Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy zanim dostaĹeĹ ofertÄ z ReyÄarfjĂśrÄur wiedziaĹeĹ coĹ o Islandii? |
TAK |
|
43% |
[ 54 ] |
NIE |
|
38% |
[ 47 ] |
Nadal nic nie wiem... |
|
17% |
[ 22 ] |
|
Wszystkich Głosów : 123 |
|
Autor |
Wiadomość |
| murzyn
| Dołączył: 28 Lis 2005 | Posty: 18 | Skąd: Iceland |
|
Wysłany: 20 Lut 2006, 10:23 Temat postu: nasi nie umieja lubic |
|
|
Popieram Horpyne, bo widac ze ma olej w glowie. Wystarczy popatrzec na naszych nowych jak przyjezdzaja na budowe i jak sie zachowuja i pracuja. Czesc z nich oczywiscie sie przystosowuje ale reszta robi zapasy zywnosci w kampach jak by za chwile mialo zabraknac zarcia na stolowce lub tez ukradnie rekawice czy narzedzia na budowie swojemu koledze. Nasi tez nie umieja sie lubic i popierac sie wzajemnie co ulatwia manipulowanie nami przez inne narodowosci przez co postrzegani jestesmy jako narod klotliwy, durny i pazerny. Dlatego nikt z nas nie awansuje. Wprawdzie znalem jednego Polaka co go awansowali ale reszta mu tak zazdroscila ze donosila szefom niestworzone rzeczy na niego i biedak odpuscil. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Horpyna
 | Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 40 | Skąd: KALISZ |
|
Wysłany: 20 Lut 2006, 10:55 Temat postu: Re: Same takie sobie dywagacje |
|
|
jeszcze polak napisał: | ale wytlumacz mi dlaczego teren gdzie mieszkaja pracownicy tej WSPANIALEJ firmy jest ogrodzony i pilnowany ......troszeczke kojarzy mi sie to z obozem pracy w dawnym ZSRR......Jezeli sie myle to wyprowadz mnie z bledu.......... |
A czy widziaĹeĹ nieogrodzonÄ
firmÄ zatrudniajÄ
cÄ
ponad 1000 ludzi ? Ja pracowaĹem w firmie z 1100 osobami zatrudnionymi i ogrodzona byĹa nie tylko siatkÄ
, ale wrÄcz pĹotem z blachy trapezowej . Dla pocieszenia podam, ze jeden z ochroniarzy pracownik tej firmy jedzie na budowÄ huty. JuĹź ma kontrakt podpisany. I nie ma zmartwienia, pracownicy bÄdÄ
przynajmniej bezpiecznie spali _________________ Moja Horpyna to najpiÄkniejszy bokser |
|
Powrót do góry |
|
 |
| melosz
| Dołączył: 18 Wrz 2005 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 20 Lut 2006, 13:58 Temat postu: |
|
|
Czy ktoĹ ma wyjazd 12 lutego z Krakowa ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Lut 2006, 14:11 Temat postu: |
|
|
jeszcze polak napisał: |
kolego jak dostaniesz 300 koron islandzkich na godzine i cztery razy dziennie badanie krwi na obecnosc w organizmie alkoholu i narkotykow to bardzo szybko bedziesz jechal z powrotem do Polski.Na dodatek straznika ktory gasi swiatlo o 22.00 ...............powodzenia na Bechtelu  |
Nie chce sie wdawac w polemike,dyskuche czy usprawiedliwienia -dlaczego,po co i za ile ide pracowac do firmy Bechtel.
Jest mi strasznie smutno czytajÄ
c tak opryskliwe,pyszalkowate nasycone agresja wypowiedzi lecz przyzwyczailem sie do tego nie jednokrotnie.
Opowiem historyjke-kiedy pewien polak (przyjaciel,kolega,znajomy)zaprosil mnie do W.Brytanii, bo po rocznym pobycie wydawalo mu sie Ĺźe zlapal byka za rogi, okazalo sie Ĺźe prĂłcz bogatych w obfite oferty pracy fantazji nic wiecej nie mial do zaoferowania,na dodatek deportowali go do polski bo Polska nie byla wtedy w unii.Tak wiec zostalem sam w miescie
o 16 liniach metra,tysiÄ
cem autobusĂłw i ogromem ludzi wielu nacjii.
W tym gÄ
szczu zostalem calkiem sam nie potrafilem sie przemieszczac nie znalem miasta,nie mialem kontaktu z rodzinÄ
ĹźonÄ
i dzieÄmi i tak miesiÄ
c czasu.Jedno co utkwilo mi w pamiÄci po prawie rocznym pobycie
to wlasnie chamstwo,wulgaryzm,opryskliwoĹc i pycha,brak jednoĹci a jedynie chÄÄ zysku i dymanie swoich ziomĂłw przybywajÄ
cych z kraju,to wszystko mocno zakrapiane,przypalone i wciÄ
gniete na pochybel slabszym.Gdyby tam robiono jakie kolwiek testy na obecnoĹÄ czegokolwiek zabraklo by tych wszystkich autobusĂłw na transport do ojczyzny.
Mnie sie udalo,malo tego sytuacja sie odwrucila zaprosilem mego kumpla tóş po otwarciu granic,zalatwilem prace w ktĂłrej pracuje po dziĹ dzien nie slyszÄ
c slowa dziÄkuje.Postanowilem byc wlasnie dobrym samarytaninem w gÄ
szczu nieĹźyczliwoĹci i powiem ci coĹ to zaowocowalo tym ze nie musze jechac by sie dorobiÄ ale by zdobyc kolejne doswiadczenie w swoim intensywnym Ĺźyciu.
Jednak nigdy nie zapomne ze PakistaĹczyk pomagal PakistaĹczykowi,
Ukrainiec Ukraincowi,Nigeryjczyk Nigeryjczykowi a polak deptal polaka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Horpyna
 | Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 40 | Skąd: KALISZ |
|
Wysłany: 20 Lut 2006, 15:41 Temat postu: PrzecieĹź nie tylko praca i tÄsknota za domem. |
|
|
Jak daleko z placu budowy do Reykjaviku i czy jest jakiĹ niezaleĹźny transport typu autobus, kolej czy temu podobne? Jak czÄsto w ciÄ
gu doby?
HORPYNA _________________ Moja Horpyna to najpiÄkniejszy bokser |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
| Dołączył: 30 Sty 2006 | Posty: 24 | Skąd: Kalisz |
|
Wysłany: 20 Lut 2006, 16:12 Temat postu: Re: PrzecieĹź nie tylko praca i tÄsknota za domem. |
|
|
Horpyna napisał: | Jak daleko z placu budowy do Reykjaviku i czy jest jakiĹ niezaleĹźny transport typu autobus, kolej czy temu podobne? Jak czÄsto w ciÄ
gu doby?
HORPYNA | to dokladnie drugi kraniec Islandii, ponad 700km y tego co sie orientuje od stolycy, kolei na Islandii nie uswiadczysz w ogole.
BTW, dzieki za cieple slowa pod moim adresem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
|
Wysłany: 22 Lut 2006, 9:15 Temat postu: |
|
|
wylatujÄ 25 lutego czarterem z Katowic. JakiĹ fajny ziom leci w tym terminie? ChÄtnie bym siÄ skumaĹ :-)
do kampusowcĂłw: wiem, Ĺźe wiele rzeczy jest na miejscu, ale rozumiem, Ĺźe takie dobra jak mydĹo, pasta do zÄbĂłw to jednak we wĹasnym zakresie? ;-) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Lut 2006, 18:54 Temat postu: |
|
|
Ja wracam z urlopu 25 lutego. Tak wiec na pewno sie zobaczymy. Do mycia sie to musisz wziac wszystko, chyba ze kupisz na miejscu w miejscowym "GS-ie" ceny porownywalne.
Do zobaczenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Lut 2006, 20:17 Temat postu: |
|
|
Witam,wszech obecnych!!!!!!!!!
Podzielcie sie informacjami,kiedy rozpocznÄ
konkretne nabory spawaczy.
Swoje aplikacje zĹoĹźyĹem w sierpniu ubiegĹego roku.
W northstar na okrÄ
gĹo kaĹźÄ
czekaÄ,przy ostatniej wizycie dowiedziaĹem sie ze przyjechaĹ czĹowiek z islandi i jest na Krakowskiej,bÄda organizowaÄ
egzaminy.
UsmiaĹem sie,czlowiek prawie30-sci lat w zawodzie,Ĺwiadectwa kwalifikacyjne posiada a oni z prubkami wyskakujÄ
, ale
ostatecznie,,,,,,,,,,.
Zaczynam mieÄ doĹÄ northstar za machloje i huty a ziomale juz wystawili opinie dla przyjezdnych |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Lut 2006, 21:44 Temat postu: |
|
|
uuuuuuuu dawno sie tak nie usmialem czytajac 3 ostatnie strony dobrze ze mi swiatla wlasnie nie zgasili bo nie mogl bym odpisac na te wszyskie posty co to teraz sa takie tworcze. nio to odpowiedz dla denisa . ja tez jestem spawaczem i dla mnie to normalne ze firma robi egzaminy przed naborem bo to normalna sprawa ze chca miec fachowcow a papiery i to wisz dobrze ze moga byc czasem troche dziwne. sam widzialem wiele papierow i ludzie sie chwalili co to oni nie potrafia a 3 miechy temu na egzaminach wszyscy oblalismy egzamin spawania rury w nachyleniu 45 stopni. oczywiscie kazdy sie tlumaczyl wszyskim tylko nie tym ze dalismy ciala a tak byla prawda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Snipper
| Dołączył: 11 Sty 2006 | Posty: 61 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Lut 2006, 21:49 Temat postu: |
|
|
ktos tam jeszcze pisal ze my polacy nie mozemy awansowac wiec dla informacji wszyskich : ja 10 miesiecy temu zaczynalem jako zwykly robol a po 3 miechach bylem juz foremanem wiec chyba moge to uznac jako awans prawda? o ile wiem jest jeszcze kilkunastu polakow foremanow z awansu, chyba jeden kierownik i gosc z dzialu szkolen na dosc wysokim stanowisku.(pomijam TTA bo oni przyjezdzali na to stanowiska zgodnie z umowami)wiec niech sie ktos zastanowi nad tym. jeszcze rok temu nie bylo wogle polakow (chyba) w tej firmie |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lut 2006, 21:40 Temat postu: |
|
|
leci ktoĹ szacownego grona piÄ
tego marca to niech da znaÄ na gg 6449917 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
|
Wysłany: 26 Lut 2006, 15:26 Temat postu: |
|
|
a ja tu jestem od wczoraj i powiem wam ze jestem pod wielkim wrazeniem! co prawda trzode niektorzy robili okrutna w samolocie i na odprawie, tak ze wstyd bylo, ze sie ma ten sam paszport, ale za to na miejscu total przyjemnie, kompetentnie i zawodowo. kwaterunek mistrzowski, jedzenie pyszne, pogoda przepiekna, oby tak dalej :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lut 2006, 19:10 Temat postu: |
|
|
wczoraj leciaĹ mĂłj koleĹ i teĹź dzwoniĹ do mnie z dworca pks Ĺźe wstyd leÄ z niektorymi goĹÄmi bo byli nieĹźle juĹź uwaleni przed odlotem to tak a propo niektĂłrych postow wczeĹnie.sami pracujemy na swojÄ
opinie niestety |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 26 Lut 2006, 22:18 Temat postu: |
|
|
i jak tam dziewczyny i chlopaki-pokazywali wasze miejsce pracy w tvn fakty i mowili o wszystkim w samych superlatywach!!!!!!!!Fajnie tam macie ,pokoje z tv ,super stolowka...i chor meski.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Steva
| Dołączył: 20 Lut 2004 | Posty: 127 | |
|
Wysłany: 26 Lut 2006, 23:02 Temat postu: |
|
|
Tak, ja teĹź oglÄ
daĹam, same pozytywy.Bardzo chwalÄ
sobie polskich pracownikĂłw, Ĺźe fachowcy na schwaĹ, pracowici.A jak zobaczyĹam warunki w jakich pracujÄ
nasi ( i nie tylko zresztÄ
nasi), to naprawdÄ wybaĹuszyĹam oczy .Sredni miesiÄczny zarobek to 14 tys. nieĹźle!
I jeszcze bezwstydnie pĹawiÄ
siÄ w takich luksusach (to Ĺźart oczywiĹcie, niech Wam tam bÄdzie jak najlepiej) _________________ Jutro to dziĹ - tyle, Ĺźe jutro |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Hubercik
 | Dołączył: 15 Wrz 2004 | Posty: 184 | Skąd: Warszawa |
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 8:55 Temat postu: |
|
|
reportaz w Faktach na tvn-ie bardzo fajny,a co najwazniejsze obiektywny,dobrze ze na poczatku zaznaczono,ze kierunki ekspansji Polakow do pracy za granice stale sie zmieniaja,to bardzo wazne gdyz kazdy musi wiedzaiec,iz Anglia,USA nie sa rajem na ziemi,a istnieje jeszcze mala zapomniena Islandia gdzie tez mozna dobrze zarobic
dzisiaj rano w szkole siedze sobie i czytam gazete a jakis koles mowi do kolezanki "wczoraj w faktach pokazywali Polakow pracujacych na Islandii,w sumie niezle bo fajny kraj.."
az cieplej sie robi w serduszku kiedy czlowiek slyszy cos takiego z ust laika _________________ Kapitalizm-to nie kraj.Komunizm-to nie kraj.I WschĂłd, i ZachĂłd-to nie kraj.Ale Islandia-to kraj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Krakau75
| Dołączył: 10 Lut 2006 | Posty: 25 | Skąd: Cracow |
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 12:19 Temat postu: |
|
|
Hubercik napisał: |
dzisiaj rano w szkole siedze sobie i czytam gazete a jakis koles mowi do kolezanki "wczoraj w faktach pokazywali Polakow pracujacych na Islandii,w sumie niezle bo fajny kraj.."
az cieplej sie robi w serduszku kiedy czlowiek slyszy cos takiego z ust laika |
Skad wiadomo ze fajny.
MĂłwia ze fajny ten kraj Islandia bo uslyszeli o zarobkach i warunkach.
A gdyby nie zarobki to by powiedzieli ze Islandia to xxxx gdzie jest zimno , w zime ciemno a w lato spac sie nieda i jeszcze deszcz leje i wogĂłle wiocha straszna.
Denerwuje mnie fakt ze ludzie patrza na kraj tylko przez pryzmat pieniedzy i wlasnego dobrobytu dlatego tylu tam polakĂłw.
Prawdziwych milosnikow Icelandii jest niewielu a wiÄkszoĹÄ to banda dorobkiewiczow ktorzy kieruja sie w zyciu tylko kasÄ
.
Niby kochaja lato , sloneczko , palmy a jakos do pracy do Arabii Saudyjskiej itd. sie nie palÄ
, a na zime i jesien psioczÄ
strasznie ale jak uslyszeli ze w Islandii sa niezle zarobki to zaraz zmienili zdanie i juz sa zmuszeni lubic pochmurna pogode.
Beda mieszkac i narzekac na pogode ze ciezko , ze zdala od domu ale upracie beda tkwic dla kasy i przy okazji wielu bedzie oszukiwac gdzie sieda.
Moze to co napisalem jest przykre ale na szczescie nie dotyczy to wszystkich mieszkajcych w Islandii i sa jeszcze porzadni ludzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 12:30 Temat postu: |
|
|
Krakau 75: strasznie chlopie grzeszysz odsadzajac od czci i wiary ludzi ktorych nawet nie znasz. co do kochania Islandii za pieniadze, to znam wielu workerow z polski, ktorzy otwarcie mowia, ze Islandii nie lubia, ze im sie nie podoba ani klimat ani krajobraz ani generalnie nic. No i co z tego, skoro najpiekniejsza ich ojczyzna nie daje im mozliwosci zarobku godziwego? Tutaj ludzie przyjechali do pracy, nie na wycieczke. A poza tym to wg mnie Islandia jest piekna bez wzgledu na mozliwosc zarobienia, kto wie, moze tak piekna jak Finlandia? :P |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Krakau75
| Dołączył: 10 Lut 2006 | Posty: 25 | Skąd: Cracow |
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 12:49 Temat postu: |
|
|
rebTewje napisał: | strasznie chlopie grzeszysz odsadzajac od czci i wiary ludzi ktorych nawet nie znasz. co do kochania Islandii za pieniadze, to znam wielu workerow z polski, ktorzy otwarcie mowia, ze Islandii nie lubia, ze im sie nie podoba ani klimat ani krajobraz ani generalnie nic. No i co z tego, skoro najpiekniejsza ich ojczyzna nie daje im mozliwosci zarobku godziwego? |
Czyli potwierdzasz moje sĹowa Ĺźe polacy sa w Islandii tylko dla kasy (nie wszyscy) a Islandia im siÄ nie podoba.
Usprawiedliwiasz ich tym Ĺźe w polsce niema dobrej pracy.
No cóş wiÄkszoĹc z tych co wyjechali to elektrycy , spawacze , inĹźynierowie i inni fachowcy ze znajomoĹciÄ
angielskiego , jakoĹ nie wierze Ĺźe nie mogli znaleĹşc pracy w polsce bo taki fachowiec to zawsze dostanie prace jak poszuka i niema wymogĂłw krĂłlewskich a oni by chcieli pewnie miec zarobki takie jak maja w Islandii tylko zeby ceny byly takie jak sÄ
.
Rozumiem gdyby tam byli ludzie bez znajomosci angielskiego i bez mozliwosci znalezienia tutaj pracy ani nigdzie indziej ale zauwaz ze tam sa fachowcy ktorzy by znalezli prace nawet w polsce.
I jak niepodoba im sie Islandia to moga przeciez sobie wybrac ze swoimi umiejetnosciami inne panstwo do zarabiania kasy np. Holandie , Szwajcarie , Francje , Luksemburg a nie mroczna Islandie ktĂłrej tak nie lubia i tak sie strasznie musza sie w niej meczyc... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|