| Fernandos
 | | Do³±czy³: 09 Gru 2007 | | Posty: 49 | | Sk±d: Kopavogur |
|
Wys³any: 29 Kwi 2010, 0:29 Temat postu: Wiersze Artura Andrusa na temat islandzkich wulkanów |
|
|
Zamieszczony poniżej wiersz chciałbym zarekomendować organizatorom tegorocznej edycji „Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego". Powinien być utworem obowiązkowym na każdym etapie konkursu. Jeśli tak się stanie, proszę o informację o datach występów, bo chciałbym na własne uszy usłyszeć jak brzmi moje dzieło.
„Zaśnij. Wygaśnij"
Rzucasz Eyjafjallajökull
Szary pył na nasze dni.
Spójrz na Reykjaneshryggur,
Jak spokojnie śpi.
Spójrz - Oræfajökull
Światu nie przeszkadza,
I z Kollóttadyngja
Nie ulata sadza.
Czasem tylko Grimsvötn
Mruknie po cichutku,
Po czym Vatnajökull
Spłynie łzami smutku.
Bądź jak Snæfellsjökull!
Śpij spokojnym snem.
Proszą Cię: Lufthansa,
LOT i KLM.
Gdyby się okazało, że mój wiersz przekracza możliwości interpretacyjne polskich recytatorów, to się po prostu obrażę, spróbuję znaleźć tłumacza i zacznę pisać na rynek islandzki.
Dowiedziałem się, że jeśli chodzi o rolnictwo w Islandii, to jego podstawą jest hodowla owiec. Jeśli są owce i są góry, to wiadomo, ze muszą też być górale. Zacznę więc od próby dostosowania klimatów naszej ludowej poezji podhalańskiej do warunków islandzkich. Albo od razu przystąpię do łączenia, tworzenia ludowej sztuki polsko - islandzkiej. Na przykład:
A ten Litlanesfoss piekny jak Siklawa,
Kieby z Kasprowego wypłynęła lawa,
Kieby popłynęła prosto przez granicę,
Hej, zdziwione pyski miałyby kozice.
Hej, duze zdziwienie miałyby na twarzy,
Piersy roz w racice cosik je tak parzy.
Skubie se kozica przypaloną trawę,
Z rogów jej się dymi, kieby na konklawe.
A islandzkiej owcy skraśniałyby lica
Kieby ją wypasał Magnús Gąsienica.
Władze Islandii zainteresowane uhonorowaniem mnie za zasługi dla polsko - islandzkiego pojednania (bo przecież trochę nam się kontakty popsuły, kiedy ich wulkan zamknął naszą przestrzeń powietrzną) proszone są o kontaktowanie się ze mną za pośrednictwem Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Jestem gotów przyjąć ambasadora w czwartek między 14.00 a 15.00.
[/quote] _________________ Kto nie wierzy ten nie wygrywa. |
|