reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

klejnury

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> R贸偶no艣ci dla Islandofil贸w
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
kaska
Go舵
PostWys砤ny: 30 Pa 2004, 10:39    Temat postu: klejnury Odpowiedz z cytatem

moze mi ktos podac islandzka nazwe weglanu amonu potrzebnego do wypieku klejnurow
Powr髏 do g髍y
Peterans

Do潮czy: 28 Sie 2004
Posty: 367
Sk眃: Warszawa
PostWys砤ny: 30 Pa 2004, 11:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja chyba widzia艂em gdzies o klejnurach cos na tym forum.
Poszukaj dobrze... napewnio znajdziesz Wink
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 30 Pa 2004, 12:03    Temat postu: Re: klejnury Odpowiedz z cytatem

W臋glan amonu = isl. hjartarsalt, ang. baker's ammonia, ammonium carbonate lub hartshorn
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Peterans

Do潮czy: 28 Sie 2004
Posty: 367
Sk眃: Warszawa
PostWys砤ny: 30 Pa 2004, 12:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O kurde !
Shocked
Jola jaka znawczyni Very Happy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
kaska
Go舵
PostWys砤ny: 30 Pa 2004, 16:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

bardzo to skomplikowane,ale bede probowac.jak sie chce zaimponowac znajomym islandczykom to trzeba w internecie szukac czegos ciekawego ,a zarazem prostego ,.dzieki bardzo,juz wiem o co chodzi.
Powr髏 do g髍y
Peterans

Do潮czy: 28 Sie 2004
Posty: 367
Sk眃: Warszawa
PostWys砤ny: 30 Pa 2004, 16:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A na iceland.pl nie ma przepisu ??
Czy jest ale nie na klejnury Smile
Ach ja juz nie pami臋tam.
Zjad艂 bym co艣 "Islandzkiego"
Dajcie mi jakis pomys艂 Smile /?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 1 Kwi 2006, 21:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Du偶o tu m贸wili艣my o islandzkich kleimurach. A to w pewnym sensie ich odmiana, o nazwie 谩starpungar (po polsku: "mi艂osne j膮dra"). Ciasto robi si臋 jak na kleinury, a dodaje jeszcze rodzynki. To te偶 s艂odko艣膰 z tradycyjnej kuchni islandzkiej:



W razie pyta艅, m臋czcie karut臋 - to od niej si臋 o tym dowiedzia艂am Smile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
karuta
Alpha Team
Do潮czy: 01 Kwi 2004
Posty: 1245
PostWys砤ny: 1 Kwi 2006, 22:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

musze sie przyznac -bez bicia ,ze ja nigdy ich nie pieklam ale bardzo lubie je jesc Very Happy .Podam przepis z strony kulinarnej www.eldhus.is
5 sredniej wielkosci kubeczkow maki(cos pomiedzy mala filizanka a szklanka)
2 kubeczki cukru
4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jaja
okolo 4 kubeczkow kwasnego mleka
1 kubeczek rodzynek.....wszystko sie miesza i potem naklada lyzka na olej w frytkownicy-temp 180 stopni .Nie wiem jak dlugo ale chyba jak nabiora koloru.Ciasto podobnie jak na kleinury bedzie kleiste bo proponuja uzywania 2 lyzek aby bylo latwiej Very Happy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
DELETED
Go舵
PostWys砤ny: 31 Sty 2015, 7:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

DELETED
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> R贸偶no艣ci dla Islandofil贸w Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron