Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| blackpuma
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 27 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 19 Cze 2008, 23:27 Temat postu: mieszanki do wypieku chleba |
|
|
Czy ktoĹ wie gdzie mogÄ kupiÄ gotowe mieszanki do wypieku chleba? JakoĹ nie mogÄ nigdzie tego znaleĹşÄ . MoĹźe ktoĹ uĹźywa z was maszyny i piecze sam chleb i mĂłgĹby mnie poinstruowaÄ gdzie to kupiÄ
Z gĂłry dziÄkuje |
|
Powrót do góry |
|
|
| lili67
| Dołączył: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skąd: HafnarfjĂśrdur/Keflavik |
|
Wysłany: 19 Cze 2008, 23:40 Temat postu: |
|
|
Ja widziaĹam w Bonusie. Ale ciasto na chleb wolÄ sama ugnieĹÄ bez Ĺźadnych cudownych mieszanek. I bez maszyny. Tymi rÄcami... _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrót do góry |
|
|
| yasminum OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 11 Paź 2006 | Posty: 322 | |
|
Wysłany: 20 Cze 2008, 0:09 Temat postu: |
|
|
W Hagkaupie maja w sprzedazy. Nawet kupilam opakownaie na probe, ale jeszcze go nei wyprobowalam. :-) |
|
Powrót do góry |
|
|
| Magdam
| Dołączył: 21 Maj 2007 | Posty: 103 | Skąd: Reyjanesbaer |
|
Wysłany: 20 Cze 2008, 0:38 Temat postu: |
|
|
ja uzywam maszyny ale nie gotowe mieszanki.
Chlebek pieke z roznych mak, z dodatkami.
A jak sobie radzic z mieszanka w maszynie? |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 20 Cze 2008, 14:06 Temat postu: |
|
|
Ja robie chleb z karmelem. Jest to moj wynalazek, jest dlugo swiezy i wilgotny. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| marcinmj
| Dołączył: 19 Sie 2006 | Posty: 28 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 20 Cze 2008, 17:01 Temat postu: |
|
|
Jutro wybieram siÄ do Hagkaupu na poszukiwania. MoĹźe teĹź zdecyduje siÄ zrobiÄ coĹ samemu tylko pytanie czy mi wyjdzie:)) |
|
Powrót do góry |
|
|
| blackpuma
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 27 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 20 Cze 2008, 17:05 Temat postu: |
|
|
No jak juĹź facet ma zamiar prĂłbowaÄ to ja muszÄ tym bardziej. GraĹźyna a moĹźesz mi podac przepis na twĂłj chlebek z karmelem, chÄtnie sprĂłbuje. |
|
Powrót do góry |
|
|
| blackpuma
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 27 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 16 Lip 2008, 22:33 Temat postu: |
|
|
UdaĹo mi siÄ znaleĹşÄ mieszanki ale postanowiĹam rĂłwnieĹź zrobiÄ coĹ samemu i tu moje pytanko co zrobiÄ by chlebek byĹ dĹuĹźej ĹwieĹźy bo juĹź na drugi dzieĹ jest praktycznie do niczego, moĹźe znacie jakieĹ sposoby? |
|
Powrót do góry |
|
|
| gatecrash
| Dołączył: 02 Lut 2008 | Posty: 71 | |
|
Wysłany: 26 Lip 2008, 15:47 Temat postu: chleb |
|
|
ja proponuje dla tych ktorzy robiÄ
chleb na droĹźdĹźach o dodanie kminku, natomiast najlepszym rozwiÄ
zaniem jest poprostu robienie chleba na zakwasie...oczywiĹcie pamietaÄ trzeba, Ĺźe taki chleb wykonuje siÄ z domieszkÄ
mÄ
ki Ĺźytniej...smacznego
a co do wypowiedzi, Ĺźe jak facet bierze siÄ za robienie chleba... Wy(kobiety) chodzicie w spodniach, to My(faceci) chleb pieczemy |
|
Powrót do góry |
|
|
| malwina86
| Dołączył: 07 Paź 2007 | Posty: 189 | Skąd: PoznaĹ-Keflavik |
|
Wysłany: 2 Sie 2008, 21:13 Temat postu: |
|
|
hejcia! czy moge prosic o podanie przepisu na chlebek??chodzi mi o skladniki i jak zrobic! tak sie naczytalam ze nabralam apetytu _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 3 Sie 2008, 9:36 Temat postu: |
|
|
Ja gotujÄ cukier z maĹÄ
iloĹciÄ
wody ,aĹź nabierze odpowiedniego koloru,( waĹźne by nie byĹ za gÄsty) potem dodajÄ ciepĹej wody tak, aby uzyskaÄ dosyÄ pĹynnÄ
konsystencjÄ( uwaga pryska). Potem mieszam mÄ
kÄ z suchymi droĹźdzami, dodajÄ oliwÄ,sĂłl i ciepĹy karmel. Mieszam i odrazu wykĹadam na blachÄ podĹuĹźnÄ
wysmarowanÄ
oliwÄ
. Wsadzam do ciepĹego piekarnika i czekam,aĹź zacznie rosnÄ
Ä, potem podwyĹźszam temperaturÄ i piekÄ jak zwykĹy chleb. Nie podajÄ dokĹadnych proporcji, bo ja to zawsze robiÄ " na oko" . Ale cukru dajÄ niecaĹÄ
szklankÄ. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 3 Sie 2008, 11:04 Temat postu: |
|
|
Czy ktoĹ z was robi chleb na zakwasie? WyczytaĹam, Ĺźe do zrobienia zakwasu potrzebna jest mÄ
kÄ
Ĺźytnia razowa. Nie wiem czy i gdzie mogÄ takÄ
kupiÄ na Islandii. I w ogĂłle jeĹli ktos ma sprawdzone przepisy -poproszÄ. Ja jak do tej pory piÄkÄ na droĹźdĹźach ĹwieĹźych, ale strasznie siÄ kruszy i podobno na zakwasie lepszy. Mieszanek nigdy nie prĂłbowaĹam, ale na polskich kulinarnych forach internetowych majÄ
jednoznacznie negatywnÄ
opiniÄ. |
|
Powrót do góry |
|
|
| malwina86
| Dołączył: 07 Paź 2007 | Posty: 189 | Skąd: PoznaĹ-Keflavik |
|
Wysłany: 3 Sie 2008, 11:38 Temat postu: |
|
|
a czy moze ktos podac przepis z dokladnymi proporcjami??? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
| malwina86
| Dołączył: 07 Paź 2007 | Posty: 189 | Skąd: PoznaĹ-Keflavik |
|
Wysłany: 3 Sie 2008, 11:59 Temat postu: |
|
|
aha i jakiej maki uzywacie do wypieku chlebka bo nie zabardzo wiem jaka sie nadaje?? _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
| gatecrash
| Dołączył: 02 Lut 2008 | Posty: 71 | |
|
Wysłany: 3 Sie 2008, 15:47 Temat postu: chleb |
|
|
mÄ
ke kupisz w kazdym sklepie
przepis
mÄ
kÄ i wodÄ dodawaÄ porcjami, co 24 godziny. GarĹÄ mÄ
ki, mniej wiÄcej 100g mieszamy gruntownie z letniÄ
wodÄ
, aby otrzymaÄ doĹÄ gÄstÄ
papkÄ konsystencji ciasta naleĹnikowego, bÄ
dĹş kwaĹnej Ĺmietany. To wszystko zostawiamy w cieple (optymalnie byĹoby w pobliĹźu grzejnika). Co 12 godzin dobrze jest tÄ papkÄ dokĹadnie wymieszaÄ, tak, aby powstaĹy pÄcherzyki powietrza, znowu przykryÄ i odstawiÄ w spokoju. KaĹźdego dnia dodajemy garĹÄ mÄ
ki i trochÄ wody, do uzyskania konsystencji jak wyĹźej i tak przez 4-5 dni. Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miÄdzy 25⁰ a 30o C. W niĹźszej zakwaszanie trwa dĹuĹźej, czasami zupeĹnie siÄ nie udaje; w wyĹźszej zaĹ fermentacja jest zazwyczaj wstrzymana. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 3 Sie 2008, 23:41 Temat postu: |
|
|
haha no nieĹşle to Ĺźeby zrobiĹ chlep to trzeba mieÄ tylko mÄ
kÄ i wodÄ? No nieĹşle, zrobiĹabym gdybym miaĹa piekarnik hahhahahahahaha |
|
Powrót do góry |
|
|
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: BiaĹystok/Akranes |
|
Wysłany: 4 Sie 2008, 10:06 Temat postu: |
|
|
DziÄki za przepis na zakwas. Generalnie mniej wiÄcej wiedziaĹam, Ĺźe to tak siÄ robi. Mam za to wÄ
tpliwoĹci czy kupie dobrÄ
mÄ
kÄ ĹźytniÄ
. WidziaĹam w Bonusie, na opakowaniu byĹy narysowane kĹosy Ĺźyta i napisane byĹo organic...sprĂłbujÄ |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 9 Gru 2008, 9:43 Temat postu: |
|
|
czy lubi ktos chleb z cebulÄ
i boczkiem. Mam rewelacyjny przepis na szybki, pachnÄ
cy i dĹugo Ĺwierzy chleb z wĹasnego piekarnika. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 9 Gru 2008, 9:44 Temat postu: |
|
|
SwieĹźy oczywiĹcie _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 9 Gru 2008, 10:41 Temat postu: |
|
|
no to dawaj |
|
Powrót do góry |
|
|
|