Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Co sÄ
dzisz o lekarzach na Islandii |
Bardzo dobrzy |
|
14% |
[ 17 ] |
Dobrzy |
|
26% |
[ 31 ] |
PrzeciÄtni |
|
21% |
[ 25 ] |
SĹabi |
|
14% |
[ 17 ] |
Do niczego |
|
21% |
[ 25 ] |
|
Wszystkich Głosów : 115 |
|
Autor |
Wiadomość |
| hrabia
| Dołączył: 30 Paź 2008 | Posty: 11 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 0:13 Temat postu: |
|
|
taka mysl.... jezeli wasze diagnozy sa takie trafne to dlaczego od razu nie powiecie lekarzowi z czego ma WAS leczyc, lub wasze dzieci! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiunia131
| Dołączył: 16 Lip 2009 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 11:35 Temat postu: |
|
|
stef_an napisał: | Zjawisko krytycyzmu wszystkiego i wszystkich jest powszechne i charakterystyczne dla pewnych Ĺrodowisk. Brak szacunku do jakiejkolwiek wiedzy (... gĹupi lekarz, nauczyciel, sÄdzia itd.) spowodowany jest brakami wĹasnego umysĹu i potÄĹźnym kompleksem pochodzenia, charakterystycznym dla wsi z pewnych rejonĂłw Polski. "Wiedza" tych ludzi pochodzi z przekazĂłw ustnych (ktoĹ, komuĹ, coĹ). Ograniczenie umysĹowe nie jest w Ĺźadnym wypadku ich winÄ
. Nie jest ich winÄ
, Ĺźe jedynym ich osiÄ
gniÄciem jest "zrobienie dziecka", a ich wkĹadem dla spoĹeczeĹstwa, w ktĂłrym Ĺźyje jest psucie powietrza. Wymagania, pretensje i ĹźÄ
dania sÄ
niczym nie uzasadnione. KoĹczÄ, ĹźyczÄ, niektĂłrym oczywiĹcie; z PaĹstwa, zastanowienia i nabrania dystansu do otoczenia ("moĹźe ktoĹ ma wiÄcej do powiedzenia niĹź ja?"). Pa. |
kto tu o dystansie mowi wez ty chlopie idz naprawde do tego lekarza bo zal si eczyta twoje posty |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiunia131
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 11:38 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisał: | kasiunia131 napisał: | stef_an napisał: | Kasiunia-opowiesci dziwnej tresci-az zal Cie czytac.Moze "lepsi" lekarze byli tam skad przyjechalas? Latwo sie domyslec skad. Lepiej juz skup sie na metodach swojej matki lub babek czy prababek i nie rob dymu i obciachu normalnym ludziom.Wasze opowiesci sa iscie spod strzechy.Az przykro czytac te "madrosci" |
ty sluchaj to nie sa opowiesci wymyslone...co nie slyszles jak w tamtym roku zmarlo dziecko??? hmmm nie jestes na bierzaco kolego i po drugie to ty sie wypowiedz jak ciebie tu leczyli skoro taki kozak jestes??? MILOSNIK ISALNDII??? jak masz zamiar cos napisac to zastanow sie lepiej 8 razy i wtedy pisz...aha no i co do wymadrzania sie to sory ale zawsze bede skoro wiem ze mam racjie a ty naprawde powinienes pojsc do lekarza tylko tyle ze na glowe  |
ty sluchaj ty czytasz ze zrozuminiem czy moze jednak nie bardzo??? przeczytaj sobie tego mojego posta....ja pisalam o SWOICH doswiadczeniach ze sluzba zdrowia....szkola podstawowa sie klania
gdy miaĹam 7 lat bardzo bolaĹy mnie plecy... leĹźaĹam w domu przez tydzieĹ, bo nie mogĹam wstaÄ z Ĺóşka... lekarz nic sobie z tego nie zrobiĹ, a na dodatek powiedziaĹ, Ĺźe jak nie chcÄ ÄwiczyÄ na w-fie to nie muszÄ tak bardzo udawaÄ, bo zwolnienie mi wypisze wkur...zona mama zaprowadziĹa mnie do prywatnego lekarza, ktĂłry stwierdziĹ, Ĺźe mam bardzo ostre zapalenie nerek... jeszcze 3 dni w domu i dializy dokoĹca Ĺźycia... lub nawet przeszczep... i to byĹo w Polsce!! nie wspomnÄ oleczeniu coca-colÄ
i paluszkami.... astma mojego kuzyna byĹa zwykĹym kaszlem przez ponad póŠroku... i owszem piszesz opowieĹci dziwnej treĹci... bo to majÄ
byÄ Twoje doĹwiadczenia ze sĹuĹźbÄ
zdrowia... na biegunkÄ w Polsce daliby mu czekoladÄ i do widzenia... a dzieciom czÄsto siÄ zdaĹźa... moĹźe by tak wodÄ zamiast coli do picia... ;] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 11:40 Temat postu: |
|
|
ja tam lubiÄ posty stef_an a bardzo dobrze siÄ je czyta  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiunia131
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 11:41 Temat postu: |
|
|
AcidBurn napisał: | kasiunia131 napisał: | stef_an napisał: | Kasiunia-opowiesci dziwnej tresci-az zal Cie czytac.Moze "lepsi" lekarze byli tam skad przyjechalas? Latwo sie domyslec skad. Lepiej juz skup sie na metodach swojej matki lub babek czy prababek i nie rob dymu i obciachu normalnym ludziom.Wasze opowiesci sa iscie spod strzechy.Az przykro czytac te "madrosci" |
ty sluchaj to nie sa opowiesci wymyslone...co nie slyszles jak w tamtym roku zmarlo dziecko??? hmmm nie jestes na bierzaco kolego i po drugie to ty sie wypowiedz jak ciebie tu leczyli skoro taki kozak jestes??? MILOSNIK ISALNDII??? jak masz zamiar cos napisac to zastanow sie lepiej 8 razy i wtedy pisz...aha no i co do wymadrzania sie to sory ale zawsze bede skoro wiem ze mam racjie a ty naprawde powinienes pojsc do lekarza tylko tyle ze na glowe  |
gdy miaĹam 7 lat bardzo bolaĹy mnie plecy... leĹźaĹam w domu przez tydzieĹ, bo nie mogĹam wstaÄ z Ĺóşka... lekarz nic sobie z tego nie zrobiĹ, a na dodatek powiedziaĹ, Ĺźe jak nie chcÄ ÄwiczyÄ na w-fie to nie muszÄ tak bardzo udawaÄ, bo zwolnienie mi wypisze wkur...zona mama zaprowadziĹa mnie do prywatnego lekarza, ktĂłry stwierdziĹ, Ĺźe mam bardzo ostre zapalenie nerek... jeszcze 3 dni w domu i dializy dokoĹca Ĺźycia... lub nawet przeszczep... i to byĹo w Polsce!! nie wspomnÄ oleczeniu coca-colÄ
i paluszkami.... astma mojego kuzyna byĹa zwykĹym kaszlem przez ponad póŠroku... i owszem piszesz opowieĹci dziwnej treĹci... bo to majÄ
byÄ Twoje doĹwiadczenia ze sĹuĹźbÄ
zdrowia... na biegunkÄ w Polsce daliby mu czekoladÄ i do widzenia... a dzieciom czÄsto siÄ zdaĹźa... moĹźe by tak wodÄ zamiast coli do picia... ;] |
ty sluchaj umiesz czytac ze zrozuminiem?????? czy wogle umiesz czytac??? napisalam o SWOICH doswiadczeniach ze sluzba zdrowia!!!! i dalam jeden przyklad odnosnie mojego znajomego....SZKOLA PODSTAWOWA SIE KLANIA.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 11:45 Temat postu: |
|
|
kasiunia131 napisał: | ty sluchaj ty czytasz ze zrozuminiem czy moze jednak nie bardzo??? przeczytaj sobie tego mojego posta....ja pisalam o SWOICH doswiadczeniach ze sluzba zdrowia....szkola podstawowa sie klania
|
ta????
kasiunia131 napisał: | sluchajcie mojego znajomego synek mial straszny bol brzuszka mial 2 czy 3 latka i nie wiadomo bylo do konca co mu jest pojechali wiec do lekarza a on nic.....a okazalo sie ze to wyrostek i dzieciaczek zmarl.... |
wiÄc to ja radziĹam i nadal podtrzymujÄ powrĂłt do podstawĂłwki, bo jak widaÄ nie tylko czytanie, ale i pisanie ze zrozumieniem wĹasnego tekstu nie wychodzi
Ĺźenada! _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 11:57 Temat postu: |
|
|
kasiunia131 napisał: | i jacy sa tu lekarze??? wiem bo moj synek mial biegunke moze 4 dni pojechalam wiec do lekarza o on tez nic ze to normalne....popytalam sie osob ktore mialy dzieci wczesniej mojej mamy babci i sama podawalam mu banana czekolade itp i wiecie chyba naprawde lepiej czasem uzywac dawnych sposobow tz,,babcinych,, niz chodzic do lekarza... |
opowieĹci dziwnej treĹci: biegunka u dzieci najczÄĹciej spowodowana jest odwodnieniem lub pojawia siÄ bez rzadnej przyczyny
Cytat: | MaĹe dzieci czÄsto miewajÄ
biegunkÄ. NajczÄĹciej biegunka pojawia siÄ nagle, trwa kilka dni i znika. Trudno wĂłwczas znaleĹşÄ jej przyczynÄ, nie moĹźna rĂłwnieĹź stwierdziÄ, Ĺźe dziecko jest chore. |
kasiunia131 napisał: | tak samo jak bylam w ciazy mialam silne skurcze powtarzajace sie co 3=2 minuty rozwarcie bylo chyba na 4cm a oni wyslali mnie do domu...potem polska polozna sie mna zajela i gdy poszlam chyba 3 raz okazalo sie ze mam 7cm rozwarcia i dopiero wtedy zatrzymali mnie w szpitalu oczywiscia Pani Patrycjia byla bardzo mila i duuuzo mi pomogla w pl juz by mnie nie wypuscili ztakim rozwarciem |
a gdyby siÄ chciaĹo czegokolwiek w swoim Ĺźyciu dowiedzieÄ to tutaj, jak i niemal WSZÄDZIE na Zachodzie przyjmujÄ
na porodĂłwkÄ, kiedy rozwarcie siÄga 6 cm, nie wczeĹniej ;] _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stef_an Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 04 Wrz 2009 | Posty: 95 | Skąd: ĂSLAND |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 12:08 Temat postu: |
|
|
he,he Hrabio! Dobre! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stef_an Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 04 Wrz 2009 | Posty: 95 | Skąd: ĂSLAND |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 12:11 Temat postu: |
|
|
he,he hrabio!Dobre,bardzo dobre! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
 | Dołączył: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 12:18 Temat postu: |
|
|
Cytat: | a gdyby siÄ chciaĹo czegokolwiek w swoim Ĺźyciu dowiedzieÄ to tutaj, jak i niemal WSZÄDZIE na Zachodzie przyjmujÄ
na porodĂłwkÄ, kiedy rozwarcie siÄga 6 cm, nie wczeĹniej ;] |
a jak to jest w Polsce tez musi byc 6 cm? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 12:36 Temat postu: |
|
|
jezeli skurcze wystepuja co 3-2 minuty nigdy nie wiadomo w jakim czasie dojdzie do pelnego rozwarcia.a tak na marginesie jezeli sa tak czeste skurcze a niepelne jest rozwarcie MOZE to swiadczyc o tym iz ciaze trzeba rozwiazac poprzez ciecie cesarskie ( o tym decyduje stan pacjentki i plodu) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 12:50 Temat postu: |
|
|
sylwiam
nie negujÄ Twojej wiedzy w tym temacie i dokĹadnie wiem, kiedy naleĹźy udaÄ siÄ do szpitala, jeĹli chodzi o skurcze... natomiast lekarze najwyraĹşniej mieli powĂłd, aby wysĹaÄ kogoĹ do domu chyba nie bÄdziesz negowaĹa ich wiedzy i doĹwiadczenia... a majÄ
niemaĹe: sÄ
dzÄ
c po liczbie kobiet w ciÄ
Ĺźy i z maĹymi dzieÄmi na wyspie...
wiesz, niektĂłrym ciÄĹźko jest coĹ wytĹumaczyÄ, bo albo nie rozumiejÄ
, albo nie chcÄ
zrozumieÄ albo to i to...
ja teĹź miaĹam tutaj do czynienia ze sĹuĹźbÄ
zdrowia...spotkaĹam siÄ z ogromnÄ
sympatiÄ
, zrozumieniem i pomocÄ
... lekarze bardzo przyjemni, pielÄgniarki i poĹoĹźne wyjÄ
tkowo pomocne... ogĂłlnie jak dotÄ
d 5 z plusem...
i tak, jak hrabia napisaĹ: po co chodziÄ do lekarza, jak i tak wszystko wie siÄ lepiej... albo lepiej babci zapytaÄ i powiedzieÄ "baranowi po studiach", co siÄ powinno robiÄ, a czego nie  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 13:19 Temat postu: |
|
|
wkurza mnie wasza kryrtyka co niektorych postow. kazdy przypadek jest sprawa idywidualna i nie ma reguly jak postepowac w danym przypadku,bo to zalezy od stanu pacjenta.w medeycynie jest niepisana zasada" nie leczymy wynikow tylko pacjenta". a tak na marginesie to nie ma co porownywac tutejszej sluzby zdrowia do polskiej wiem cos o tym,bo pracowalam w szpitalu w Polsce a teraz na Islandi wiec wiem na czym polegaja roznice "od kuchni". i jak wszedzie sa plusy i minusy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 15:35 Temat postu: |
|
|
Stare dane, teraz na islandii umieralnoĹÄ noworodkĂłw jest najmniejsza na Ĺwiecie: 1,5 na 1000 urodzeĹ (nie byĹo do tej pory kraju ktĂłry osiÄ
gnÄ
Ĺby kiedykolwiek taki wynik)
http://www.statice.is/Pages/444?NewsID=4436
wiec rozwala mnie to wieczne krytykowanie, nie wyobrazam sobie by cos w tym stylu mogloby sie tu zdarzyÄ:
http://wiadomosci.onet.pl/2076782,11,item.html _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 16:00 Temat postu: |
|
|
kasiunia131 napisał: |
tak samo jak bylam w ciazy mialam silne skurcze powtarzajace sie co 3=2 minuty rozwarcie bylo chyba na 4cm a oni wyslali mnie do domu...potem polska polozna sie mna zajela i gdy poszlam chyba 3 raz okazalo sie ze mam 7cm rozwarcia i dopiero wtedy zatrzymali mnie w szpitalu oczywiscia Pani Patrycjia byla bardzo mila i duuuzo mi pomogla w pl juz by mnie nie wypuscili ztakim rozwarciem |
Ja nie slyszalam jeszcze zeby kogos wyslali do domu! Rodzilam w szpitalu w R-viku mialam rozwarcie na 3cm skurcze co 3-4min. I co.... zaproponowano mi ze moge jeszcze pojechac do domu bo jeszcze jest czas ze moglabym przyjechac za 2godz., co ja na to ze nie chce bo mam spory kawalek do przejechania, to zaproponowaĹa mi polozna taki pokoik poczekalnie kto tu rodzil to wie o czym mowie. Jednak z ezem zdecydowalismy ze wrocimy do domu. Zanim weszlam na gore to trzeba juz bylo wracac. Jak dotarlismy na miejsce wszystki sale byly puste odrazu przyjeli mnie na sale i tam spedzilam ala noc bo akcja sie zatrzymala do szpitala przyjeli mnie o 23 a urodzilam o 7rano. Nikogo nie wysylaja do domu oni proponuja. Bo co jesli przyjma 5 kobiet z rozwarciem na 3cm i skorczami co 3min. wszystkie sale beda zajete i w tym czasie przyjada kobiety z rozwarciem 7cm i skorczami co 2min? zastanowmy sie nad tym? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| seasalt
| Dołączył: 15 Lis 2009 | Posty: 47 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 16:09 Temat postu: |
|
|
Czesc. DO WSZYSTKICH NIEZADOWOLONYCH. Ja mam sporo doswiadczen ze sluzba zdrowia,wiecej w Polsce niz tutaj,w Islandi. Nie uwazam za wlasciwe rozpatrywanie tego ktora sluzba zdrowia jest „lepsza“. Ja bylam zadowolona z uslug medycznych w Polsce bardzo i tutaj tez mialam same dobre doswiadczenia. Moi znajomi rowniez bardzo sa zadowoleni z uslug zwiazanych ze sluzba zdrowia islandzka. Nigdy sie nie spotkalam z niewlasciwym przyjeciem,z brakiem zrozumienia. Wprost przeciwnie. Nie mozna oceniac czegos na czym kompletnie sie nie znamy,chodzi mi o fachowosc. Dlaczego osoba calkowicie niekompetentna ma czelnosc oceniania osob wyksztalconych w tak powaznej dziedzinie jaka jest medycyna? Strasznie mnie denerwuje ta glupota i brak szacunku do osob wyksztalconych. Jest to charakterystyczne dla pewnych srodowisk.Wstydze sie za nie i boleje,ze z powodu takich ....musi mi byc wstyd. Chcialoby sie zadac jedno,proste pytanie-w takim razie co Ty Krytykancie tu jeszcze robisz, skoro pobyt tu moĹźe tylko zabÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 16:58 Temat postu: |
|
|
sylwiam napisał: | wkurza mnie wasza kryrtyka co niektorych postow. kazdy przypadek jest sprawa idywidualna i nie ma reguly jak postepowac w danym przypadku,bo to zalezy od stanu pacjenta.w medeycynie jest niepisana zasada" nie leczymy wynikow tylko pacjenta". a tak na marginesie to nie ma co porownywac tutejszej sluzby zdrowia do polskiej wiem cos o tym,bo pracowalam w szpitalu w Polsce a teraz na Islandi wiec wiem na czym polegaja roznice "od kuchni". i jak wszedzie sa plusy i minusy. |
dlaczego wiÄc nie wkurzajÄ
CiÄ niektĂłre posty, napisane przez prawdopodobnie maĹo rozumiejÄ
cÄ
po angielsku czy islandzku osobÄ, ktĂłra wypisuje jakieĹ bzdury z dvpy??? nie sÄ
dzÄ, aby ktoĹ tÄ pannÄ potraktowaĹ w szpitalu inaczej, bo jest PolkÄ
albo ma czarne wĹosy i wyjaĹniĹa siÄ kwestia "wysyĹania" do domu po poĹcie dziewczyny pod nickiem mikolaj, ktĂłra od samego poczÄ
tku zalatywaĹa jakimĹ nonsensem... skoro pracujesz w szpitalu i tak wszystko wiesz, czemu nie wytĹumaczysz tego tejĹźe wĹaĹnie osobie... ??? mi decyzji lekarzy nie musisz tĹumaczyÄ, bo nie mam problemu z dogadaniem siÄ z nimi...
pozdrawiam _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sylwiam
|
Wysłany: 15 Lis 2009, 17:32 Temat postu: |
|
|
powiem to tak : to ,ze jedna osoba zostala odeslana do domu nie oznacza ze druga tez musiala byc odeslana( i nie oznacza , ze ktoras z nich klamie), wszystko zalezy od ludzi (pracownikow sl. zdr.) jeden lekarz Cie odesle, pojdziesz do innego szpitala a tam drugi lekarz Cie zostawi np. na obserwacji, nie ma reguly. a ilu jest ludzi tyle bedzie opinii na ten temat, wiec nie ma co krytykowac.kazdy z nas ma swoje odczucia co do jakosci uslug medycznych czy to w Polsce czy na Islandi i jak juz pisalam nie warto porownywac Polski i Islandi bo to sa zupelnie dwie rozne sprawy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|