Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Wrz 2009, 17:55 Temat postu: Re: dodatek na dziecko |
|
|
[quote="beciaisl"] mikolaj napisał: | bomba napisał: | Witam wszystkich serdecznie. Slyszalam od znajomych ze w dzielnicy w ktorej mieszkam(KĂłpavogur)jest wyplacany jakis dodatek na dziecko.Czy ktos cos na ten temat wie.Jezeli jest cos takiego to gdzie sie to zalatwia.Z gĂłry dziekuje:) |
Ja wiem o dodatkowych pieniazkach na dziecko ktore ukonczylo 9m-cy ale nie skonczylo jeszcze 2lat wyplacaja to co miesiac ok 30 lub 35 tys. W reykjaviku tez to jest wyplacane i jest napewno 35tys. Wyplacane przez 8m-cy dla matki i 4m-ce dla ojca.
http://perlan.kopavogur.is/heimgreidslur/[/quote
amoze ktos wie o takiej stroncie w reykaviku zeby zaĹatwic |
W reykjaviku to jest troche bardziej skomplikowane, dla mnie zrobila to kobieta w thonustu...cos tam na mjodd, pokazala mi jak to robic i mezowi zrobilam juz sama nizej podaje link
https://rafraen.reykjavik.is/pages/innskraning/?logon_redirect_uri=%2Fpages%2Fnotandi%2Fumsoknir%2Fumsoknumthjonustutryggingu%2F%3Fiw_language%3Dis_IS
zaloduj sie tu wpisz dane dziecka swoj numer konta kennitala i meza tak samo. Zycze powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 17 Wrz 2009, 18:10 Temat postu: |
|
|
w Reykjaviku wszelkie formalnosci zwiazane z tym mozna zalatwic w urzedzie, nazwy nie pamietam ale wytĹumacze jak tam trafic, otóş w centrum koĹo palacyku na wodzie, obok kosciĂłĹka z zielonym dachem znajduje sie dĹugi duzy szary budynek, wchodzi siÄ tam z boku ciÄ
gle idÄ
c chodnikiem koĹo wody. Jak dobrze pamietam na 1 pietrze, trzeba zapytac sie czy moga pomoc zapisac dziecko do przedszkola i przy okazji zaprowadza do biura pietro wyzej gdzie kolejna pani zaĹatwia wszelkie formalnosci zwiazane wĹasnie z tymi 35 tys miesiecznie. Warunkiem jest tylko zapisanie dziecka do przedszkola. Nie wiem czy ktos zrozumie moje tĹumaczenie jak tam trafic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 19 Wrz 2009, 16:30 Temat postu: |
|
|
czyli jesli dobrze zrozumialam ten dodatek nie zalezy od dochodow tak? czy moze sa jeszcze inne kryteria przyznawanie tego zasilku? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 19 Wrz 2009, 21:37 Temat postu: |
|
|
luiza napisał: | czyli jesli dobrze zrozumialam ten dodatek nie zalezy od dochodow tak? czy moze sa jeszcze inne kryteria przyznawanie tego zasilku? |
Nie zalezy od dochodow i wynosi 35000 miesiecznie. W kopavogur warunkiem jest zakonczenie maciezynskiego w reykjaviku nie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
|
Wysłany: 19 Wrz 2009, 23:08 Temat postu: |
|
|
w reykjaviku warunkiem jest zapisanie dziecka do przedszkola |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Wrz 2009, 1:56 Temat postu: |
|
|
a jeĹźeli zapisze dziecko po skoĹczeniu dwĂłch lat to co nic nie dostane? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| luiza
| Dołączył: 09 Paź 2006 | Posty: 151 | |
|
Wysłany: 20 Wrz 2009, 11:40 Temat postu: |
|
|
a moze ktos wie nazwe urzedu w ktorym mozna go otrzymac.czy moze mozna aplikacje przez internet wypelnic? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
|
Wysłany: 20 Wrz 2009, 15:38 Temat postu: |
|
|
po macierzynskim czyli kiedy dziecko konczy 9 miesiecy dostajesz przez 12 miesiecy te 35 tys po tym okresie czasu juz nic sie nie nalezy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Katrina
| Dołączył: 26 Maj 2008 | Posty: 114 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Wrz 2009, 18:30 Temat postu: Witam. |
|
|
Mam pytanko dotyczÄ
ce tego dodatku na dzieciÄ
tko. Czy te 12 miesiÄcy moĹźe wykorzystac tylko mama?? Czy to automatycznie rozdzielane jest na dwoje rodzicĂłw ?? DziÄkujÄ slicznie za podpowiedĹş i pozdrawiam cieplutko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
|
Wysłany: 20 Wrz 2009, 18:55 Temat postu: |
|
|
u mnie byĹo tak ze pĹaca mi 8 miesiecy a reszte mezowi |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 20 Wrz 2009, 20:31 Temat postu: |
|
|
A ja mieszkam poza Reykjavikiem i mi nic sie nie naleĹźy.  _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wojek12 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 12 Sie 2008 | Posty: 26 | |
|
Wysłany: 4 Paź 2009, 0:07 Temat postu: rodzinne |
|
|
witam. urodzilam juz drugie dziecko na islandii w lipcu i czy ktoras z Was sie orientuje czy juz w lutym dostene rodzinne czy dopiero jak dziecko skonczy rok? i drugie pytanie, czy jest to jakis dodatek do rodzinnego dla pierwszego dziecka czy taka sama kwota? Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ _________________ Lukasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lenka087
| Dołączył: 12 Mar 2009 | Posty: 34 | Skąd: Keflavik/ ĂsbrĂş |
|
Wysłany: 6 Paź 2009, 7:58 Temat postu: |
|
|
witam ChciaĹabym sie wypytaÄ dokĹadnie z tym rodzinnym i tymi 35tys. Czyli jak ja urodziĹam w Maju tego roku to po rozliczeniu sie w 2010 bede kwartalnie otrzymywaÄ rodzinne? (ale tylko ja, czy ojciec dziecka rĂłwnieĹź?) Oraz Jak z tymi 35tys?? Jestem z keflaviku i gdzie mam sie ubiegac o te 35tys i czy po zakoĹczeniu macierzyĹskiego, czy jak dziecko skonczy 9mies?????????? Prosze o odpowiedz a Jak ktos chciaĹby mi pomĂłc to piszcie na PRIV  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 6 Paź 2009, 9:21 Temat postu: |
|
|
lenka087 napisał: | witam ChciaĹabym sie wypytaÄ dokĹadnie z tym rodzinnym i tymi 35tys. Czyli jak ja urodziĹam w Maju tego roku to po rozliczeniu sie w 2010 bede kwartalnie otrzymywaÄ rodzinne? (ale tylko ja, czy ojciec dziecka rĂłwnieĹź?) Oraz Jak z tymi 35tys?? Jestem z keflaviku i gdzie mam sie ubiegac o te 35tys i czy po zakoĹczeniu macierzyĹskiego, czy jak dziecko skonczy 9mies?????????? Prosze o odpowiedz a Jak ktos chciaĹby mi pomĂłc to piszcie na PRIV  |
Barnabaetur dostaja oboje rodzice po polowie. A jak jest z tym dodatkiem 35tys. w kef. to nie wiem zapytaj w instytucji w ktorej zapisuje sie dziecko do przedszkola. moze tam by cos wiedzieli. Albo w osrodku pomocy spolecznej. W R-vik to wlasnie tam sie zalatwia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 6 Paź 2009, 9:38 Temat postu: |
|
|
lenka po macierzynskim i 25 a nie 35 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kwiatek637 UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 09 Wrz 2009 | Posty: 15 | |
|
Wysłany: 6 Paź 2009, 10:09 Temat postu: Re:Witam |
|
|
to jest napewno 35 tys nie 25 pomyliĹo ci siÄ z rodzinnym |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 6 Paź 2009, 10:11 Temat postu: |
|
|
z jakim rodzinnym (rodzinne liczone jest od zarobkow), ummunabæatur w Keflaviku obnizyli w tym roku z 30 tys na 25, no chyba ze nie o tym samym mowimy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| paca19
| Dołączył: 09 Lut 2009 | Posty: 2 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 6 Paź 2009, 23:49 Temat postu: |
|
|
esmerka31 napisał: | z jakim rodzinnym (rodzinne liczone jest od zarobkow), ummunabæatur w Keflaviku obnizyli w tym roku z 30 tys na 25, no chyba ze nie o tym samym mowimy. |
esmerka31 i tu siÄ z tobÄ
zgadzam jest 25tys i to dostaje siÄ po ukoĹczeniu urlopu macierzyĹskiego trzeba tylko zgĹosiÄ siÄ tam (Keflavik) gdzie zapisuje siÄ dziecko do przedszkola nazwy nie pamiÄtam...dzisiaj wĹaĹnie moja znajoma tak zrobiĹa...pozdrawiam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 7 Paź 2009, 9:23 Temat postu: Dodatek na dziecko |
|
|
Tu jest mowa o dwoch roznych dodatkach. Jeden Barnabaetur- liczone od dochodow. I dodatek na dzidzie po ukonczeniu 9m-ca w R-vik, po zakonczeniu macierzynskiego w K-vogur i nie wiem jak jest w keflaviku, ale ten drugi w r-vik i kopavogur to napewno 35tys. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 7 Paź 2009, 9:39 Temat postu: Re: Dodatek na dziecko |
|
|
mikolaj napisał: | Tu jest mowa o dwoch roznych dodatkach. Jeden Barnabaetur- liczone od dochodow. I dodatek na dzidzie po ukonczeniu 9m-ca w R-vik, po zakonczeniu macierzynskiego w K-vogur i nie wiem jak jest w keflaviku, ale ten drugi w r-vik i kopavogur to napewno 35tys. |
w kef. 25:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|