reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Służba zdrowia na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Pozostałe tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Co sądzisz o lekarzach na Islandii
Bardzo dobrzy
14%
 14%  [ 17 ]
Dobrzy
26%
 26%  [ 31 ]
Przeciętni
21%
 21%  [ 25 ]
Słabi
14%
 14%  [ 17 ]
Do niczego
21%
 21%  [ 25 ]
Wszystkich Głosów : 115

Autor Wiadomość
hrabia

PostWysłany: 15 Lis 2009, 0:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

taka mysl.... jezeli wasze diagnozy sa takie trafne to dlaczego od razu nie powiecie lekarzowi z czego ma WAS leczyc, lub wasze dzieci!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiunia131

PostWysłany: 15 Lis 2009, 11:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stef_an napisał:
Zjawisko krytycyzmu wszystkiego i wszystkich jest powszechne i charakterystyczne dla pewnych środowisk. Brak szacunku do jakiejkolwiek wiedzy (... głupi lekarz, nauczyciel, sędzia itd.) spowodowany jest brakami własnego umysłu i potężnym kompleksem pochodzenia, charakterystycznym dla wsi z pewnych rejonów Polski. "Wiedza" tych ludzi pochodzi z przekazów ustnych (ktoś, komuś, coś). Ograniczenie umysłowe nie jest w żadnym wypadku ich winą. Nie jest ich winą, że jedynym ich osiągnięciem jest "zrobienie dziecka", a ich wkładem dla społeczeństwa, w którym żyje jest psucie powietrza. Wymagania, pretensje i żądania są niczym nie uzasadnione. Kończę, życzę, niektórym oczywiście; z Państwa, zastanowienia i nabrania dystansu do otoczenia ("może ktoś ma więcej do powiedzenia niż ja?"). Pa.

kto tu o dystansie mowi wez ty chlopie idz naprawde do tego lekarza bo zal si eczyta twoje posty
Powrót do góry
kasiunia131

PostWysłany: 15 Lis 2009, 11:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AcidBurn napisał:
kasiunia131 napisał:
stef_an napisał:
Kasiunia-opowiesci dziwnej tresci-az zal Cie czytac.Moze "lepsi" lekarze byli tam skad przyjechalas? Latwo sie domyslec skad. Lepiej juz skup sie na metodach swojej matki lub babek czy prababek i nie rob dymu i obciachu normalnym ludziom.Wasze opowiesci sa iscie spod strzechy.Az przykro czytac te "madrosci"

ty sluchaj to nie sa opowiesci wymyslone...co nie slyszles jak w tamtym roku zmarlo dziecko??? hmmm nie jestes na bierzaco kolego i po drugie to ty sie wypowiedz jak ciebie tu leczyli skoro taki kozak jestes??? MILOSNIK ISALNDII??? jak masz zamiar cos napisac to zastanow sie lepiej 8 razy i wtedy pisz...aha no i co do wymadrzania sie to sory ale zawsze bede skoro wiem ze mam racjie a ty naprawde powinienes pojsc do lekarza tylko tyle ze na glowe ściana

ty sluchaj ty czytasz ze zrozuminiem czy moze jednak nie bardzo??? przeczytaj sobie tego mojego posta....ja pisalam o SWOICH doswiadczeniach ze sluzba zdrowia....szkola podstawowa sie klania

gdy miałam 7 lat bardzo bolały mnie plecy... leżałam w domu przez tydzień, bo nie mogłam wstać z łóżka... lekarz nic sobie z tego nie zrobił, a na dodatek powiedział, że jak nie chcę ćwiczyć na w-fie to nie muszę tak bardzo udawać, bo zwolnienie mi wypisze Twisted Evil wkur...zona mama zaprowadziła mnie do prywatnego lekarza, który stwierdził, że mam bardzo ostre zapalenie nerek... jeszcze 3 dni w domu i dializy dokońca życia... lub nawet przeszczep... i to było w Polsce!! nie wspomnę oleczeniu coca-colą i paluszkami.... astma mojego kuzyna była zwykłym kaszlem przez ponad pół roku... Twisted Evil i owszem piszesz opowieści dziwnej treści... bo to mają być Twoje doświadczenia ze służbą zdrowia... na biegunkę w Polsce daliby mu czekoladę i do widzenia... Twisted Evil a dzieciom często się zdaża... może by tak wodę zamiast coli do picia... ;]
Powrót do góry
AcidBurn

PostWysłany: 15 Lis 2009, 11:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tam lubię posty stef_an a Smile bardzo dobrze się je czyta Wink
Powrót do góry
kasiunia131

PostWysłany: 15 Lis 2009, 11:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

AcidBurn napisał:
kasiunia131 napisał:
stef_an napisał:
Kasiunia-opowiesci dziwnej tresci-az zal Cie czytac.Moze "lepsi" lekarze byli tam skad przyjechalas? Latwo sie domyslec skad. Lepiej juz skup sie na metodach swojej matki lub babek czy prababek i nie rob dymu i obciachu normalnym ludziom.Wasze opowiesci sa iscie spod strzechy.Az przykro czytac te "madrosci"

ty sluchaj to nie sa opowiesci wymyslone...co nie slyszles jak w tamtym roku zmarlo dziecko??? hmmm nie jestes na bierzaco kolego i po drugie to ty sie wypowiedz jak ciebie tu leczyli skoro taki kozak jestes??? MILOSNIK ISALNDII??? jak masz zamiar cos napisac to zastanow sie lepiej 8 razy i wtedy pisz...aha no i co do wymadrzania sie to sory ale zawsze bede skoro wiem ze mam racjie a ty naprawde powinienes pojsc do lekarza tylko tyle ze na glowe ściana

gdy miałam 7 lat bardzo bolały mnie plecy... leżałam w domu przez tydzień, bo nie mogłam wstać z łóżka... lekarz nic sobie z tego nie zrobił, a na dodatek powiedział, że jak nie chcę ćwiczyć na w-fie to nie muszę tak bardzo udawać, bo zwolnienie mi wypisze Twisted Evil wkur...zona mama zaprowadziła mnie do prywatnego lekarza, który stwierdził, że mam bardzo ostre zapalenie nerek... jeszcze 3 dni w domu i dializy dokońca życia... lub nawet przeszczep... i to było w Polsce!! nie wspomnę oleczeniu coca-colą i paluszkami.... astma mojego kuzyna była zwykłym kaszlem przez ponad pół roku... Twisted Evil i owszem piszesz opowieści dziwnej treści... bo to mają być Twoje doświadczenia ze służbą zdrowia... na biegunkę w Polsce daliby mu czekoladę i do widzenia... Twisted Evil a dzieciom często się zdaża... może by tak wodę zamiast coli do picia... ;]

ty sluchaj umiesz czytac ze zrozuminiem?????? czy wogle umiesz czytac??? napisalam o SWOICH doswiadczeniach ze sluzba zdrowia!!!! i dalam jeden przyklad odnosnie mojego znajomego....SZKOLA PODSTAWOWA SIE KLANIA....
Powrót do góry
AcidBurn

PostWysłany: 15 Lis 2009, 11:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kasiunia131 napisał:
ty sluchaj ty czytasz ze zrozuminiem czy moze jednak nie bardzo??? przeczytaj sobie tego mojego posta....ja pisalam o SWOICH doswiadczeniach ze sluzba zdrowia....szkola podstawowa sie klania

ta????

kasiunia131 napisał:
sluchajcie mojego znajomego synek mial straszny bol brzuszka mial 2 czy 3 latka i nie wiadomo bylo do konca co mu jest pojechali wiec do lekarza a on nic.....a okazalo sie ze to wyrostek i dzieciaczek zmarl....

więc to ja radziłam i nadal podtrzymuję powrót do podstawówki, bo jak widać nie tylko czytanie, ale i pisanie ze zrozumieniem własnego tekstu nie wychodzi Twisted Evil

Ĺźenada!
AcidBurn

PostWysłany: 15 Lis 2009, 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kasiunia131 napisał:
i jacy sa tu lekarze??? wiem bo moj synek mial biegunke moze 4 dni pojechalam wiec do lekarza o on tez nic ze to normalne....popytalam sie osob ktore mialy dzieci wczesniej mojej mamy babci i sama podawalam mu banana czekolade itp i wiecie chyba naprawde lepiej czasem uzywac dawnych sposobow tz,,babcinych,, niz chodzic do lekarza...

opowieści dziwnej treści: biegunka u dzieci najczęściej spowodowana jest odwodnieniem lub pojawia się bez rzadnej przyczyny
Cytat:
Małe dzieci często miewają biegunkę. Najczęściej biegunka pojawia się nagle, trwa kilka dni i znika. Trudno wówczas znaleźć jej przyczynę, nie można również stwierdzić, że dziecko jest chore.

kasiunia131 napisał:
tak samo jak bylam w ciazy mialam silne skurcze powtarzajace sie co 3=2 minuty rozwarcie bylo chyba na 4cm a oni wyslali mnie do domu...potem polska polozna sie mna zajela i gdy poszlam chyba 3 raz okazalo sie ze mam 7cm rozwarcia i dopiero wtedy zatrzymali mnie w szpitalu oczywiscia Pani Patrycjia byla bardzo mila i duuuzo mi pomogla w pl juz by mnie nie wypuscili ztakim rozwarciem

a gdyby się chciało czegokolwiek w swoim życiu dowiedzieć to tutaj, jak i niemal WSZĘDZIE na Zachodzie przyjmują na porodówkę, kiedy rozwarcie sięga 6 cm, nie wcześniej ;]
stef_an
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 15 Lis 2009, 12:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

he,he Hrabio! Dobre!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
stef_an
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 15 Lis 2009, 12:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

he,he hrabio!Dobre,bardzo dobre!
Powrót do góry
sylwiam

PostWysłany: 15 Lis 2009, 12:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
a gdyby się chciało czegokolwiek w swoim życiu dowiedzieć to tutaj, jak i niemal WSZĘDZIE na Zachodzie przyjmują na porodówkę, kiedy rozwarcie sięga 6 cm, nie wcześniej ;]

a jak to jest w Polsce tez musi byc 6 cm?
Powrót do góry
sylwiam

PostWysłany: 15 Lis 2009, 12:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jezeli skurcze wystepuja co 3-2 minuty nigdy nie wiadomo w jakim czasie dojdzie do pelnego rozwarcia.a tak na marginesie jezeli sa tak czeste skurcze a niepelne jest rozwarcie MOZE to swiadczyc o tym iz ciaze trzeba rozwiazac poprzez ciecie cesarskie ( o tym decyduje stan pacjentki i plodu)
Powrót do góry
AcidBurn

PostWysłany: 15 Lis 2009, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sylwiam

nie neguję Twojej wiedzy w tym temacie i dokładnie wiem, kiedy należy udać się do szpitala, jeśli chodzi o skurcze... natomiast lekarze najwyraźniej mieli powód, aby wysłać kogoś do domu Twisted Evil chyba nie będziesz negowała ich wiedzy i doświadczenia... a mają niemałe: sądząc po liczbie kobiet w ciąży i z małymi dziećmi na wyspie...

wiesz, niektórym ciężko jest coś wytłumaczyć, bo albo nie rozumieją, albo nie chcą zrozumieć Confused albo to i to...

ja też miałam tutaj do czynienia ze służbą zdrowia...spotkałam się z ogromną sympatią, zrozumieniem i pomocą... lekarze bardzo przyjemni, pielęgniarki i położne wyjątkowo pomocne... ogólnie jak dotąd 5 z plusem...

i tak, jak hrabia napisał: po co chodzić do lekarza, jak i tak wszystko wie się lepiej... albo lepiej babci zapytać i powiedzieć "baranowi po studiach", co się powinno robić, a czego nie Twisted Evil
foo

PostWysłany: 15 Lis 2009, 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Umieralność noworodków na Islandi 3.29 śmiernelnych/1000 żywych
Umieralność noworodków w Polsce 7,07 śmiertelnych/1000 żywych

źródła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Demografia_Islandii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Demografia_Polski

Pozdro
Powrót do góry
sylwiam

PostWysłany: 15 Lis 2009, 13:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wkurza mnie wasza kryrtyka co niektorych postow. kazdy przypadek jest sprawa idywidualna i nie ma reguly jak postepowac w danym przypadku,bo to zalezy od stanu pacjenta.w medeycynie jest niepisana zasada" nie leczymy wynikow tylko pacjenta". a tak na marginesie to nie ma co porownywac tutejszej sluzby zdrowia do polskiej wiem cos o tym,bo pracowalam w szpitalu w Polsce a teraz na Islandi wiec wiem na czym polegaja roznice "od kuchni". i jak wszedzie sa plusy i minusy.
Powrót do góry
stan

PostWysłany: 15 Lis 2009, 15:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

foo napisał:
Umieralność noworodków na Islandi 3.29 śmiernelnych/1000 żywych
Umieralność noworodków w Polsce 7,07 śmiertelnych/1000 żywych

źródła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Demografia_Islandii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Demografia_Polski

Stare dane, teraz na islandii umieralność noworodków jest najmniejsza na świecie: 1,5 na 1000 urodzeń (nie było do tej pory kraju który osiągnąłby kiedykolwiek taki wynik)

http://www.statice.is/Pages/444?NewsID=4436

wiec rozwala mnie to wieczne krytykowanie, nie wyobrazam sobie by cos w tym stylu mogloby sie tu zdarzyć:
http://wiadomosci.onet.pl/2076782,11,item.html

NSK
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 15 Lis 2009, 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kasiunia131 napisał:

tak samo jak bylam w ciazy mialam silne skurcze powtarzajace sie co 3=2 minuty rozwarcie bylo chyba na 4cm a oni wyslali mnie do domu...potem polska polozna sie mna zajela i gdy poszlam chyba 3 raz okazalo sie ze mam 7cm rozwarcia i dopiero wtedy zatrzymali mnie w szpitalu oczywiscia Pani Patrycjia byla bardzo mila i duuuzo mi pomogla w pl juz by mnie nie wypuscili ztakim rozwarciem

Ja nie slyszalam jeszcze zeby kogos wyslali do domu! Rodzilam w szpitalu w R-viku mialam rozwarcie na 3cm skurcze co 3-4min. I co.... zaproponowano mi ze moge jeszcze pojechac do domu bo jeszcze jest czas ze moglabym przyjechac za 2godz., co ja na to ze nie chce bo mam spory kawalek do przejechania, to zaproponowała mi polozna taki pokoik poczekalnie kto tu rodzil to wie o czym mowie. Jednak z ezem zdecydowalismy ze wrocimy do domu. Zanim weszlam na gore to trzeba juz bylo wracac. Jak dotarlismy na miejsce wszystki sale byly puste odrazu przyjeli mnie na sale i tam spedzilam ala noc bo akcja sie zatrzymala Very Happy do szpitala przyjeli mnie o 23 a urodzilam o 7rano. Nikogo nie wysylaja do domu oni proponuja. Bo co jesli przyjma 5 kobiet z rozwarciem na 3cm i skorczami co 3min. wszystkie sale beda zajete i w tym czasie przyjada kobiety z rozwarciem 7cm i skorczami co 2min? zastanowmy sie nad tym?
Powrót do góry
seasalt

PostWysłany: 15 Lis 2009, 16:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc. DO WSZYSTKICH NIEZADOWOLONYCH. Ja mam sporo doswiadczen ze sluzba zdrowia,wiecej w Polsce niz tutaj,w Islandi. Nie uwazam za wlasciwe rozpatrywanie tego ktora sluzba zdrowia jest „lepsza“. Ja bylam zadowolona z uslug medycznych w Polsce bardzo i tutaj tez mialam same dobre doswiadczenia. Moi znajomi rowniez bardzo sa zadowoleni z uslug zwiazanych ze sluzba zdrowia islandzka. Nigdy sie nie spotkalam z niewlasciwym przyjeciem,z brakiem zrozumienia. Wprost przeciwnie. Nie mozna oceniac czegos na czym kompletnie sie nie znamy,chodzi mi o fachowosc. Dlaczego osoba calkowicie niekompetentna ma czelnosc oceniania osob wyksztalconych w tak powaznej dziedzinie jaka jest medycyna? Strasznie mnie denerwuje ta glupota i brak szacunku do osob wyksztalconych. Jest to charakterystyczne dla pewnych srodowisk.Wstydze sie za nie i boleje,ze z powodu takich ....musi mi byc wstyd. Chcialoby sie zadac jedno,proste pytanie-w takim razie co Ty Krytykancie tu jeszcze robisz, skoro pobyt tu moĹźe tylko zabć?
Powrót do góry
sylwiam

PostWysłany: 15 Lis 2009, 16:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie tylko w Polsce sa popelniane bledy wiec ostroznie z krytyka

ttp://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Szpital-zaplaci-odszkodowanie-za-uratowanie-zycia-dziecku,wid,11682683,wiadomosc.html

nastepne wiadomosci moga byc z Islandi,Angli itd.
Powrót do góry
AcidBurn

PostWysłany: 15 Lis 2009, 16:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sylwiam napisał:
wkurza mnie wasza kryrtyka co niektorych postow. kazdy przypadek jest sprawa idywidualna i nie ma reguly jak postepowac w danym przypadku,bo to zalezy od stanu pacjenta.w medeycynie jest niepisana zasada" nie leczymy wynikow tylko pacjenta". a tak na marginesie to nie ma co porownywac tutejszej sluzby zdrowia do polskiej wiem cos o tym,bo pracowalam w szpitalu w Polsce a teraz na Islandi wiec wiem na czym polegaja roznice "od kuchni". i jak wszedzie sa plusy i minusy.

dlaczego więc nie wkurzają Cię niektóre posty, napisane przez prawdopodobnie mało rozumiejącą po angielsku czy islandzku osobę, która wypisuje jakieś bzdury z dvpy??? Twisted Evil nie sądzę, aby ktoś tę pannę potraktował w szpitalu inaczej, bo jest Polką albo ma czarne włosy Twisted Evil i wyjaśniła się kwestia "wysyłania" do domu po poście dziewczyny pod nickiem mikolaj, która od samego początku zalatywała jakimś nonsensem... skoro pracujesz w szpitalu i tak wszystko wiesz, czemu nie wytłumaczysz tego tejże właśnie osobie... ??? Twisted Evil mi decyzji lekarzy nie musisz tłumaczyć, bo nie mam problemu z dogadaniem się z nimi... Twisted Evil

pozdrawiam
sylwiam

PostWysłany: 15 Lis 2009, 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiem to tak : to ,ze jedna osoba zostala odeslana do domu nie oznacza ze druga tez musiala byc odeslana( i nie oznacza , ze ktoras z nich klamie), wszystko zalezy od ludzi (pracownikow sl. zdr.) jeden lekarz Cie odesle, pojdziesz do innego szpitala a tam drugi lekarz Cie zostawi np. na obserwacji, nie ma reguly. a ilu jest ludzi tyle bedzie opinii na ten temat, wiec nie ma co krytykowac.kazdy z nas ma swoje odczucia co do jakosci uslug medycznych czy to w Polsce czy na Islandi i jak juz pisalam nie warto porownywac Polski i Islandi bo to sa zupelnie dwie rozne sprawy.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Pozostałe tematy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 6 z 11

Skocz do: