reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

placki islandzkie
Id do strony 1, 2, 3  Nast阷ny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> R贸偶no艣ci dla Islandofil贸w
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
Steva

Do潮czy: 20 Lut 2004
Posty: 127
PostWys砤ny: 22 Lut 2004, 17:38    Temat postu: placki islandzkie Odpowiedz z cytatem

moze ktos posiada przepis na najpopularniejszy placek islandzki , taki pieczony tradycyjnie w piecyku lub piekarniku
_________________
Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Qortes

Do潮czy: 17 Lut 2004
Posty: 677
Sk眃: Pozna艅
PostWys砤ny: 24 Lut 2004, 17:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naprawde nikt z Was nie zna przepisu na te placki? Sad
Moze ktos z "miejscowych" bylby tak dobry i spytal sie islandzkich znajomych o przepis? Mysle, ze nie tylko Steva i ja bylibysmy wdzieczni :-)
_________________
Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email Odwied stron autora Numer GG
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 12 Mar 2004, 23:40    Temat postu: No to mamy przepis! Odpowiedz z cytatem

Przeczytalam sporo przepisow na ciasta pieczone na Islandii. Oczywiscie problemem jest zdecydowac, ktore jest najpopularniejsze. Tak zreszta, jak u nas, trudno powiedziec czy szarlotka, czy sernik, a moze babka, czy makowiec, to najpopularniejsze nasze ciasto.

Postanowilam jednak jakos wybrac jedno ciasto. Ma ono najwiecej wersji, co mogloby sugerowac, ze piecze sie go ciagle od dawien dawna i modyfikowano go na rozne sposoby. Nazywa sie V铆narterta

Fajnych rzeczy dowiedzialam sie o tym ciescie i mysle ze nadaje sie to na ciekawostke do naszej rubryki portalowej. Zapewne w najblizszych dniach zamiescimy ja na stronie.

A teraz podam przepis, bo pewnie juz wszyscy czekaja w fartuszkach, przy swoich piekarnikach chcac upiec sobie cos islandzkiego na weekend.

A wiec do dziela:

Sk艂adniki:
1 kostka margaryny lub masla (miekkiego)
szklanka cukru
2 jajka (male)
4 szklanki maki
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka swiezo zmielonego kardamonu
0,5 szklanki mleka (lub do wlasciwej konsystencji)
1,5 szklanki d偶emu rabarbarowego lub sliwkowego

Rozetrzec maslo z cukrem. Dodawac jajka po jednym ubijajac. Dodac make, proszek, kardamon. Wlewac mleko i mieszac. Zagniatac ciasto az bedzie gladkie. Powinno byc miekkie i lekko kleiste. Uformowac kule z ciasta, wlozyc do woreczka foliowego i schlodzic w lodowce przez przynajmniej godzine.
Nagrzac piekarnik do 190 stopni. Ciasto podzelic na 6 czesci i rozwalkowac je do srednicy ok. 20 cm, rozlozyc na blasze wyscielonej papierem do pieczenia i piec przez 12 min lub do momentu az brzegi beda brazowiec.
Po upieczeniu, jeszcze cieple ciasto posmarowac dzemem, ostudzic, zawinac w folie i trzymac tak przez przynajmniej pare dni. Kiedy zostawimy ciasto w chlodnym miejscu, moze ono lezec nawet pare tygodni i z "wiekiem" nabiera coraz lepszego smaku!
Oj! chyba na ten weekend nie pojemy wiec jeszcze islandzkiego ciasta.

Ciekawa jest odmiana tego ciasta popularna na Wyspach Westmanna.
Ciasto sklada sie tylko z 4 warstw, warstwy smaruje sie roznokolorowymi "wypelnieniami", stosujac rozne barwniki spozywcze oraz naturalne skladniki kolorowe, np. kakao. Takie ciasto nazywa sie regnbogaterta (ciasto t臋czowe).

Jeszcze jedna uwaga taka ogolna. Islandzkie przepisy czesto zawieraja w skladnikach kardamon, u nas moze nie najpopularniejsza przyprawe, wiec jesli zauwazycie go w sklepie kupcie na zapas.
I inna ciekawostka: dzem rabarbarowy najczesciej jest widziany (posrod dzemow) na polkach islandzkich sklepow. Wyspiarze zajadaja sie nim. U nas tak srednio jest chyba popularny... Moze wiec warto zrobic przetwory z rabarbaru latem?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
johanna

Do潮czy: 08 Lut 2004
Posty: 515
Sk眃: Kielce
PostWys砤ny: 13 Mar 2004, 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋ki Jolu, zaraz bior臋 si臋 do pieczenia Smile Tylko ten kardamon... nie mo偶na go zast膮pi膰 inn膮 przypraw膮? Do czego jest podobny?
Pozdrawiam
_________________
Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Odwied stron autora Numer GG
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 13 Mar 2004, 12:47    Temat postu: kardamon Odpowiedz z cytatem

johanna napisa:
Tylko ten kardamon... nie mo偶na go zast膮pi膰 inn膮 przypraw膮? Do czego jest podobny?
Pozdrawiam


Wlasnie sie zastanawiam...
Znalazlam cos takiego:
http://www.akupresura.akcjasos.pl/kardamon.html
http://www.pierwszy.hg.pl/przyprawy_druk.php
I wiele innych adresow... Musi to byc w sprzedazy, tak wyglada przynajmniej...

Pisza, 偶e to przyprawa z rodziny imbirowatych o mocnym cytrynowo-imbirowym zapachu i ostrym smaku. Kardamonu przewa偶nie u偶ywa si臋 w kuchni indyjskiej i arabskiej. Niepowtarzalny smak nadaje pomara艅czom i kawie.
Skoro z imbirowatych, to moze do imbiru podobne?
Zaraz zadzwonie do naszej "Pachnacej ksiegarni" tam sprzedaja takie egzotyczne przyprawy... Jak cos bede wiedziec dam znac.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 13 Mar 2004, 12:51    Temat postu: kardamon cd. Odpowiedz z cytatem

Tak, to na pewno z imbirowatych:

"Kardamon (Elettaria Cardamomum)
Przyprawa z rodziny imbirowatych. Nasiona z orzeszk贸w krzewu kardamonu rosn膮cego w krajach tropikalnych maj膮 bardzo mocny, ale przyjemny cytrynowo-imbirowy zapach i ostry smak. Kardamonu u偶ywa si臋 cz臋sto w kuchni indyjskiej i arabskiej oraz jako dodatki do kruchych ciasteczek, s艂odkich sos贸w, w臋dlin i likier贸w. Doskona艂e s膮 pomara艅cze posypane kardamonem, a kawa z odrobin膮 tej przyprawy nabiera wspania艂ego smaku."

W jednym z przepisow na jakies ciasto znalazlam: "..dodac kardamonu lub imbiru...". W innym przepisie nawet ktos galka muszkatolowa zastepowal kardamon. A mysle sobie, ze i w ostatecznosci cynemonem daloby sie obejsc problem.

Ooooo, juz dzwonilam do sklepu z przyprawami! Jest! 10 dag kosztuje kolo 15zl. Moze iceland.pl bedzie sprzedawal wiec kardamon, skoro taki z nim problem Smile Bedzie on w zestawie do produkcji tradycyjnych islandzkich potraw lol

Juz czuj臋 ten zapach ciasta...!

Johanna!! Jak upieczesz, to opisz swoje wrazenia, ok?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Steva

Do潮czy: 20 Lut 2004
Posty: 127
PostWys砤ny: 13 Mar 2004, 15:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepis prosty, wykonalny,ale czasowo ojej!!! Surprised Trzeba zacz膮膰 w poniedzialek zeby miec go na najblizszy weekend, no i ten nieszczesny kardamon.To co moze byc w zastepstwie mam , wiec pewnie wykonam.Dzieki Jola, jestes niezawodna
_________________
Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 13 Mar 2004, 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Steva napisa:
Trzeba zacz膮膰 w poniedzialek zeby miec go na najblizszy weekend...


Tzn. mozna go jesc od razu ale im starszy tym lepszy. Radze wiec juz zaczac i bedzie w sam raz na... 艢wieta Smile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Steva

Do潮czy: 20 Lut 2004
Posty: 127
PostWys砤ny: 13 Mar 2004, 15:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ide na zakupy, bo swi臋ta za pasem.... lol
_________________
Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
johanna

Do潮czy: 08 Lut 2004
Posty: 515
Sk眃: Kielce
PostWys砤ny: 13 Mar 2004, 16:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
im starszy tym lepszy

Ciekawe z jakim 艣rednim wyprzedzeniem Islandczycy piek膮 to ciasto :wink:
_________________
Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Odwied stron autora Numer GG
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 17 Mar 2004, 16:58    Temat postu: mniam, mniam... Odpowiedz z cytatem

johanna napisa:
Dzi臋ki Jolu, zaraz bior臋 si臋 do pieczenia Smile


Nie chce nawet slyszec, ze w koncu nie upieklas Smile Powiedz, ze zrobilas, zjadlas i nam tu teraz opowiesz jak smakuje to ciasto. Zanim podam nastepny przepis, musimy zaliczyc ten Smile
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
johanna

Do潮czy: 08 Lut 2004
Posty: 515
Sk眃: Kielce
PostWys砤ny: 17 Mar 2004, 17:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie upiek艂am Sad Chcia艂am dosta膰 gdzie艣 ten kardamon. Narazie nie znalaz艂am, kupi艂am imbir. Spr贸buj臋 dzi艣 albo jutro upiec Smile

P.S. Jakie艣 2 tygodnie temu przyrzek艂am rodzince, i偶 nie b臋d臋 si臋 zajmowa膰 forum i Islandi膮 do Mistrzostw Polski (czyli do 4 kwietnia)
Jak wida膰, narazie mi to nie wychodzi... Ale dobrze si臋 kryj臋 :wink:
_________________
Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Odwied stron autora Numer GG
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 17 Mar 2004, 17:26    Temat postu: Pasja Odpowiedz z cytatem

johanna napisa:
Jakie艣 2 tygodnie temu przyrzek艂am rodzince, i偶 nie b臋d臋 si臋 zajmowa膰 forum i Islandi膮 do Mistrzostw Polski (czyli do 4 kwietnia)
Jak wida膰, narazie mi to nie wychodzi... Ale dobrze si臋 kryj臋 :wink:


Pasja to pasja, nie ma co z niej rezygnowac, ani kryc sie z tym co sie kocha. Przychodz pod pretekstem ze szachy cwiczysz na sieci, przeciez do turnieju trzeba sie przygotowac :wink:
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
johanna

Do潮czy: 08 Lut 2004
Posty: 515
Sk眃: Kielce
PostWys砤ny: 17 Mar 2004, 17:39    Temat postu: Re: Pasja Odpowiedz z cytatem

Jola napisa:
johanna napisa:
Jakie艣 2 tygodnie temu przyrzek艂am rodzince, i偶 nie b臋d臋 si臋 zajmowa膰 forum i Islandi膮 do Mistrzostw Polski (czyli do 4 kwietnia)
Jak wida膰, narazie mi to nie wychodzi... Ale dobrze si臋 kryj臋 :wink:


Pasja to pasja, nie ma co z niej rezygnowac, ani kryc sie z tym co sie kocha. Przychodz pod pretekstem ze szachy cwiczysz na sieci, przeciez do turnieju trzeba sie przygotowac :wink:

Tak w艂a艣nie robie Smile Ech, a jak ju偶 jestem na serwerze szachowym to te偶 szukam Islandczyk贸w :wink:
_________________
Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Odwied stron autora Numer GG
johanna

Do潮czy: 08 Lut 2004
Posty: 515
Sk眃: Kielce
PostWys砤ny: 18 Mar 2004, 20:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

V铆narterta ju偶 prawie gotowa Very Happy W艂a艣nie si臋 piecze. Narazie mog臋 powiedzie膰, 偶e masa jest pyszna :wink:
_________________
Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Odwied stron autora Numer GG
Jola

Do潮czy: 31 Sty 2004
Posty: 1000
PostWys砤ny: 18 Mar 2004, 20:46    Temat postu: nie ma co czekac na Islandi臋! Odpowiedz z cytatem

johanna napisa:
V铆narterta ju偶 prawie gotowa

Wow!
Ale super! Qortes, slyszysz? Szkoda czekac az Johanna zamieszka na Islandii, zbieraj sie, jedziemy do Kielc! lol

I co, zamienilas kardamon na imbir? A co z dzemem rabarbarowym? Dostalas w sklepie? Ale mi slinka cieknie...
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
johanna

Do潮czy: 08 Lut 2004
Posty: 515
Sk眃: Kielce
PostWys砤ny: 18 Mar 2004, 20:57    Temat postu: Re: nie ma co czekac na Islandi臋! Odpowiedz z cytatem

Jola napisa:

Wow!
Ale super! Qortes, slyszysz? Szkoda czekac az Johanna zamieszka na Islandii, zbieraj sie, jedziemy do Kielc! lol

lol
Cytat:

I co, zamienilas kardamon na imbir? A co z dzemem rabarbarowym? Dostalas w sklepie? Ale mi slinka cieknie...

U偶y艂am imbiru. Niestety nie mam d偶emu rabarbarowego, wezm臋 brzoskwiniowy, ale w艂asnej roboty Smile
--->Steva, a jak tam Twoja V铆narterta, upiek艂a艣 ju偶?
Pozdrawiam
_________________
Now follow me always
Into the sky
Where we reach the stars
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Odwied stron autora Numer GG
Steva

Do潮czy: 20 Lut 2004
Posty: 127
PostWys砤ny: 18 Mar 2004, 21:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze nie piek艂am , czekam na zapach wydobywaj膮cy sie z czyjego艣 piekarnika lol
_________________
Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Steva

Do潮czy: 20 Lut 2004
Posty: 127
PostWys砤ny: 18 Mar 2004, 21:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Johanna , koniecznie podziel sie z nami opini膮 na temat zjadliwosci vinarterty, no i oczywiscie czasochlonnosci, interesuje mnie rowniez wielkosc tego placka, w jak duza forme wsadzilas - wielkosci poszczegolnych skladnikow sa do艣膰 spore, wydaje mi sie w zwi膮zku z tym ze i blacha musi byc platformiasta lol
_________________
Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Steva

Do潮czy: 20 Lut 2004
Posty: 127
PostWys砤ny: 18 Mar 2004, 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale sie urz膮dzi艂am! Przeczytalam jeszcze raz sposob przygotowania no i oczywiscie stwierdzenie ze forma musi byc duza jest nie na miejscu skoro ma byc z tego ciasta 6 plackow.Ile juz upieklas?Wyrasta bardzo czy s膮 plaskate?
_________________
Jutro to dzi艣 - tyle, 偶e jutro
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> R贸偶no艣ci dla Islandofil贸w Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony 1, 2, 3  Nast阷ny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron