Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Jacek108
 | Dołączył: 06 Wrz 2008 | Posty: 137 | Skąd: ĹomĹźa / Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Paź 2009, 0:09 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Cytat: | nieprawda bo moĹźna takĹźe dostaÄ kody na konto bankowe online |
ale to juz inna bajka... |
a wĹaĹciwie, to podczas pisania formularza o wczesniejsze rozliczenie podatkowe ze wzglÄdu na migracje z wyspy podajesz adres e-mail i tam pewnie tez masz inf. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tede74 UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 12 Paź 2009 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 19 Paź 2009, 2:11 Temat postu: |
|
|
Siemka, nie wiecie moĹźe jak to jest z zasiĹkiem np. ja pracowaĹem 3 miesiÄ
ce, czy naleĹźy mi siÄ jakiĹ? _________________ Jק |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 19 Paź 2009, 10:01 Temat postu: |
|
|
Tede74 napisał: | Siemka, nie wiecie moĹźe jak to jest z zasiĹkiem np. ja pracowaĹem 3 miesiÄ
ce, czy naleĹźy mi siÄ jakiĹ? |
musisz pracowaÄ conajmniej 6, wiÄc nie naleĹźy Ci siÄ.... _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 19 Paź 2009, 13:19 Temat postu: |
|
|
naleĹźy siÄ od 3 mies tylko musisz byÄ zarejestrowany w systemie (musisz miec meldunek w bazie danych) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Tede74 UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 12 Paź 2009 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 19 Paź 2009, 15:00 Temat postu: |
|
|
Ja pracowaĹem legalnie w firmie, no oki dziÄki _________________ Jק |
|
Powrót do góry |
|
 |
| webster
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 8 | |
|
Wysłany: 19 Paź 2009, 20:26 Temat postu: |
|
|
WITAM MA KTOS MOZE NUMER KONTAKTOWY DO URZEDU PRACY(NAJLEPIEJ DO P.ELI) Z GORY DZIEKUJE POZDRAWIAM. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dasha
| Dołączył: 23 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 19 Paź 2009, 21:45 Temat postu: numer |
|
|
6598149, choc powiem szczerze ze bardzo trudno jest sie dodzwonic:((
najlepiej wszystko osobiscie zalatwiac:)) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 20 Paź 2009, 0:06 Temat postu: |
|
|
drogi Jacku, proponujÄ zasiÄgnÄ
Ä informacji u ĹşrĂłdĹa....
www.vinnumalastofnun.is masz tam stronkÄ po polsku i moĹźesz sobie przeczytaÄ ile trzeba przepracowaÄ na wyspie, aby mieÄ prawo do zasiĹku. Obecnie nie trzeba pracowaÄ 12stu miesiÄcy, ale 6. I to 6. A nie 3, bo wprowadzasz ludzi w bĹÄ
d. Nawet w urzÄdzie rejestracyjnym nawet moĹźesz siÄ tego dowiedzieÄ ;] _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 20 Paź 2009, 2:37 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisał: | drogi Jacku, proponujÄ zasiÄgnÄ
Ä informacji u ĹşrĂłdĹa....
www.vinnumalastofnun.is masz tam stronkÄ po polsku i moĹźesz sobie przeczytaÄ ile trzeba przepracowaÄ na wyspie, aby mieÄ prawo do zasiĹku. Obecnie nie trzeba pracowaÄ 12stu miesiÄcy, ale 6. I to 6. A nie 3, bo wprowadzasz ludzi w bĹÄ
d. Nawet w urzÄdzie rejestracyjnym nawet moĹźesz siÄ tego dowiedzieÄ ;] |
nie wiem widocznie masz lepsze ĹźrĂłdĹa, lub ja mam lepsze znajomoĹci bo moja dziewczyna ma zasiĹek a pracowaĹa 4 mies. w takim przypadku zasiĹek jest przyznawany procentowo w skali roku, np za 3 mies masz 25 procent tego co dostawaĹabyĹ po przepracowaniu roku. wiÄcej tu http://www.forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=2690&postdays=0&postorder=asc&start=20 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 20 Paź 2009, 11:02 Temat postu: |
|
|
Jacku, moĹźe pomyĹl. Czyli jakbyĹpracowaĹ miesiÄ
c, to teĹź byĹ sobie dostaĹ zasiĹek tylko 7,5% ???????????????? Co za brednie! MoĹźliwe, Ĺźe Twojej dziewczynie jakoĹ tam siÄ udaĹo zaĹatwiÄ ten zasiĹek. Nie wnikam. Jednak pamiÄtaj, Ĺźe "zasiĹkowo" na Islandii dawno siÄ juĹź skoĹczyĹo i przepisy dotyczÄ
ce obcokrajowcĂłw teĹź. _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 20 Paź 2009, 19:16 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisał: | Jacku, moĹźe pomyĹl. Czyli jakbyĹpracowaĹ miesiÄ
c, to teĹź byĹ sobie dostaĹ zasiĹek tylko 7,5% ???????????????? Co za brednie! MoĹźliwe, Ĺźe Twojej dziewczynie jakoĹ tam siÄ udaĹo zaĹatwiÄ ten zasiĹek. Nie wnikam. Jednak pamiÄtaj, Ĺźe "zasiĹkowo" na Islandii dawno siÄ juĹź skoĹczyĹo i przepisy dotyczÄ
ce obcokrajowcĂłw teĹź. |
omg.. ja proponujÄ po prostu udaÄ siÄ do uerzedu i siÄ spytac, ja piszÄ Ĺźe naleĹźy siÄ od 3 mies i tyle, nie wiem z kÄ
d wymysliĹaĹ sobie ten 1 mies |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 20 Paź 2009, 21:39 Temat postu: |
|
|
to przykĹad niedorzecznoĹci.... i popieram: lepiej zapytaÄ siÄ w urzÄdzie... chyba wiedzÄ
, co piszÄ
;] _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jacek108
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 1:15 Temat postu: |
|
|
a wlasnie, moglabys wzkazac mi gdzie widzialas te 6 mies na tej stronie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bednarczyk
| Dołączył: 17 Sie 2009 | Posty: 52 | |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 11:28 Temat postu: |
|
|
ale o czym jest w ogĂłle ta rozmowa?? kaĹźdy kto choÄ trochÄ sĹuchaĹ na zebraniu dla bezrobotnych wie, Ĺźe zasiĹek na Islandii przysĹuguje od 3 miesiÄcy i jest przyznawany na takich samych zasadach jak normalny tylko procentowo czyli (iloĹÄ dni)\365 x 100% (gdzie x jest wiÄksze bÄ
dz rĂłwne liczbie dni w trzech kolejnych miesiÄ
cach), i dlaczego jest to bzdurÄ
??? nie mieszkamy przeciez w polsce w ktĂłrej ma siÄ albo wszystko albo nic (a te wszystko to 500 i to tylko na 6 mies) skoro Jacek napisaĹ, tak jest to czemu jako kontrargument uĹźyĹaĹ 1 mies??????? myĹlÄ, Ĺźe jak ktoĹ nie jest pewien tematu to niech nie pisze i nie wprowadza innych w bĹad udajÄ
c najmÄ
drzejszego\szÄ
;D |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 12:13 Temat postu: ... |
|
|
6. Czy wysokoĹÄ zasiĹku zaleĹźna jest od dochodĂłw z pracy zarobkowej?
Tak, lecz jedynie na wniosek bezrobotnego.
ZasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw z pracy zarobkowej (tekjutengdar atvinnuleysisbætur ) wypĹacany jest maksymalnie przez 3 m-ce w kaĹźdym okresie zasiĹkowym (okres zasiĹkowy wynosi 3 lata ).
Po 3 miesiÄ
cach wypĹacany jest zasiĹek podstawowy.
WysokoĹÄ zasiĹku zaleĹźnego od dochodĂłw to 70% Ĺredniej zarobkĂłw brutto za okres 6 m-cy ( liczony miÄdzy 8-ym a 2-im miesiÄ
cem przed zĹoĹźeniem wniosku ).
Uwaga . przy Ĺrednich zarobkach brutto poniĹźej 190.000kr zasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw bÄdzie niĹźszy niĹź zasiĹek podstawowy
Przy ubieganiu siÄ o zasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw do wniosku doĹÄ
czyÄ naleĹźy kserokopie odcinkĂłw wypĹat z okresu w/w 6m-cy.
Maksymalna wysokoĹÄ peĹnego zasiĹku zaleĹźnego od dochodĂłw z pracy zarobkowej wynosi 220.729 ISK miesiÄcznie ( brutto). _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seljahverfi ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 12 Lip 2009 | Posty: 187 | Skąd: z KÄ
dĹ |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 12:15 Temat postu: ... |
|
|
Okres pracy uprawniajÄ
cy do zasiĹku.
Prawo do zasiĹku dla bezrobotnych jest prawem ,,wypracowanym´´(nabytym w wyniku pracy).
Osoba ma prawo do peĹnego zasiĹku dla bezrobotnych po przepracowaniu na islandzkim rynku pracy nieprzerwanie ostatnich 12 miesiÄcy przed zĹoĹźeniem wniosku o zasiĹek. ( peĹne ubezpieczenie na wypadek bezrobocia). _________________ MĂŠr er alvara ™ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bednarczyk
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 12:20 Temat postu: Re: ... |
|
|
seljahverfi napisał: | Okres pracy uprawniajÄ
cy do zasiĹku.
Prawo do zasiĹku dla bezrobotnych jest prawem ,,wypracowanym´´(nabytym w wyniku pracy).
Osoba ma prawo do peĹnego zasiĹku dla bezrobotnych po przepracowaniu na islandzkim rynku pracy nieprzerwanie ostatnich 12 miesiÄcy przed zĹoĹźeniem wniosku o zasiĹek. ( peĹne ubezpieczenie na wypadek bezrobocia). |
no i ??? bo nie rozumiem co ten post zmienia w dyskusji... przecieĹź nikt siÄ nie pytaĹ kiedy osoba ma prawo do peĹnego zasiĹku... tylko od jakiego okresu pracy jakikolwiek zasiĹek dla bezrobotnych siÄ nalezy................ a taki naleĹźy siÄ od 3 mies i jest naliczany procentowo wzglÄdem wĹaĹnie peĹnego zasiĹku |
|
Powrót do góry |
|
 |
| bednarczyk
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 12:23 Temat postu: Re: ... |
|
|
seljahverfi napisał: | 6. Czy wysokoĹÄ zasiĹku zaleĹźna jest od dochodĂłw z pracy zarobkowej?
Tak, lecz jedynie na wniosek bezrobotnego.
ZasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw z pracy zarobkowej (tekjutengdar atvinnuleysisbætur ) wypĹacany jest maksymalnie przez 3 m-ce w kaĹźdym okresie zasiĹkowym (okres zasiĹkowy wynosi 3 lata ).
Po 3 miesiÄ
cach wypĹacany jest zasiĹek podstawowy.
WysokoĹÄ zasiĹku zaleĹźnego od dochodĂłw to 70% Ĺredniej zarobkĂłw brutto za okres 6 m-cy ( liczony miÄdzy 8-ym a 2-im miesiÄ
cem przed zĹoĹźeniem wniosku ).
Uwaga . przy Ĺrednich zarobkach brutto poniĹźej 190.000kr zasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw bÄdzie niĹźszy niĹź zasiĹek podstawowy
Przy ubieganiu siÄ o zasiĹek zaleĹźny od dochodĂłw do wniosku doĹÄ
czyÄ naleĹźy kserokopie odcinkĂłw wypĹat z okresu w/w 6m-cy.
Maksymalna wysokoĹÄ peĹnego zasiĹku zaleĹźnego od dochodĂłw z pracy zarobkowej wynosi 220.729 ISK miesiÄcznie ( brutto). |
hahah a to jest informacja nie od jakiego czasu pracy sie nalezy zasiĹek, tylko jakie kwoty sÄ
przyznawane i na jakiej zasadzie sÄ
rozliczane... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 12:26 Temat postu: |
|
|
Zdaje sie ze w tym calym tekscie nie ma nic o tym po ilu miesiacach przysluguje zasilek, wiec nie rozumiem tych klotni.
3 miesiace trzeba przepracowac by dostac minimalny zasilek!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 21 Paź 2009, 12:35 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: |