| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat | 

| Autor | Wiadomość | 

| |  |  | Yassminn 

|  | Dołączył: 12 Lis 2008 |  | Posty: 42 |  | Skąd: Reykjavik | 
 | 

|  Wysłany: 20 Mar 2010, 1:49    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Witam Czy ktoĹ siÄ orientuje, jak to jest z rozpoczÄciem pobierania zasiĹku i przerwÄ
 wakacyjnÄ
... Na przykĹad, rezygnujÄ z pracy pod koniec marca, koĹczÄ pracÄ na koniec maja i wyjeĹźdĹźam do Polski na wakacje. Tu pytanie, czy jeĹli zarejestrujÄ siÄ w urzÄdzie pracy przed wyjazdem, to te 40 dni roboczych mija juĹź w trakcie, kiedy jestem w Polsce, czyli czerwiec, lipiec, czy teĹź wakacje nie liczÄ
 siÄ i dopiero po powrocie odczekujÄ 40 dni?
 Bardzo proszÄ o odpowiedĹş.

Pozdrawiam
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2

|  | Dołączył: 21 Lis 2008 |  | Posty: 537 |  | Skąd: z tamtÄ
d | 
 | 

|  Wysłany: 20 Mar 2010, 2:36    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                |  	  | Yassminn napisał: |  	  | Witam Czy ktoĹ siÄ orientuje, jak to jest z rozpoczÄciem pobierania zasiĹku i przerwÄ
 wakacyjnÄ
... Na przykĹad, rezygnujÄ z pracy pod koniec marca, koĹczÄ pracÄ na koniec maja i wyjeĹźdĹźam do Polski na wakacje. Tu pytanie, czy jeĹli zarejestrujÄ siÄ w urzÄdzie pracy przed wyjazdem, to te 40 dni roboczych mija juĹź w trakcie, kiedy jestem w Polsce, czyli czerwiec, lipiec, czy teĹź wakacje nie liczÄ
 siÄ i dopiero po powrocie odczekujÄ 40 dni?
 Bardzo proszÄ o odpowiedĹş.

Pozdrawiam
 | 

...z dniem zarejestrowania i zĹoĹźenia papierĂłw masz byÄ na IS przez te 40 dniroboczegdyz jesteĹ bezrobotna bez prawa do zasiĹku,a wiÄc masz byÄ gotowa do podjecia w razie czego pracy gdy takowÄ
 urzÄ
d ci znajdzie
  takĹźe ryzyko nalezy do ciebie  _________________
 --- nie sztukÄ
 jest zdjÄ
Ä majtki,sztukÄ
 jest mieÄ co pokazaÄ ---
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | alexis151 

|  | Dołączył: 11 Lut 2009 |  | Posty: 10 |  | Skąd: WIELKOPOLSKA | 
 | 

|  Wysłany: 28 Mar 2010, 19:53    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Bardzo Was proszÄ o pomoc bo nigdzie jej nie mogÄ uzyskaÄ nawet w polskim US ;(. Nie wiem jak mam siÄ rozliczyÄ poniewaĹź w roku 2009 miaĹam transfer zasiĹku z Islandii do Polski przez okres 3 m-c, po tym okresie zaczÄĹam pracowaÄ. Pracodawca wystawiĹ mi Pit 11 i w sumie mogĹabym juĹź sie rozliczaÄ ale nie wiem czy dostanÄ coĹ z Islandii bo jak by nie patrzeÄ miaĹam od nich pieniÄ
dze. ZadzwoniĹam wiÄc z tym pytaniem do Us ale nikt tam nic nie wie, stwierdzili Ĺźe niby miaĹam dochĂłd ktĂłry powinnam wykazaÄ w zeznaniu rocznym ale nie mam Ĺźadnego dokumentu na podstawie ktĂłrego mogĹabym zrobiÄ zeznanie.Czy ktoĹ coĹ wie na ten temat? Plisss pomóşcie! |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | darek 13 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)

|  | Dołączył: 10 Kwi 2008 |  | Posty: 682 |  | Skąd: Z nie nacka | 
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1

|  | Dołączył: 22 Maj 2008 |  | Posty: 413 |  | Skąd: reykjavik- | 
 | 

|  Wysłany: 28 Mar 2010, 21:02    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                |  	  | alexis151 napisał: |  	  | Bardzo Was proszÄ o pomoc bo nigdzie jej nie mogÄ uzyskaÄ nawet w polskim US ;(. Nie wiem jak mam siÄ rozliczyÄ poniewaĹź w roku 2009 miaĹam transfer zasiĹku z Islandii do Polski przez okres 3 m-c, po tym okresie zaczÄĹam pracowaÄ. Pracodawca wystawiĹ mi Pit 11 i w sumie mogĹabym juĹź sie rozliczaÄ ale nie wiem czy dostanÄ coĹ z Islandii bo jak by nie patrzeÄ miaĹam od nich pieniÄ
dze. ZadzwoniĹam wiÄc z tym pytaniem do Us ale nikt tam nic nie wie, stwierdzili Ĺźe niby miaĹam dochĂłd ktĂłry powinnam wykazaÄ w zeznaniu rocznym ale nie mam Ĺźadnego dokumentu na podstawie ktĂłrego mogĹabym zrobiÄ zeznanie.Czy ktoĹ coĹ wie na ten temat? Plisss pomóşcie! | 

a dzwonilas do posredniaka na wyspie?
 jesli chodzi Ci o pit,ktory wysyla posredniak to w tym roku tego nie robi. trzeba samemu wydrukowac sobie ze swojego konta na stronie posredniaka
 http://skraning.vmst.is/gs/
 takie same logowanie jak w przypadu logowania sie . mam nadzieje ze troche pomoglam
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | kocurek Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!

|  | Dołączył: 24 Lut 2009 |  | Posty: 96 |  | Skąd: Rvk | 
 | 

|  Wysłany: 29 Mar 2010, 0:27    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Jesli chodzi o zasilek transferowy to mi przyszlo rozliczenie tu na islandi i trzeba z tego sie rozliczyc tutaj  pozdrawiam |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | JPMorgan UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY

|  | Dołączył: 26 Gru 2009 |  | Posty: 215 |  | Skąd: Reykjavik | 
 | 

|  Wysłany: 29 Mar 2010, 9:50    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                |  	  | alexis151 napisał: |  	  | Bardzo Was proszÄ o pomoc bo nigdzie jej nie mogÄ uzyskaÄ nawet w polskim US ;(. Nie wiem jak mam siÄ rozliczyÄ poniewaĹź w roku 2009 miaĹam transfer zasiĹku z Islandii do Polski przez okres 3 m-c, po tym okresie zaczÄĹam pracowaÄ. Pracodawca wystawiĹ mi Pit 11 i w sumie mogĹabym juĹź sie rozliczaÄ ale nie wiem czy dostanÄ coĹ z Islandii bo jak by nie patrzeÄ miaĹam od nich pieniÄ
dze. ZadzwoniĹam wiÄc z tym pytaniem do Us ale nikt tam nic nie wie, stwierdzili Ĺźe niby miaĹam dochĂłd ktĂłry powinnam wykazaÄ w zeznaniu rocznym ale nie mam Ĺźadnego dokumentu na podstawie ktĂłrego mogĹabym zrobiÄ zeznanie.Czy ktoĹ coĹ wie na ten temat? Plisss pomóşcie! | 

Zasilek transferowy jest rozliczany z duzym opoznieniem, przynajmniej tak bylo w moim przypadku.
 Wyplata zasilku zostala zaksiegowana dopiero po 12 miesiacach i przyszedl na moj islandzki adres kwit z islandzkiego urzedu pracy i suma wyplaconego zasilku pojawila sie na mojej stronie internetowej skattur.is.

Zasilek pobieralem w 2008 roku, a rozliczony zostal jako dochod w 2009, czyli w obecnym zeznaniu podatkowym.

Jesli zasilek pobieralas w 2009 to bedziesz sie z niego rozliczac dopiero za rok, czyli w 2011.

Dopoki kwota wyplaonego zasilku nie pojawi sie na Twojej podatkowej stronie internetowej, nic nie musisz robic i spac spokojnie.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | JPMorgan UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY

|  | Dołączył: 26 Gru 2009 |  | Posty: 215 |  | Skąd: Reykjavik | 
 | 

|  Wysłany: 29 Mar 2010, 9:53    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | I w zadnym wypadku nie rozliczasz sie z zasilku transferowego w Polsce ! |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | alexis151 

| 

|  Wysłany: 29 Mar 2010, 19:06    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Wszystkim serdecznie dziÄkujÄ za odpowiedĹş  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | darek 13 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)

|  | Dołączył: 10 Kwi 2008 |  | Posty: 682 |  | Skąd: Z nie nacka | 
 | 

|  Wysłany: 1 Kwi 2010, 8:38    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Czy ktoĹ wie jak wyliczyÄ kwietniowÄ
 waloryzacjÄ zasiĹku? Ja dostaĹem okoĹo 30 tys, trochÄ maĹo
  chcÄ sprawdziÄ czy siÄ nie pomylili na swojÄ
 korzyĹÄ, jak to majÄ
 w zwyczaju. I tak sukces Ĺźe przy podwyĹźce Ĺwiadczenia nie zapomnieli o mnie, do tej pory pamiÄtali gĹĂłwnie gdy to ja musiaĹem coĹ zapĹaciÄ. _________________
 ZrĂłwnowaĹźona kobieta to wspaniaĹy przyjaciel czĹowieka.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)

|  | Dołączył: 16 Sty 2008 |  | Posty: 670 |  | Skąd: Keflavik | 
 | 

|  Wysłany: 1 Kwi 2010, 12:09    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | O jakiej waloryzacji ty mowisz?? za poprzedni miesiac nadal jest tyle samo co bylo.
 |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)

|  | Dołączył: 16 Sty 2008 |  | Posty: 670 |  | Skąd: Keflavik | 
 | 

|  Wysłany: 1 Kwi 2010, 12:12    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Juz sie doczytalem  |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | alinda 

|  | Dołączył: 03 Kwi 2010 |  | Posty: 1 |  | Skąd: pomorskie | 
 | 

|  Wysłany: 3 Kwi 2010, 19:10    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | Alexis151 jestem w tej samej sytuacji co ty i nadal nie wiem jak mam sie rozliczyc bo w US powiedziano mi ze powinnam wypeĹniÄ PIT 36 i ZG i uwzgledniÄ zasiĹek otrzymany z Islandii. Z tego co siÄ orietuje to zasiĹek jest zwolniony od podatku w Islandii w tej sytuacji jeĹźeli wykaĹźe dochody (zasiĹek) islandzki to w Polsce zapĹace od tego podatek. Czy mam racje? |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | alexis151 

| 

|  Wysłany: 5 Kwi 2010, 18:35    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | alinda heh no wĹaĹnie, juĹź nic nie wiem ... czy sie rozliczyc z tego w Polsce czy teĹź nie.. róşne opinie sÄ
 na ten temat. Jedni mĂłwiÄ
 Ĺźe tylko nalezy siÄ rozliczyÄ tylko z Islandia a drudzy Ĺźe i  na Islandii i w Polsce. Mam mÄtlik. |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

| |  |  | bednarczyk 

|  | Dołączył: 17 Sie 2009 |  | Posty: 52 |  |  | 
 | 

|  Wysłany: 8 Kwi 2010, 6:16    Temat postu: |   |  
                                | 
 |  
                                | zasiĹek pobierany  w Polsce jest zasiĹkiem transferowym. Ludzie!! jeĹźeli pĹaci nam Islandia to to chyba normalne Ĺźe w Islandii trzeba siÄ rozliczaÄ. Co do Polski to jak kto uwaĹźa, jeĹźeli siÄ rozliczacie rĂłwnieĹź tam to zrĂłbcie to i tym razem, a jeĹźeli nie to nie. TO SÄ ISLANDZKIE PIENIÄDZE!! |  | 

| Powrót do góry |  | 

|  | 

|  |