Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Steva
| Do潮czy: 20 Lut 2004 | Posty: 127 | |
|
Wys砤ny: 22 Lut 2004, 17:38 Temat postu: placki islandzkie |
|
|
moze ktos posiada przepis na najpopularniejszy placek islandzki , taki pieczony tradycyjnie w piecyku lub piekarniku _________________ Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Qortes
| Do潮czy: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Sk眃: Pozna艅 |
|
Wys砤ny: 24 Lut 2004, 17:15 Temat postu: |
|
|
Naprawde nikt z Was nie zna przepisu na te placki?
Moze ktos z "miejscowych" bylby tak dobry i spytal sie islandzkich znajomych o przepis? Mysle, ze nie tylko Steva i ja bylibysmy wdzieczni :-) _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 12 Mar 2004, 23:40 Temat postu: No to mamy przepis! |
|
|
Przeczytalam sporo przepisow na ciasta pieczone na Islandii. Oczywiscie problemem jest zdecydowac, ktore jest najpopularniejsze. Tak zreszta, jak u nas, trudno powiedziec czy szarlotka, czy sernik, a moze babka, czy makowiec, to najpopularniejsze nasze ciasto.
Postanowilam jednak jakos wybrac jedno ciasto. Ma ono najwiecej wersji, co mogloby sugerowac, ze piecze sie go ciagle od dawien dawna i modyfikowano go na rozne sposoby. Nazywa sie V铆narterta
Fajnych rzeczy dowiedzialam sie o tym ciescie i mysle ze nadaje sie to na ciekawostke do naszej rubryki portalowej. Zapewne w najblizszych dniach zamiescimy ja na stronie.
A teraz podam przepis, bo pewnie juz wszyscy czekaja w fartuszkach, przy swoich piekarnikach chcac upiec sobie cos islandzkiego na weekend.
A wiec do dziela:
Sk艂adniki:
1 kostka margaryny lub masla (miekkiego)
szklanka cukru
2 jajka (male)
4 szklanki maki
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka swiezo zmielonego kardamonu
0,5 szklanki mleka (lub do wlasciwej konsystencji)
1,5 szklanki d偶emu rabarbarowego lub sliwkowego
Rozetrzec maslo z cukrem. Dodawac jajka po jednym ubijajac. Dodac make, proszek, kardamon. Wlewac mleko i mieszac. Zagniatac ciasto az bedzie gladkie. Powinno byc miekkie i lekko kleiste. Uformowac kule z ciasta, wlozyc do woreczka foliowego i schlodzic w lodowce przez przynajmniej godzine.
Nagrzac piekarnik do 190 stopni. Ciasto podzelic na 6 czesci i rozwalkowac je do srednicy ok. 20 cm, rozlozyc na blasze wyscielonej papierem do pieczenia i piec przez 12 min lub do momentu az brzegi beda brazowiec.
Po upieczeniu, jeszcze cieple ciasto posmarowac dzemem, ostudzic, zawinac w folie i trzymac tak przez przynajmniej pare dni. Kiedy zostawimy ciasto w chlodnym miejscu, moze ono lezec nawet pare tygodni i z "wiekiem" nabiera coraz lepszego smaku!
Oj! chyba na ten weekend nie pojemy wiec jeszcze islandzkiego ciasta.
Ciekawa jest odmiana tego ciasta popularna na Wyspach Westmanna.
Ciasto sklada sie tylko z 4 warstw, warstwy smaruje sie roznokolorowymi "wypelnieniami", stosujac rozne barwniki spozywcze oraz naturalne skladniki kolorowe, np. kakao. Takie ciasto nazywa sie regnbogaterta (ciasto t臋czowe).
Jeszcze jedna uwaga taka ogolna. Islandzkie przepisy czesto zawieraja w skladnikach kardamon, u nas moze nie najpopularniejsza przyprawe, wiec jesli zauwazycie go w sklepie kupcie na zapas.
I inna ciekawostka: dzem rabarbarowy najczesciej jest widziany (posrod dzemow) na polkach islandzkich sklepow. Wyspiarze zajadaja sie nim. U nas tak srednio jest chyba popularny... Moze wiec warto zrobic przetwory z rabarbaru latem? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| johanna
| Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2004, 12:31 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki Jolu, zaraz bior臋 si臋 do pieczenia Tylko ten kardamon... nie mo偶na go zast膮pi膰 inn膮 przypraw膮? Do czego jest podobny?
Pozdrawiam _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2004, 12:47 Temat postu: kardamon |
|
|
johanna napisa: | Tylko ten kardamon... nie mo偶na go zast膮pi膰 inn膮 przypraw膮? Do czego jest podobny?
Pozdrawiam |
Wlasnie sie zastanawiam...
Znalazlam cos takiego:
http://www.akupresura.akcjasos.pl/kardamon.html
http://www.pierwszy.hg.pl/przyprawy_druk.php
I wiele innych adresow... Musi to byc w sprzedazy, tak wyglada przynajmniej...
Pisza, 偶e to przyprawa z rodziny imbirowatych o mocnym cytrynowo-imbirowym zapachu i ostrym smaku. Kardamonu przewa偶nie u偶ywa si臋 w kuchni indyjskiej i arabskiej. Niepowtarzalny smak nadaje pomara艅czom i kawie.
Skoro z imbirowatych, to moze do imbiru podobne?
Zaraz zadzwonie do naszej "Pachnacej ksiegarni" tam sprzedaja takie egzotyczne przyprawy... Jak cos bede wiedziec dam znac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2004, 12:51 Temat postu: kardamon cd. |
|
|
Tak, to na pewno z imbirowatych:
"Kardamon (Elettaria Cardamomum)
Przyprawa z rodziny imbirowatych. Nasiona z orzeszk贸w krzewu kardamonu rosn膮cego w krajach tropikalnych maj膮 bardzo mocny, ale przyjemny cytrynowo-imbirowy zapach i ostry smak. Kardamonu u偶ywa si臋 cz臋sto w kuchni indyjskiej i arabskiej oraz jako dodatki do kruchych ciasteczek, s艂odkich sos贸w, w臋dlin i likier贸w. Doskona艂e s膮 pomara艅cze posypane kardamonem, a kawa z odrobin膮 tej przyprawy nabiera wspania艂ego smaku."
W jednym z przepisow na jakies ciasto znalazlam: "..dodac kardamonu lub imbiru...". W innym przepisie nawet ktos galka muszkatolowa zastepowal kardamon. A mysle sobie, ze i w ostatecznosci cynemonem daloby sie obejsc problem.
Ooooo, juz dzwonilam do sklepu z przyprawami! Jest! 10 dag kosztuje kolo 15zl. Moze iceland.pl bedzie sprzedawal wiec kardamon, skoro taki z nim problem Bedzie on w zestawie do produkcji tradycyjnych islandzkich potraw
Juz czuj臋 ten zapach ciasta...!
Johanna!! Jak upieczesz, to opisz swoje wrazenia, ok? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Steva
| Do潮czy: 20 Lut 2004 | Posty: 127 | |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2004, 15:30 Temat postu: |
|
|
Przepis prosty, wykonalny,ale czasowo ojej!!! Trzeba zacz膮膰 w poniedzialek zeby miec go na najblizszy weekend, no i ten nieszczesny kardamon.To co moze byc w zastepstwie mam , wiec pewnie wykonam.Dzieki Jola, jestes niezawodna _________________ Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2004, 15:36 Temat postu: |
|
|
Steva napisa: | Trzeba zacz膮膰 w poniedzialek zeby miec go na najblizszy weekend... |
Tzn. mozna go jesc od razu ale im starszy tym lepszy. Radze wiec juz zaczac i bedzie w sam raz na... 艢wieta |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Steva
| Do潮czy: 20 Lut 2004 | Posty: 127 | |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2004, 15:48 Temat postu: |
|
|
No to ide na zakupy, bo swi臋ta za pasem.... _________________ Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| johanna
| Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 13 Mar 2004, 16:02 Temat postu: |
|
|
Cytat: | im starszy tym lepszy |
Ciekawe z jakim 艣rednim wyprzedzeniem Islandczycy piek膮 to ciasto :wink: _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 17 Mar 2004, 16:58 Temat postu: mniam, mniam... |
|
|
johanna napisa: | Dzi臋ki Jolu, zaraz bior臋 si臋 do pieczenia |
Nie chce nawet slyszec, ze w koncu nie upieklas Powiedz, ze zrobilas, zjadlas i nam tu teraz opowiesz jak smakuje to ciasto. Zanim podam nastepny przepis, musimy zaliczyc ten |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| johanna
| Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 17 Mar 2004, 17:16 Temat postu: |
|
|
Nie upiek艂am Chcia艂am dosta膰 gdzie艣 ten kardamon. Narazie nie znalaz艂am, kupi艂am imbir. Spr贸buj臋 dzi艣 albo jutro upiec
P.S. Jakie艣 2 tygodnie temu przyrzek艂am rodzince, i偶 nie b臋d臋 si臋 zajmowa膰 forum i Islandi膮 do Mistrzostw Polski (czyli do 4 kwietnia)
Jak wida膰, narazie mi to nie wychodzi... Ale dobrze si臋 kryj臋 :wink: _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 17 Mar 2004, 17:26 Temat postu: Pasja |
|
|
johanna napisa: | Jakie艣 2 tygodnie temu przyrzek艂am rodzince, i偶 nie b臋d臋 si臋 zajmowa膰 forum i Islandi膮 do Mistrzostw Polski (czyli do 4 kwietnia)
Jak wida膰, narazie mi to nie wychodzi... Ale dobrze si臋 kryj臋 :wink: |
Pasja to pasja, nie ma co z niej rezygnowac, ani kryc sie z tym co sie kocha. Przychodz pod pretekstem ze szachy cwiczysz na sieci, przeciez do turnieju trzeba sie przygotowac :wink: |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| johanna
| Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 17 Mar 2004, 17:39 Temat postu: Re: Pasja |
|
|
Jola napisa: | johanna napisa: | Jakie艣 2 tygodnie temu przyrzek艂am rodzince, i偶 nie b臋d臋 si臋 zajmowa膰 forum i Islandi膮 do Mistrzostw Polski (czyli do 4 kwietnia)
Jak wida膰, narazie mi to nie wychodzi... Ale dobrze si臋 kryj臋 :wink: |
Pasja to pasja, nie ma co z niej rezygnowac, ani kryc sie z tym co sie kocha. Przychodz pod pretekstem ze szachy cwiczysz na sieci, przeciez do turnieju trzeba sie przygotowac :wink: |
Tak w艂a艣nie robie Ech, a jak ju偶 jestem na serwerze szachowym to te偶 szukam Islandczyk贸w :wink: _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| johanna
| Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 18 Mar 2004, 20:38 Temat postu: |
|
|
V铆narterta ju偶 prawie gotowa W艂a艣nie si臋 piecze. Narazie mog臋 powiedzie膰, 偶e masa jest pyszna :wink: _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Jola
| Do潮czy: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wys砤ny: 18 Mar 2004, 20:46 Temat postu: nie ma co czekac na Islandi臋! |
|
|
johanna napisa: | V铆narterta ju偶 prawie gotowa |
Wow!
Ale super! Qortes, slyszysz? Szkoda czekac az Johanna zamieszka na Islandii, zbieraj sie, jedziemy do Kielc!
I co, zamienilas kardamon na imbir? A co z dzemem rabarbarowym? Dostalas w sklepie? Ale mi slinka cieknie... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| johanna
| Do潮czy: 08 Lut 2004 | Posty: 515 | Sk眃: Kielce |
|
Wys砤ny: 18 Mar 2004, 20:57 Temat postu: Re: nie ma co czekac na Islandi臋! |
|
|
Jola napisa: |
Wow!
Ale super! Qortes, slyszysz? Szkoda czekac az Johanna zamieszka na Islandii, zbieraj sie, jedziemy do Kielc! |
Cytat: |
I co, zamienilas kardamon na imbir? A co z dzemem rabarbarowym? Dostalas w sklepie? Ale mi slinka cieknie... |
U偶y艂am imbiru. Niestety nie mam d偶emu rabarbarowego, wezm臋 brzoskwiniowy, ale w艂asnej roboty
--->Steva, a jak tam Twoja V铆narterta, upiek艂a艣 ju偶?
Pozdrawiam _________________ Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Steva
| Do潮czy: 20 Lut 2004 | Posty: 127 | |
|
Wys砤ny: 18 Mar 2004, 21:31 Temat postu: |
|
|
Jeszcze nie piek艂am , czekam na zapach wydobywaj膮cy sie z czyjego艣 piekarnika _________________ Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Steva
| Do潮czy: 20 Lut 2004 | Posty: 127 | |
|
Wys砤ny: 18 Mar 2004, 21:41 Temat postu: |
|
|
Johanna , koniecznie podziel sie z nami opini膮 na temat zjadliwosci vinarterty, no i oczywiscie czasochlonnosci, interesuje mnie rowniez wielkosc tego placka, w jak duza forme wsadzilas - wielkosci poszczegolnych skladnikow sa do艣膰 spore, wydaje mi sie w zwi膮zku z tym ze i blacha musi byc platformiasta _________________ Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
| Steva
| Do潮czy: 20 Lut 2004 | Posty: 127 | |
|
Wys砤ny: 18 Mar 2004, 21:51 Temat postu: |
|
|
Ale sie urz膮dzi艂am! Przeczytalam jeszcze raz sposob przygotowania no i oczywiscie stwierdzenie ze forma musi byc duza jest nie na miejscu skoro ma byc z tego ciasta 6 plackow.Ile juz upieklas?Wyrasta bardzo czy s膮 plaskate? _________________ Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro |
|
Powr髏 do g髍y |
|
|
|