Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 29 Lip 2009, 10:53 Temat postu: |
|
|
Co do mleka matki itp. Napisze co moja polozna mowila. Mojemu synkowi rowniez ropialo oczko bardzo mocno, po antybiotyku przeszlo na kilka dni i znowu mordowalismy sie od poczatku czsem bylo tak ze nie mogl otworzyc tego oczka, polozna powiedziala mi i pozniej pielegniarka zeby zciagnac mojego mleka na wacik kosmetyczny i przemyc chore oko w kierunku od skroni do nosa. Mleka matki ma dzialanie antyseptyczne a nie antybakteryjne to jest roznicz wcale nie mala. Pozniej jak bylam z malym w polsce trafilismy do szpitala maly zlapal zapalenie pluc. Zapytalam o to oko lekarza prowadzacego -na islandii kazali mi czekac- i co sie dowiedzialam przemywac dalej dali mi jeszcze inny antybiotyk(gentamecyne). W Polsce czeka sie do 6m-ca jesli ropienie nie przejdzie przekuwaja zatkany kanalik. Moral z tego taki ze mlekiem sie przemywa oko zeby nie wdalo sie zakazenie a nie zeby odetkac zatkany kanalik lzowy, wiec moze lampeczko nie to ze sie czepiam ale moze poprostu to oczko samoistnie przeszlo z czasem. mojemu synkowi oko przestalo ropiec jak mial 6mcy i tydzien. Co do pepuszka to ja bym tam nic nie wlewala to jest takie miejsce ze mozna zrobic wiecej szkody niz czegos dobrego. Ja przemywalam sama woda i pozniej patyczkami do uszu wycieralam do sucha ale przy nastepnym dziecku raczej bede stosowac ze spirytusem bo nie zapomne jak z tego pempka smierdzialo zgnilizna po tygodniu, polozna powiedziala ze to normalne ale ja spac nie moglam bo balam sie o swoje dziecko. Pozdrawiam wszystkie mamy i jeszcze jedno tak dzieci sa nasze ale to nie prawda ze mozemy sobie robic z nimi co chcemy jak to pare razy przeczytalam, mamy je pielegnowaj najlepeij jak sie da i nie szkodzic |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
| Do潮czy: 18 Gru 2006 | Posty: 328 | |
|
Wys砤ny: 29 Lip 2009, 10:59 Temat postu: ... |
|
|
Dziewczyny nie ma sensu robic tutaj jakiejs wielkiej dysputy.
Kazda mama dba o swoje dziecko najlepiej jak potrafi i stosujac metody, ktore czuje, ze sa dobre dla dziecka.
Dla jednego beda dobre metody naturalne i stosowane od dawien dawna inne beda wolaly metody chemiczne prosto z apteki. Zadna z metod nie jest ani idealna ani w 100% dzialajaca. Organizm dziecka moze zareagowac badz nie zareagowac.
Co do poloznych w Islandii to uwazam, ze sa bardzo dobre. Przygotowane do zawodu i ktorych praca nie konczy sie na odebraniu porodu. Tutaj polozna jest do naszej dyspozycji dosc dlugo a w Polsce konczy sie na 1 wizycie kontrolnej. Owszem jak w kazdym zawodzie zdarzaja sie ludzie zupelnie nienadajacy sie do tej pracy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 29 Lip 2009, 11:01 Temat postu: |
|
|
tak ja wiem ze to nie mleko odetka kanalik ale ja wpuszczalam do oka jak malej napuchlo i przeszlo to nie mialo nic z kanalikiem wtedy wspolnego, miesiac pozniej z drugim okiem mala miala problemy a ja juz nie mialam mleka i walczylam dwa miesiace poki nie przetarlam husteczka z jej moczem i to bylo prawie dwa tygodnie temu a oczko przestalo ropiec.lekarze tutaj mowili ze przejdzie przemywaj woda jedni ze przegotowana drudzy ze nie musi byc przegotowana ze w islandii taka czysta ze moge po prostu z kranu.i mysle ze zeby nie ten mocz to by dalej miala z tym problem ja tylko pisze co ja robilam i ze to pomoglo.bo nie zaszkodzi przeciez spr贸bowac.to zadne chemikalia tylko naturalne sprawy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 29 Lip 2009, 11:05 Temat postu: |
|
|
a napisalam w tej sprawie maila do do Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii.czekam na odpowiedz.to nawet jesli odpisz ze on o czyms takim nie wie to zamieszcze to tutaj.takze ja nie jestem osoba ktora chce nara偶a膰 swoje dziecko a tym bardziej innych przysz艂ych mam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mexa
| Do潮czy: 06 Kwi 2008 | Posty: 23 | |
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 12:11 Temat postu: :) |
|
|
czesc dziewczyny
mam problem nie moge karmic mojej dzidzi piersia poniewaz ma skaze bialkowa i musze przesjsc na mleko dowiedzialam sie o tym wczoraj
ale od miesiaca karmie i mam sporo mleka w piersiach jesli nie przejde na mleko to zostanie mi jesc chyba suchy chleb
doradzcie jak zatrzymac produkcje mleka w piersiach czy sa jakies tabletki dostepne bez recepty , czy mam isc do lekarza po takie,a moze wy macie jakies domowe sposoby
dzieki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 12:47 Temat postu: |
|
|
ja bylam u ginekologa ktory dal mi tabletki na przepalenie pokarmu.to sa dwie male tableteczki takie na prawde male.bierzesz je dwa dni.a bez recepty nie dostaniesz bo tez chcialam kupic i kazali mi isc do lekarza po recepne.nie kosztuja duzo.idz i powiedz ze chcesz takie tabletki i ci da recepte,pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mexa
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 12:56 Temat postu: lampeczka |
|
|
a gdzie bylas u tego ginekologa, i powiedz mi czy robilas cos jeszcze z pokarmem czy poprostu po tych tabletkach zaniklo
dzieki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 13:00 Temat postu: |
|
|
bylam w keflaviku u Konrada.taki starszy pan:))
po tabletkach od razu wszystko wrocilo do normy:)tylko piersi juz nie te same wiadomo hihi bo mala troche je wyciagnela:)) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 13:21 Temat postu: Re: :) |
|
|
mexa napisa: | czesc dziewczyny
mam problem nie moge karmic mojej dzidzi piersia poniewaz ma skaze bialkowa i musze przesjsc na mleko dowiedzialam sie o tym wczoraj
ale od miesiaca karmie i mam sporo mleka w piersiach jesli nie przejde na mleko to zostanie mi jesc chyba suchy chleb
doradzcie jak zatrzymac produkcje mleka w piersiach czy sa jakies tabletki dostepne bez recepty , czy mam isc do lekarza po takie,a moze wy macie jakies domowe sposoby
dzieki |
kto ci powiedzial ze nie mozna karmic dziecka przy skazie bialkowej!!!!!
Ja bylam na diecie bezmlecznej 4 m-ce i jak dobrze sie przygotujesz i masz troche samozaparcia to nawet nie zauwazysz ze nie jesz nabialu. Wszystko da sie zastapic, maslo, chleb, jogurty, mleko. Wystarczy wejsc do sklepu heilsuhusid i zapytac o takie produkty. Pozdrawiam i jak bys miala jakies pytania to zapraszam. dodam ze bedac na tej diecie nic nie schudlam. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 14:16 Temat postu: |
|
|
moj mlody tez mial skaze bialkowa
lekarz zalecil karmienie piersia ale z tym, ze ja nie moglam spozywac zadnych produktow pochodzenia mlecznego przez 5 miesiecy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mexa
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 15:50 Temat postu: :) |
|
|
ale moze wole mlekiem niz za kazdym razem kalkulowac czy nie zaszkodzi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 16:30 Temat postu: |
|
|
czyli co wolisz kombinowac ze sztucznym mlekiem i placic bajonskie sumy zamiast korzystac z wlasnej mleczarni ????
Czy tak ciezko jest sobie odmowic mleka, twarogu, jogurtow, serkow, sera zoltego dla zdrowia wlasnego dziecka?
Ty odmawiasz tylko sobie a dziecko dostaje najlepszy pokarm z Twojej piersi. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| agatka
|
Wys砤ny: 30 Lip 2009, 16:32 Temat postu: |
|
|
To nie jest trudne i jakies uciazliwe i nie ma wielkich kalkulacji.
Zreszta kazdy patrzy wg. siebie.
Nie kazdy jest sie w stanie na kilka miesiecy poswiecic. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 31 Lip 2009, 14:41 Temat postu: USG |
|
|
Hej dziewczyny.Wiem jaka jest kolejnosc badan,wizyt itp.jednak mam pytanie czy moze ktoras z was sie orientuje czy istnieje mozliwosc wykonania badanie usg na wlasne zyczenie tz.ide robia mi badanie i place czyli bez tych wszystkich kolejnych etapow.Bardzo mi zalezy.Z gory wielkie dzieki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mucha Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 27 Kwi 2009 | Posty: 73 | |
|
Wys砤ny: 31 Lip 2009, 15:03 Temat postu: |
|
|
witam w 艣rod臋 o 20:03 urodzi艂am 艣liczn膮 i zdrow膮 Aleksandr臋 Ma艂a jest kochana 艣pi ,jje i ci膮gle si臋 u艣miecha :-)
Por贸d trwa艂 30 min razem z urodzeniem 艂o偶yska a og贸艂em od odej艣cia w贸d 5 godzin.... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| dasha
| Do潮czy: 23 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wys砤ny: 31 Lip 2009, 15:25 Temat postu: gratulacje |
|
|
serdeczne gratulacje
Ciesze sie strasznie ze juz masz swoja ksiezniczke przy sobie!!!
a co do porodu to  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 31 Lip 2009, 15:34 Temat postu: Re: :) |
|
|
mexa napisa: | ale moze wole mlekiem niz za kazdym razem kalkulowac czy nie zaszkodzi |
Podajac mleko dla dziecka ze skaza bialkowa musisz rowniez uwazac jakie mleko dajesz w Polsce jest wiekszy wybor niz na islandii. Tutak masz nutramigen co nawet w polce lekarze przepisuja jako ostatecznosc lub Sma zielone, Ktore jest najtansze w kronanie ok. 900kr, przyrownojac do sma zoltego 500kr, za mala puszke. Nie bedziesz mogla dawac dziecku mleka NAN, ani Sma zoltego dlatego ze te mleka sa produkowane na bazie mleka krowiego czyli sa na wstepie wyeliminowane. I jeszcze dzieci ze skazy bialkowej wyrastaja moze za dwa trzy miesiace juz nie musialabys byc na diecie bez mlecznej. Pozdrawiam serdecznie i niech dzidzia rosnie zdrowo. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lilianka
| Do潮czy: 17 Cze 2009 | Posty: 34 | |
|
Wys砤ny: 2 Sie 2009, 20:49 Temat postu: w贸zek g艂臋boki |
|
|
Witam. Mam pytanie co do w贸zk贸w g艂臋bokich.Czy w Akranes jest jakis sklep gdzie kupie w贸zek g艂臋boki, do Rvk mam dosyc daleko, do Akranes mam duzo blizej, czy kto艣 wie cos na ten temat?? ewentualnie jakie ceny ?? byla bym wdzi臋czna . |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MalgosiaK
| Do潮czy: 29 Wrz 2008 | Posty: 32 | |
|
Wys砤ny: 4 Sie 2009, 16:57 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰 Dziewczyny,
Mam takie ma艂e pytanko do Was:)
Mo偶e wiecie gdzie mo偶na kupi膰 niedrog膮 karuzel臋 do 艂贸偶eczka albo mo偶e kt贸ra艣 z Was ma do odsprzedania?
Pozdrawiam:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| seljahverfi ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 2
| Do潮czy: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Sk眃: z K膮d艣 |
|
Wys砤ny: 5 Sie 2009, 21:26 Temat postu: Macierzy艅ski |
|
|
Kto odpowie ile % nalezy sie matce po urodzeniu dziecka na urlopie macierzynskim 80 % czy 100% i w jaki spos贸b to jest naliczane ,czy trzeba przechowywac launy z ostatnich miesiecy czy jak to wyglada?? I ile trwa taki urlop. Zapewne forum w tym dziale posiada taka informacje ale cofajac sie i czytaja zajmie mi to sporo czasu dlatego pytam tu na bierzaco. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|