Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| lampeczka
 | Do潮czy: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 13:34 Temat postu: |
|
|
Latifa napisa: | dziewczyny mam dwa pytanka jedno odno艣nie tej dodatkowej szczepionki, kt贸r膮 mo偶na dokupi膰 za 15 000kr(czy jako艣 tak)- przeciwko czemu ona dok艂adnie jest? i do kt贸rego miesi膮ca 偶ycia mo偶na j膮 podawa膰? a drugie to jakie za艣wiadczenie i od kogo mam wzi膮膰 do polskiego becikowego? z g贸ry dzi臋ki za odpowiedz pozdrawiam wszystkie Mamu艣ki |
hmmmmm.......s膮 dwie takie.ratawirusy i pneumokoki.rotawirusy to do6m.a pneumo to nie wiem.
no to spoko 偶e chocia偶 Ty jedna by艣 by艂a z dzieckiem mo偶e kto艣 jeszcze????? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 13:49 Temat postu: |
|
|
Niechcacy wyszlo ze sie dowiedzialam. Rok temu bylam w PL na przelomie lutegi i marca maly zachorowal mi na zapalenie pluc, skierowali nas do szpitala. Dodam ze synek ma marmurkowa skore tzn nigdy nie byl rozowiotki jak niemowle. Uwage na to zwrocila mi pielegniarka w szpitalu powiedziala zeby przy obchodzie powiedziec o tym lekarzowi. No i tak zrobilam a lekarka zlecila USG jamy brzysznej i serca i tak to wyszlo. Oczywiscie przewertowalam internet no i mozna z tym zyc niektozy nawet nie wiedza ze to maja, polega na tym ze zapadki w sercu nie zchodza sie do konca podczas przepompowywaniu krwi. Ta wada moze zaniknac sama, ale jak rozmawialam ze znajoma powiedzialam ze maly ma cos takiego, ona na to zeby kontrolowac, ona ma taka sama wade i czasami mdleje bez powodu, jej mame po porodzie poinformowali o tym ze corka ma cos takiego i tyle na tym sie skonczylo. Jesli wada jest dosc dokuczliwa to mozna operowac, a ja licze na to ze samo zaniknie. Objawy, w czasie placzu sinialy usta nos czolko, czasem nawet podniebienie, z reszta ciala to samo skora wyglada jak siny marmur. Teraz juz nie objawia sie to tak jak byl malutki skorka nabiera normalnych kolorow usta nie sinieja, miedzy innymi dlatego chcialabym sie upewnic czy jeszcze jest ta "dziurka" czy jest juz wszystko w porzadku. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AQA U呕YTKOWNIK ZBANOWANY
| Do潮czy: 18 Lis 2009 | Posty: 26 | |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 14:04 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny!!! mam pytanie czy dostaje sie wyrownanie rodzinnego za zeszly rok czy nie??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 14:06 Temat postu: |
|
|
oby juz bylo wszystko w porzadku, zycze tego Twojemu synkowi!!!!! ile juz malutki ma???
Dziewczeta drogie! zmienie temat, udziela sie tu wiele z Was, corcia moja chora ale juz podaje jej leki i widac poprawe, noc smacznie przespala a teraz juz mi zrobila sajgon w mieszkaniu, spiewa, rysuje czyli jej radosc wrocila a ja spokojnie moge myslec o jutrzejszym dniu czyli tlustym czwartku i tu pyatnie do Was. Jaka smietane dajecie do chruscikow (faworkow)??? w jednym przepisie mam ze gesta kwasna a w innym gesta 36%, kiedys dodalam tez czerwonej 30% jest zadka ale chrusciki wyszly smaczne, moze jakbym dodala takiej jak w przepisie bylyby lepsze. Jutro caly sztab nianiek przyjezdza do mnie a mnie chca wygonic do kuchni. Jeszcze wczoraj nie mialam nastroju na zadne pieczenie ale dzis wiem ze malutkiej lepiej, umowiona jest do alergologa, wymusze wszystkie potrzebne badania, mam zamiar tez isc do laryngologa ale to pokolei. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 14:06 Temat postu: |
|
|
masakra!ja mam szmery ale to z tym mo偶na 偶y膰 no ale z dziurk膮 w sercu.
a w domu medica mi zrobi膮 takie badania??USG jamy brzusznej, serduszka??pobior膮 krew??ja chec wszystko sprawdzi膰 u ma艂ej.no i usg g艂贸wki |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lampeczka
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 14:08 Temat postu: |
|
|
norbi261107 napisa: | oby juz bylo wszystko w porzadku, zycze tego Twojemu synkowi!!!!! ile juz malutki ma???
Dziewczeta drogie! zmienie temat, udziela sie tu wiele z Was, corcia moja chora ale juz podaje jej leki i widac poprawe, noc smacznie przespala a teraz juz mi zrobila sajgon w mieszkaniu, spiewa, rysuje czyli jej radosc wrocila a ja spokojnie moge myslec o jutrzejszym dniu czyli tlustym czwartku i tu pyatnie do Was. Jaka smietane dajecie do chruscikow (faworkow)??? w jednym przepisie mam ze gesta kwasna a w innym gesta 36%, kiedys dodalam tez czerwonej 30% jest zadka ale chrusciki wyszly smaczne, moze jakbym dodala takiej jak w przepisie bylyby lepsze. Jutro caly sztab nianiek przyjezdza do mnie a mnie chca wygonic do kuchni. Jeszcze wczoraj nie mialam nastroju na zadne pieczenie ale dzis wiem ze malutkiej lepiej, umowiona jest do alergologa, wymusze wszystkie potrzebne badania, mam zamiar tez isc do laryngologa ale to pokolei. |
wy艣lij mi w paczce plizzzz bo ja mam lewe r臋ce do takiego typu rzeczy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 14:25 Temat postu: |
|
|
Mlody ma rok i 3 miesiace. Nie panikujcie maly jest radosnym dzieckiem najwyrazniej mu to nie przeszkadza a ja chce to sprawdzic dla swojego swietego spokoju. Nie wiem jak to wyglada tutaj z takiego typu badaniami. Najlepiej zapytac pediatre albo jak wsze pociechy tylko co sie urodzily to polozna , pielegniarke albo w szpitalu. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwiam
 | Do潮czy: 25 Mar 2008 | Posty: 153 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 10 Lut 2010, 14:52 Temat postu: |
|
|
witam! Mikolaj nie wiem jak wyglada leczenie wad serca tutaj na islandii ale z moich obserwacji tutejszej sluzby zdrowia o wszystko trzeba sie prosic i wszystkiego domagac.w polsce wyglada to tak(wiem to z wlasnego doswiadczenia bo mam syna z wada serca) ze dziecko jest pod stala kontrola kardiologa,ma wykonywane EKG oraz USG raz do roku gdyz tak jak u twojego dzieciatka jest to wada nieoperacyjna(mial 6 dziurek w przedsionku serca z czego 4 mu sie same zasklepily) jest objety tzw.programem przeciwbakteryjnego zapalenia wsierdzia tzn.ze musi przy przeziebieniach ,stanach zapalnych ,przy leczeniu zebow brac antybiotyk, fachowo to sie nazywa VSD proponuje Ci zebys zapytala o to kardiologa bo to bardzo wazne zeby pozniej nie bylo zadnych powiklan tak jak w przypadku Norbi.pozdrawiam i zycze powodzenia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| emi65
| Do潮czy: 23 Maj 2009 | Posty: 17 | Sk眃: Reykjavik 105 |
|
Wys砤ny: 11 Lut 2010, 20:08 Temat postu: Por贸d na Islandii |
|
|
Witam!
Dziewczyny jakie艣 3 dni temu maggie proponowa艂a zadbanie o kondycje i zapisanie si臋 na pilates dla ci臋偶arnych jak najbardziej to popieram z tym, 偶e jeszcze nie zapisa艂am si臋 na 偶adne zaj臋cia, poniewa偶 rozwa偶am pilates lub wodny aerobik dla ci臋偶arnych, gdy偶 s艂ysza艂am o nim te偶 wiele pochlebnych opinii. Jak wy my艣licie co bardziej pomog艂oby zw艂aszcza na kr臋gos艂up?Prosz臋 napiszcie czy chodzicie na takie zaj臋cia i czy wam pomagaj膮?
Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 11 Lut 2010, 21:05 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | Niechcacy wyszlo ze sie dowiedzialam. Rok temu bylam w PL na przelomie lutegi i marca maly zachorowal mi na zapalenie pluc, skierowali nas do szpitala. Dodam ze synek ma marmurkowa skore tzn nigdy nie byl rozowiotki jak niemowle. Uwage na to zwrocila mi pielegniarka w szpitalu powiedziala zeby przy obchodzie powiedziec o tym lekarzowi. No i tak zrobilam a lekarka zlecila USG jamy brzysznej i serca i tak to wyszlo.................................. Jesli wada jest dosc dokuczliwa to mozna operowac, a ja licze na to ze samo zaniknie. Objawy, w czasie placzu sinialy usta nos czolko, czasem nawet podniebienie, z reszta ciala to samo skora wyglada jak siny marmur. Teraz juz nie objawia sie to tak jak byl malutki skorka nabiera normalnych kolorow usta nie sinieja, miedzy innymi dlatego chcialabym sie upewnic czy jeszcze jest ta "dziurka" czy jest juz wszystko w porzadku. |
Mam dobra wiadomosc bylismy dzis u kardiologa i wszystko jest w najlepszym porzadku. Mlody mial zdrobione USG i ktg serduszka. pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 0:15 Temat postu: |
|
|
o to superowo!!!!!! ciotki z forum zycza zrowka:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AcidBurn
 | Do潮czy: 09 Pa 2009 | Posty: 426 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 0:27 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisa: | Mam dobra wiadomosc bylismy dzis u kardiologa i wszystko jest w najlepszym porzadku. Mlody mial zdrobione USG i ktg serduszka. pozdrawiam |
super!  _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszcz臋艣liwszy dzie艅 mojego 偶ycia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 0:37 Temat postu: |
|
|
swietnie duzo zdrowka zycze  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 13:08 Temat postu: |
|
|
mozecie mi polecic okuliste dla mojej corci, ucieka jej jedno oczko, pediatra mowi ze jej przejdzie ale ja jestem zaniepokojona, poczytalam troche w necie i mam powody do obaw. zezuje od niedawna wiec chcialabym zaczac to leczyc zanim konieczne beda okulary. czemu na tej wyspie zaczynaja leczyc dopiero jak wystapia powiklania. zajade dzis do optyka moze podpowie mi gdzie mam jechac |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 14:36 Temat postu: |
|
|
norbi261107 m贸j synek ma 3 latka,a rok temu ucieka艂o oczko na zewn膮trz,wi臋c pediatra wys艂a艂a nas do okulisty ,po badaniach stwierdzi艂a okulistka 偶e minie z czasem a zdrowe oczko te kt贸re nie ucieka zakleja膰..po przyje藕dzie do Pl zajechali艣my prywatnie do okulisty i to samo okulista stwierdzi艂,zdrowe oczko zalepia膰 偶eby te uciekaj膮ce naprawi艂o si臋.wida膰 popraw臋 od miesi膮ca nie zalepiam juz oczka i mniej ucieka oczko mu,a jeszcze okulista w Is stwierdzi艂 u mojego synka kr贸tkowzroczno艣膰,a okularki dostanie jak p贸jdzie za rok do przedszkola.
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 14:39 Temat postu: |
|
|
norbi261107 a nie mo偶esz poprosi膰 o adres do okulisty swego lekarza? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 15:19 Temat postu: |
|
|
napisalam wyzej ze rozmawialam z pediatra o tym oczku i powiedzial ze to przejdzie, wtedy to bylo dopiero jakies 1,5 tyg wiec sobie pomyslalm ze pediatra moze ma racje ale nic sie nie poprawia i jesli jeszcze raz uslysze od lekarza ze to samo przejdzie to chyba wybuchne, nie wiem czy czytalas posty wyzej, malutka moja ma dzis astme oskrzelowa i bronchit, byla przeziebiona od Swiat a mi lekarze mowili ze samo przejedzie, nie dali zadnych lekow co doprowadzilo dziecko do takiego stanu, wole sama isc prywatnie do okulisty. Orientujecie sie dziewczyny jak to wlasnie jest z tymi pediatrami, czy corka musi miec tego z rejonowej przychodni czy moge sama wybrac??? Mala ma dobrego pediatre ale do niego sie bardzo trudno dostac, zadko ma dyzury i bardzo duzo ludzi sie do niego umawia, w sprawie tego oczka w sumie moglabym kilka dni poczekac ale jak jest chora to najlepiej od razu isc do lekarza i wtedy wybieram zazwyczaj domus medica bo tam mozna sie dostac tego samego dnia |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 16:08 Temat postu: mleko |
|
|
Czy mo偶e mi kto艣 napisa膰 jakie jest na islandii mleko(jakiej firmy itd.) dla niemowlak贸w ze skaz膮 bia艂kow膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 16:52 Temat postu: Re: mleko |
|
|
szoduszi tanaka napisa: | Czy mo偶e mi kto艣 napisa膰 jakie jest na islandii mleko(jakiej firmy itd.) dla niemowlak贸w ze skaz膮 bia艂kow膮. |
Nutramigen jest na 100% nie wiem czy cos innego tez, bo nie uzywalam. Wiem ze w pl to mleko daje sie juz w ostatecznosci, wiec lepiej bybylo zapytac w aptece o takie mleko. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| luiza
| Do潮czy: 09 Pa 2006 | Posty: 151 | |
|
Wys砤ny: 12 Lut 2010, 17:01 Temat postu: |
|
|
sprobuj mleko sojowe jest ''sma''zielone.ja narazie to daje i jest w porzadku .czekam na wizyte u arelgologa i zobaczymy co on poleci. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|