reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COÅš NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Zasiłek rodzinny na dziecko
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Å»ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Katrina

Do³±czy³: 26 Maj 2008
Sk±d: Reykjavik
PostWys³any: 1 Lut 2010, 0:38    Temat postu: Re: odp Odpowiedz z cytatem

wojek12 napisa³:
do KATRINA:
sluchaj. na 1000000000 % jest tak ze zasilek rodzinny dostaje sie za rok ubiegly. i powinnas go dostawac jednorazowo w sierpniu, ale to dziela i dlatego dostajesz to jako przedplate podzielone na raty: luty, maj, sierpien i list. na stronie jest zle ujete, albo Ty zle zrozumialas.

To co jest napisane na stronie RSK to tłumaczyła mi to koleżanka, stąd moje wątpliwości. Też dziewczyny mówiły mi właśnie o tym że tak te zasiłki są płacone, że tak im tłumaczono w RSK. To nie chodzi o naciąganie państwa islandzkiego, to są pieniążki na dzieci i dla dzieci, ale nie chciałabym aby coś nam umknęło, prawda ?? W każdym bądź razie dziękuję ślicznie za odpowiedzi, ale jakem dociekliwa osoba, jeszcze podpytam w Urzędzie Wink no i oczywiście dam znać. Pozdrawiam serdecznie i czytających i piszących Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
lampeczka

Do³±czy³: 25 Sty 2009
PostWys³any: 1 Lut 2010, 15:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tym zasiłkiem to jest tak:
w lutym jest 1rata, potem w maju 2 rata, i przy rozliczeniu w sierpniu naliczają kwotę i albo wtedy oddają już resztę albo w listopadzie.i jeżeli oboje małżonków widnieje w systemie to powinien i mąż i żona dostać pieniądze na swoje konta.po tyle samo
Powrót do góry
barthezz_22
Go¶æ
PostWys³any: 2 Lut 2010, 10:10    Temat postu: wysokosc zasilku na dziecko Odpowiedz z cytatem

czy to mozliwe ze pierwszy zasilek jaki dostane na dziecko urodzone w listopadzie 2009r. wyniesie 7tys. ISK?
Powrót do góry
saevar
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
Do³±czy³: 15 Sty 2010
PostWys³any: 2 Lut 2010, 10:51    Temat postu: Re: wysokosc zasilku na dziecko Odpowiedz z cytatem

barthezz_22 napisa³:
czy to mozliwe ze pierwszy zasilek jaki dostane na dziecko urodzone w listopadzie 2009r. wyniesie 7tys. ISK?
oczywiscie ze tak to zalezy od zarobkow rodzicow czyli im wjeksze ym miejsze barnabaetur
Powrót do góry
barthezz_22
Go¶æ
PostWys³any: 2 Lut 2010, 10:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.rikisskattstjori.is/reiknivelar/reiknivel_barnabota_1.asp

Zgodnie z tym kalkulatorem zarabiajac 10 milionow Shocked rocznie powinienem dostac ponad 10tys. ISK wiec dlaczego jest tylko 7tys?
Moze mi ktos wytlumaczyc?
Powrót do góry
esmerka31

Do³±czy³: 19 Lut 2007
PostWys³any: 2 Lut 2010, 11:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale dziecko sie urodzilo w listopadzie, wiec tylko za 2 miesiace zeszlego roku a kalkulator liczy caly rok.
Powrót do góry
mala32

Do³±czy³: 13 Sie 2009
Sk±d: keflavik
PostWys³any: 2 Lut 2010, 22:46    Temat postu: rodzinne Odpowiedz z cytatem

prosze o informacje moje dzieci przyjechaly na Islandie w ubieglym roku w kwietniu bylam sie dowiedziec o rodzinne to powiedziano mi ze dostana w tym roku ale bedzie wyrownanie za tamten rok jak oni placa te wyrownanie za te zalegle miesiace z gory dziekuje za informacje
Powrót do góry
markoz34

Do³±czy³: 14 Wrz 2008
PostWys³any: 3 Lut 2010, 0:05    Temat postu: re:) Odpowiedz z cytatem

właśnie w tym roku płacą zasiłki za rok ubiegły, czyli raczej nie wyrównają Ci niczego, moje dzieci razem ze mną przyjechały tutaj w roku 2008, od razu złożyłam wniosek o rodzinne i pierwsze otrzymałam w lutym 2009 razem z wnioskiem o rodzinne bieżące złożyłam wniosek o rodzinne zaległe, ponieważ mąż przebywał na Islandii od maja 2006r. a właśnie od tego czasu można było ubiegać się o zasiłki na dzieci przebywające w Polsce, okazało się że Islandia podpisała taką umowę od roku 2007 tak więc wyrównano rodzinne za cały 2007 rok mojemu mężowi; wzięto pod uwagę jego dochody z Islandii oraz moje dochody z Polski (musiałam mieć rozliczenie roczne z Polski oraz zaświadczenie do kiedy pobierałam zasiłek rodzinny w Polsce oraz akty urodzenia dzieci i akt małżeństwa)
Powrót do góry
esmerka31

Do³±czy³: 19 Lut 2007
PostWys³any: 3 Lut 2010, 7:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w sierpniu przysylaja rozliczenie za rok poprzedni i naliczaja wtedy rodzinne za caly rok (jesli jest nie pelny rok , czasami trzeba sie odwolywac, przedstawiajac bilet, kiedy dziecko przylecialo lub jakis dokument np.kenitala z data).Jesli wyplacili zaliczkowo rodzinne w lutym i w maju to odliczaja to od calej kwoty a reszte placa w sierpniu i listopadzie.Jesli nie wyplacili to wiadomo bedzie to proporcjonalnie wieksze o te dwie raty. Jesli bedzie za malo to trzeba odwolywac, tak jak juz wczesniej wspomnialam.
Powrót do góry
betty1974

Do³±czy³: 29 Wrz 2008
PostWys³any: 16 Lut 2010, 22:09    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Witam,mam pytanie dotyczace barnabaetur.Wiem,ze jesli dziecko mieszka w Polsce a jedno z rodziców pracuje na Islandii to rowniez rodzic ma prawo do pobierania owego swiadczenia ,dotyczy to malzenstwa to wiem na pewno,czy ktos ma informacje dotyczace pobierania barnabaetur na dziecko, pozostajace w Polsce ale w przypadkuj jesli rodzice sa po rozwodzie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Wy¶lij email
magda87

Do³±czy³: 12 Cze 2009
PostWys³any: 1 Maj 2010, 15:51    Temat postu: RODZINNE Odpowiedz z cytatem

MAM PYTANIE CZY WSZYSCY WCZORAJ MIELI PRZELANY ZASILEK NA DZIECI?
Powrót do góry
Katrina

PostWys³any: 1 Maj 2010, 17:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hejka. Wszyscy moi znajomi mieli wczoraj przelewy rodzinnego, ja też. Nic mi nie wiadomo aby ktoś miał z tym problem.
Powrót do góry
Rox-ana

Do³±czy³: 06 Lis 2009
PostWys³any: 1 Maj 2010, 17:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wszyscy ,ja na przykład nie .Mój mąż dostał przelew na konto.A ja dostaję czeki.Na pewno będzie w poniedziałek.
Powrót do góry
@ni@

Do³±czy³: 16 Sie 2008
PostWys³any: 2 Maj 2010, 21:41    Temat postu: Re: RODZINNE Odpowiedz z cytatem

magda87 napisa³:
MAM PYTANIE CZY WSZYSCY WCZORAJ MIELI PRZELANY ZASILEK NA DZIECI?

Ja dostałam rodzinne na konto,a mój mąż nie i absolutnie nie wiem dlaczego. Do tej pory dostawał zawsze w tym samym dniu co ja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Numer GG
monikadob

Do³±czy³: 19 Lut 2009
PostWys³any: 7 Maj 2010, 12:36    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Może ktoś zna się na tym i mi podpowie jak to jest naprawdę.Otóż chodzi o to że urodziłam w styczniu córeczkę i jak to jest z zasiłkiem rodzinnym czy dostanę wyrównanie za ten cały rok.Jedno wiem napewno że pierwsze rodzinne otrzymam w lutym2011 ale co w takim razie z tym całym rokiem 2010 czy oni mi wyrównają czy nie bo ludzie różnie mówią.Proszę o odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ WP Kontakt
rafal26

Do³±czy³: 29 Pa¼ 2008
Sk±d: Hafnarfjörður
PostWys³any: 7 Maj 2010, 12:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w 2011 dostaniesz rodzinne za rok 2010 wiec nie bedzie zadnego wyrownania
Katrina

PostWys³any: 7 Maj 2010, 14:58    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

monikadob napisa³:
Może ktoś zna się na tym i mi podpowie jak to jest naprawdę.Otóż chodzi o to że urodziłam w styczniu córeczkę i jak to jest z zasiłkiem rodzinnym czy dostanę wyrównanie za ten cały rok.Jedno wiem napewno że pierwsze rodzinne otrzymam w lutym2011 ale co w takim razie z tym całym rokiem 2010 czy oni mi wyrównają czy nie bo ludzie różnie mówią.Proszę o odpowiedz.Dziękuję i pozdrawiam.

Właśnie też mnie dziwi ich system wypłat zasiłków rodzinnych, ale cóż.......
Z tym zasiłkiem to jest dokładnie tak jak napisał mój przedmówca, zasiłek wypłacany jest za rok poprzedni, czyli w 2011 roku dostaniesz za 2010.
Powrót do góry
monikadob

Do³±czy³: 19 Lut 2009
PostWys³any: 7 Maj 2010, 15:21    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Niemożliwe że tak jest.Bo pierwszą córkę urodziłam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostałam pierwsze rodzinne a to tylko były przecież dwa miesiące poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje taką samą kwotę.Czyli jeśli urodziłam w styczniu to też dostanę taką samą kwotę w lutym2011 ale to już z poprzedniego roku będzie aż 11 miesięcy.Bo jeśli tak robią że płacą za rok poprzedni to jednym słowem nie wyrównują czyli najlepiej rodzić w grudniu hihi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ WP Kontakt
Katrina

PostWys³any: 7 Maj 2010, 16:02    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

monikadob napisa³:
Niemożliwe że tak jest.Bo pierwszą córkę urodziłam w listopadzie2008 a w lutym 2009 dostałam pierwsze rodzinne a to tylko były przecież dwa miesiące poprzedniego roku zawsze do tej pory dostaje taką samą kwotę.Czyli jeśli urodziłam w styczniu to też dostanę taką samą kwotę w lutym2011 ale to już z poprzedniego roku będzie aż 11 miesięcy.Bo jeśli tak robią że płacą za rok poprzedni to jednym słowem nie wyrównują czyli najlepiej rodzić w grudniu hihi.

hehehehehehe to niezły pomysł Wink
nie martw się, też miałam straszne niejasności w tej kwestii, dowiadywałam się wnikliwiej więc jestem pewna że oni tak płacą. To, że dziecko urodzone jest w maju czy w listopadzie, oni płacą za cały poprzedni rok. Chyba że dziecko przylatuje na Islandię to wyliczają to w odpowiedniej kwocie.
Powrót do góry
kamilalukas
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY
Do³±czy³: 09 Sty 2010
PostWys³any: 14 Maj 2010, 2:02    Temat postu: Re: hej Odpowiedz z cytatem

Katrina napisa³:
monikadob napisa³:

hehehehehehe to niezły pomysł Wink
nie martw się, też miałam straszne niejasności w tej kwestii, dowiadywałam się wnikliwiej więc jestem pewna że oni tak płacą. To, że dziecko urodzone jest w maju czy w listopadzie, oni płacą za cały poprzedni rok. Chyba że dziecko przylatuje na Islandię to wyliczają to w odpowiedniej kwocie.

nieprawda. placa za poprzedni rok oczywiscie ale jest tez wazne w ktorym miesiacu urodzi sie dziecko. jesli w styczniu to dostaje sie za caly rok, jezeli w sierpniu to adekwatnie do liczby miesiecy. jestem tego pewna. to informacje sprawdzone.
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Å»ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 24, 25, 26  Nastêpny
Strona 15 z 26

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.