Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 18:06 Temat postu: |
|
|
Cytat: | no i tak jak bylo napisane chlopaku - faktura na 1 zl mozna sie podetrzec. wartosc tego telefonu to 1zl + jesli masz np abonament 50zl/miesiac i umowe na czas nieokreslony, z mozliwoscia modyfikacji jak napisales po roku (nowy telefon), wynosi 601zl. clo, zdaje sie na elektronike jest 10%, placisz, wedle uznania celnika albo od 1 zl z tej faktury albo od rynkowej wartosci aparatu (raczej to drugie), a vat 24,5% od calosci czyli od 601zl + do tego dochodzi oplata manipulacyjna.
|
hm ciekawy temat.zastanawia mnie tylko z jakiej racji moj polski abonament ma byc tutaj brany pod uwage.np. mam telefon na abonament w erze i moja umowa jest podpisana na 2 lata z mozliwoscia wymiany aparatu po 1 roku(to gwarantuje umowa) a ja np.zapalcilam za wymiane 10 zl.to dlaczego do naliczenia cla ma byc brany abonament ktory ja place od roku w Polsce.
wiecie ja chyba rozumiem o co chodzi stefanowi.jemu nie idzie o clo tylko o sposob w jaki te sprawy zostaly zalatwiane,ze musial tyle razy tam jezdzic.tak szczerze to chyba by kazdemu puscily nerwy jak by mial sie tyle razy bujac do urzedu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 18:12 Temat postu: |
|
|
a zapomnialam jeszcze zapytac dlaczego uwazacie ze wysylka paczki np. z ta chlodnica jest jakims przekretem? to jak rodzina wam wysyla paczke z ,no nie wiem,np. ciuchami i nie ma tam faktury to tez jest przekret? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 19:17 Temat postu: |
|
|
a co do nieudolnosci islandczykow to zgodze sie ze stefanem.wystarczy isc do bonusa i zaplacic gotowka z wydaniem reszty sa ogromne trudnosci i nie mowie tu tylko o mlodych ludziach tam pracujacych.a o urzedach juz lepiej nie mowic.
i nie kloccie sie juz, widac ze sie poprostu nie zrozumieliscie.creatorowi i mjkl chodzilo o naliczenie cla a stefanowi o zalatwienie sprawy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 19:41 Temat postu: |
|
|
stefan, wybacz, masz racjÄ, pomieszaĹo mi siÄ coĹ z tym giftem chĹodnicowym... no, ale skoro w Ĺrodku nie byĹo faktury, to przesyĹka jest jednoznaczna, tak? jeĹli ktoĹ Ci coĹ wysyĹa i nie musisz za to pĹaciÄ, oznacza to, Ĺźe dostajesz to w podarunku, tak czy nie? Inaczej by byĹo, gdyby nie byĹo w Ĺrodku faktury, a paczka miaĹaby stempel OPĹACONE... wtedy nawet nie musiÄliby szukaÄ faktury... ot co...
rzeczywiĹcie nadal siÄ nie rozumiemy...
pozdrawiam _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 19:47 Temat postu: |
|
|
[quote="sylwiam"]hm ciekawy temat.zastanawia mnie tylko z jakiej racji moj polski abonament ma byc tutaj brany pod uwage.np. mam telefon na abonament w erze i moja umowa jest podpisana na 2 lata z mozliwoscia wymiany aparatu po 1 roku(to gwarantuje umowa) a ja np.zapalcilam za wymiane 10 zl.to dlaczego do naliczenia cla ma byc brany abonament ktory ja place od roku w Polsce.quote]
dziewczyno, teĹź czytaj ze zrozumieniem.... vat pĹacisz od wartoĹci rynkowej... Ĺźaden telefon nie jest warty 1zĹ... jak juĹź tu inni siÄ na ten temat wypacali - nie bÄdÄ powtarzaÄ.... to to samo, jakbyĹ miaĹa wwjeĹşÄ przez granicÄ nowego kompa czy inny sprzÄt elektroniczny.... trzeba pĹaciÄ i juĹź, takie przepisy.... abonament ich nie obchodzi: gdzie i ile go pĹacisz... interesuje ich importowany skÄ
dĹtam przez Ciebie aparat telefoniczny... _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 19:58 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisał: | a co do nieudolnosci islandczykow to zgodze sie ze stefanem.wystarczy isc do bonusa i zaplacic gotowka z wydaniem reszty sa ogromne trudnosci i nie mowie tu tylko o mlodych ludziach tam pracujacych.a o urzedach juz lepiej nie mowic.
|
pani perfekcyjna tak na wszystkim siÄ zna, umie liczyÄ i w ogĂłle.... tylko chwaliÄ za talent i zdolnoĹÄ do trafnych porĂłwnaĹ.... chyba pani perfekcyjna nigdy nie pracowaĹa przy obsĹudze klienta.... a szkoda, bo moĹźe by pani wiedziaĹa, Ĺźe czĹowiek moĹźe mieÄ czasem zĹy dzieĹ, zwĹaszcza, gdy siedzi na kasie przez ktĂłrÄ
przewija siÄ dziennie kilka setek osĂłb... ale po co okazywaÄ zrozumienie - jestem PolkÄ
i wiem lepiej... jeĹli chodzi o islandzkie urzÄdy, to polskie mogĹyby siÄ sporo nauczyÄ w temacie obsĹugi klienta z poszanowaniem i uprzejmoĹciÄ
.... a skoro Tobie tu tak bardzo wszystko przeszkadza, to moĹźe Ty wrĂłÄ do Polski, bo jak ostatnio zauwaĹźyĹam, ostro, wrÄcz chamsko, skrytykowaĹaĹ kogoĹ, kto jest tu prawdopodobnie o wiele dĹuĹźej od Ciebie, ma wiÄcej doĹwiadczenia i jest tu, bo IslandiÄ lubi, moĹźe nawet kocha.... a nie dla kasy, co moĹźna stwierdziÄ po Tobie, bo widaÄ, Ĺźe nic Ci tu nie pasuje...  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Creator
| Dołączył: 20 Paź 2009 | Posty: 38 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 20:05 Temat postu: |
|
|
Alez sie wszyscy uparli na ta "chlodnice"  _________________ Elektro i Mechanika - Rzetelne podejscie to podstawa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 20:19 Temat postu: |
|
|
no rzeczywiscie chlodnica przejdzie do historii.
AcidBrun moze to ty masz problem ze zrozumieniem bo mkjl pisal wyraznie na temat abonamentu ,a co do wyrozumialosci to owsze mam ja ale do czasu ,nie jestem widac tak idealna jak Ty i nie mam nic do ludzi ktorzy kochaja Islandie ale w koncu jestesmy Polakami i chyba dosc juz najezdzania na Polske i Polakow. tak samo jak nie wszyscy Islandczycy sa wspaniali(jak to niektorzy uwazaja) tak samo nie wszyscy Polacy sa zli.a skoro Ty przyjechalas tutaj z milosci a nie na zarobek to dlaczego swego czasu opuscilas swa milosc.a tak wogule to nie mam zamiaru z Toba dyskutowac moje pytanie kierowalam do Creatora i Mjkl bo widac ze cos wiedza w tym temacie w przeciwienstwie do Ciebi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 20:38 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisał: | no rzeczywiscie chlodnica przejdzie do historii.
AcidBrun moze to ty masz problem ze zrozumieniem bo mkjl pisal wyraznie na temat abonamentu |
chyba jednak ktos inny ma problem ze zozumieniem ;]
jesli jest faktura na 1zl za telefon gsm to rynkowa wartosc tego telefonu to jest nie 1zl tylko 1zl+abonament za czas trwania umowy. a ze celnik nie jest w stanie okreslic wysokosci abonamentu bez papierow no to policzy wartosc rynkowa telefonu wg tabelki, i oczywiscie ja zawyzy na niekorzysc posiadacza. to oczywiste, ze telefon nie jest wart 1zl. _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 20:43 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisał: | no rzeczywiscie chlodnica przejdzie do historii.
AcidBrun moze to ty masz problem ze zrozumieniem bo mkjl pisal wyraznie na temat abonamentu ,a co do wyrozumialosci to owsze mam ja ale do czasu ,nie jestem widac tak idealna jak Ty i nie mam nic do ludzi ktorzy kochaja Islandie ale w koncu jestesmy Polakami i chyba dosc juz najezdzania na Polske i Polakow. tak samo jak nie wszyscy Islandczycy sa wspaniali(jak to niektorzy uwazaja) tak samo nie wszyscy Polacy sa zli.a skoro Ty przyjechalas tutaj z milosci a nie na zarobek to dlaczego swego czasu opuscilas swa milosc.a tak wogule to nie mam zamiaru z Toba dyskutowac moje pytanie kierowalam do Creatora i Mjkl bo widac ze cos wiedza w tym temacie w przeciwienstwie do Ciebi. |
no i co napisaĹ odnoĹnie abonamentu, kobieto????? moĹźe poczytaj sobie to
http://tollur.is/displayer.asp?cat_id=645&module_id=210&element_id=3150
moĹźe lepiej zrozumiesz.... w abonamencie jest wliczona cena aparatu, wiÄc i tak pĹacisz za telefon wiÄcej... jak moĹźna nie rozumieÄ tak prostego wytĹumaczenia???? skoro w przesyĹce byĹa faktura na 1zĹ (prawdopodobnie bez Ĺźadnego odniesienia do abonamentu) celnicy sami musieli pofatygowaÄ siÄ o sprawdzenie wartoĹci rynkowej tegoĹź aparatu i stÄ
d caĹe zamieszanie... Vat siÄ pĹaci, nie cĹo...
na PolskÄ i PolakĂłw nikt tutaj nie najeĹźdĹźa... chodzi nie o narodowoĹÄ, a uprzedzenia i zachowanie, ktĂłre owocuje takÄ
a nie innÄ
opiniÄ
gdziekolwiek za granicÄ
o pozostaĹych, czÄstobogu ducha winnych rodakach... nie wiem, skÄ
d to sobie wymyĹliĹaĹ
a na pytania natury osobistej nie odpowiadam osobom, ktĂłrych nie znam i nawet nie widzÄ a radzÄ pomyĹleÄ przed zadaniem pytania dwa razy  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 20:48 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | sylwiam napisał: | no rzeczywiscie chlodnica przejdzie do historii.
AcidBrun moze to ty masz problem ze zrozumieniem bo mkjl pisal wyraznie na temat abonamentu |
chyba jednak ktos inny ma problem ze zozumieniem ;]
jesli jest faktura na 1zl za telefon gsm to rynkowa wartosc tego telefonu to jest nie 1zl tylko 1zl+abonament za czas trwania umowy. a ze celnik nie jest w stanie okreslic wysokosci abonamentu bez papierow no to policzy wartosc rynkowa telefonu wg tabelki, i oczywiscie ja zawyzy na niekorzysc posiadacza. to oczywiste, ze telefon nie jest wart 1zl. |
Ty to masz cierpliwoĹÄ.... pisaÄ chyba z czwarty raz jedno i to samo... jak widaÄ, bez wiÄkszych rezultatĂłw masz chyba jakiĹ zmysĹ resocjalizacyjny... myĹlaĹeĹ kiedyĹo tym???  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 21:19 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisał: | Ty to masz cierpliwoĹÄ.... pisaÄ chyba z czwarty raz jedno i to samo... jak widaÄ, bez wiÄkszych rezultatĂłw masz chyba jakiĹ zmysĹ resocjalizacyjny... myĹlaĹeĹ kiedyĹo tym???  |
w sumie pejcze i latex troche mnie kreca ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Creator
| Dołączył: 20 Paź 2009 | Posty: 38 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 21:32 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisał: | a zapomnialam jeszcze zapytac dlaczego uwazacie ze wysylka paczki np. z ta chlodnica jest jakims przekretem? to jak rodzina wam wysyla paczke z ,no nie wiem,np. ciuchami i nie ma tam faktury to tez jest przekret? |
Nie uwazam tego za przekret .Chlodnica nie nalezy do towarow zakazanych ,wiec nie ma przeciwskazan zeby ja przyslac ,ale urzad celny narzuci na to podatek,normalne .
Co do paczek prezentow ... coz regulacje prawne ,chociaz ich szczegolowo nie znam i moge tylko sie domyslac , nie bardzo precyzuja co moze byc przeslane w paczce jako prezent nie podlegajacy cleniu.
W tej kwestii licza sie dobre checi celnika , i chcac niechcac nie mamy na to wplywu.Przypuszczam ,ze nie ocla Ci 5 tabliczek czekolady ,ale jak dostaniesz takich paczek kilka lub kilkanascie w roku ,to narzuca clo nawet na te 1 tabliczke w ktorejs tam paczce .
Nie warto liczyc tez na tlumaczenie " to stary uzywany sprzet" ,na wlasnej skorze przekonalem sie o tym ,troche zabolalo po kieszeni.
Czesto to lud szczescia ,ze wartosciowa paczka przejdzie przez urzedy .
Mnie na razie sie udawalo ,ale teraz czekam na 2 paczuszki i juz przygotowalem sie ,finansowo ,na ich przyjecie .
Jak ma sie watpliwosci to najlepiej podejsc ,lub zadzwonic ,do urzedu i zapytac . ( tak tez zrobilem )
W razie problemow mozemy wtedy powolac sie na informacje otrzymane z najbardziej wiarygodnego zrodla.
Czesto jest wiecej problemow ,gdy nie mamy przy odbiorze paczki rachunku za zawartosc niz zaplacenie cla ,ktore nie jest az takie wysokie ,przynajmniej w moim przypadku wciaz mi sie oplaca.
Mozna opierac sie o ogolne limity przywozu towarow ze soba ,tzn o wartosci do ~45 tys ISK ,ale jedna rzecz nie moze przekraczac wartosci 23 tys ISK,ale i te stawki wydaja sie teraz smieszne .Te kwoty sa sprzed "kreppy" i powinni je zmienic ,kwestia czasu. _________________ Elektro i Mechanika - Rzetelne podejscie to podstawa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 1 Lis 2009, 21:42 Temat postu: |
|
|
jakby byl fristajl to by pewnie taniej bylo troche - bonus/husa/samkaup/byko/& reszta sporo giftow dostawaliby a import spadlby o jakies 100% ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Shadow
 | Dołączył: 22 Cze 2009 | Posty: 92 | Skąd: Seljahverfi |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 13:17 Temat postu: OdbiĂłr |
|
|
Czy kaĹźdÄ
paczke odbiera sie osobiscie? czy moĹźe ona byÄ dostarczona przez poczte?. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| limba
| Dołączył: 05 Gru 2008 | Posty: 47 | |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 13:32 Temat postu: |
|
|
Jak paczka jest mala to poczta dostarczy Ci ja do domu. Jak duza to musisz sam/a odebrac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Shadow
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 13:44 Temat postu: Paczka |
|
|
Nooo paczka bedzie miaĹa okoĹo 18 kg. wiec otrzymam coĹ w formie awiza i odbiorÄ ja osobiscie?.Dzieki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wielkopolanka
| Dołączył: 20 Mar 2008 | Posty: 159 | |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 15:52 Temat postu: |
|
|
moja paczka miala 15 kg i dostarczyli do domu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hanka79
| Dołączył: 14 Lip 2008 | Posty: 106 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 16:38 Temat postu: |
|
|
Witam, a moja paczka waĹźyĹa 20,500 i teĹź poczta przywiozĹa  _________________ BudzÄ
c siÄ rano, pomyĹl jaki to wspaniaĹy skarb ĹźyÄ, oddychaÄ i mĂłc siÄ radowaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Shadow
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 16:43 Temat postu: Paczka |
|
|
Aaaa no to Ĺwietnie wiÄc moĹźe mi teĹź dostarczÄ