Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy zanim dostaĹeĹ ofertÄ z ReyÄarfjĂśrÄur wiedziaĹeĹ coĹ o Islandii? |
TAK |
|
43% |
[ 54 ] |
NIE |
|
38% |
[ 47 ] |
Nadal nic nie wiem... |
|
17% |
[ 22 ] |
|
Wszystkich Głosów : 123 |
|
Autor |
Wiadomość |
| rebTewje
| Dołączył: 30 Sty 2006 | Posty: 24 | Skąd: Kalisz |
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 19:23 Temat postu: |
|
|
Krakau75 napisał: | Czyli potwierdzasz moje sĹowa Ĺźe polacy sa w Islandii tylko dla kasy (nie wszyscy) a Islandia im siÄ nie podoba. |
Raczej zaprzeczam temu, ze sa zaklamani i mowia jedno, robia drugie. Do tego pilem w twoim poscie. A co to za zarzut ze czlowiek pracuje nie tam, gdzie pieknie, tylko tam, gdzie sa pieniadze? Wungla chopie bys,y nie mieli, jakby kazdy kombinowal po twojemu, bo przeca sa ladniejsze miejsca pracy niz kopalnie :P
W ogole to mam wrazenie ze masz parenascie lat i nie do konca rozumiesz realia ekonomii w zyciu jednostki, w tym jednostki polskiego pochodzenia ;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| UncleBechtel
| Dołączył: 02 Gru 2005 | Posty: 101 | |
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 19:45 Temat postu: |
|
|
z tymi 14 tys pln troche pojechali, budowlancy biora ok 8 tys pln, jak zrobia niedziele i dodatkowe nadgodziny. chyba ze to bylo brutto, i przy 37% podatku pasowaloby troszeczke. poza tym juz powoli czesc ludzikow zaczyna sie pakowac, koncza sie roboty stanu surowego. przyjedzie jeszcze ok 200 osob i zaczna sie redukcje. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Horpyna
 | Dołączył: 22 Gru 2005 | Posty: 40 | Skąd: KALISZ |
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 21:02 Temat postu: Takie sobie polskie dywagacje! |
|
|
Krakau75 napisał: |
Usprawiedliwiasz ich tym Ĺźe w polsce niema dobrej pracy.
No cóş wiÄkszoĹc z tych co wyjechali to elektrycy , spawacze , inĹźynierowie i inni fachowcy ze znajomoĹciÄ
angielskiego , jakoĹ nie wierze Ĺźe nie mogli znaleĹşc pracy w polsce bo taki fachowiec to zawsze dostanie prace jak poszuka i niema wymogĂłw krĂłlewskich |
Drogi mĹody kolego jak siÄ ma tatÄ tak jak moje dzieci, to moĹźna teoretyzowaÄ i bawiÄ siÄ w cele wyĹźsze i patriotyczne, ale jak jest siÄ ojcem i ma siÄ dzieci tak jak ja, to trzeba najpierw zarobiÄ na swoje dzieci a dopiero w nastÄpnej kolejnoĹci byÄ patriotÄ
. Ty nawet nie masz pojÄcia ile kosztuje utrzymanie dzieci. To Ci powiem mĹody Krakusie. Jak bÄdÄ chciaĹ wysĹaÄ jedno dziecko do Krakowa na studia, to muszÄ mu daÄ do rÄki 1000zĹ netto aby zapĹaciĹo za akademik albo za kwaterÄ (norÄ) i nie umarĹo z gĹodu, do tego muszÄ dodaÄ od 100 do 250 zĹotych na ksiÄ
Ĺźki, kserĂłwki, skarpetki, majtki i inne niezbÄdniki Ĺźyciowe. Na dodatek takie dziecko jak przyjeĹşdzie na ĹwiÄta albo na ferie do domu, wyjeĹźdĹźajÄ
c zabierze ze sobÄ
póŠzawartoĹci lodĂłwki co droĹźszego i lepszego Ĺźarcia no i oczywiĹcie zwrot za bilet autobusowy czy kolejowy. czyli lekko liczÄ
c wydatek na jedno dziecko 1200 zĹ/miesiÄ
c razy dwa jak w moim przypadku 2400 zĹ/ miesiÄ
c. Do tego trzeba jeszcze samemu ĹźyÄ, ubraÄ siÄ opĹaciÄ opaĹ na zimÄ, kupiÄ coĹ do mieszkania, kupiÄ od czasu do czasu ksiÄ
ĹźkÄ , pĂłjĹÄ do kina . O wczasach nie wspomnÄ bo to luksus dla rodzimych kiepskich kapitalistĂłw. Te 14 000 zĹ to zarobek brutto, po odliczeniach spraw emerytalnych, zwiÄ
zkowych, jedzenia, kosztĂłw wĹasnych (na miejscu) itp. itd. zostanie na rÄkÄ jakieĹ 8 000zĹ. Jest to cena za fachowoĹÄ, rozĹÄ
kÄ i dodatkowe godziny pracy. JeĹźeli uwaĹźasz mĹody goĹowÄ
sie , Ĺźe to jest ogromnie duĹźo to jesteĹ w potwornym bĹÄdzie. TeĹź kiedyĹ marzyĹem aby powiÄ
zaÄ wiedzÄ z zarabianiem i przyjemnoĹciÄ
. Nic z tego, udaje siÄ to tylko nielicznym i to z reguĹy dzieciom prominentĂłw. MiaĹem kiedyĹ takiego kolegÄ na studiach, pojechaĹ do MiĹska robiÄ doktorat. NaleĹźaĹo mu siÄ to jako dziecku dyplomaty. (A Ĺźe byĹ juĹź tym czasie zonaty i dzieciaty to nikogo nie obchodziĹo)
JeĹźeli uwaĹźasz , Ĺźe "rebTewje" i ja nie mamy racji i nadal twierdzisz, Ĺźe w Polsce moĹźna normalnÄ
drogÄ
zaĹatwiÄ dzisiaj pracÄ zgodnÄ
z kwalifikacjami, to pokaĹź mi gdzie, chÄtnie siÄ przyjmÄ do takiego zakĹadu.
Ĺmiem twierdziÄ, Ĺźe mam co najmniej duĹźe kwalifikacje skoro mogĹem mieÄ nadzĂłr techniczny na dwiema liniami produkcyjnymi o ogromnych wydajnoĹciach przez 9 lat., skoro mam niezliczonÄ
iloĹÄ uprawnieĹ zawodowych, skoro korzystano z mojej dyspozycyjnoĹci (7 dni w tygodniu/24 godziny na dobÄ) na okrÄ
gĹo i pĹacono za to, o dyplomie Politechniki Warszawskiej nie wspomnÄ. Niestety na moje i "rebTewje" (razem pracowaliĹmy w jednej firmie) nieszczÄĹcie firma przerosĹa wĹaĹciciela co spowodowaĹo szereg bĹÄdnych decyzji (delikatnie mĂłwiÄ
c), a w konsekwencji jej upadĹoĹÄ. ByĹa to firma o Ĺwiatowej technologii i Ĺwiatowej technice. Niestety ja dzisiaj pracujÄ sobie jako belfer (mam jednak nadziejÄ, Ĺźe wyjadÄ za chlebem), studiujÄ sobie takĹźe matematykÄ (dodatkowo bo to lubiÄ) . Jak widzisz nie tylko chcÄ mieÄ, chcÄ takĹźe byÄ, ale na to byÄ teĹź trzeba mieÄ kasÄ bo powietrzem nie da siÄ ĹźyÄ.. MĹody Krakusie jak bÄdziesz miaĹ swoje dzieci to dopiero zobaczysz, Ĺźe ktoĹ w tym domu rodzinnym musi zarobiÄ aby reszta rodziny nie wiedziaĹa co to zmartwienie. Na dodatek bieda w Polsce nie doszĹa jeszcze do duĹźych miast typu Warszawa czy KrakĂłw. W Wielkopolsce zaczyna siÄ jÄ
juĹź powoli czuÄ nawet w Poznaniu (ot tak od roku).
I tak juĹź na zakoĹczenie, kiedyĹ pracowaĹem w Kopalni WÄgla Kamiennego "Makoszowy" w Zabrzu i jako gĂłrnikowi (praca pod ziemiÄ
) nie przeszkadzaĹo to uczestniczyÄ w róşnego rodzaju konkursach recytatorskich. Zapewniam Ciebie, Ĺźe z sukcesami. MoĹźna wiÄc uczestniczyÄ w Ĺźyciu kulturalnym i ciÄĹźko pracowaÄ. MoĹźna byÄ teĹź wiÄkszym patriotÄ
wyjeĹźdĹźajÄ
c za chlebem za granicÄ niĹź siedzÄ
c w Twoim kochanym Krakowie i nie sĹowa o tym decydujÄ
ale czyny.
Pozdrawiam HORPYNA _________________ Moja Horpyna to najpiÄkniejszy bokser |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 27 Lut 2006, 22:55 Temat postu: |
|
|
Krakau75 napisał: | [Denerwuje mnie fakt ze ludzie patrza na kraj tylko przez pryzmat pieniedzy i wlasnego dobrobytu dlatego tylu tam polakĂłw.
Prawdziwych milosnikow Icelandii jest niewielu a wiÄkszoĹÄ to banda dorobkiewiczow ktorzy kieruja sie w zyciu tylko kasÄ
.
Niby kochaja lato , sloneczko , palmy a jakos do pracy do Arabii Saudyjskiej itd. . |
Nie ma sensu roztrzasac co kieruje ludzmi wyjezdzajacymi do pracy.Podejrzewam ze ci co jada do Holandii nie jada tam dla tulipanow ,a "milosnicy" Irlandii dla guinessa.Wiele ludzi ktorzy tu przyjechali naprawde polubili(boje sie napisac pokochali-bo ktos mnie oskarzy o zdrade Ojczyzny)Islandie.Najwazniejsze zeby kazdy kto osiedla sie na stale lub tymczasowo poza granicami pokazal sie z jak najlepszej strony.I nie ma sie naprawde czemu dziwic ze ktos patrzy na Islandie przez pryzmat pieniedzy.Mamy kapitalizm ,jak napisal Horpyna powietrzem nie da sie zyc.Byle nie dac sie zwariowac.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Krakau75
| Dołączył: 10 Lut 2006 | Posty: 25 | Skąd: Cracow |
|
Wysłany: 28 Lut 2006, 10:00 Temat postu: |
|
|
Popieram Karute.
Horpyna teĹź ma racje.
rebTewje tez choc nie do konca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Lut 2006, 11:27 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich...
mam pytanko czy wie ktoĹ moĹźe czy potrzebujÄ
jeszcze pracownikĂłw do budowy huty.JeĹźeli tak to gdzie moĹźna skĹadaÄ papiery czy naleĹźy to robiÄ pocztÄ
elektronicznÄ
czy w wybranych punktach swoich miast?Jestem z Ĺodzi.Z gĂłry dziekuje za info pozdrawiam... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Horpyna
|
Wysłany: 28 Lut 2006, 13:21 Temat postu: TrochÄ inwencji forumowiczu |
|
|
29 podstrona tego tematu _________________ Moja Horpyna to najpiÄkniejszy bokser |
|
Powrót do góry |
|
 |
| melosz
| Dołączył: 18 Wrz 2005 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 28 Lut 2006, 13:40 Temat postu: |
|
|
To juz odsyĹajÄ
do Polski ? Wszyscy siÄ nastawiajÄ
na pracÄ do koĹca 2007 ? Jaki jest "Ĺredni" czas pobytu pracownika ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
|
Wysłany: 28 Lut 2006, 13:41 Temat postu: |
|
|
Krakau75 napisał: | Popieram Karute.
Horpyna teĹź ma racje.
rebTewje tez choc nie do konca. | wyjatkowo zdawkowa ta krytyka mojej wypowiedzi, z taka "argumentacja" nie potrafie polemizowac :P |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Krakau75
| Dołączył: 10 Lut 2006 | Posty: 25 | Skąd: Cracow |
|
Wysłany: 1 Mar 2006, 11:52 Temat postu: |
|
|
rebTewje napisał: | wyjatkowo zdawkowa ta krytyka mojej wypowiedzi, z taka "argumentacja" nie potrafie polemizowac  |
I dobrze , niechce przeciez zabierac twojego cennego czasu.
zaoszczedzilem ci myslenia i czasu.
Mozesz te chiwle spedzic w bardziej przyjemny sposob niz na dyskusji ze mna bo i tak "nie znam realiĂłw ekonomii" wiec nie warto ze mna dyskutowaÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| melosz
|
Wysłany: 1 Mar 2006, 19:08 Temat postu: |
|
|
O czym ta dyskusja ? Rozpoczynacie pyblicystykÄ islandzkÄ
? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
|
Wysłany: 1 Mar 2006, 21:06 Temat postu: |
|
|
hehe, nie wiem co zaczelismy, ale na szczescie juz skonczylismy :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| melosz
|
Wysłany: 2 Mar 2006, 15:41 Temat postu: |
|
|
KAKTUS odezwij siÄ w ktĂłrym rzucie jedziesz, 5 czy 12 marca.PrzecieĹź ty z piÄc lat nic nie spawaĹeĹ !!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Mar 2006, 9:05 Temat postu: pytanie |
|
|
a ja sie zastanawiam czy bedzie jeszcze jakas rekrutacja, do pracy przy budowie tej huty???
chetnie sie wybiore, wie ktos cos w tym temacie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
|
Wysłany: 3 Mar 2006, 10:12 Temat postu: |
|
|
budowa jest zaawansowana w 25 procentach, wiec smialo papiery skaldaj. ponadto alcoa (inwestor) oglosila wlasnie, ze po zakonczeniu budowy w Reydarfjordur zaczyna podobna inwestycje na polnocy Isladii, wiec jesli Bechtel wygra przetrag jako wykonawca (i ponownie zatrudni polakow, co jest bardzo prawdopodobne) to roboty jest na najblizsze klikla ladnych lat :) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Mar 2006, 16:14 Temat postu: :) |
|
|
dziekuje za odpowiedz
najwazniejszy pierwszy krok potem kolejnych krokow sto;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Horpyna
|
Wysłany: 3 Mar 2006, 23:12 Temat postu: Cisza Cisza i jeszcze raz cisza |
|
|
Ostatnio wysyĹaĹem e-maile do firmy NORTH STAR POLAND SP. Z O.O. we WrocĹawiu (do firmy, w ktĂłrej skĹadaĹem listem poleconym swoje dokumenty) z proĹba o potwierdzenie czy dokumenty doszĹy, ale niestety trwa zĹowroga cisza. Nikt nie odpowiada na moje zapytania. Co to znaczy. WczeĹniej (w grudniu 05) na chÄÄ zarejestrowania siÄ odpowiedziano mi w ciÄ
gu 2 dni.
HORPYNA _________________ Moja Horpyna to najpiÄkniejszy bokser |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rebTewje
|
Wysłany: 4 Mar 2006, 9:35 Temat postu: |
|
|
Horpyna: ja bym zadzwonil. Mi w Krakowskim Rimecu nikt nigdy nie odpowiedzial na e-mail (w ogole nie wiem po co podaja ten adres), natomiast porozmawiac przez phone zawsze panie biurowe byly gotowe |
|
Powrót do góry |
|
 |
| melosz
|
Wysłany: 4 Mar 2006, 10:01 Temat postu: |
|
|
Gdzie bÄda budowaÄ tÄ
drugÄ
hutÄ.Kiedy rozpoczynajÄ
? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 4 Mar 2006, 10:14 Temat postu: |
|
|
melosz napisał: | Gdzie bÄda budowaÄ tÄ
drugÄ
hutÄ.Kiedy rozpoczynajÄ
? |
No przecieĹź jest na ten temat news na ICELAND.PL! Wystarczy czasem poczytaÄ to co jest na stronie gĹĂłwnej. Po co w koĹcu my to tĹumaczymy??
Znamy lokalizacjÄ ewentualnej kolejnej huty |
|
Powrót do góry |
|
 |
|