Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Hanka79
| Do潮czy: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 17 Cze 2009, 23:32 Temat postu: |
|
|
Witam. Ja co prawda porody mam ju偶 dawno za sob膮, ale wiem 偶e wywo艂ywany por贸d trwa przewa偶nie troch臋 d艂u偶ej i jest bardziej bolesny. Druga sprawa to znieczulenie, ja osobi艣cie odradzam kobietki s膮 bardzo wytrzyma艂e na b贸l a gwarantuj臋, 偶e jak tylko dzidzia si臋 urodzi to zapomnicie o b贸lu w dwie sekundy. Por贸d to niezapomniane prze偶ycie i powinien by膰 zapami臋tany wszystkimi zmys艂ami Pozdrawiam obecne i przysz艂e mamusie. _________________ Budz膮c si臋 rano, pomy艣l jaki to wspania艂y skarb 偶y膰, oddycha膰 i m贸c si臋 radowa膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Do潮czy: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 18 Cze 2009, 0:14 Temat postu: |
|
|
gdyby mi nie podali znieczulenia to nie wiem czy bym o wlasnych silach reke podniosla wiec tego bolu nie chcialabym pamietac i znieczulenie bylo dla mnie jedynym wyjsciem zebym wytrzymala do porodu. nie dostalam boli co pare minut, u mnie bol sie zaczal w pewnej minucie i nie przestawalo bolec. nie bylam w stanie o wlasnych silach zejsc do zamochodu. musialam wzywac karetke, po czym zniesli mnie na specjalnych noszach, przywiazana do lozka. takze nie wiem czy bez znieczulenia bym wytrzymala ta noc w szpitalu. ja jestem za jesli to ma przyniesc ulge kobietom. oczywiscie z umiarem. pozdrawiam  _________________ Nie bierz zycia na serio.
I tak nie wyjdziesz z niego zywy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Grazyna
| Do潮czy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 18 Cze 2009, 7:05 Temat postu: |
|
|
Ja uwa偶am 偶e je偶eli jest mo偶liwo艣膰 bezpiecznego znieczulenia w zasie porodu to nale偶y t臋 mo偶liwo艣膰 wykorzysta膰. Za ten b贸l nikt medali nie rozdaje ani to szczeg贸lna zas艂uga ani dla matki ani dla dziecka. Oczywi艣cie ,藕e trzeba rozwa偶y膰 czy nie ma 偶adnych przeciwskaza艅. Ten czas ma by膰 zapami臋tany jako co艣 cudownego przedewszystkim. _________________ Brunetka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| raga
| Do潮czy: 29 Pa 2008 | Posty: 8 | |
|
Wys砤ny: 18 Cze 2009, 17:54 Temat postu: |
|
|
ja tez mialam wywolywany porod,tyle tylko,ze moj maluszek byl stanowczo za duzy by czekac.dali mi pol tabletki pod jezyk o 8,drugie pol o 12,a 16.12 bylo juz po bolu i mialam swojego koloska na rekach.pozdrawiam przyszly mamy i zycze szybkich,bezbolesnych porodow. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Buszmenka
| Do潮czy: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 0:44 Temat postu: Porod na Islandi |
|
|
Witam dziewczyny,wlasnie dzis odszedl mi ten czop,bynajmniej tak mi sie wydaje bo taki sluz z krwia,niebardzo wiem jak to wyglada bo to moj pierwszy porod,napiszcie na co mam teraz czekac,na bole czy na wody,juz sie boje termin mam na 23 ,ale to chyba moze zaczac sie w kazdej chwili,jak dlugo sie czeka po odejsciu tego czopa.Stasznie sie boje ze nie bede wiedziala w kturym momecie jechac do szpitala.Pozdrawiam wszystkie mamy,mam nadzieje ze juz niebawem ja dolacze do grona mam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| PF82
| Do潮czy: 24 Pa 2008 | Posty: 3 | |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 0:51 Temat postu: |
|
|
Witam przysz艂e mamy. Je偶eli chodzi o por贸d wodzie. To ja dwa lata temu urodzi艂am c贸reczk臋 w wodzie w Reykjaviku. I nie planowa艂am porodu w wodzie. Kiedy przyjecha艂am na porod贸wk臋"Hreidri" "gniazdko". To po艂o偶na za pyta艂a si臋 czy chc臋 siedzie膰 w wodzie pod czas porodu. P贸藕niej mia艂am do dyspozycji poduch臋 w wodzie i inne rzeczy umilaj膮ce ten czas . T臋tno dziecka badali bez wychodzenia z wody. Kiedy poczu艂am 偶e g艂贸wka wychodzi po艂o偶na ca艂y czas kontrolowa艂a temperatur臋 wody. Nasza c贸reczka "wyp艂yn臋艂a" i po艂o偶na zaraz da艂a mi j膮 w ramiona. Jestem bardzo zadowolona z porodu w wodzie. Ma艂o pop臋ka艂am i wszystko bardzo szybko si臋 goi艂o. A ma艂a nie ba艂a si臋 p贸藕niej k膮pa膰.
P.S Je偶eli kto艣 ma jakie艣 pytania to moje gg10536298 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kasiajablonska
| Do潮czy: 19 Wrz 2006 | Posty: 203 | Sk眃: Akureyri |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 2:58 Temat postu: |
|
|
pozdrawiam na wstepie wszystkie mamuski i te czekajace na malenstwa i te co chac mniec......to jest naprawde wielkie szczecie moja coreczka ma juz 3,5 latka i wierzcie mi przyszle mamy ze ja nie pamietam tego bolu,chodz pors mialam bardzo szybki...po przybyciu do szpitala o godz ok 4 w nocy urodzilam o 7.25:) wody mi odeszy juz duzo wczesniej w domku ok godz 23 ale bez stresowania wielkiego pejechalam do szpitala duuuuuzo pozniej:)zycze kazdej z was takiego produ szybkiego:)ale powiedzcie mi o co codzi z tym czopem?????nic takiego nie zauwazylam u siebie..i chce miec wiece dzieci wiec juz wole byc bardziej przygotowana:)buziaki _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zlotowka Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 26 Mar 2009 | Posty: 34 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 7:47 Temat postu: |
|
|
Czop to taki w艂a艣nie 艣luz troche z krwi膮 przypominaj膮cy makaron nitki przynajmniej mi tak odchodzi艂. Odszed艂 mi chyba na tydzien przed porodem. Umnie to nie mia艂o wi臋kszego znaczenia bo i tak mia艂am wywo艂ywany por贸d, ale naczyta艂am sie troch臋 o tym i jest to znak rych艂ego porodu. Powodzonka dla mamusi. A mo偶e urodzi sie jednak 25, ja mam wtedy urodziny heheh |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 9:10 Temat postu: |
|
|
Co do czopu to mi odszedl po badaniu przez polozna na sali porodowej bo mialam skorcze regularne co 5min. takze to roznie bywa z tym czopem bo znowu mojej siostrze odszedl na miesiac przed porodem tez myslala ze juz niedlugo urodzi a tu niespodzianka musiala czekac jeszcze miesiac. Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ASIA81 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 30 Pa 2007 | Posty: 46 | Sk眃: GRENSASVEGUR |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 14:36 Temat postu: |
|
|
Mi czop odszed艂 2 dni przed porodem, a w zasadzie to przez te dwa dni ca艂y czas wylatywa艂o mi troszk臋 艣luzu:) ja pojecha艂am do szpitala jak zacz臋艂y mi wody odchodzi膰 i mia艂am skurcze co 5 minut..niestety jak mnie po艂ozna zbada艂a to mia艂am ma艂e rozwarcie i musia艂am wr贸ci膰 do domu, ale po dw贸ch godzinach znowu pojecha艂am do szpitala, bo ju偶 nie mog艂am z b贸lu wytrzyma膰 ) po藕niej jeszcze sie d艂ugo m臋czy艂am, ale jak ju偶 pisa艂am warto by艂o ) trzymam kciuki Buszmenko i 偶ycz臋 Ci jak najmniej bolesnego i szybkiego porodu:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 15:40 Temat postu: 麓þ |
|
|
hej dziewczyny czy wie ktoras z was gdzie moge kupic kleik ryzowy???????? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 15:48 Temat postu: |
|
|
W polskim sklepie mieli kleik ryzowy zwykly i smakowy, widzialam tez w netto nie wiem jak w innych sklepach nie patrzylam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dasha
| Do潮czy: 23 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 16:05 Temat postu: kleik ryzowy |
|
|
w bonusie mozna kupic firmy hipp babyrice od 4 miesiaca |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ASIA81 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1 (dublowanie og艂osze艅)
| Do潮czy: 30 Pa 2007 | Posty: 46 | Sk眃: GRENSASVEGUR |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 16:28 Temat postu: |
|
|
a mo偶e wiecie czy mozna na Islandii kupi膰 wod臋 koperkow膮, albo herbatk臋 z kopru dla noworodka??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| michalsk5
| Do潮czy: 22 Sty 2009 | Posty: 6 | |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 16:58 Temat postu: |
|
|
herbatka jest z kopru w polskim sklepie bo tez kupowalam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 21:31 Temat postu: |
|
|
ta w polskim sklepie maj膮 r贸偶ne herbatki:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 22:55 Temat postu: |
|
|
witam!
ja te偶 mia艂am wywo艂ywany por贸d.odesz艂y mi wody w sobot臋 o 2 w nocy a dopiero w niedziele o 10 dali mi kropl贸wke na wywo艂anie.i co najlepsze...rodzi艂am bez znieczulenia bo lekarza nie bylo ktory by mi m贸gl poda膰 je.rodzi艂am 8h i 19min.z czego 6h to same parte b贸le.a prze膰 nie mog艂am bo rozwarcie powolutku si臋 robi艂o.no ale i bez tego znieczulenia da艂am rade.my艣la艂am ze parapety bede jadla z bolu.Olivka akurat dzis sko艅czy艂a dwa miesi膮ce i nie 偶a艂uje pomimo tego:)). Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| michalsk5
| Do潮czy: 22 Sty 2009 | Posty: 6 | |
|
Wys砤ny: 19 Cze 2009, 23:12 Temat postu: |
|
|
herbatka z hippa koper w艂oski dla niemowl膮t |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Do潮czy: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Sk眃: K贸pavogur |
|
Wys砤ny: 20 Cze 2009, 10:46 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisa: | rodzi艂am bez znieczulenia bo lekarza nie bylo ktory by mi m贸gl poda膰 je. |
dziwne jest to co piszesz, ja podczas calego porodu nie widzialam lekarza a mialam i znieczulenia i akupunkture... kazda pielegniarka potrafi zrobic zwykly zastrzyk. moze uznali ze jest ci niepotrzebny.. no nie wiem sama _________________ Nie bierz zycia na serio.
I tak nie wyjdziesz z niego zywy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 20 Cze 2009, 11:57 Temat postu: |
|
|
ja pisze o tym znieczuleniu w kr臋gos艂up a nie o tych g贸wnianych znieczuleniach.akupunktur臋 mia艂am, zastrzyk w xxxx臋 te偶 i gaz ale nic nie pomog艂o.i rodzi艂am w Keflaviku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|