Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| corel
| Dołączył: 01 Sie 2005 | Posty: 44 | Skąd: Kópavogur |
|
Wysłany: 12 Wrz 2005, 7:43 Temat postu: |
|
|
Justyna napisał: | Cześć Corel
p.s. wysłałeś aż 4 zdjęcia?! Ja wysłałam tylko 2. Dziwne  |
Cze Justyna.
Tyle zdjęć chciał ... Może wrazie czego jak się tam zgubię to będzie
"poszukiwany, poszukiwana..."
Pozdrowka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: Białystok/Akranes |
|
Wysłany: 12 Wrz 2005, 9:21 Temat postu: |
|
|
Ja już sama nie wiem jak z tymi dokumentami jest. Mężowi coś mówili, że odeślą pozwolenie na adres domowy, ale ja już nie wiem czy na pewno. Poza tym (Corel zna tą historię ) po trzech miesiącach czekania kiedy zaczęliśmy się dopytywać okazało się, że potrzebne jest zaświadczenie o tym, ze mąż zdolny do pracy i papiery sobie leżały na biurku ! Dosłaliśmy to momentalnie faksem. Ale wcześniej jak się kontaktowaliśmy odpowiadali,że wszystko ok. Będąc na rozmowie mąż zrozumiał, że jak już dostanie pozwolenie to wtedy robi badania. Szczerze to już jesteśmy podłamani tym całym czekaniem...zaczęliśmy lekko wątpić. A może tak tylko sobie marudzę, bo poniedziałek...i skończył mi się urlop..... i muszę pracować za nędzne pieniądze:( |
|
Powrót do góry |
|
 |
| corel
|
Wysłany: 13 Wrz 2005, 7:06 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich .
Stało się ... lecę 18 września ewentualnie jak nie zdąży zgrać samolotów to 25 września.
Pozdrowka : |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Wrz 2005, 11:50 Temat postu: |
|
|

Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 2 Lut 2006, 19:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Wrz 2005, 13:36 Temat postu: |
|
|
music80s
Z tego co wiem to corel zalatwial sobie prace tutaj, wiec musi wiedziec gdzie bedzie pracowac  _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| corel
|
Wysłany: 13 Wrz 2005, 13:44 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich.
Jeśli chodzi o ścisłość całą tę robotę nagrałem wyłącznie przez internet.... i szczerze mówiąc trochę dopisało mi szczęście.
Reszta odbywała się na zasadzie e-maili.
Miejscem jest Kopavogur i oczywiście zakład meblowy bo to mój fach
Pozdrowka : |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Eliszeba
| Dołączył: 29 Mar 2005 | Posty: 128 | Skąd: Białystok/Akranes |
|
Wysłany: 14 Wrz 2005, 7:54 Temat postu: |
|
|
Tak Corel miał szczęście....Mój mąż był na Islandii...osobiście złożył papiery...wrócił do kraju, bo chciał żeby było zgodnie z procedurą....i czeka sobie 5-ty miesiąc...bo papiery przeleżały na biurku...i ciekawe jaki będzie finał... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| corel
|
Wysłany: 14 Wrz 2005, 8:52 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich.
Małe sprostowanie, lecę 20 września bo okazało się że w niedziele są sporo droższe bilety. Wtorek- Okęcie-Kopenhaga-Keflavik.
Może ktoś też leci. Niech się odezwie.
Pozdrowka: |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 19 Wrz 2005, 22:13 Temat postu: |
|
|
viking_warrior napisał: | Wysokość podatku na dzien dzisiejszy to 37,73% w zaokrągleniu 38%.
Ale państwo troche oddaje. Co miesiac od podatku odpisuje sie 27,000 ISK pod warunkiem że załatwisz sobie w urzędzie skarbowym skattkort. Dostaje ją każdy kto legalnie pracuje na islandii.
. |
Czesc viking_warrior...
Jestem teraz w Olafsvik, pracuje legalnie mam juz Kennitala i inne papierkowo melunkowe rzeczy za soba, czy mozesz napisac cos wiecej o skattkort, czy zalatwia sie to w Reykjaviku, jakie trzeba inne warunki spelniac by odpisac czesc kwoty od podatku, czy odpisy od podatu wpływaja na osobiste konto po pewnym czasie czy kazdego miesiaca?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Seba |
|
Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Wrz 2005, 3:08 Temat postu: |
|
|
Skattkort zalatwiasz tam gdzie mieszkasz.
Na Islandii nic nie mozna odpisac od podatku. Jedyny zwrot ktory mozesz uzyskac to jak kupujesz mieszkanie na kredyt. Panstwo nalicza jakos zwrot /nie barzdzo wiem na jakiej zasadzie/, kolejny zwrot to jak masz dzieci i panstwo nie wyplaca ci tzw. rodzinnego. Wtedy po zakonczeniu roku podatkowego oddadza ci ta kwote.
Ewentualne odpisy lub doplaty do podatku sa wyplacane lub pobierane 1 sierpnia. Jezeli masz nadplacic podatek to urzad powiadomi twojego pracodawce i bedzie ci to odbijane od pensji w rownych ratach do konca roku.
Kwota 27.000 ISK /dzieki skattkort/ jest odpisywana co miesiac od twojego podatku.
Jezeli tego teraz nie wykorzystujesz / bo nie masz tej karty/ a zalatwisz ja sobie przed koncem roku, to 1 sierpnia przyszlego roku wyplaca ci te pieniadze, 27.000 ISK razy miesiecy ile tu jestes. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 16 Lis 2005, 0:05 Temat postu: |
|
|
Podatek mozna obnizyc w przypadku :(er t.d. ellihrörleiki, veikindi, slys, mannslát, veikindi eða fötlun barns sem haldið er langvinnum sjúkdómum, menntunarkostnaður barna 16 ára og eldri, verulegt eignatjón, töp á útistandandi kröfum o.fl ) czyli choroby ,wypadek ,smierc,choroba lub inwalidztwo dziecka,lub choroba przewlekla,oraz koszta zwiazne z edukacja dziecka 16 lat lub starszego.
Dokladnie http://www.rsk.is/birta_sidu.asp?vefslod=/skattar/laekkun.asp&val=3.0 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|