Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 24 Gru 2004, 5:01 Temat postu: szukam pracy |
|
|
szukam pracy na Islandii(jakiejkolwiek)Jezeli ktos mi moze pomoc to niech do mnie napisze.Dziekuje.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 24 Gru 2004, 14:09 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze - sprawdź dokładnie czy faktycznie akurat Islandia jest miejscem, w którym faktycznie chcesz żyć i pracować.
Po drugie - przemyśl sprawę, czy Twój zawód (którego nie znam) jest potrzebny na wyspie.
Po trzecie - zastanów się czy wytrzymasz... klimat, język, nowe miejsce, ceny, etc.
Po czwarte - na stronie głównej iceland.pl znajdziesz namiary na większośc biur pośredncitwa pracy. Wyślij tam zgłoszenia, może akurat Ci odpowiedzą?
Po czwarte - na forum pojawiło się ostatnio kilka ogłoszeń. Przejrzyj je - może akurat Ciebie szukają?
Po piąte - bądź dobrej myśli... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Gru 2004, 21:11 Temat postu: |
|
|
po szóste: zastanów się jeszcze raz co robisz  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Gru 2004, 21:42 Temat postu: praca |
|
|
juz sie zastanawialem i to trzy razy,zdania raczej nie zmienie,a przynajmniej checi do szukania.poza tym siedze teraz przedkomputerem w szczecinie w akademiku ,a w domu w krakowie rodzina jest juz pewnie po kolacji wigilijnej.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Gru 2004, 21:55 Temat postu: Re: praca |
|
|
seba napisał: | juz sie zastanawialem i to trzy razy,zdania raczej nie zmienie,a przynajmniej checi do szukania.poza tym siedze teraz przedkomputerem w szczecinie w akademiku ,a w domu w krakowie rodzina jest juz pewnie po kolacji wigilijnej.
 |
Ostatnio widziałem na forum adres internetowy pewnej firmy. Nie pamiętam w którym poscie. Życzę Ci powodzenia i Wesołych Świąt |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysłany: 25 Gru 2004, 13:48 Temat postu: |
|
|
Moja prywatna rada- unikaj pośredników. Możesz być potem zdziwiony różnicą w warunkach kontraktu a życiem. Nie jestem specjalistą od prawa pracy ale wiem ,że pracę na terenie Islandii mogą oferować tylko legalnie działające na Wyspie firmy pośrednictwa pracy. Było paru "rodaków" którzy chcieli się "dorobić " na rodakach. Dla mnie to jest moralne dno.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Gru 2004, 16:03 Temat postu: |
|
|
Dcieki za rade.Wlasnie wyslalem jedna ankiete,a teraz przeglam biura pracy.Wesolych swiat.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 25 Gru 2004, 17:53 Temat postu: |
|
|
Szukaj - mam nadzieję, że znajdziesz...
Bardzo prosimy o relację z poszukiwań |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Dcr
| Dołączył: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysłany: 25 Gru 2004, 19:31 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem nie ma problemu z pracą na Islandii. Najwiekszym problemem jest pozwolenie na pracę. Oczywiście mówimy o popularnych zawodach. Część ludzi popełnia błąd chcąc na siłę pracować od razu w swoim zawodzie. Czesto niestety trzeba najpierw poznać język i miejscowy rynek pracy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 26 Gru 2004, 18:57 Temat postu: |
|
|
Dcr napisał: | Czesto niestety trzeba najpierw poznać język i miejscowy rynek pracy |
Właściwie to radziłbym od tego zacząć. Może z językiem będzie trudniej ale koniecznie trzeba zdobyć informację o prawnych regulacjach dotyczących pracy.
Sporo informacji (oprócz rzecz jasna ogromu danych z naszego iceland.pl) można znaleźc na stronie www.ahus.is |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Gru 2004, 10:54 Temat postu: poszukiwania |
|
|
wyslalem wypelnione ankiety chyba do 3 islandzkich biur pracy,ale szanse na odpowiedz mam raczej niawielkie.czy jest ktos kto wyslal i dostal odpowiedz?
odzywiscie te formularze wypelnilem po angielsku(niestety islandzkiego nie znam) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 19:35 Temat postu: praca |
|
|
dostalem odpowiedz od jednej firmy z islandii i z tego co napisali to jest praca na"fisheries farm".Tylko trzeba miec pozwolenie na prace.Wiec jesli uda mi sie zalatwic to pozwolenie to moze ok.kwietnia wyjade.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Gru 2004, 22:54 Temat postu: Re: praca |
|
|
seba napisał: | Tylko trzeba miec pozwolenie na prace.Wiec jesli uda mi sie zalatwic to pozwolenie to moze ok.kwietnia wyjade.  |
To "tylko" może ci troche uprzykrzyć życie. Bo z własnego doświadczenia wiem że nie jest to takie proste. Poza tym dobrze jest mieć kogoś tu na miejscu, kto mógłby sprawy "doglądać". Ja z pozwoleniem dla żony biegałem 3 tygodnie a cała sprawa ciągnęła sie 2,5 miesiąca. Jednak życz ci powodzenia z całego serca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Mar 2005, 1:42 Temat postu: |
|
|
Nie kumam tego. Po co jakieś zezwolenie, skoro jasno jest powiedziane na stronie Ahus:
Mieszkańcy Europejskiego Obszaru Gospodarczego nie potrzebują zezwolenia na zatrudnienie na Islandii i mają prawo do otrzymania zezwolenia na pobyt o ile spełniają określone warunki.
Polska jest członkiem EEA od 1 maja 2004 roku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lenny
| Dołączył: 15 Mar 2005 | Posty: 216 | Skąd: Keflavik/Reykjavik |
|
Wysłany: 16 Mar 2005, 13:05 Temat postu: |
|
|
Wcale nie jest tak jasno napisane, czytałes moze o tych "określonch warunkach" ktore kraj musi spelniac?? Moze Polska ich nie spełnia, albo jak znam zycie to pewnie jest jakis okres przejsciowy od momentu właczenia do EEA. :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lenny
|
Wysłany: 16 Mar 2005, 13:49 Temat postu: |
|
|
A tak na marginesie, mozesz napisać gdzie znalazles w/w informacje na stronie Ahus?, bo jakos szukam i znalazlem zupelnie co innego.
Zgodnie z "Act On Foreigners No. 96 /2002" , Chapter VI, Section 35 cyt.: "...An EEA national who stays or works in Iceland for a period longer than provided for in the first paragraph... (chodzi o 3 miesiace) must possess a permit to stay." Z tego jasno wynika, ze nawet jesli Polska jest czlonkiem EEA, to dla pobytu >3m-ce pozwolenie na pobyt jest wymagane. :wink: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 16 Mar 2005, 14:12 Temat postu: |
|
|
Oczywiscie ze tak jest! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Mar 2005, 18:06 Temat postu: |
|
|
lenny napisał: | A tak na marginesie, mozesz napisać gdzie znalazles w/w informacje na stronie Ahus?, bo jakos szukam i znalazlem zupelnie co innego.
Zgodnie z "Act On Foreigners No. 96 /2002" , Chapter VI, Section 35 cyt.: "...An EEA national who stays or works in Iceland for a period longer than provided for in the first paragraph... (chodzi o 3 miesiace) must possess a permit to stay." Z tego jasno wynika, ze nawet jesli Polska jest czlonkiem EEA, to dla pobytu >3m-ce pozwolenie na pobyt jest wymagane. :wink: |
Wyjaśniłem tę sprawę, napisałem do Ahus i dostałem odpowiedź. Obywatele krajów EEA nie potrzebują zezwolenia na pobyt i pracę, jeśli ta praca i pobyt nie przekracza 3-miesięcy. Po tym czasie każdy musi zdobyć odpowiednie papiery, z tym że zdecydowana większość obywateli EEA dostaje je bez żadnego problemu. Jednakże Polski te przepisy nie dotyczą, bo Islandia wprowadziła 2letni okres przejściowy w dostępie do rynku pracy dla nowych krajów czlonkowskich EU, i do 1 maja 2006 roku jesteśmy traktowani w tym względzie tak, jak obywatele Czadu, Tanzanii, Bangladeszu czy Burkina Faso. Dopiero po 1 maja 2006 każdy Polak będzie mógł sobie na luzie przyjechać na Islandię i bez jakichkolwiek zezwoleń podejmować pracę do 3 miesięcy, a po ich upływie dostanie raczej bez problemów wymagane papierki.
Teraz chyba jest wszystko jasne
Na obrazku główna arteria komunikacyjna stolicy Burkiny Faso, Łubudubucity:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lenny
|
Wysłany: 16 Mar 2005, 19:28 Temat postu: |
|