reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

mieszanki do wypieku chleba
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Pozostałe tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blackpuma

Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 27
Skąd: Hafnarfjordur
PostWysłany: 19 Cze 2008, 23:27    Temat postu: mieszanki do wypieku chleba Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś wie gdzie mogę kupić gotowe mieszanki do wypieku chleba? Jakoś nie mogę nigdzie tego znaleźć . Może ktoś używa z was maszyny i piecze sam chleb i mógłby mnie poinstruować gdzie to kupić
Z góry dziękuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
lili67

Dołączył: 05 Mar 2008
Posty: 239
Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik
PostWysłany: 19 Cze 2008, 23:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja widziałam w Bonusie. Ale ciasto na chleb wolę sama ugnieść bez żadnych cudownych mieszanek. I bez maszyny. Tymi ręcami...
_________________
Legere et non intellegere neglegere est
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
yasminum
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 322
PostWysłany: 20 Cze 2008, 0:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Hagkaupie maja w sprzedazy. Nawet kupilam opakownaie na probe, ale jeszcze go nei wyprobowalam. :-)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Magdam

Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 103
Skąd: Reyjanesbaer
PostWysłany: 20 Cze 2008, 0:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja uzywam maszyny ale nie gotowe mieszanki.

Chlebek pieke z roznych mak, z dodatkami.

A jak sobie radzic z mieszanka w maszynie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Grazyna

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1093
Skąd: Islandia
PostWysłany: 20 Cze 2008, 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja robie chleb z karmelem. Jest to moj wynalazek, jest dlugo swiezy i wilgotny.
_________________
Brunetka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
marcinmj

Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 28
Skąd: Kopavogur
PostWysłany: 20 Cze 2008, 17:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jutro wybieram się do Hagkaupu na poszukiwania. Może też zdecyduje się zrobić coś samemu tylko pytanie czy mi wyjdzie:))
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
blackpuma

Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 27
Skąd: Hafnarfjordur
PostWysłany: 20 Cze 2008, 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No jak już facet ma zamiar próbować to ja muszę tym bardziej. Grażyna a możesz mi podac przepis na twój chlebek z karmelem, chętnie spróbuje.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
blackpuma

Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 27
Skąd: Hafnarfjordur
PostWysłany: 16 Lip 2008, 22:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Udało mi się znaleźć mieszanki ale postanowiłam również zrobić coś samemu i tu moje pytanko co zrobić by chlebek był dłużej świeży bo już na drugi dzień jest praktycznie do niczego, może znacie jakieś sposoby?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gatecrash

Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 71
PostWysłany: 26 Lip 2008, 15:47    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

ja proponuje dla tych ktorzy robią chleb na drożdżach o dodanie kminku, natomiast najlepszym rozwiązaniem jest poprostu robienie chleba na zakwasie...oczywiście pamietać trzeba, że taki chleb wykonuje się z domieszką mąki żytniej...smacznego

a co do wypowiedzi, że jak facet bierze się za robienie chleba... Wy(kobiety) chodzicie w spodniach, to My(faceci) chleb pieczemy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
malwina86

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 189
Skąd: Poznań-Keflavik
PostWysłany: 2 Sie 2008, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hejcia! czy moge prosic o podanie przepisu na chlebek??chodzi mi o skladniki i jak zrobic! tak sie naczytalam ze nabralam apetytu Very Happy
_________________
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Grazyna

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1093
Skąd: Islandia
PostWysłany: 3 Sie 2008, 9:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja gotuję cukier z małą ilością wody ,aż nabierze odpowiedniego koloru,( ważne by nie był za gęsty) potem dodaję ciepłej wody tak, aby uzyskać dosyć płynną konsystencję( uwaga pryska). Potem mieszam mąkę z suchymi drożdzami, dodaję oliwę,sól i ciepły karmel. Mieszam i odrazu wykładam na blachę podłużną wysmarowaną oliwą. Wsadzam do ciepłego piekarnika i czekam,aż zacznie rosnąć, potem podwyższam temperaturę i piekę jak zwykły chleb. Nie podaję dokładnych proporcji, bo ja to zawsze robię " na oko" . Ale cukru daję niecałą szklankę.
_________________
Brunetka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Eliszeba

Dołączył: 29 Mar 2005
Posty: 128
Skąd: Białystok/Akranes
PostWysłany: 3 Sie 2008, 11:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś z was robi chleb na zakwasie? Wyczytałam, że do zrobienia zakwasu potrzebna jest mąką żytnia razowa. Nie wiem czy i gdzie mogę taką kupić na Islandii. I w ogóle jeśli ktos ma sprawdzone przepisy -poproszę. Ja jak do tej pory piękę na drożdżach świeżych, ale strasznie się kruszy i podobno na zakwasie lepszy. Mieszanek nigdy nie próbowałam, ale na polskich kulinarnych forach internetowych mają jednoznacznie negatywną opinię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
malwina86

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 189
Skąd: Poznań-Keflavik
PostWysłany: 3 Sie 2008, 11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czy moze ktos podac przepis z dokladnymi proporcjami??? Very Happy
_________________
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
malwina86

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 189
Skąd: Poznań-Keflavik
PostWysłany: 3 Sie 2008, 11:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aha i jakiej maki uzywacie do wypieku chlebka bo nie zabardzo wiem jaka sie nadaje??
_________________
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
gatecrash

Dołączył: 02 Lut 2008
Posty: 71
PostWysłany: 3 Sie 2008, 15:47    Temat postu: chleb Odpowiedz z cytatem

mąke kupisz w kazdym sklepie

przepis

mąkę i wodę dodawać porcjami, co 24 godziny. Garść mąki, mniej więcej 100g mieszamy gruntownie z letnią wodą, aby otrzymać dość gęstą papkę konsystencji ciasta naleśnikowego, bądĹş kwaśnej śmietany. To wszystko zostawiamy w cieple (optymalnie byłoby w pobliĹźu grzejnika). Co 12 godzin dobrze jest tę papkę dokładnie wymieszać, tak, aby powstały pęcherzyki powietrza, znowu przykryć i odstawić w spokoju. KaĹźdego dnia dodajemy garść mąki i trochę wody, do uzyskania konsystencji jak wyĹźej i tak przez 4-5 dni. Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to między 25⁰ a 30o C. W niĹźszej zakwaszanie trwa dłuĹźej, czasami zupełnie się nie udaje; w wyĹźszej zaś fermentacja jest zazwyczaj wstrzymana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
julci3k
Gość
PostWysłany: 3 Sie 2008, 23:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

haha no nieźle to żeby zrobiś chlep to trzeba mieć tylko mąkę i wodę? No nieźle, zrobiłabym gdybym miała piekarnik hahhahahahahaha
Powrót do góry
Eliszeba

Dołączył: 29 Mar 2005
Posty: 128
Skąd: Białystok/Akranes
PostWysłany: 4 Sie 2008, 10:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za przepis na zakwas. Generalnie mniej więcej wiedziałam, że to tak się robi. Mam za to wątpliwości czy kupie dobrą mąkę żytnią. Widziałam w Bonusie, na opakowaniu były narysowane kłosy żyta i napisane było organic...spróbujęSmileSmileSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Grazyna

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1093
Skąd: Islandia
PostWysłany: 9 Gru 2008, 9:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy lubi ktos chleb z cebulą i boczkiem. Mam rewelacyjny przepis na szybki, pachnący i długo świerzy chleb z własnego piekarnika.
_________________
Brunetka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Grazyna

Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 1093
Skąd: Islandia
PostWysłany: 9 Gru 2008, 9:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Swieży oczywiście Embarassed
_________________
Brunetka
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
stalin
Gość
PostWysłany: 9 Gru 2008, 10:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to dawaj Very Happy Very Happy
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Pozostałe tematy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach



SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chińska, tajska, indyjska, japońska, wietnamska itd.
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron