Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 10 Lut 2010, 11:13 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisa: | Kiedyś w sklepie odzieżowym w Borganesie był napis w przebieralni w języku angielksim i polskim , że jakiekolwiek próby kradzieży będą powiadamiane dla policji. Byłam zła , bo to jakby akurat ja jako Polka miałam im coś ukraść. Nawet się spytałam, czy tylko Polacy tu kradną a inni nie. |
To przesadna reakcja emocjonalna i zbyt silne poczucie przynaleznosci do jednego stada. Taka informacje po polsku i w miejscu izolowanym mozna potraktowac jako wyraz inteligencji personelu ktory znalazl jakies wyjscie z sytuacji bo sa stereotypy a z drugiej przypadki kradziezy.
Foo reprezentuje tutaj rozsadne podejscie do sprawy. No bo z jednej strony jest uleganie stereotypom i to jest niestety wszedzie (wystarczy pomyslec jakie sa reakcje w Polsce na haslo 'Rumun' albo 'Cygan'). Godni politowania sa wiec ci co posluguja sie stereotypami i mozna traktowac ich z pogarda.
Z drugiej strony wiadomo ze w populacjach migrantow jest wiecej niz w normalnych ludzi z odchyleniami socjalnymi. A nawet takich u ktorych odchylenia sa normalnie skryte a ujawniaja sie na wyjazdach bo znika poczucie kontroli otoczenia. Stad np. skromne bogobojne panienki w PL przeksztalcaja sie w pracujace bez zadnego żenu prostytutki na flatach w UK. No bo jest tak ze u jednych normy socjalne sa wbudowane gleboko i niezalezne od otoczenia a u innych sa one przestrzegane tylko w wyniku nacisku otoczenia czyli strachu przed prawem lub kompromitacją. Wobec tego mozna przyjac ze przypadki czestszych zachowan aspolecznych czy kryminalnych wsrod duzych populacji migrantow sa 'normalne' i potraktowac dzialania miejscowych takie jak w tym sklepie tez jako normalne.
Czasem w rozbrajaniu napiecia wskutek stereotypu moze pomagac humor: "tak tak, jestem polakiem ale nie kradne, nie mam konfliktow z prawem i place uczciwie podatki haha". |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 10 Lut 2010, 11:21 Temat postu: |
|
|
 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 10 Lut 2010, 13:45 Temat postu: |
|
|
Zatroskany przegiales pale zarzucajac mi odchylenie socjalne , a swoja droga zyczyl bym Ci abys wpadl w rece tych dziewczyn z UK ktore tak brzydko nazwales, zarzucasz im prostytucje a Ty sam prostytuujesz sie niemal w kazdym poscie, ubozuchny jestes duchem  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| darek 13 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
| Doczy: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skd: Z nie nacka |
|
Wysany: 10 Lut 2010, 15:30 Temat postu: |
|
|
Dawid "Cygan" Kostecki wymiata"! _________________ Zrównoważona kobieta to wspaniały przyjaciel człowieka. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| AcidBurn
 | Doczy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 10 Lut 2010, 17:34 Temat postu: |
|
|
haha Sxxxxn  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczęśliwszy dzień mojego życia  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 10 Lut 2010, 19:29 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisa: | Zatroskany przegiales pale zarzucajac mi odchylenie socjalne ,
|
Zbyt wysokie masz mniemanie o sobie i myslisz ze zarzuty pod twoim adresem hehe.
Sxxxxn napisa: |
a swoja droga zyczyl bym Ci abys wpadl w rece tych dziewczyn z UK ktore tak brzydko nazwales, zarzucasz im prostytucje  |
Oj, jednak masz cos Sxxxxn bo wszedzie zarzuty. Prostytutka to nie jest brzydkie okreslenie, fachowe i kulturalne. Mowa jest o paniach pracujacych w burdelach, pardon agencjach towarzyskich, w UK wiec to nie zarzuty tylko fakty.
Sxxxxn napisa: | a Ty sam prostytuujesz sie niemal w kazdym poscie, ubozuchny jestes duchem |
Oj Sxxxxn, Sxxxxn, widac ze ksywa nie na zarty obrana bo w kazdym poscie tylko zarzuty i terror a intelektu zero . |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 10 Lut 2010, 21:28 Temat postu: |
|
|
Gdybys mial co najmniej 10 % mojego intelektu to kazdy z przyjemnoscia czytal by Twoje posty  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| darek 13 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
| Doczy: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skd: Z nie nacka |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 9:56 Temat postu: |
|
|
Nie można mieć 10% z zera, a dokładnie z ZERA INTELEKTU.
Gdybyś zdradzał jakiekolwiek oznaki inteligencji to bys zmienił nick na Dzierżyński, który powinien być narodowym bohaterem.
A swoją drogą czy takie nicki nie powinny byc zakazane? _________________ Zrównoważona kobieta to wspaniały przyjaciel człowieka. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 10:23 Temat postu: |
|
|
Zakazane to powinny byc glupie uwagi  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| svavec Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Doczy: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skd: Gdynia |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 10:42 Temat postu: |
|
|
Rodacy.......
Swoj swojemu wrogiem
Zlozcie bron  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| janik
| Doczy: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skd: KOPAVOGUR |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 10:51 Temat postu: |
|
|
zatroskany napisa: | Grazyna napisa: | Kiedyś w sklepie odzieżowym w Borganesie był napis w przebieralni w języku angielksim i polskim , że jakiekolwiek próby kradzieży będą powiadamiane dla policji. Byłam zła , bo to jakby akurat ja jako Polka miałam im coś ukraść. Nawet się spytałam, czy tylko Polacy tu kradną a inni nie. |
To przesadna reakcja emocjonalna i zbyt silne poczucie przynaleznosci do jednego stada. Taka informacje po polsku i w miejscu izolowanym mozna potraktowac jako wyraz inteligencji personelu ktory znalazl jakies wyjscie z sytuacji bo sa stereotypy a z drugiej przypadki kradziezy.
Foo reprezentuje tutaj rozsadne podejscie do sprawy. No bo z jednej strony jest uleganie stereotypom i to jest niestety wszedzie (wystarczy pomyslec jakie sa reakcje w Polsce na haslo 'Rumun' albo 'Cygan'). Godni politowania sa wiec ci co posluguja sie stereotypami i mozna traktowac ich z pogarda.
Z drugiej strony wiadomo ze w populacjach migrantow jest wiecej niz w normalnych ludzi z odchyleniami socjalnymi. A nawet takich u ktorych odchylenia sa normalnie skryte a ujawniaja sie na wyjazdach bo znika poczucie kontroli otoczenia. Stad np. skromne bogobojne panienki w PL przeksztalcaja sie w pracujace bez zadnego żenu prostytutki na flatach w UK. No bo jest tak ze u jednych normy socjalne sa wbudowane gleboko i niezalezne od otoczenia a u innych sa one przestrzegane tylko w wyniku nacisku otoczenia czyli strachu przed prawem lub kompromitacją. Wobec tego mozna przyjac ze przypadki czestszych zachowan aspolecznych czy kryminalnych wsrod duzych populacji migrantow sa 'normalne' i potraktowac dzialania miejscowych takie jak w tym sklepie tez jako normalne.
Czasem w rozbrajaniu napiecia wskutek stereotypu moze pomagac humor: "tak tak, jestem polakiem ale nie kradne, nie mam konfliktow z prawem i place uczciwie podatki haha". |
Według Twego dziwnego rozumowania, to emigrantów ukształtowała emigracja, a nie społeczeństwo w którym żyli przedtem, panienka która udziela się w UK jest kaleką życiową, ale gdy robiła to samo w Polsce po cichu by dorobić na studia, była zdrową tkanką społeczeństwa, (wybaczcie drogie Panie że akurat was podano tu za przykład, ale to samo dotyczy się również Panów).
Może kolega wyjaśni w czym jest lepsza kontrola otoczenia od tej na emigracji, bo ja pamiętam czasy socjalizmu gdy to miało faktycznie miejsce, a w chwili obecnej po za społeczną znieczulicą to raczej nic takiego w Polsce nie istniej.
Ale z wniosków kolegi wynika że pozostało tylko zazdrościć rodakom w Polsce, chora tkanka społeczeństwa wyjechała, pozostała tylko ta zdrowa, uczciwie pracująca pozbawiona przestępczości.
Czasami zdarzają się przypadki odbiegające od normy, nie dalej jak wczoraj młody człowiek zabił nożem policjanta za zwrócenie uwagi, ale to pewnie był emigrant na urlopie, nie zdrowy obywatel PL |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 13:32 Temat postu: |
|
|
svavec napisa: | Rodacy.......
Swoj swojemu wrogiem
Zlozcie bron  | Przychylam sie  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| DevilDance
| Doczy: 03 Lut 2010 | Posty: 54 | |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 13:36 Temat postu: |
|
|
Cytat: | A swoją drogą czy takie nicki nie powinny byc zakazane? |
nick nickiem ale za takie awatary powinno sie deportowac(na leczenie klimatyczne w sanatorium na sybirze) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Grazyna
| Doczy: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 15:21 Temat postu: |
|
|
Napisał raptem 4 posty , a już wsyła kogoś na leczenie psychiatryczne. Albo wielce uczony, albo geniusz. A może jedno i drugie. Oj dobrze,że ja z blondynki zmieniłam opis na brunetkę, _________________ Brunetka |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
| Doczy: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skd: Reykjanesbaer |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 15:39 Temat postu: |
|
|
darek 13 napisa: | A swoją drogą czy takie nicki nie powinny byc zakazane? |
art. 256 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.) penalizacji podlega zachowanie polegające na publicznym propagowaniu faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwowego |
|
Powrt do gry |
|
 |
| szczepan
| Doczy: 07 Sty 2009 | Posty: 134 | Skd: Keflavik |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 17:25 Temat postu: m |
|
|
Mariusz_Pabianice napisa: | darek 13 napisa: | A swoją drogą czy takie nicki nie powinny byc zakazane? |
art. 256 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeks karny (Dz. U. Nr 88, poz. 553, z późn. zm.) penalizacji podlega zachowanie polegające na publicznym propagowaniu faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwowego | On przeciez nie jest Polakiem. To jest stary Rusek. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 20:06 Temat postu: |
|
|
janik napisa: |
Ale z wniosków kolegi wynika że pozostało tylko zazdrościć rodakom w Polsce, chora tkanka społeczeństwa wyjechała, pozostała tylko ta zdrowa, uczciwie pracująca pozbawiona przestępczości. |
Wyjąwszy oczywiście te marne 2 miliony bezrobotnych, którzy uczciwie nie pracują.
janik napisa: | Czasami zdarzają się przypadki odbiegające od normy, nie dalej jak wczoraj młody człowiek zabił nożem policjanta za zwrócenie uwagi, ale to pewnie był emigrant na urlopie, nie zdrowy obywatel PL |
Młodych ludzi było dwóch. Jeden trzymał policjanta, drugi go żgał. A swoją droga, w każdym normalnym kraju, zabójcy policjantów raczej nie dożywają swojego procesu, a nawet doprowadzenia na posterunek. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 20:42 Temat postu: |
|
|
janik napisa: | Według Twego dziwnego rozumowania, to emigrantów ukształtowała emigracja, a nie społeczeństwo w którym żyli przedtem, panienka która udziela się w UK jest kaleką życiową, ale gdy robiła to samo w Polsce po cichu by dorobić na studia, była zdrową tkanką społeczeństwa, (wybaczcie drogie Panie że akurat was podano tu za przykład, ale to samo dotyczy się również Panów). |
Kompletnie nie qmasz o co chodzi. Nie bylo nigdzie napisane ze emigrantow uksztaltowala emigracja...
Może kolega wyjaśni w czym jest lepsza kontrola otoczenia od tej na emigracji, bo ja pamiętam czasy socjalizmu gdy to miało faktycznie miejsce, a w chwili obecnej po za społeczną znieczulicą to raczej nic takiego w Polsce nie istniej.
|
Dotyczy to srodowiska, szczegolnie widac to na wsi i w malych miastach gdzie "wszyscy sie dobrze znaja". Czesc ludzi zachowuje normy zachowan pod wplywem nacisku opinii spolecznej oraz rodziny czyli obawiaja sie zdemaskowania i kompromitacji. Takie osoby na emigracji majac poczucie anonimowosci "wyzwalaja" sie z norm. Osoba ktora zajmowala sie prostytucja czy dzialaniami kryminalnymi w kraju oczywiscie tym bardziej bedzie sklonna robic to na emigracji. Ale tu chodzi o inna kategorie ludzi - tych ktorzy to robia po wyjezdzie i takich jest wiele.
Ale z wniosków kolegi wynika że pozostało tylko zazdrościć rodakom w Polsce, chora tkanka społeczeństwa wyjechała, pozostała tylko ta zdrowa, uczciwie pracująca pozbawiona przestępczości.
Czasami zdarzają się przypadki odbiegające od normy, nie dalej jak wczoraj młody człowiek zabił nożem policjanta za zwrócenie uwagi, ale to pewnie był emigrant na urlopie, nie zdrowy obywatel PL |
To sa twoje wymysly powstale w wyniku jakichs kompleksow bo nic takiego nie bylo napisane. Swiadczy tez o tym powolywanie sie na jakies jednostkowe przypadki majace ilustrowac jak jest zle. W kraju 30+ milionowym zdarzaja sie niemal codziennie roznego rodzaju sprawy kryminalne.
Natomiast w tym co bylo napisane chodzilo o to ze w populacji emigrantow bedzie wyzszy procent ludzi z zachowaniami odbiegajacymi od norm niz w normalnej populacji (czyli NIE wszyscy sa tacy). Powod tego jest bardzo prosty: do wyjazdu beda bardziej sklonni ludzie dla ktorych wiezi spoleczne maja mniejsze znaczenie niz np. kasa czy dobra materialne a do tego typu ludzi naleza tez osobnicy o rysach psychopatycznych w osobowosci i niskim poziomie empatii. Te cechy objawiaja sie w egoizmie, manipulowaniu ludzmi czyli np. wykorzystwaniu i oszukiwaniu, przedmiotowym traktowaniu ludzi jako zrodla kasy, niezdolnoscia do nawiazywania trwalych zwiazkow uczuciowych. W skrajnych przypadkach prowadzi to do dzialan sprzecznych z prawem np. zlodziejstwa czy prostytucji. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 20:46 Temat postu: |
|
|
police55 napisa: | A swoją droga, w każdym normalnym kraju, zabójcy policjantów raczej nie dożywają swojego procesu, a nawet doprowadzenia na posterunek. |
To znaczy sugerujesz ze w normalnych krajach wymierza sie kare smierci droga samosadu? Wymien te normalne kraje. Albo zastanow sie zanim napiszesz bzdury. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| roger9300 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 07 Sty 2008 | Posty: 463 | |
|
Wysany: 11 Lut 2010, 21:58 Temat postu: |
|
|
zatroskany napisal:
Natomiast w tym co bylo napisane chodzilo o to ze w populacji emigrantow bedzie wyzszy procent ludzi z zachowaniami odbiegajacymi od norm niz w normalnej populacji (czyli NIE wszyscy sa tacy). Powod tego jest bardzo prosty: do wyjazdu beda bardziej sklonni ludzie dla ktorych wiezi spoleczne maja mniejsze znaczenie niz np. kasa czy dobra materialne a do tego typu ludzi naleza tez osobnicy o rysach psychopatycznych w osobowosci i niskim poziomie empatii. Te cechy objawiaja sie w egoizmie, manipulowaniu ludzmi czyli np. wykorzystwaniu i oszukiwaniu, przedmiotowym traktowaniu ludzi jako zrodla kasy, niezdolnoscia do nawiazywania trwalych zwiazkow uczuciowych. W skrajnych przypadkach prowadzi to do dzialan sprzecznych z prawem np. zlodziejstwa czy prostytucji.[/quote]
przygladam sie z boku od dłózszego czasu twoim postom i mam wrazenie , ze piszesz o sobie wykolejony czlowieku _________________ Take nothing but pictures.
Kill nothing but time.
Leave nothing but footprints.
Make nothing but memories.
http://picasaweb.google.pl/charzynskibartlomiej |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|