

|  | Dołączył: 22 Sie 2005 |  | Posty: 1747 |  | Skąd: Reykjavik | 
 | 

|  Wysłany: 15 Mar 2007, 16:58    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                |  	  | Cytat: |  	  | a czy przypadkiem dziecko nie musi sie urodzic na islandii? | 

Musi.

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  | 

|  Wysłany: 15 Mar 2007, 20:28    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Faktycznie, cos mi sie po...................mylilo, nizej masz odpowiedz: 
 Urlop macierzyĹski
 Ĺwiadczenie macierzyĹskie/ojcowskie (undirfyrirsĂśgn)

Osoby, ktĂłre pracowaĹy na islandzkim rynku pracy, przez co najmniej szeĹÄ miesiÄcy bezpoĹrednio poprzedzajÄ
cych pierwszy dzieĹ urlopu macierzyĹskiego/ojcowskiego, sÄ
 uprawnione do pĹatnoĹci z tytuĹu narodzin dziecka z Funduszu urlopĂłw MacierzyĹskich/Ojcowskich, a takĹźe do urlopu z pracy na ustalony okres czasu.
 Ma to zastosowanie zarĂłwno do kobiet, jak i do mÄĹźczyzn. Kwota takich pĹatnoĹci stanowi okreĹlony uĹamek pĹac danej osoby.
 Fundusz UrlopĂłw MacierzyĹskich/Ojcowskich jest finansowany ze skĹadek ubezpieczeniowych pobieranych od pracodawcĂłw. Osoby, ktĂłre nie pracowaĹy na Islandii, lecz niezaleĹźnie od tego, zamieszkiwaĹy w tym kraju przez 12 kolejnych miesiÄcy, sÄ
 takĹźe uprawnione do pĹatnoĹci minimalnych, zwanych zasiĹkami macierzyĹskimi/ojcowskimi ze skarbu paĹstwa z tytuĹu narodzin dziecka.
 PaĹstwowy Instytut UbezpieczeĹ SpoĹecznych administruje wypĹatÄ
 zasiĹkĂłw macierzyĹskich/ojcowskich ze skarbu paĹstwa, a takĹźe wypĹatami z Funduszu UrlopĂłw MacierzyĹskich/Ojcowskich.
 JeĹźeli pracujesz na Islandii, przez co najmniej miesiÄ
c przed urodzeniem i przenosisz prawa do Ĺwiadczenia macierzyĹskiego z innego paĹstwa UE, EOG (na mocy dokumentĂłw z serii E), otrzymasz Ĺwiadczenie macierzyĹskie wynoszÄ
ce, co do zasady 80% twojego dochodu w ciÄ
gu ostatnich 6 miesiÄcy.
 PĹatny urlop macierzyĹski moĹźe trwaÄ maksymalnie 6 miesiÄcy.

Wymagane dokumenty:

- akt zawarcia maĹĹźeĹstwa
 - zaĹwiadczenie od lekarza o terminie urodzenia dziecka albo akt urodzenia
 - paski z wypĹat za ostatnie 2 miesiÄ
ce
 - kopia paszportu
 - kiedy pracownik „zjedzie” do polski na urlop pracodawca powinien dostarczyÄ zwiÄ
zkom zawodowym oryginaĹ karty podatkowej pracownika.

UWAGA!
 O zamiarze skorzystania z urlopu macierzyĹskiego naleĹźy powiadomiÄ zakĹad pracy najpóźniej 8 tygodni przed planowanym poczÄ
tkiem.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  | 

|  Wysłany: 15 Mar 2007, 20:32    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Viking napisaĹ - 

Mysle ze odpowiedz jest pelna i wyczerpujaca. Znam ok 15 osob ktore skorzystaly, lub korzystaja z urlopu "tacierzynskiego"
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | Basia 

|  | Dołączył: 24 Lis 2004 |  | Posty: 628 |  | Skąd: Reykjavik | 
 | 

|  Wysłany: 15 Mar 2007, 23:23    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Chlopaki, to ja juz mam cos z glowa. Mariusx wkleil dobry tekst, ale tam nie ma nic o dziecku, ktore urodzilo sie poza Islandia... Viking mowi, ze musi sie urodzic na Islandii. Czyli??
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  | 

|  Wysłany: 15 Mar 2007, 23:40    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | DZIECKO NIE MUSI URODZIC SIE NA ISLANDII, WAZNE JEST ABY OSOBA STARAJACA SIE O URLOP "MACIERZYNSKI" PRACOWALA CO NAJMNIEJ 6 ( LUB MIESZKALA CO NAJMNIEJ 12) MIESIECY NA WYSPIE PRZED URODZENIEM SIE DZIECKA, I TYLE. DZIECKO NIE MUSI ROWNIEZ PRZEBYWAC NA IS - PRZYKLAD;

OJCIEC PRACUJACY NA ISLANDI BIERZE URLOP "MACERZYNSKI" NA DZIECKO URODZONE W POLSCE, KTORE NIGDY NIE BYLO NA IS(MATKA ROWNIEZ).

Mam czasami kontakt z Polakami przebywajacymi na Islandii od paru lat, i niestety wiekszosc z nich nie ma pojecia o przyslugujacych im PRAWACH, a zauwazylem ze islandzcy urzednicy maja podobny sposob do stosowanego w niemczech - "przeciez sie nie pytales", ale jak mozna sie zapytac o cos, o czym sie po prostu nie wie.

Poza tym po wejsciu polski do UE sytuacja Polakow na IS zmienila sie diametralnie, na korzysc - niektorzy jakos tego nie zauwazaja.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | Kryspingdynia ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1

|  | Dołączył: 22 Lip 2007 |  | Posty: 274 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 23 Kwi 2008, 21:17    Temat postu: Podsumowanie |   |  
                                | 
 |  
                                | Z tego wymika ze misiak ktory pracowal powyzej 12mcy idzie na pelny zalilek (70-80% jego sredniej z ostatnich 6 mcy) a ze wolny czas na zasilku sprzyja rozmnazaniu, wiec strzela gola, gdzie wygrana jest jego zywa kopia tyle ze w stanie dzidzi, co pozwala mu dostac lepsze srodki z tytulu urlopu maciezynskiego (ciekawy jestem w jakiej wysokosci) na 3 mce po czym przechodzi na szasilek powtaza sytuacje kilka razy i zaczyna pobierac na kazde dziecko (zalozmy 4 dzieci) tyle ze calosc stanowi porownywalna kwote  do sredniej krajowe na islandii. Czy gdzies sie pomylilem w mojej symulacji? Jak tak to prosze o korekte. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1

|  | Dołączył: 08 Lip 2006 |  | Posty: 991 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 23 Kwi 2008, 21:24    Temat postu: Re: Podsumowanie |   |  
                                | 
 |  
                                |  	  | Kryspingdynia napisał: |  	  | Z tego wymika ze misiak ktory pracowal powyzej 12mcy idzie na pelny zalilek (70-80% jego sredniej z ostatnich 6 mcy). | 

70-80% tylko przez pierwsze 3 miechy pobierania zasilku pozniej zasilek jest juz o wiele mniejszy....

KAĹťDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYĹťSZYM WYKSZTAĹCENIEM SZCZEGĂLNYM DOBREM NARODU
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  | 

|  Wysłany: 7 Maj 2008, 3:02    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Podlacze sie. 
 Znalazlem nowa ,lepsza prace,mam zaczac od przyszlego tygodnia.W aktutalnej pracuje od wrzesnia czyli 9 miesiac.Nie bralem nigdy urlopu,nie bylem w Polsce,mam ciaglosc pracy.Pare razy wzielem veikura.I teraz mam pytanie,kiedy bede sie zwalnial akutalna firma powinna mi zaplacic za niewykorzystany urlop? Naliczane sa 2 dni za kazdy miesiac,tak? Kolejna kwestia czy veikur kasuje dzien urlopowy i czy gdy mam orlof wliczany do pensji to to jest moje urlopowe,i nie mam zadnych dodadkowych platnych urlopowych  dni co miesiac < 2? >
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | Basia 

|  | Dołączył: 24 Lis 2004 |  | Posty: 628 |  | Skąd: Reykjavik | 
 | 

|  Wysłany: 7 Maj 2008, 9:55    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Veikur nie kasuje dni urlopowych. Jesli masz urlop wliczany do pensji to nie masz juz zadnych dodatkowych platnych dni wolnych. Natomiast jesli faktycznie masz niewykorzystane dni wolne - firma powinna ci za nie zaplacic przed rozwiazaniem umowy o prace.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  | 

|  Wysłany: 7 Maj 2008, 12:07    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Dziekuje,ale wlasnie co do tego orlofa,mam go wliczanego do pensji,niektorzy maja go na osobnym koncie,nieopodatkowany i dostaja jeszcze wiecej pieniedzy,ktore sa wyplacane raz do roku w maju.I teraz nie rozumiem,czy wlasnie ten orlof to moje urlopowe.Czy Ci co go maja na osobnym koncie,maja nalezne jeszcze dni urlopowe naliczane 2 co miesiac,a mi juz one nie przysluguja? Gdyby faktycznie tak bylo to poplenilem spory blad nie przerzucajac orlofa na osobne konto. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | bodzio7 

|  | Dołączył: 21 Sty 2008 |  | Posty: 85 |  | Skąd: Reykjavik | 
 | 

|  Wysłany: 7 Maj 2008, 14:47    Temat postu: orlof |   |  
                                | 
 |  
                                | niektorzy maja go na osobnym koncie,nieopodatkowany i dostaja jeszcze wiecej pieniedzy,ktore sa wyplacane raz do roku w maju 
 Czy jest na prawdÄ tak jak mĂłwi RafaĹ, Ĺźe orlof na oddzielnym koncie nie jest  opodatkowany ?
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany

|  | Dołączył: 30 Kwi 2006 |  | Posty: 219 |  | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska | 
 | 

|  Wysłany: 8 Maj 2008, 0:43    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | MĂłj jest opodatkowany a jest na oddzielnym koncie. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany

|  | Dołączył: 30 Kwi 2006 |  | Posty: 219 |  | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska | 
 | 

|  Wysłany: 8 Maj 2008, 0:46    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | RafaĹ, bez róşnicy jest to czy masz orlof do wypĹaty czy na osobnym koncie. To sÄ
 Twoje wakacyjne pieniÄ
dze i juĹź Ĺźaden pĹatny urlop Ci nie przysĹuguje. Przynajmniej tak zawsze byĹo. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany

|  | Dołączył: 11 Paź 2006 |  | Posty: 322 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 8 Maj 2008, 10:55    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Sa firmy, ktore nie placa orlofa w postaci dodatku do pensji ani w formie przelewu na specjalne konto, lecz normalnie wyplacaja pensje gdy czlowiek idzie na urlop. Jest tak w 2 firmach w ktorych bylam zatrudniona. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | dariuszr 

|  | Dołączył: 22 Sty 2008 |  | Posty: 343 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 8 Maj 2008, 20:10    Temat postu: URLOP |   |  
                                | 
 |  
                                | MAM URLOP PLATNY A MOJA FIRMA OGLOSILA ZE JEDEN DZIAL FIRMY ZOSTAJE ZAMKNIETY Z PRZYCZYN EKONOMICZNYCH I DOSTALEM WYPOWIEDZENIE JESLI NIE WYKORZYSTAM URLOPU CZY NA SAM KONIEC PRACODAWCA MA PRAWO DO ZAPLACENIA MI ZA NIEWYKORZYSTANY URLOP JAK TO JEST |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany

|  | Dołączył: 11 Paź 2006 |  | Posty: 322 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 8 Maj 2008, 21:55    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | W Twojej sytuacji pracodawca ma obowiazek, a nie prawo do wyplacenia ekwiwalentu za zalegly urlop. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | asia19829 

|  | Dołączył: 16 Maj 2009 |  | Posty: 5 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 23 Sie 2010, 15:55    Temat postu: urlop wychowawczy |   |  
                                | 
 |  
                                | WITAM PROSZE O PODPOWIEDZ KONCZY MI SIE URLOP  MACIERZYNSKI A DO PRACY NIE MOGE WROCIC PONIEWAZ NIE MAM Z KIM ZOSTAWIC DZIECKA. PRZEDSZKOLA U NAS W MIESCIE BIORA DZIECI POWYZEJ 2 LAT A MOJ SZKRAB SKONCZY ROK WE WRZESNIU. CZY W TAKIM RAZIE MOGE PRZEJSC NA URLOP  WYCHOWAWCZY A JESLI TAK TO CO MAM PRZEDSTAWIC PRACODAWCY JAKIE DOKUMENTY I JESLI TO MOZLIWE PROSZE O WZOR ALBO LINK DO STRONY PROSZE O POMOC DZIEKUJE |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | asia19829 

|  | Dołączył: 16 Maj 2009 |  | Posty: 5 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 23 Sie 2010, 15:55    Temat postu: urlop wychowawczy |   |  
                                | 
 |  
                                | WITAM PROSZE O PODPOWIEDZ KONCZY MI SIE URLOP  MACIERZYNSKI A DO PRACY NIE MOGE WROCIC PONIEWAZ NIE MAM Z KIM ZOSTAWIC DZIECKA. PRZEDSZKOLA U NAS W MIESCIE BIORA DZIECI POWYZEJ 2 LAT A MOJ SZKRAB SKONCZY ROK WE WRZESNIU. CZY W TAKIM RAZIE MOGE PRZEJSC NA URLOP  WYCHOWAWCZY A JESLI TAK TO CO MAM PRZEDSTAWIC PRACODAWCY JAKIE DOKUMENTY I JESLI TO MOZLIWE PROSZE O WZOR ALBO LINK DO STRONY PROSZE O POMOC DZIEKUJE |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |