Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy zanim dostaĹeĹ ofertÄ z ReyÄarfjĂśrÄur wiedziaĹeĹ coĹ o Islandii? |
TAK |
|
43% |
[ 54 ] |
NIE |
|
38% |
[ 47 ] |
Nadal nic nie wiem... |
|
17% |
[ 22 ] |
|
Wszystkich Głosów : 123 |
|
Autor |
Wiadomość |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 19 Paź 2005, 9:03 Temat postu: |
|
|
Nie chciaĹbym powodowac tutaj burzy ale gdyby wszyscy tak myĹleli to na caĹym Ĺwiecie ludzie by zyli z zasiĹkĂłw...
ChoÄ zgadzam siÄ z TobÄ
, Ĺźe Ci, ktĂłrzy wierzÄ
w "fenomenalne zmiany" zaraz po wyborach z pewnoĹciÄ
bÄda zawiedzeni. Rewolucje siÄ nie sprawdzajÄ
...
Ale ten temat wchodzi juĹź w klimat off topicu i jeĹźeli ktoĹ chce, to proponujÄ tam go kontynuowaÄ a tutaj rozmawiaÄ o hucie... |
|
Powrót do góry |
|
|
| ewamare
| Dołączył: 12 Lis 2004 | Posty: 38 | Skąd: GdaĹsk |
|
Wysłany: 21 Paź 2005, 9:44 Temat postu: |
|
|
Witam mam nadziejÄ, Ĺźe kucharz dobrze Was karmi. Jak jakieĹ uwagi, to mu przekaĹźÄ )) pozdrawiam Ewa |
|
Powrót do góry |
|
|
| barth_x
| Dołączył: 20 Maj 2005 | Posty: 102 | Skąd: KrakĂłw AGH |
|
Wysłany: 26 Paź 2005, 19:47 Temat postu: |
|
|
Trutu tutu
Jak to Marius_x slusznie zauwazyl obywatelski obowiazek byl ale kosztowalby on kazdego obywatela 16 kola ISK (bagatela ok.800zl) za oddanie glosu na jednego (wrrr) lub drugiego (wrrr wrrr).
Tak czy inaczej lista wisiala na stolowce pusciutka, a przejmowac i tak sie nie ma co. Wazna jest teraz inna sprawa.
Odnosnie ubezpieczenia zdrowotnego z chlopaami z Icelandu (Marius_x, Grzegosz, Adamus, Wiarus i innymi ) dogralismy sprawe i wiemu jak wyglada sprawa z nieszczesnym ubezpieczeniem zdrowotnym dla pracownikow na budowie.
Kolejny problem i tutaj prosze o pomoc profesjonalistow (mam nadzieje) oraz aktywistow i forumowiczow na temat podatkow.
W Islandii placimy niespelna 40%podatek od dochodow, prosze mi powiedziec jesli nie wejdziemy w drugi prog podatkowy w polsce czy dostaniemy w polsce zwrot podatku nadplaconego w islandii?
Jak wogole rozliczac sie z fiskusem w kraju gdy pracuje sie za granica legalnie (w Islandii oczywiscie)
Na ten temat, i wczesniejszy odnosnie ubezpieczen rowniez, krazyly mity i legendy na budowie, malo kto cos wiedzial, kazdy posiadal szczatkowe informacje a ulepienie z tego spojnej calosci graniczylo z cudem.
Takze prosze o wypiowiedzi ludzi , ktorzy sa co do swoich wypowiedzi 100% pewni i moga nam w tym problemie pomoc )))
Poza tym pozdrawaim wszystkim bo wogole tyo jestem na urlopie szkoda ze juz sie konczy w niedziele, ale naprawde jest on niezbedny by nie zdziczec )))
No to dziewczyny i chlopaki do zobaczenia w niedziele )) mam nadzieje ze ruszyliscie cos ta budowe beze mnie hihihhihihi _________________ Wszechpolacy do Wszechpolandii... |
|
Powrót do góry |
|
|
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 26 Paź 2005, 23:50 Temat postu: |
|
|
no nie zupelnie jest to 40% ,jest to okolo 38 %...a pozatym otrzymujecie ulge obnizajaca sume potraconego podatku tz personal afslattur,,,nie pamiatam ile wynosi ale chyba okolo 26 tys miesiecznie .Rozliczyc musicie sie z podatku tutaj ,czesto robi to pracodawca i tu ewentualnie dostajecie zwrot lub doplacacie .O zwrotach w Polsce nie slyszalam..... |
|
Powrót do góry |
|
|
| barth_x
|
Wysłany: 27 Paź 2005, 9:15 Temat postu: |
|
|
Dlatego napisalem "niespelna 40%"
no wlasnie interesuje mnie sprawa jak rozliczac sie z polskim fiskusem gdy pracuje sie w innym kraju, moze ktos to wie? _________________ Wszechpolacy do Wszechpolandii... |
|
Powrót do góry |
|
|
| Basia
| Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Paź 2005, 13:42 Temat postu: |
|
|
Sa umowy o podwojnym opodatkowaniu, a wlasciwie o nie stosowaniu podwojnego opodatkowania - Polska i Islandia maja podpisana taka umowe. Pracujesz na Islandii i placisz tu podatki (jestes zatrudniony przez islandzka firme), nie placisz nic w Polsce. Pamietam, ze kiedys bylismy w urzedzie skarbowym w Polsce pytac, czy trzeba zglaszac fakt wyjazdu - ze wzgledow podatkowych - powiedziano nam, ze nie. |
|
Powrót do góry |
|
|
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
| Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Paź 2005, 14:10 Temat postu: |
|
|
Pracujesz na Islandii i tutejsza firma ci pĹaci pensje i tutaj siÄ rozliczasz z podatku.
Zeby pĹaciÄ podatek w Polsce pracujÄ
c za granicÄ
, to musisz byÄ zatrudniony przez firme w Polsce i oddelegowany do pracy poza granicami kraju. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Paź 2005, 20:38 Temat postu: |
|
|
To jest tak:
Nie pĹacisz w Polsce podatku od kaski zarobionej na Islandii, ale wykazujesz zarobione tu pieniadze na PIT w Polsce.
NastÄpnie sumujesz zarobek na Islandii z zarobkiem w Polsce, jezeli suma przekroczy polski prog podatkowy (a pewnie przekroczy), wtedy nalezy dopĹacic podatek, ale tylko od kwoty zarobionej w Polsce.
JeĹźeli w Polsce nie miaĹeĹ dochodow w danym roku podatkowym (2005) jestes free jak ping-pong.
A aparat kupiles???, wyslalem ci maila na priva.
pozdr |
|
Powrót do góry |
|
|
| barth_x
|
Wysłany: 28 Paź 2005, 19:22 Temat postu: |
|
|
no taaaa ale ping pong samodzielnie nie wystepuje, wystepuje z rakietkami ktore sukcesywnie w miare postepu pracy (gry) z ping pongiem 'klepia' ja w kazdy milimetr jej powierzchni, prawie jak fiskus podatnikow klepie po glacy i kieszeni za niezaplacony podatek pozdrawaim i zbieraj sie juz na urlop
ps zostawiam wam dobra pogode i piekna polska jesien _________________ Wszechpolacy do Wszechpolandii... |
|
Powrót do góry |
|
|
| DmX81 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skąd: Z nienacka |
|
Wysłany: 3 Lis 2005, 19:49 Temat postu: |
|
|
witam - dla zainteresowanych - bardziej turystyczno-krajoznawczo-projektowa stronka o tym co i gdzie macie zamiar robic(poracowac) pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 3 Lis 2005, 22:12 Temat postu: |
|
|
CiÄĹźki dzieĹ?, kĹopoty w pracy?, a moĹźe problemy z sexem?
--------------------
Wszyscy zainteresowani chyba juz sa na icelandii, proponuje zamknac temat.
houk. |
|
Powrót do góry |
|
|
| barth_x
|
Wysłany: 25 Lis 2005, 9:21 Temat postu: |
|
|
moze bysmy juz zamkneli ten temat? nikogo juz tu nie ma, wszyscy buduja hute _________________ Wszechpolacy do Wszechpolandii... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 25 Lis 2005, 17:35 Temat postu: |
|
|
Ejjjj, moze bys sie tak praca zajal, pamietaj WUJEK BECHTEL czuwa. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 25 Lis 2005, 22:23 Temat postu: |
|
|
No wlasnie, do pracy obiboki. I te..... darmozjady...
Pozdrawiam
grzegosz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 0:13 Temat postu: |
|
|
No wĹasnie, koledzy zatrudnieni przy tym projekcie....353 odpowiedzi i 17,5 tysiÄ
ca wyĹwietleĹ, a wam siÄ marzy zamykanie tematu ?. Jak na razie czekam w polsce - wiem Ĺźe badajÄ
moich poprzednich pracodawcĂłw, przepytujÄ
ich co i jak ....widocznie nabĂłr bedzie niedĹugo ...na wiosnÄ....sĹabsi fizycznie i psychicznie - do domu ...zarobiliĹcie swoje - dajcie szansÄ nowym robolom.....jestem na stronkach http://www.fjardaal.com/
czytam , zazdroszczÄ kaĹźdego zdjÄcia ...jestescie tam Polacy jak wilki morskie - twardzi , zaangaĹźowani w pracÄ i z dala od uciech wielkich miast i miasteczek - nie to, co moji koledzy w Anglii - bary, dziewczyny, puby i inne ciekawostki Ĺźycia pracy za granicÄ
co innego mnie interesuje - nikt tu , moĹźe z braku czasu nie pisze o tÄsknocie za mieszkaniem w swoim m-3 m-4 m-5 ....o tÄsknocie widzenia siÄ z dzieÄmi , maĹĹźonkÄ
, dzieÄmi - tacy jestescie twardzi ? napiszcie tu , na forum , na ktĂłre zagladajÄ
tysiÄ
ce ludzi (!) co czujecie , jak przebiega praca od 8 do 18 ...z przerwami na rybÄ ...napiszcie jak was traktujÄ
przeĹoĹźeni , jakie macie kĹopoty , problemy , bo nie wieĹźÄ - pracowaĹem w kilku firmach i zawsze jakieĹ problemy wynikaĹy ...pokaĹźcie tÄ krainÄ, mlekiem i miodem pĹynÄ
cym - innym , ktĂłrzy pragnÄ
tam wyjechaÄ.....a moĹźe nie warto ? ...moĹźe widok gĂłr i lodowcĂłw staje siÄ po tygodniu nie do zniesienia ? moĹźe ta Islandia nie jest tego warta ?
a moĹźe praca nie jest warta tych pieniÄdzy - odpiszcie na moje pytania
inspekcja pracy czeka |
|
Powrót do góry |
|
|
| nigel Reporter ICELAND.PL
| Dołączył: 06 Lis 2004 | Posty: 261 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 1:43 Temat postu: |
|
|
Artur napisał: | co czujecie , jak przebiega praca od 8 do 18 ...z przerwami na rybÄ |
ladny frazes
(incydentalnie chcialem skomentowac, przepraszam, juz nie bede) _________________ Skandynawia - wortal raczkujÄ
cy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 10:02 Temat postu: |
|
|
Cytat: | jestescie tam Polacy jak wilki morskie - twardzi , zaangaĹźowani w pracÄ i z dala od uciech wielkich miast i miasteczek - nie to, co moji koledzy w Anglii - bary, dziewczyny, puby i inne ciekawostki Ĺźycia pracy za granicÄ
co innego mnie interesuje - nikt tu , moĹźe z braku czasu nie pisze o tÄsknocie za mieszkaniem w swoim m-3 m-4 m-5 ....o tÄsknocie widzenia siÄ z dzieÄmi , maĹĹźonkÄ
, dzieÄmi - tacy jestescie twardzi ? |
Artur za przeproszeniem nie .p.i.e.r.d.o.l. , tu sa ludzie ktorzy 24 miesiace non stop siedzieli np w iraku, iranie, to nie jest piaskownica. Jezeli to jest to co chciales wiedziec, to juz wiesz. Tutaj nikt nie zmywa garnkow w pubie w przerwach szczypiac panny po tylkach, to jest budowa, do tego coraz bardziej ekstremalne warunki pogodowe, praca na nocna zmiane, po 12h na dobe.
Do adminki - prosze nie ciac, to slowko pasuje doskonale, oraz oddaje moj stosunek emocjonalny wlasnie w tej oto chwili, jest 10 rano i ciemno jak w d... u afroamerykana. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 13:21 Temat postu: |
|
|
Jestem nowy na forum.Jestem operatorem dzwigow. Mam wyjechac po nowym roku.Mam wiadomosc dla wszystkich ktorzy czekaja na wyjazd z ITC. Bechtel zerwal z nimi umowe i na budowe huty nikt z tej firmy posredniczacej nie wyjedzie.W Krakowie jedyna posredniczaca firma jest Rimec ul. Bozego Ciala 31.Biuro Bechtela jest na ul. Sw. Tomasza 34 ale oni nie przyjmuja dokumentow. Do zobaczenia w Islandi Waldi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 13:38 Temat postu: |
|
|
No w koĹcu rozruszaĹem ten temat. MĂłwisz Mariusx , rok w Iraku, Iranie ..ale tam chyba byĹy inne warunki , prawda ? dzieĹ i noc byĹy te same ... no i ...ta temperatura....w kufajkach o pĹaszczach przeciwdeszczowych tam nikt nie pracuje - byĹem w Kuwejcie póŠroku , dlatego zadaĹem parÄ prostych pytaĹ, nie oczekiwaĹem takiego gniewu, cóş , albo to pisaĹ kawaler , albo czĹowiek Ĺźonaty , ktĂłry na mnie wyĹadowaĹ swĂłj gniew - moĹźe pora porozmawiaÄ z dobrym lekarzem ?
Opisujesz budowe fabryki jakbyĹ byĹ na wojennym froncie - widocznie masz jeszcze maĹe doĹwiadczenie w pracy, i dlatego tak tp przeĹźywasz.
12 godzin w nocy ? he ...to normalka ..najwiÄcej miaĹem przepracowane w miesiÄ
cu 360 godzin - prawie 80% z tego na nogach , wiem coĹ o tym.
MoĹźe wkrĂłtce siÄ spotkamy na miejscu - to sobie to wyjaĹnimy.
A jeĹli nie , to nie bÄdÄ z tego powodu pĹakaĹ. Mam co jeĹÄ , co piÄ i centralne mi grzeje. No i co polskie jedzenie na miejscu , to polskie
Ĺťe juĹź o zbliĹźajÄ
cych siÄ ĹwiÄtach nie wspomnÄ.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Artur dnia 28 Lis 2005, 22:39, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Lis 2005, 16:15 Temat postu: |
|
|
usuniÄto
Ostatnio zmieniony przez yiraki dnia 15 Kwi 2006, 23:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|