reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Praca przy budowie huty w Reyđarfjörđur
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 38, 39, 40  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy zanim dostałeś ofertę z Reyđarfjörđur wiedziałeś coś o Islandii?
TAK
43%
 43%  [ 54 ]
NIE
38%
 38%  [ 47 ]
Nadal nic nie wiem...
17%
 17%  [ 22 ]
Wszystkich Głosów : 123

Autor Wiadomość
rebTewje

PostWysłany: 27 Lut 2006, 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krakau75 napisał:
Czyli potwierdzasz moje słowa że polacy sa w Islandii tylko dla kasy (nie wszyscy) a Islandia im się nie podoba.

Raczej zaprzeczam temu, ze sa zaklamani i mowia jedno, robia drugie. Do tego pilem w twoim poscie. A co to za zarzut ze czlowiek pracuje nie tam, gdzie pieknie, tylko tam, gdzie sa pieniadze? Wungla chopie bys,y nie mieli, jakby kazdy kombinowal po twojemu, bo przeca sa ladniejsze miejsca pracy niz kopalnie :P

W ogole to mam wrazenie ze masz parenascie lat i nie do konca rozumiesz realia ekonomii w zyciu jednostki, w tym jednostki polskiego pochodzenia ;)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
UncleBechtel

PostWysłany: 27 Lut 2006, 19:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tymi 14 tys pln troche pojechali, budowlancy biora ok 8 tys pln, jak zrobia niedziele i dodatkowe nadgodziny. chyba ze to bylo brutto, i przy 37% podatku pasowaloby troszeczke. poza tym juz powoli czesc ludzikow zaczyna sie pakowac, koncza sie roboty stanu surowego. przyjedzie jeszcze ok 200 osob i zaczna sie redukcje.
Powrót do góry
Horpyna

PostWysłany: 27 Lut 2006, 21:02    Temat postu: Takie sobie polskie dywagacje! Odpowiedz z cytatem

Krakau75 napisał:

Usprawiedliwiasz ich tym Ĺźe w polsce niema dobrej pracy.
No cóż większośc z tych co wyjechali to elektrycy , spawacze , inżynierowie i inni fachowcy ze znajomością angielskiego , jakoś nie wierze że nie mogli znaleźc pracy w polsce bo taki fachowiec to zawsze dostanie prace jak poszuka i niema wymogów królewskich

Drogi młody kolego jak się ma tatę tak jak moje dzieci, to można teoretyzować i bawić się w cele wyższe i patriotyczne, ale jak jest się ojcem i ma się dzieci tak jak ja, to trzeba najpierw zarobić na swoje dzieci a dopiero w następnej kolejności być patriotą. Ty nawet nie masz pojęcia ile kosztuje utrzymanie dzieci. To Ci powiem młody Krakusie. Jak będę chciał wysłać jedno dziecko do Krakowa na studia, to muszę mu dać do ręki 1000zł netto aby zapłaciło za akademik albo za kwaterę (norę) i nie umarło z głodu, do tego muszę dodać od 100 do 250 złotych na książki, kserówki, skarpetki, majtki i inne niezbędniki życiowe. Na dodatek takie dziecko jak przyjeździe na święta albo na ferie do domu, wyjeżdżając zabierze ze sobą pół zawartości lodówki co droższego i lepszego żarcia no i oczywiście zwrot za bilet autobusowy czy kolejowy. czyli lekko licząc wydatek na jedno dziecko 1200 zł/miesiąc razy dwa jak w moim przypadku 2400 zł/ miesiąc. Do tego trzeba jeszcze samemu żyć, ubrać się opłacić opał na zimę, kupić coś do mieszkania, kupić od czasu do czasu książkę , pójść do kina . O wczasach nie wspomnę bo to luksus dla rodzimych kiepskich kapitalistów. Te 14 000 zł to zarobek brutto, po odliczeniach spraw emerytalnych, związkowych, jedzenia, kosztów własnych (na miejscu) itp. itd. zostanie na rękę jakieś 8 000zł. Jest to cena za fachowość, rozłąkę i dodatkowe godziny pracy. Jeżeli uważasz młody gołowąsie , że to jest ogromnie dużo to jesteś w potwornym błędzie. Też kiedyś marzyłem aby powiązać wiedzę z zarabianiem i przyjemnością. Nic z tego, udaje się to tylko nielicznym i to z reguły dzieciom prominentów. Miałem kiedyś takiego kolegę na studiach, pojechał do Mińska robić doktorat. Należało mu się to jako dziecku dyplomaty. (A że był już tym czasie zonaty i dzieciaty to nikogo nie obchodziło)

Jeżeli uważasz , że "rebTewje" i ja nie mamy racji i nadal twierdzisz, że w Polsce można normalną drogą załatwić dzisiaj pracę zgodną z kwalifikacjami, to pokaż mi gdzie, chętnie się przyjmę do takiego zakładu.
Śmiem twierdzić, że mam co najmniej duże kwalifikacje skoro mogłem mieć nadzór techniczny na dwiema liniami produkcyjnymi o ogromnych wydajnościach przez 9 lat., skoro mam niezliczoną ilość uprawnień zawodowych, skoro korzystano z mojej dyspozycyjności (7 dni w tygodniu/24 godziny na dobę) na okrągło i płacono za to, o dyplomie Politechniki Warszawskiej nie wspomnę. Niestety na moje i "rebTewje" (razem pracowaliśmy w jednej firmie) nieszczęście firma przerosła właściciela co spowodowało szereg błędnych decyzji (delikatnie mówiąc), a w konsekwencji jej upadłość. Była to firma o światowej technologii i światowej technice. Niestety ja dzisiaj pracuję sobie jako belfer (mam jednak nadzieję, że wyjadę za chlebem), studiuję sobie także matematykę (dodatkowo bo to lubię) . Jak widzisz nie tylko chcę mieć, chcę także być, ale na to być też trzeba mieć kasę bo powietrzem nie da się żyć.. Młody Krakusie jak będziesz miał swoje dzieci to dopiero zobaczysz, że ktoś w tym domu rodzinnym musi zarobić aby reszta rodziny nie wiedziała co to zmartwienie. Na dodatek bieda w Polsce nie doszła jeszcze do dużych miast typu Warszawa czy Kraków. W Wielkopolsce zaczyna się ją już powoli czuć nawet w Poznaniu (ot tak od roku).

I tak już na zakończenie, kiedyś pracowałem w Kopalni Węgla Kamiennego "Makoszowy" w Zabrzu i jako górnikowi (praca pod ziemią) nie przeszkadzało to uczestniczyć w różnego rodzaju konkursach recytatorskich. Zapewniam Ciebie, że z sukcesami. Można więc uczestniczyć w życiu kulturalnym i ciężko pracować. Można być też większym patriotą wyjeżdżając za chlebem za granicę niż siedząc w Twoim kochanym Krakowie i nie słowa o tym decydują ale czyny.

Pozdrawiam HORPYNA
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 27 Lut 2006, 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krakau75 napisał:
[Denerwuje mnie fakt ze ludzie patrza na kraj tylko przez pryzmat pieniedzy i wlasnego dobrobytu dlatego tylu tam polakĂłw.
Prawdziwych milosnikow Icelandii jest niewielu a większość to banda dorobkiewiczow ktorzy kieruja sie w zyciu tylko kasą.
Niby kochaja lato , sloneczko , palmy a jakos do pracy do Arabii Saudyjskiej itd. .

Nie ma sensu roztrzasac co kieruje ludzmi wyjezdzajacymi do pracy.Podejrzewam ze ci co jada do Holandii nie jada tam dla tulipanow ,a "milosnicy" Irlandii dla guinessa.Wiele ludzi ktorzy tu przyjechali naprawde polubili(boje sie napisac pokochali-bo ktos mnie oskarzy o zdrade Ojczyzny)Islandie.Najwazniejsze zeby kazdy kto osiedla sie na stale lub tymczasowo poza granicami pokazal sie z jak najlepszej strony.I nie ma sie naprawde czemu dziwic ze ktos patrzy na Islandie przez pryzmat pieniedzy.Mamy kapitalizm ,jak napisal Horpyna powietrzem nie da sie zyc.Byle nie dac sie zwariowac....
Powrót do góry
Krakau75

PostWysłany: 28 Lut 2006, 10:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Popieram Karute.
Horpyna teĹź ma racje.
rebTewje tez choc nie do konca.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
adam_lodz
Gość
PostWysłany: 28 Lut 2006, 11:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich...

mam pytanko czy wie ktoś może czy potrzebują jeszcze pracowników do budowy huty.Jeżeli tak to gdzie można składać papiery czy należy to robić pocztą elektroniczną czy w wybranych punktach swoich miast?Jestem z Łodzi.Z góry dziekuje za info pozdrawiam...
Powrót do góry
Horpyna

PostWysłany: 28 Lut 2006, 13:21    Temat postu: Trochę inwencji forumowiczu Odpowiedz z cytatem

29 podstrona tego tematu
melosz

PostWysłany: 28 Lut 2006, 13:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To juz odsyłają do Polski ? Wszyscy się nastawiają na pracę do końca 2007 ? Jaki jest "średni" czas pobytu pracownika ?
Powrót do góry
rebTewje

PostWysłany: 28 Lut 2006, 13:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Krakau75 napisał:
Popieram Karute.
Horpyna teĹź ma racje.
rebTewje tez choc nie do konca.
wyjatkowo zdawkowa ta krytyka mojej wypowiedzi, z taka "argumentacja" nie potrafie polemizowac :P
Powrót do góry
Krakau75

PostWysłany: 1 Mar 2006, 11:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rebTewje napisał:
wyjatkowo zdawkowa ta krytyka mojej wypowiedzi, z taka "argumentacja" nie potrafie polemizowac język

I dobrze , niechce przeciez zabierac twojego cennego czasu.
zaoszczedzilem ci myslenia i czasu.
Mozesz te chiwle spedzic w bardziej przyjemny sposob niz na dyskusji ze mna bo i tak "nie znam realiów ekonomii" wiec nie warto ze mna dyskutować język
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
melosz

PostWysłany: 1 Mar 2006, 19:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O czym ta dyskusja ? Rozpoczynacie pyblicystykę islandzką ?
Powrót do góry
rebTewje

PostWysłany: 1 Mar 2006, 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe, nie wiem co zaczelismy, ale na szczescie juz skonczylismy :)
Powrót do góry
melosz

PostWysłany: 2 Mar 2006, 15:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KAKTUS odezwij się w którym rzucie jedziesz, 5 czy 12 marca.Przecież ty z pięc lat nic nie spawałeś !!!!!!!!!!!
Powrót do góry
Cam
Gość
PostWysłany: 3 Mar 2006, 9:05    Temat postu: pytanie Odpowiedz z cytatem

a ja sie zastanawiam czy bedzie jeszcze jakas rekrutacja, do pracy przy budowie tej huty???
chetnie sie wybiore, wie ktos cos w tym temacie?
Powrót do góry
rebTewje

PostWysłany: 3 Mar 2006, 10:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

budowa jest zaawansowana w 25 procentach, wiec smialo papiery skaldaj. ponadto alcoa (inwestor) oglosila wlasnie, ze po zakonczeniu budowy w Reydarfjordur zaczyna podobna inwestycje na polnocy Isladii, wiec jesli Bechtel wygra przetrag jako wykonawca (i ponownie zatrudni polakow, co jest bardzo prawdopodobne) to roboty jest na najblizsze klikla ladnych lat :)
Powrót do góry
Cam
Gość
PostWysłany: 3 Mar 2006, 16:14    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Smile dziekuje za odpowiedz
najwazniejszy pierwszy krok potem kolejnych krokow sto;)
Powrót do góry
Horpyna

PostWysłany: 3 Mar 2006, 23:12    Temat postu: Cisza Cisza i jeszcze raz cisza Odpowiedz z cytatem

Ostatnio wysyłałem e-maile do firmy NORTH STAR POLAND SP. Z O.O. we Wrocławiu (do firmy, w której składałem listem poleconym swoje dokumenty) z prośba o potwierdzenie czy dokumenty doszły, ale niestety trwa złowroga cisza. Nikt nie odpowiada na moje zapytania. Co to znaczy. Wcześniej (w grudniu 05) na chęć zarejestrowania się odpowiedziano mi w ciągu 2 dni.

HORPYNA
rebTewje

PostWysłany: 4 Mar 2006, 9:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Horpyna: ja bym zadzwonil. Mi w Krakowskim Rimecu nikt nigdy nie odpowiedzial na e-mail (w ogole nie wiem po co podaja ten adres), natomiast porozmawiac przez phone zawsze panie biurowe byly gotowe
Powrót do góry
melosz

PostWysłany: 4 Mar 2006, 10:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdzie będa budować tą drugą hutę.Kiedy rozpoczynają ?
Powrót do góry
einar

PostWysłany: 4 Mar 2006, 10:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

melosz napisał:
Gdzie będa budować tą drugą hutę.Kiedy rozpoczynają ?

No przecież jest na ten temat news na ICELAND.PL! Wystarczy czasem poczytać to co jest na stronie głównej. Po co w końcu my to tłumaczymy??

iceland.pl Znamy lokalizację ewentualnej kolejnej huty
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 31, 32, 33 ... 38, 39, 40  Następny
Strona 32 z 40

Skocz do: