Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 9 Wrz 2004, 13:22 Temat postu: ROWEREM PRZEZ ISLANDIĘ |
|
|
Witajcie,
Planuję z kolegą wybrać się na przełomie wiosny i lata lub lata i jesieni przyszłego roku na miesięczny objazd Islandii rowerami. Czy ktoś z Was ma może jakieś doświadczenia i mógłby się nim podzielić? Chodzi mi np. o transport - wg Waszego doświadczenia jak najtaniej jest przewieźć rower? A może bardziej opłaca się wypożyczyć go na miejscu? Za jakieś inne uwagi lub odesłania (byle nie do diabła) również będę wdzięczny. Pozdroovka,
krzysiek |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 9 Wrz 2004, 15:48 Temat postu: Re: rowerem przez islandię |
|
|
krzysiek napisa: | Witajcie,
Chodzi mi np. o transport - wg Waszego doświadczenia jak najtaniej jest przewieźć rower? A może bardziej opłaca się wypożyczyć go na miejscu? Za jakieś inne uwagi lub odesłania (byle nie do diabła) również będę wdzięczny. Pozdroovka,
krzysiek |
Jezeli lubisz jezdzic na nie swoim rowerze to mozesz wypozyczyc ale to jest drogie. Polecam przewiezc wlasny rower przygotowany do takiej podrozy.
Roewr przewozilem samolotem BA i Icelandaira. W icelandairze placisz za rower ustalona cene (jest podana na stronie www przewoznika) a reszta bagazu wchodzi w limity wagowe oddzielnie wiec masz z glowy to co w BA jest juz wiekszym problemem.
W BA na Okeciu rower mialem w limicie wagowym bagazu. Byl przekrroczony o 8 kg a bagaz podreczny o 4 kg. Usmiechnalem sie do Pani i ta puscila mi za free te 8kg nadbagazu natomiast poprosila zebym zaplacil za 4 kg podrecznego.
Poniewaz bagazu podrecznego sie nie wazy to proponuje ci zapakowac do niego jak najwiecej i najciezszych rzeczy (tylko nie takich ktore uzn kontrola za niebezpiecznebo zabiora) a bagaz podstawowy razem z rowerem miec w limicie. Za drugim razem juz tak zrobilem i za nadbagaz nie musialem placic.
co jeszcze cie interesuje?
aha, roweru nie musisz pakowac jak na wojne - w jedna strone lecial w kartonie i byl rzucany i traktowany jak kazdy bagaz a w druga strone juz byl tylko przygotowany do podrozy bez kartonu i traktowali go delikatniej.
rr |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 10 Wrz 2004, 14:08 Temat postu: |
|
|
Święte słowa. My lecieliśmy LOT+Icelandair z 2 rowerami. Na Okęciu było sporo stresu, ale mimo nadbagażu w wysokości 11 kg/osobę nie dopłaciliśmy ani złotówki. W drodze powrotnej w Keflaviku tak zakręciliśmy chłopaka z obsługi że ani korony do rowerów nie musieliśmy dopłacać, a faktycznie Icelandair liczy sobie 2000ISK. Poza tym należy się liczyć z przykrą możliwością zagubienia roweru - w drodze do Keflaviku jeden rower z niewyjaśnionych przyczyn zapodział się panom z obsługi SAS w Stockholmie, ale odnalazł się już następnego dnia!!!
Co do wypożyczenia roweru, to raczej odradzam ze względów finansowych. 30-50PLN/dobę pozostawię bez komentarza.
My przejechaliśmy w miesiąc 1885 km. Fantastyczna przygoda, ale wymagająca niezłego sprzętu rowerowego (jeśli chcesz wjechać w interior np. Lakagigar czy Kjolur) - mam tu na myśli przede wszystkim dobre bagażniki, sakwy i obręcze. 200 km falek, żwiru i kamieni daje się kołom nieźle we znaki, ale jak rower dobrze się przygotuje to nie ma prawa popsuć się nawet w tak wymagających warunkach.
Co jeszcze. Wiatry, bardzo silne, czasem potrafią zrzucić z drogi i to kilkadziesiąt razy w ciągu dnia - irytująca zabawa, deszcze zwłaszcza poziome to też niezapomniane przeżycie, w Lakivegur brody rzeczne.
Warto czasem zmoknąć, wepchnąć rower na jakąś przełęcz bo takich widoków jak na Islandii, takiego zróżnicowania krajobrazu nie uświadczy się chyba nigdzie na świecie..
Jakbyś miał jakieś konkretne pytania, to wal śmiało, jestem na bierząco bo wróciliśmy dopiero co |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 13 Wrz 2004, 9:20 Temat postu: |
|
|
Serdeczne dzięki za informacje! Właśnie o coś takiego mi chodziło. A jakimi trasami jechaliście przez Interior? |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 13 Wrz 2004, 22:16 Temat postu: |
|
|
Wjechaliśmy w interior w dwóch miejscach: Lakivegur tj. droga F206 do Lakagigar. 45 km koszmarnej jazdy po falkach i kamieniach, bardzo stromo góra-dół - tzn. wielokrotnie powtarzane podjazdy na kolejne górskie grzbiety poprzecinane głeboko wciętymi dolinami rzecznymi oczywiście z lodowatymi rzekami pozbawionymi mostów Ale krajobraz absolutnie nietknięty przez człowieka. Później tą samą drogą wróciliśmy do Ringu.
Druga styczność z interiorem to Kjolurvegur droga 35 z Bolstadarhlid do Gullfoss ok. 180 km falek, żwiru, kamieni i koszmarnego wiatru w twarz!!! Super było znaleźć się po drugiej stronie Kjoluru:-) Droga łatwiejsza od Lakagigar, zdecydowanie mniej uciążliwych podjazdów, no i nawierzchnia zwłaszcza w części północnej jest niezła, a miejscami całkiem dobra!!!
Pozdrawiam |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 17 Wrz 2004, 18:40 Temat postu: Rower w samolocie |
|
|
Cześć,
Ja przejechalem Islandie na rowerze w zeszłym roku (od połowy lipca do połowy sierpnia). Z tymi rowerami w samolocie to różnie bywa. Ja miałem problem z nadbagażem tylko w Warszawie (ale po pertraktacjach i negocjacjach udało się bez płacenia), natomiast w drodze powrotnej spakowałem się CAŁY w rękę co potem okazało się niepotrzebne bo okazało się że rowerów ICELANDER w ogóle nie waży i w sumie miałem 5 kilo które nadałem i 15 które dzwigałem całą drogę w reku. Rower potraktowano jako bagaż specjalny i nikt nie chciał ode mnie dopłaty... więc generalnie chyba wszystko zależy do tego kto siedzi przy check-in'e .
pozdrawiam, i miłego wyjazdu (naprawde warto) |
|
Powrt do gry |
|
|
| ewamare
| Doczy: 12 Lis 2004 | Posty: 38 | Skd: Gdańsk |
|
Wysany: 17 Sty 2005, 11:38 Temat postu: |
|
|
A czy możecie podpowiedzieć, jaki rower kupić - z jakim wyposażeniem ewentualnie marka , żeby się sprawdził w Reykjaviku jako dojazd do pracy ? Czy w Reykjaviku są jakieś tanie skleoy z rowerami czy kupowac w Polsce |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
| Doczy: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysany: 23 Sty 2005, 13:36 Temat postu: |
|
|
W Reykjavíku jest nie tylko sklep z rowerami ale podobno nawet i spożywczy jakiś jest... :wink:
Dystrybutor rowerów firmy SCOTT
Iceland
Heidrun S.F.
Armula 40
P.O. Box 8333
Reykjavik, 128
T: 00354 56 87 410
F: 00354 58 14 877
heidrunsf@simnet.is |
|
Powrt do gry |
|
|
| Dcr
| Doczy: 20 Kwi 2004 | Posty: 357 | |
|
Wysany: 23 Sty 2005, 18:44 Temat postu: |
|
|
Zapewne myślałeś o HAGKAUP
Ale to nie tylko spożywczy i oczywiście są też rowery.
Link do strony sklepów HAGKAUP : http://www.hagkaup.is |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
|
Wysany: 23 Sty 2005, 18:51 Temat postu: |
|
|
Chodziło mi o dystrybutora jednej z najbardziej znanych marek rowerowych...
ewamare pytała to jej odpowiadam na pytanie dotyczące rowerów.
A jeśli chodzi o sklep spożywczy to oprócz HAGKAUP jest pewnie jeszcze troszkę innych... To był taki żart, humoreska, dowcip, zabawna dygresyjka... :wink: |
|
Powrt do gry |
|
|
| Dcr
|
Wysany: 23 Sty 2005, 19:16 Temat postu: |
|
|
Nie mam pretensji też żartowałem .Ale rowery tam sprzedają i w zasadzie miałeś rację. :wink: |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
|
Wysany: 23 Sty 2005, 21:38 Temat postu: |
|
|
Dcr napisa: | w zasadzie miałeś rację |
No w zasadzie podając namiar na islandzkiego dystrybutora producenta jednej z najbardziej znanych firm rowerowych faktycznie udało mi się mieć cień racji :wink: |
|
Powrt do gry |
|
|
| Dcr
|
Wysany: 23 Sty 2005, 21:51 Temat postu: |
|
|
einar napisa: | W Reykjavíku jest nie tylko sklep z rowerami ale podobno nawet i spożywczy jakiś jest... :wink: |
Myślałem o spożywczym w którym sprzedają rowery. |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
|
Wysany: 23 Sty 2005, 22:00 Temat postu: |
|
|
Myślał indyk... :wink: |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 24 Sty 2005, 13:47 Temat postu: |
|
|
budująca dyskusja..
Mój temat z poszuiwaniem chętnych na wyprawę zamknięty przez Admina a tu dysputa o supermarketach |
|
Powrt do gry |
|
|
| einar
|
Wysany: 24 Sty 2005, 13:55 Temat postu: |
|
|
bohun napisa: | Mój temat z poszuiwaniem chętnych na wyprawę zamknięty przez Admina |
OK - tematy przywrócone. Chciałem sprawę lekko uporządkować ale jeśli tak jest trudniej to ja nie chcę utrudniać.
8) |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 24 Sty 2005, 14:02 Temat postu: |
|
|
einar napisa: | OK - tematy przywrócone. |
|
|