reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Praca przy budowie huty w Reyđarfjörđur
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 38, 39, 40  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy zanim dostałeś ofertę z Reyđarfjörđur wiedziałeś coś o Islandii?
TAK
43%
 43%  [ 54 ]
NIE
38%
 38%  [ 47 ]
Nadal nic nie wiem...
17%
 17%  [ 22 ]
Wszystkich Głosów : 123

Autor Wiadomość
murzyn

PostWysłany: 20 Lut 2006, 10:23    Temat postu: nasi nie umieja lubic Odpowiedz z cytatem

Popieram Horpyne, bo widac ze ma olej w glowie. Wystarczy popatrzec na naszych nowych jak przyjezdzaja na budowe i jak sie zachowuja i pracuja. Czesc z nich oczywiscie sie przystosowuje ale reszta robi zapasy zywnosci w kampach jak by za chwile mialo zabraknac zarcia na stolowce lub tez ukradnie rekawice czy narzedzia na budowie swojemu koledze. Nasi tez nie umieja sie lubic i popierac sie wzajemnie co ulatwia manipulowanie nami przez inne narodowosci przez co postrzegani jestesmy jako narod klotliwy, durny i pazerny. Dlatego nikt z nas nie awansuje. Wprawdzie znalem jednego Polaka co go awansowali ale reszta mu tak zazdroscila ze donosila szefom niestworzone rzeczy na niego i biedak odpuscil.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Horpyna

PostWysłany: 20 Lut 2006, 10:55    Temat postu: Re: Same takie sobie dywagacje Odpowiedz z cytatem

jeszcze polak napisał:
ale wytlumacz mi dlaczego teren gdzie mieszkaja pracownicy tej WSPANIALEJ firmy jest ogrodzony i pilnowany ......troszeczke kojarzy mi sie to z obozem pracy w dawnym ZSRR......Jezeli sie myle to wyprowadz mnie z bledu..........

A czy widziałeś nieogrodzoną firmę zatrudniającą ponad 1000 ludzi ? Ja pracowałem w firmie z 1100 osobami zatrudnionymi i ogrodzona była nie tylko siatką, ale wręcz płotem z blachy trapezowej . Dla pocieszenia podam, ze jeden z ochroniarzy pracownik tej firmy jedzie na budowę huty. Już ma kontrakt podpisany. I nie ma zmartwienia, pracownicy będą przynajmniej bezpiecznie spali
melosz

PostWysłany: 20 Lut 2006, 13:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś ma wyjazd 12 lutego z Krakowa ?
Powrót do góry
rush
Gość
PostWysłany: 20 Lut 2006, 14:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze polak napisał:

kolego jak dostaniesz 300 koron islandzkich na godzine i cztery razy dziennie badanie krwi na obecnosc w organizmie alkoholu i narkotykow to bardzo szybko bedziesz jechal z powrotem do Polski.Na dodatek straznika ktory gasi swiatlo o 22.00 ...............powodzenia na Bechtelu Twisted Evil

Nie chce sie wdawac w polemike,dyskuche czy usprawiedliwienia -dlaczego,po co i za ile ide pracowac do firmy Bechtel.
Jest mi strasznie smutno czytając tak opryskliwe,pyszalkowate nasycone agresja wypowiedzi lecz przyzwyczailem sie do tego nie jednokrotnie.
Opowiem historyjke-kiedy pewien polak (przyjaciel,kolega,znajomy)zaprosil mnie do W.Brytanii, bo po rocznym pobycie wydawalo mu sie Ĺźe zlapal byka za rogi, okazalo sie Ĺźe prĂłcz bogatych w obfite oferty pracy fantazji nic wiecej nie mial do zaoferowania,na dodatek deportowali go do polski bo Polska nie byla wtedy w unii.Tak wiec zostalem sam w miescie
o 16 liniach metra,tysiącem autobusów i ogromem ludzi wielu nacjii.
W tym gąszczu zostalem calkiem sam nie potrafilem sie przemieszczac nie znalem miasta,nie mialem kontaktu z rodziną żoną i dziećmi i tak miesiąc czasu.Jedno co utkwilo mi w pamięci po prawie rocznym pobycie
to wlasnie chamstwo,wulgaryzm,opryskliwośc i pycha,brak jedności a jedynie chęć zysku i dymanie swoich ziomów przybywających z kraju,to wszystko mocno zakrapiane,przypalone i wciągniete na pochybel slabszym.Gdyby tam robiono jakie kolwiek testy na obecność czegokolwiek zabraklo by tych wszystkich autobusów na transport do ojczyzny.
Mnie sie udalo,malo tego sytuacja sie odwrucila zaprosilem mego kumpla tóż po otwarciu granic,zalatwilem prace w której pracuje po dziś dzien nie slysząc slowa dziękuje.Postanowilem byc wlasnie dobrym samarytaninem w gąszczu nieżyczliwości i powiem ci coś to zaowocowalo tym ze nie musze jechac by sie dorobić ale by zdobyc kolejne doswiadczenie w swoim intensywnym życiu.
Jednak nigdy nie zapomne ze Pakistańczyk pomagal Pakistańczykowi,
Ukrainiec Ukraincowi,Nigeryjczyk Nigeryjczykowi a polak deptal polaka
Powrót do góry
Horpyna

PostWysłany: 20 Lut 2006, 15:41    Temat postu: PrzecieĹź nie tylko praca i tęsknota za domem. Odpowiedz z cytatem

Jak daleko z placu budowy do Reykjaviku i czy jest jakiś niezależny transport typu autobus, kolej czy temu podobne? Jak często w ciągu doby?

HORPYNA
rebTewje

PostWysłany: 20 Lut 2006, 16:12    Temat postu: Re: PrzecieĹź nie tylko praca i tęsknota za domem. Odpowiedz z cytatem

Horpyna napisał:
Jak daleko z placu budowy do Reykjaviku i czy jest jakiś niezależny transport typu autobus, kolej czy temu podobne? Jak często w ciągu doby?

HORPYNA
to dokladnie drugi kraniec Islandii, ponad 700km y tego co sie orientuje od stolycy, kolei na Islandii nie uswiadczysz w ogole.

BTW, dzieki za cieple slowa pod moim adresem Cool
Powrót do góry
rebTewje

PostWysłany: 22 Lut 2006, 9:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wylatuję 25 lutego czarterem z Katowic. Jakiś fajny ziom leci w tym terminie? Chętnie bym się skumał :-)

do kampusowców: wiem, że wiele rzeczy jest na miejscu, ale rozumiem, że takie dobra jak mydło, pasta do zębów to jednak we własnym zakresie? ;-)
Powrót do góry
adamus
Gość
PostWysłany: 22 Lut 2006, 18:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wracam z urlopu 25 lutego. Tak wiec na pewno sie zobaczymy. Do mycia sie to musisz wziac wszystko, chyba ze kupisz na miejscu w miejscowym "GS-ie" ceny porownywalne.
Do zobaczenia
Powrót do góry
denis
Gość
PostWysłany: 22 Lut 2006, 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,wszech obecnych!!!!!!!!!
Podzielcie sie informacjami,kiedy rozpoczną konkretne nabory spawaczy.
Swoje aplikacje złożyłem w sierpniu ubiegłego roku.
W northstar na okrągło każą czekać,przy ostatniej wizycie dowiedziałem sie ze przyjechał człowiek z islandi i jest na Krakowskiej,będa organizować
egzaminy.
Usmiałem sie,czlowiek prawie30-sci lat w zawodzie,świadectwa kwalifikacyjne posiada a oni z prubkami wyskakują, ale
ostatecznie,,,,,,,,,,.
Zaczynam mieć dość northstar za machloje i huty a ziomale juz wystawili opinie dla przyjezdnych
Powrót do góry
Snipper

PostWysłany: 24 Lut 2006, 21:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uuuuuuuu dawno sie tak nie usmialem czytajac 3 ostatnie strony Very Happy dobrze ze mi swiatla wlasnie nie zgasili bo nie mogl bym odpisac na te wszyskie posty co to teraz sa takie tworcze. nio to odpowiedz dla denisa . ja tez jestem spawaczem i dla mnie to normalne ze firma robi egzaminy przed naborem bo to normalna sprawa ze chca miec fachowcow a papiery i to wisz dobrze ze moga byc czasem troche dziwne. sam widzialem wiele papierow i ludzie sie chwalili co to oni nie potrafia a 3 miechy temu na egzaminach wszyscy oblalismy egzamin spawania rury w nachyleniu 45 stopni. oczywiscie kazdy sie tlumaczyl wszyskim tylko nie tym ze dalismy ciala a tak byla prawda.
Powrót do góry
Snipper

PostWysłany: 24 Lut 2006, 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ktos tam jeszcze pisal ze my polacy nie mozemy awansowac Very Happy wiec dla informacji wszyskich : ja 10 miesiecy temu zaczynalem jako zwykly robol a po 3 miechach bylem juz foremanem wiec chyba moge to uznac jako awans prawda? o ile wiem jest jeszcze kilkunastu polakow foremanow z awansu, chyba jeden kierownik i gosc z dzialu szkolen na dosc wysokim stanowisku.(pomijam TTA bo oni przyjezdzali na to stanowiska zgodnie z umowami)wiec niech sie ktos zastanowi nad tym. jeszcze rok temu nie bylo wogle polakow (chyba) w tej firmie
Powrót do góry
darek0122
Gość
PostWysłany: 25 Lut 2006, 21:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

leci ktoś szacownego grona piątego marca to niech da znać na gg 6449917
Powrót do góry
rebTewje

PostWysłany: 26 Lut 2006, 15:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja tu jestem od wczoraj i powiem wam ze jestem pod wielkim wrazeniem! co prawda trzode niektorzy robili okrutna w samolocie i na odprawie, tak ze wstyd bylo, ze sie ma ten sam paszport, ale za to na miejscu total przyjemnie, kompetentnie i zawodowo. kwaterunek mistrzowski, jedzenie pyszne, pogoda przepiekna, oby tak dalej :)
Powrót do góry
darek0122
Gość
PostWysłany: 26 Lut 2006, 19:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wczoraj leciał mój koleś i też dzwonił do mnie z dworca pks że wstyd leć z niektorymi gośćmi bo byli nieżle już uwaleni przed odlotem to tak a propo niektórych postow wcześnie.sami pracujemy na swoją opinie niestety
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 26 Lut 2006, 22:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jak tam dziewczyny i chlopaki-pokazywali wasze miejsce pracy w tvn fakty i mowili o wszystkim w samych superlatywach!!!!!!!!Fajnie tam macie ,pokoje z tv ,super stolowka...i chor meski. Very Happy
Powrót do góry
Steva

PostWysłany: 26 Lut 2006, 23:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ja też oglądałam, same pozytywy.Bardzo chwalą sobie polskich pracowników, że fachowcy na schwał, pracowici.A jak zobaczyłam warunki w jakich pracują nasi ( i nie tylko zresztą nasi), to naprawdę wybałuszyłam oczy wow .Sredni miesięczny zarobek to 14 tys. nieżle!
I jeszcze bezwstydnie pławią się w takich luksusach lol (to żart oczywiście, niech Wam tam będzie jak najlepiej)
Hubercik

PostWysłany: 27 Lut 2006, 8:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

reportaz w Faktach na tvn-ie bardzo fajny,a co najwazniejsze obiektywny,dobrze ze na poczatku zaznaczono,ze kierunki ekspansji Polakow do pracy za granice stale sie zmieniaja,to bardzo wazne gdyz kazdy musi wiedzaiec,iz Anglia,USA nie sa rajem na ziemi,a istnieje jeszcze mala zapomniena Islandia gdzie tez mozna dobrze zarobic

dzisiaj rano w szkole siedze sobie i czytam gazete a jakis koles mowi do kolezanki "wczoraj w faktach pokazywali Polakow pracujacych na Islandii,w sumie niezle bo fajny kraj.."
az cieplej sie robi w serduszku kiedy czlowiek slyszy cos takiego z ust laika
Krakau75

PostWysłany: 27 Lut 2006, 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hubercik napisał:

dzisiaj rano w szkole siedze sobie i czytam gazete a jakis koles mowi do kolezanki "wczoraj w faktach pokazywali Polakow pracujacych na Islandii,w sumie niezle bo fajny kraj.."
az cieplej sie robi w serduszku kiedy czlowiek slyszy cos takiego z ust laika

Skad wiadomo ze fajny.
MĂłwia ze fajny ten kraj Islandia bo uslyszeli o zarobkach i warunkach.
A gdyby nie zarobki to by powiedzieli ze Islandia to xxxx gdzie jest zimno , w zime ciemno a w lato spac sie nieda i jeszcze deszcz leje i wogĂłle wiocha straszna.
Denerwuje mnie fakt ze ludzie patrza na kraj tylko przez pryzmat pieniedzy i wlasnego dobrobytu dlatego tylu tam polakĂłw.
Prawdziwych milosnikow Icelandii jest niewielu a większość to banda dorobkiewiczow ktorzy kieruja sie w zyciu tylko kasą.
Niby kochaja lato , sloneczko , palmy a jakos do pracy do Arabii Saudyjskiej itd. sie nie palą , a na zime i jesien psioczą strasznie ale jak uslyszeli ze w Islandii sa niezle zarobki to zaraz zmienili zdanie i juz sa zmuszeni lubic pochmurna pogode.
Beda mieszkac i narzekac na pogode ze ciezko , ze zdala od domu ale upracie beda tkwic dla kasy i przy okazji wielu bedzie oszukiwac gdzie sieda.
Moze to co napisalem jest przykre ale na szczescie nie dotyczy to wszystkich mieszkajcych w Islandii i sa jeszcze porzadni ludzie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rebTewje

PostWysłany: 27 Lut 2006, 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krakau 75: strasznie chlopie grzeszysz odsadzajac od czci i wiary ludzi ktorych nawet nie znasz. co do kochania Islandii za pieniadze, to znam wielu workerow z polski, ktorzy otwarcie mowia, ze Islandii nie lubia, ze im sie nie podoba ani klimat ani krajobraz ani generalnie nic. No i co z tego, skoro najpiekniejsza ich ojczyzna nie daje im mozliwosci zarobku godziwego? Tutaj ludzie przyjechali do pracy, nie na wycieczke. A poza tym to wg mnie Islandia jest piekna bez wzgledu na mozliwosc zarobienia, kto wie, moze tak piekna jak Finlandia? :P
Powrót do góry
Krakau75

PostWysłany: 27 Lut 2006, 12:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rebTewje napisał:
strasznie chlopie grzeszysz odsadzajac od czci i wiary ludzi ktorych nawet nie znasz. co do kochania Islandii za pieniadze, to znam wielu workerow z polski, ktorzy otwarcie mowia, ze Islandii nie lubia, ze im sie nie podoba ani klimat ani krajobraz ani generalnie nic. No i co z tego, skoro najpiekniejsza ich ojczyzna nie daje im mozliwosci zarobku godziwego?

Czyli potwierdzasz moje słowa że polacy sa w Islandii tylko dla kasy (nie wszyscy) a Islandia im się nie podoba.
Usprawiedliwiasz ich tym Ĺźe w polsce niema dobrej pracy.
No cóż większośc z tych co wyjechali to elektrycy , spawacze , inżynierowie i inni fachowcy ze znajomością angielskiego , jakoś nie wierze że nie mogli znaleźc pracy w polsce bo taki fachowiec to zawsze dostanie prace jak poszuka i niema wymogów królewskich a oni by chcieli pewnie miec zarobki takie jak maja w Islandii tylko zeby ceny byly takie jak są.
Rozumiem gdyby tam byli ludzie bez znajomosci angielskiego i bez mozliwosci znalezienia tutaj pracy ani nigdzie indziej ale zauwaz ze tam sa fachowcy ktorzy by znalezli prace nawet w polsce.
I jak niepodoba im sie Islandia to moga przeciez sobie wybrac ze swoimi umiejetnosciami inne panstwo do zarabiania kasy np. Holandie , Szwajcarie , Francje , Luksemburg a nie mroczna Islandie ktĂłrej tak nie lubia i tak sie strasznie musza sie w niej meczyc...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 30, 31, 32 ... 38, 39, 40  Następny
Strona 31 z 40

Skocz do: