reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

deportacja
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 15, 16, 17  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
turboneta

Doczy: 15 Lip 2008
Skd: Gdańsk
PostWysany: 16 Cze 2009, 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętam czasy gdy Islandia była jednym z nielicznych krajów w którym Polacy mieli niezwykle dobrą opinię. Islandczycy słysząc o tym, że w wielu krajach nasi rodacy mają opinię złodziei oburzali się i nie dawali temu wiary...
Wszystko niestety ma swój kres i nie wszystkie piękne bajki mają równie piękne zakończenie...
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
Doczy: 22 Sie 2005
Skd: Reykjavik
PostWysany: 16 Cze 2009, 16:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

turboneta napisa:
Pamiętam czasy gdy Islandia była jednym z nielicznych krajów w którym Polacy mieli niezwykle dobrą opinię. Islandczycy słysząc o tym, że w wielu krajach nasi rodacy mają opinię złodziei oburzali się i nie dawali temu wiary...
Wszystko niestety ma swój kres i nie wszystkie piękne bajki mają równie piękne zakończenie...

Ja już kiedyś pisałem......

"Nowa Polonia" spieprzyła w dwa lata to na co "Stara Polonia" pracowała lat kilkanaście..........
turboneta

PostWysany: 16 Cze 2009, 16:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viking napisa:
turboneta napisa:

Ja już kiedyś pisałem......

"Nowa Polonia" spieprzyła w dwa lata to na co "Stara Polonia" pracowała lat kilkanaście..........

Nie zauważyłam, ze o tym pisałeś.
Cóż...pozostaje mi jedynie zgodzić się z jakże trafnym stwierdzeniem: "Nowa Polonia" spieprzyła w dwa lata to na co "Stara Polonia" pracowała lat kilkanaście.........
Komentarze są tu absolutnie zbędne.
Powrt do gry
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
Doczy: 22 Sie 2005
Skd: Reykjavik
PostWysany: 16 Cze 2009, 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A najśmieszniejsze jest to że ta "Stara Polonia" która jest tutaj nawet po 20-40 lat ma się dobrze. Doskonale znają język, nie pracują za najniższą stawkę, nie mają problemu z wypłatą, tubylcy ich szanują.....
Paradoksalnie ta "Nowa Polonia" zaszkodziła sama sobie. No cóż, życie......
turboneta

PostWysany: 16 Cze 2009, 17:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się Smile

Jestem też przekonana, że wśród tych wszystkich którzy "rzucili się" na mnie po tym co napisałam wcześniej byli głównie przedstawiciele "Nowej Polonii"
Jakoś nawet nie chce mi sie liczyć ze zdaniem takich osób...
I żeby nie było niedomówień: wśród "Nowej Polonii" jest również wiele wartościowych i wspaniałych osób Smile
Powrt do gry
dariuszr

Doczy: 22 Sty 2008
PostWysany: 16 Cze 2009, 17:18    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

viking napisa:
A najśmieszniejsze jest to że ta "Stara Polonia" która jest tutaj nawet po 20-40 lat ma się dobrze.

tylko że co drugi z "Starej Polonii" ma problem z prawem i grubą kartoteke na policji Shocked
turboneta

PostWysany: 16 Cze 2009, 17:23    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

dariuszr napisa:
viking napisa:
A najśmieszniejsze jest to że ta "Stara Polonia" która jest tutaj nawet po 20-40 lat ma się dobrze.

tylko że co drugi z "Starej Polonii" ma problem z prawem i grubą kartoteke na policji Shocked

Nawet nie zapytam skąd masz takie dane...komentować mi się nie chce takich bredni...
Powrt do gry
dariuszr

PostWysany: 16 Cze 2009, 17:35    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

turboneta napisa:
dariuszr napisa:
viking napisa:

Nawet nie zapytam skąd masz takie dane...komentować mi się nie chce takich bredni...

jestem związany z Is już od 10 lat i swoje wiem i nie zaliczam się do Starej Polonii a patrząc na vikinga i turbonete to juz sa weterani islandi
turboneta

PostWysany: 16 Cze 2009, 17:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie bardzo rozumiem pojęcie "weterani Islandii" więc ciężko jest mi się do niego odnieść.
Nie bardzo też rozumiem pojęcie "jestem związany z Islandią" bo stwierdzenie to można rozumieć dwojako...

Nie znam żadnej osoby z Polski zamieszkującą Islandię od wielu lat która miała konflikt z prawem ale nie znaczy to, że takich osób nie ma, natomiast stwierdzenie, ze co druga osoba ma konflikt z prawem jest mocno przesadzona.
To tyle Smile
Powrt do gry
dariuszr

PostWysany: 16 Cze 2009, 17:53    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

turboneta Arrow byle kit Ci można wcisnąć i ty zaraz się oburzasz a za razem napiszesz 10 postów i kilka papierosów wypalisz bo ktoś pisze coś nie po twojej myśli schowany
mkwr45

Doczy: 10 Gru 2008
Skd: RKV
PostWysany: 16 Cze 2009, 17:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

właśnie tak to wyglada lol lol lol turboneta rzuc tego peta i wyloozuj sie szajbus
dariuszr

PostWysany: 16 Cze 2009, 17:56    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

dobra dość zabawy na dziś z turboneto pozdrawiam i całuje rączki lol
turboneta

PostWysany: 16 Cze 2009, 17:58    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

dariuszr napisa:
turboneta Arrow byle kit Ci można wcisnąć i ty zaraz się oburzasz a za razem napiszesz 10 postów i kilka papierosów wypalisz bo ktoś pisze coś nie po twojej myśli schowany

Tu nie chodzi o wciskanie kitu mi czy komukolwiek innemu. Piszesz bzdety i tyle.
O pisanie czegoś nie po mojej myśli też tu nie chodzi. Ty piszesz to na co masz ochotę i ja piszę to na co mam ochotę.
Tak czy nie?
Powrt do gry
dariuszr

PostWysany: 16 Cze 2009, 18:06    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

powinnaś zatrzymać swoje wypowiedzi dla siebie będzie lepiej dla Ciebie i mnie
rob4l69

Doczy: 14 Cze 2009
Skd: Stąd! Fra Pollandi
PostWysany: 16 Cze 2009, 18:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viking napisa:
A najśmieszniejsze jest to że ta "Stara Polonia" która jest tutaj nawet po 20-40 lat ma się dobrze. Doskonale znają język, nie pracują za najniższą stawkę, nie mają problemu z wypłatą, tubylcy ich szanują.....
Paradoksalnie ta "Nowa Polonia" zaszkodziła sama sobie. No cóż, życie......

Ja z kolei zaliczam się do tej nowej Polonii, ale nigdy nie miałem żadnych problemów z Islandczykami, czy to w pracy, czy poza nią. Przyjeżdżając na Islandię miałem już podpisaną umowę o pracę, gdyż moi byli szefowie przyjechali do Polski na rozmowę kwalifikacyjną ze mną i mogę się o nich wyrażać w samych superlatywach. Pracowałem w zawodzie i były to jedne z lepszych moich lat tutaj. Nikt nigdy nie traktował mnie gorzej z powodu innego paszportu, robiłem swoje, robiłem dobrze i czułem się zawsze częścią zespołu. Na początku mogłem liczyć na dużą pomoc w sprawach codziennych, służbowy samochód na wycieczki po Islandii i wiele innych udogodnień, które byłyby nie do pomyślenia w Polsce. Przyjeżdżając tu dosłownie pierwszego dnia pobytu wylądowałem na kursie islandzkiego, gdyż uważałem to za moją powinność wobec Islandczyków - chcę tu żyć, powinienem sie uczyć języka tubylców (podobnie powinno być z resztą w Polsce). Wszelkie kursy były opłacane przez zakłady pracy, więc nigdy nie musiałem ani korony za to zapłacić a islandcy koledzy z pracy cieszyli się jak dzieci, gdy widzieli, że robię postępy i zaczynam z nimi rozmawiać po islandzku. Życzę każdemu takich pracodawców na jakich ja trafiłem.
turboneta

PostWysany: 16 Cze 2009, 18:47    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

dariuszr napisa:
powinnaś zatrzymać swoje wypowiedzi dla siebie będzie lepiej dla Ciebie i mnie

A to już moja sprawa czy swoje wypowiedzi będę trzymała dla siebie Smile

Moją sprawą jest również to czy mam ochotę przesłać komuś pozdrowienia czy nie...

Pozdrawiam Cię Smile
Powrt do gry
dariuszr

PostWysany: 16 Cze 2009, 18:52    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

turboneta napisa:

Moją sprawą jest również to czy mam ochotę przesłać komuś pozdrowienia czy nie...

Pozdrawiam Cię Smile

dziękuje bardzo i życze miłego dnia papa
karuta
Alpha Team
Doczy: 01 Kwi 2004
PostWysany: 16 Cze 2009, 20:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogolnie to jest tak ze starsza polonia jest z innego pokolenia ,kiedys trzeba bylo miec pozwolenia na wszystko i zawsze byla mozliwosc ze nie przedluza kontraktu wiec kazdy sie staral.Na kursy chodzili wszyscy zeby chociaz troche jeszyka liznac.A teraz wyroslo pokolenie malkontentow ,ktorym rodzice wpoili ze sie im wszystko nalezy , i ze wszycy ich robia w bambuko i zyja tacy nieszczesliwi ,znerwicowani ,nastawieni tylko na branie.I niestety jest to dosc spora czesc nowej poloni.Wkurza ich ze swiat chce tez cos od nich ,nie rusza tylka jesli im ktos nie zaplaci za kazda sek ich "wysilku".Wszystko i wszystkich krytykuja ,i do tego ciagle podkreslaja wyzszosc ich nad miejscowymi.Ani be ani me ani kukuryku w zadnym jezyku,jakies tam studia na papierze a tak naprawde zenada.Wystarczy poczytac dzial "sprzedam" lub dzialy o wszelkaich "zasilkach i dodatkach".
Jest tez grupa ciekawych ludzi (dzieki Bogu),ktorzy akurat maja zupelnie inne zainteresowania i zrozumienie zycia toczacego sie wokolo.Ich wypowiedzi sa ciekawe,rzeczowe.
I jedna uwaga -jesli zyjesz uczciwie,szanujesz ludzi ,wykazujesz sie kultura to ta moja krotka wypowiedz nie powinna nikogo obrazic.Cizkie czasy dotknely kazdego ale w koncu mamy tablice od Mojzesza. .Chyba ze sumienie nieczyste a prawda w oczy kole.
Powrt do gry
turboneta

PostWysany: 16 Cze 2009, 20:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karuta już wcześniej napisałam stare mądre przysłowie: "uderz w stół a nożyce się odezwą "
Wiadomo kogo mogłaby Twoja wypowiedź urazić Smile
Powrt do gry
79 ehf

Doczy: 08 Maj 2009
PostWysany: 16 Cze 2009, 20:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozwolę dodac jeszcze 3 grosze do tych wspaniałych , moralnie doskonałych treści , jakie są prezentowane w odniesieniu do pracujących na czarno.

Od niedawna jestem na tym Forum i co widze w ogłoszeniach . Codziennie widze ogłoszenia których autorzy powinni być piętnowani, a nawet wsadzani za kratki. Nie będe spekulował ile przedmiotów wystawianych w ogłoszeniach, jest kradziona. Może żadna, a może wiele.
Odnosze się do piractwa, jak wgrywanie mapek do GPS-ów, handelu bimbrem czy handelu gorzałą z Vinbudu. O userach oferujących sterydy nie wspomnę.
Ogłoszenia usług : czy ktoś z usługodawców płaci dochodowy czy VAT ?

Toż to wszystko nielegalne lub po prostu kradzież .
Gdzie różnica ? Gdzie kończy się "dorabianie" paru koron a stałe źródło utrzymania ?

Czy aby na pewno dorobienie, zwłaszcza jeżeli to kwestia wyżywienia rodziny, na czarno w jakieś firmie kiludziesięciu tysiecy do klikudziesięciu tysięcy z zasiłku to kradzież ?
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 15, 16, 17  Nastpny
Strona 10 z 17

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.