Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Sty 2006, 6:26 Temat postu: |
|
|
yyyyyyyyyy wydaje mi sie ze kazdy widzi roznice miedzy zaradnoscia a chamstwem i nieuczciwoscia. czarne owce mozna znalezc w kazdej nacji |
|
Powrót do góry |
|
|
| Patrycja
| Dołączył: 21 Kwi 2004 | Posty: 77 | Skąd: Islandia-Akranes |
|
Wysłany: 17 Sty 2006, 9:26 Temat postu: uch.... |
|
|
Trochu chyba Snipper przesadziles z tymi dziecmi....Pewno pisze z punktu widzenia osoby,ktora jest tu wlasnie z dzieckiem,ale......"okaleczona psychika",to chyba jakis absurd.
Wlasnie dlatego,ze mam dziecko tutaj jestem.Nie ma moj syn podanego wszystkiego na tacy,ale ma latwiej.A dlaczedo?Otoz ma czas pogadac ze swoja mama,ktora tez ten czas dla niego ma.Dalej.... wszkole nie jest olewany,ma swietna opieke i do tego jeszcze jezeli skonczy szkole srednia bede mu w stanie zapewnic studia takie jakie bedzie chcial,bez problemu w przyszlosci ze znalezieniem pracy.
Kolejne rozprawy o poziomie edukacji w Islandii...dla mnie to tez jakis wymysl......W Polsce poziom mamy super,wrecz jest to przesadzone w druga strone,mnostwo pracy domowej,siedzenie do nocy etc jezeli jeszcze dodac do tego zestresowanych rodzicow,pracujacych po 12 h ,wiecznie zmeczonych i nie majacych czasu ani dla siebie ani dla dziecka,to kto potem z takiej rodziny wyrasta?Sfrustrowany,zagubiony mlody czlowiek,ktory zatracil totalnie jakikolwiek system wartosci.Ale to oczywiscie moja opinia i nie kazdy musi sie z nia zgadzac.Dla mnie bardzo wazne jest to,ze bede mu mogla pomoc w wyksztalceniu,bez zarywania nocy z pytaniem czy aby na pewno dam rade.
A ze zyje w dobrobycie?No coz....dlatego,ze mam czas moge z nim rozmawiac,zeby mu sie czasem w glowie nie przewrocilo od tej "latowsci"
Kv.
Patrycja _________________ gatta |
|
Powrót do góry |
|
|
| Snipper
|
Wysłany: 18 Sty 2006, 1:45 Temat postu: |
|
|
Patrycja
i to jest wlasnie zaleta forum ze kazdy moze sie wypowiedziec i przedstawic wlasne zdanie. jedyny dowod na poparcie mojej tezy to pamietam jak jakies 15 lat temu spedzili 40 mlodych chlopakow na jedna kompanie.wierz mi ze sam bylem mlody i patrzac na kolegow z fali widac bylo kto jest zaradny a kto nie. i nie chodzi mi o wojsko bo tu na islandi nie powszechnej sluzby wojskowej. poprostu bylo widac kto sie szybko zaadoptowal do extremalnych sytuacji. a takie sytuacje zdazaja sie nam przez cale zycie |
|
Powrót do góry |
|
|
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
| Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Sty 2006, 2:03 Temat postu: |
|
|
Nie bardzo Snipper rozumie co ma wojsko wspĂłlnego z wychowaniem dzieci _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 18 Sty 2006, 9:37 Temat postu: |
|
|
Przypomnial mi sie jeden epizod z opowiesci mojej corki, ktora spedzila tydzien na obozie integracyjnym . Na poczatku bylam na prawde w szoku. Ja jako Matka Polka nigdybym sie nie zgodzila na to co uslyszalam. Otoz byly tzw. wypady w gory. Jedna z zabaw polegala na tym, ze dzieci w wieku gimnazjalnym laczono w pary. Nastepnie wytyczano trase marszu. Ktora byla naprawde niebezpieczna, z jednej strony urwisko z drugiej sciana gory , a pod nogami sliskie kamieni( padal deszcz). Jednemu z nich zawiazywano oczy, a drugi wydawal mu komendy , gdzie ma isc i jak postawic noge. Dla mnie to pelna ekstrema. Ale po paru dniach zrozumialam sens tych cwiczen. Nie musze chyba nikomu jego tlumaczyc, w koncu sami dojdziecie. I to jest chuchanie i chowanie w cieplych warunkach? Podam drugi przyklad . Natomiast w szkole podstawowej dzieci najmlodszych klas musza przebywac ponad 2 godziny na swiezym powietrzu w czasie pobytu w szkole codziennie. Wiecie co wydaje mi sie, ze mozemy od nich duzo sie nauczyc. Natomiast jesli chodzi o poprzednio omawiany poziom nauczania to naprawde jest z mizerny. Ale przynosi chyba wiecej pozytku niz w ten przeladowany w Polsce., ktory zmusza od malenkosci do kombinowani( sciagania, poodpowiadania itd), dodatkowo doluje nawt tych srednich bo , uczciwa nauka to daleko nie zajada. Tutaj maluchom szkola kojarzy sie z czym pozytywnym i cieplym. A efekty nauczania naprawde nie sa takie cieniutkie mimo poziomu w szkole. Mysle , ze moja opinia da wszystkim troche do przemyslenia. Jednoczesnie zaznaczam, ze nie jest do konca tak, ze uwazam ze Islandia to "cacy" , a Polska to "be".Polska ma wspaniala kulture, historie, mamy wspaniale zabytki architektury, wielu wspanialych Polakow na zawsze wpisalo sie w karty powszechnej historii. Tego Islandia moze nam tylko zazdroscic. Ja jestem pewna, ze gdyby nie to , ze Polska byla przez tyle lat ciemiezona, jej wspolczesny obraz bylby zupelnie inny. Lata komunu tez nie pozostaly bez sladow na psychice Nas wszystkich. Przyklad Niemcy wschodnie i zachodnie. Ten sam narod , a po tylu latach komuny calkiem sie roznia od siebie. Dlatego uwazam, ze powinnismy byc dumni. I robic cos dla Polski, chociaz tak naprawde to czesto poprostu rece opadaja. Ja po prostu spasowalam i jestem w Islandii, zeby zapewnic sobie i dzieciom lepsza przyszlosc, ale zawsze bede czula sie Polka. Przepraszam , za mocno przydluga opinie.Pozdrawiam wszystkich czytajacych moja opinie. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| Basia
| Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Sty 2006, 10:13 Temat postu: |
|
|
Chyba jednak z ta edukacja nie jest tak zle, pracuje wsrod ludzi, ktorzy maja naprawde niesamowita wiedze fachowa, pokonczyli dobre uczelnie w Stanach, Danii, Niemczech. Musieli sie przeciez na te studia dostac. Po ichniejszych szkolach srednich... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 18 Sty 2006, 12:51 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Chyba jednak z ta edukacja nie jest tak zle, pracuje wsrod ludzi, ktorzy maja naprawde niesamowita wiedze fachowa, pokonczyli dobre uczelnie w Stanach, Danii, Niemczech. Musieli sie przeciez na te studia dostac. Po ichniejszych szkolach srednich... |
Zgadza siÄ szkoĹa Ĺrednia to juĹź europejski poziom. GraĹźyna mĂłwi o niskom poziomie w podstawĂłwce.
Ja juĹź to wspominaĹem wczeĹniej i sÄ
to opinie islandczykĂłw. Jak zaczynajÄ
szkoĹe ĹredniÄ
to szok. Nie ten poziom i nie ten styl nauczania. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Snipper
|
Wysłany: 19 Sty 2006, 6:49 Temat postu: |
|
|
hmmmmm. nio nie przekonaliscie mnie za bardzo ale jak juz pisalem kazdy ma prawo do wlasnego zdania. a ja wasze zdania szanuje i respektuje. a nawiazujac do histrii to wlasnie dlatego popieram zaradnosc zyciowa a nie wychowanie bezstresowe. ja np robie bledy ortograficzne i jak bylem uczniem to mnie ganiono za nie i mobilizowano roznymi srodkami, a teraz to sie nazywa dysortografia i mlodziesz szkolna ma w nosie bledy orograficzne bo maja odpowiedni papierek |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 19 Sty 2006, 7:44 Temat postu: |
|
|
Widocznie nie przemyslales do konca, mojego przykladu z obozu. Mnie tez to zajelo troche czasu nim zrozumialam glebszy jego sens. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 19 Sty 2006, 14:56 Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez music80s dnia 1 Lut 2006, 22:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
| salkavalka
| Dołączył: 12 Sty 2006 | Posty: 17 | Skąd: warszawa |
|
Wysłany: 20 Sty 2006, 19:54 Temat postu: |
|
|
PodziwiaĹam kolezankÄ, Hildur, ktĂłra zna piÄÄ jÄzykĂłw, gra na fortepianie, a ze znajomymi wystawiajÄ
wĹasne sztuki teatralne. PoznaĹyĹmy siÄ w Sufistin - Hildur tam pracowaĹa wieczorami, odkĹadaĹa na wymarzone studia medycyny w Danii. PowiedziaĹam jej jakie wraĹźenie robi na mnie sposĂłb jej Ĺźycia, dla niej to nic nadzwyczajnego, wszyscy jej znajomi robiÄ
tego typu rzeczy. Hildur jest na trzecim roku studiĂłw. Na kaĹźde wakacje wraca pracowaÄ w Islandii. Z ich szkolnictwem i swobodÄ
wychowania chyba nie jest tak Ĺźle Ogromny szok przeĹźyĹam, gdy kumpela daĹa swojemu dziecku butelkÄ mleka - prosto z lodĂłwki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 12:06 Temat postu: |
|
|
Cytat: | dlatego ja nie zciagam moich dzieci tutaj.uwazam ze to by ich okaleczylo na psychice.zawsze i wszedzie preferowana jest zaradnosc zyciowa. a jak wszystko jest podane na tacy to ta zaradnosc jest zabijana. |
Snipper ale to czy dzieci bedÄ
zaradne czy nie w duzej mierze zaleĹźy od rodzicĂłw a nie od szkoĹy. GĹĂłwnie dzieci sÄ
wychowywane przez rodzicĂłw. SzkoĹa tylko w tym pomaga. DuĹźo polskich dzieci chodzi do tutejszych szkóŠi nie majÄ
okaleczonej psychiki. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 21:17 Temat postu: |
|
|
[quote="karuta"]ja mysle ze najwieksza korzysc przynioslo by dopasowanie programu bardziej indywidualne do mzoliwosci ucznia.... ,quote]
Jestem tego samego zdania Ĺźe indywidualne podejĹcie do ucznia powinno stanowiÄ priorytet, odpowiednia diagnoza stanowi podstawÄ do takiej pracy, moĹźna wtedy odpowiednio "poprowadziÄ" mĹodego czĹowieka i w miarÄ szybko reagowaÄ w przypadku trudnoĹci w nauce (jeĹźeli takowe wystÄ
piÄ
) jednakĹźe moĹźe to mieÄ miejsce tylko w maĹych grupach gdzie nauczyciel dobrze zna swoich uczniĂłw... w przypadku duĹźych klas (a w Polsce takich nie brakuje) stanowi to wielki problem. Nie bardzo siÄ orientujÄ jak liczne sÄ
klasy w szkoĹach Islandzkich:(ale chÄtnie dowiem siÄ czegoĹ na ten temat:) |
|
Powrót do góry |
|
|
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 21:34 Temat postu: |
|
|
w mojej miejscowosci klasy licza od 16 do 24 osoby ,przy liczniejszych sa rozbijane na 2 grupy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 21 Sty 2006, 21:37 Temat postu: |
|
|
Viking moĹźe okaleczone to one nie sÄ
, ale napewno bardzo przemÄczone. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 22 Sty 2006, 9:20 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Viking moĹźe okaleczone to one nie sÄ
, ale napewno bardzo przemÄczone. |
Ale ja miaĹem na myĹli polskie dzieci chodzÄ
ce do szkĂłl islandzkich. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 27 Sty 2006, 20:59 Temat postu: |
|
|
viking no to sorrki tak to jest jak ktoĹ nie czyta dokĹadnie cytatĂłw ups
|
|