reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Dziwne zachowanie polaków!!!
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 20:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karuta napisa³:
dziwne ...

Nie będę się sprzeczał, że jest w istocie jak pisałem wyżej. Sytuacja mogła się zmienić po moim wyjeździe. Znałem sprawę zatrudniania nieletnich z tego co mówili moi szefowie.
nigel napisa³:
Człowiek woli wziąć 500 zł i ponarzekać niż 700 zł i pracować.

To nie jest domena Polaków. Tak sie robi wszędzie, tylko sumy sa różne. Przy okazji jest to kwestia ambicji własnych. Swoją drogą jakież to zawrotne sumy lol Starcza miesięcznie na papier toaletowy ?
Viking napisa³:
Zgodze się z tym że obcokrajowcy są dyskryminowani.

Tylko tyle chciałem byś napisał. Każdy kto zagląda na ten portal i wybiera się do pracy do Islandii powinien to przeczytać.

JEDZIECIE DO ISLANDII BY BYĆ DYSKRYMINOWANI RASOWO !!! JESTEŚCIE WINNI, ŻE WASZYM MIEJSCEM URODZENIA JEST POLSKA I POSIADACIE POLSKI PASZPORT !!!

Viking napisa³:
ten problem nie dotyczy tylko Islandii

Ten temat jest tzw. Tematem Rzeką Smile Polska mentalność to narzekanie Smile
nigel napisa³:
Tacy też ludzie wyjeżdżają z kraju, zabierając ze sobą takie postawy

Dziękuję za zaszeregowanie Smile

Od wyjazdu z Islandii prowadzę jednoosobowy bojkot Islandii. Nie kupuję w sklepach, które należą do islandzkiej korporacji, choć gdy były w rękach brytyjskich kupowałem tam. Jeśli dojdzie do skutku wykup EasyJeta przez Icelandair, przestanę latać tymi liniami. Swojemu szefowi w pracy zastrzegłem, że jakakolwiek firma lub instytucja, należąca do islandzkiej firmy nie zostanie przeze mnie obsłużona ze względu na wieloletnią dyskryminację rasową i rasizm jakiego doświadczyłem w tym kraju.
Powrót do góry
Grazyna

Do³±czy³: 06 Gru 2005
Sk±d: Islandia
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 20:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mieszkam w malenkim miasteczku , oprócz naszej rodziny nie ma tu innych Polaków . I jest tu różnej pełno różnej narodowości. I wiecie co? My tu tworzymy jedną wielką rodzinę. Oczywiście czasami dochodzi tu do konfliktów.Ale ja bym skłamała gdybym stwierdziła, ze jestem tu dykryminowana. Może temu patrzę na wszystko z innej perpektywy. Życzę wszystkim wiecej optymizmu, a szczególnie tym, co sa tu na Islandii.
nigel
Reporter ICELAND.PL
Do³±czy³: 06 Lis 2004
Sk±d: Warszawa
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 20:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grom napisa³:

nigel napisa³:
Człowiek woli wziąć 500 zł i ponarzekać niż 700 zł i pracować.

To nie jest domena Polaków. Tak sie robi wszędzie, tylko sumy sa różne. Przy okazji jest to kwestia ambicji własnych. Swoją drogą jakież to zawrotne sumy lol Starcza miesięcznie na papier toaletowy ?

na lubelszczyznie tyle ludzie dostają w zakładach pracy, typu tartak. nie ma sie niestety z czego śmiać Sad ale CI ludzie sie cieszą, ze w ogole jest praca.

Grom napisa³:

nigel napisa³:
Tacy też ludzie wyjeżdżają z kraju, zabierając ze sobą takie postawy

Dziękuję za zaszeregowanie Smile

nie praw sobie autokomplementów Smile nie mowie ze wszyscy.
joachim

Do³±czy³: 18 Lut 2005
Sk±d: Gdynia
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 20:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grom napisa³:
Swoją drogą jakież to zawrotne sumy lol Starcza miesięcznie na papier toaletowy?

Rozumiem, że dla osoby takiej jak ty, która tak sobie cudnie radzi poza Polską, taka kwota jest żenująca. Masz rację jest. Ale okaz szacunek tym, którzy pracują ciężko na tę kwotę, i nie wyśmiewaj się. Bo to nie jest śmieszne tylko chamskie.

Grom napisa³:
JEDZIECIE DO ISLANDII BY BYĆ DYSKRYMINOWANI RASOWO !!! JESTEŚCIE WINNI, ŻE WASZYM MIEJSCEM URODZENIA JEST POLSKA I POSIADACIE POLSKI PASZPORT!!!

Ty naprawdę musiałeś doznać jakiegoś cierpienia tam na Islandii. Nie wiem co Cię spotkało i czy nie dorzuciłeś ani trochę swojej winy do tego. Ale zdecydowanie przesadzasz ze swoimi poglądami. A co powiesz tym Polakom, którzy tam poejachali i nie są dyskryminowani? Nie są bici, wyzyskiwani, dają im kanapki w pracy, nie pluje się na nich i nie robi się im jeszcze nie wiadomo czego złego? A może wmówisz nam, że takich nie ma? Że wszyscy Polacy są dyskryminowani co do jednego?
A może jest też tak, że to nie ma nic do rzeczy z polskością. Naprawdę nie ma sensu pisać w stylu "słoń a sprawa polska". Jakikolwiek problem na Islandii obracany jest w antypolską działalność wrednych Islandczyków, którzy tylko czyhają by spotkać Polaka i go oszukać. Dzień bez poniżenia Polaka to dla Islandczyka dzień stracony?

Grom napisa³:
prowadzę jednoosobowy bojkot Islandii

Że Ci się chce... Na początku twoje wypowiedzi wydawały mi się cąłkiem rozsądne ale teraz już mam serdecznie ich dosyć bo wpisałeś się w ten uroczy nurt narzekania na wszystko co się da.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
karuta
Alpha Team
Do³±czy³: 01 Kwi 2004
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 20:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo smutne to co piszesz Grom.Oczysiscie kazdy odczul na wlasnej skorze te spojrzenia ,inny ton,moze nawet jakies docinki.Bo tak jak w kazdym narodzie i tu zdarzaja sie osoby zlosliwe ,zarozumiale i poprostu glupie.Ciekawa jestem reakcji naszych rodakow na przyjezdzajacych do polski np Rumunow.To mozna by nazwac dyskryminacja.Czy ty aby nie przesadzasz?Przyjechales do ich kraju.Nie kazdy przyjezdzajacy tu obcokraowiec to szczyt inteligencji ,dobrego wychowanie-oni sie tez napatrzyli.Moze dlatego powstalo jakies uprzedzenie.Wiesz co jest kluczem do tego aby cie lepiej traktowali? Dobra znajomosc jezyka i usmiech .Wiem ze czasami nie wychodzi ,...bo zlosliwa czlowiek moze wkurzyc.Ale probowac warto.Przede wszystkim poplaca uczciwosc .Polacy wynoszacy papier toaletowy z pracy ,albo kradnacy sobie nawzajem rekawice ....pijanskie wybryki ,klotliwosc-to jest zle widziane.Pozatym niestety wielu nie potrafi zyc tu jakby zyli w Polsce,nie bierze udzialu w zyciu miast ,tylko narzeka ,nie chodzi na wybory ,nie uczy sie jezyka,nie integruje sie z mieszkancami wyspy .A chca dostac obywatelstwo ....Ja dlugo tego tez nie rozumialam ...bo przeciez mamy bogatsza historie ,Polska jest wieksza ,wiecej artystow....tak nie mozna na to patrzec .Trzeba sie sprobowac wczuc w ich sytuacje .Odizolowana wyspa ,na zimnym Atlantyku,zero obcokrajowcow(20 lat temu),Przyzwyczajeni do malego bezrobocia ,do swojego wedzonego barana i slodkich ziemniakow.Nie probujmy ich zmieniac...
PS
Dodam tez ze niektore opinie wyrazane tu na forum sa bardzo krzywdzace dla osob z zwiazkow polsko-Islandzkich ....szczegolnie pojawiajace sie epitety typu ..przesionek piekla,czy zarzucanie komus braku pariotyzmu.Islandczycy ktorzy zachowuja sie uczciwie po przeczytaniu tych opinie chyba nogami i rekami podpisaliby sie pod zakazem wjazdu obcokrajowcow.
Powrót do góry
Ireth
Alpha Team
Do³±czy³: 22 Pa¼ 2004
Sk±d: Dania
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja, na podstawie wlasnych obserwacji i zaslyszanych na emigracji historii (i w Wielkiej Brytanii, i tutaj) smiem twierdzic, ze obywatelem drugiej kategorii jest sie wszedzie za granica, o ile sie nie wyjezdza jako pracownik naukowy lub jako pracownik wysoko wykwalifikowany. Nie jest to tylko islandzka specyfika. Wiec takie sady jak Groma sa niesprawiedliwe.
I dodam, ze ja sie chetnie godze na bycie takim obywatelem drugiej kategorii za granica, bo w zamian dostaje to, czego nie mam w Polsce -- szanse na samodzielnosc.
Cezary_Baryka
Go¶æ
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 21:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ireth napisa³:
I dodam, ze ja sie chetnie godze na bycie takim obywatelem drugiej kategorii za granica, bo w zamian dostaje to, czego nie mam w Polsce -- szanse na samodzielnosc.

Znaczy dla pieniędzy swoją godność zostawiasz rano w domu...?!
Ach ta utlanda, czego to dla szmalu nie zrobi...!

Bo ja np. nie godzę się być obywatelem 2 kategorii

Ostatnio zmieniony przez Cezary_Baryka dnia 3 Kwi 2006, 21:26, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Basia

Do³±czy³: 24 Lis 2004
Sk±d: Reykjavik
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Karutko, jak zawsze madrze piszesz!:-)
Podpisuje sie nogami i rekoma.
Nie mam klapek na oczach, czytam gazety, rozmawiam z ludzmi - oczywiscie, pewnie mozna sie spotkac z dyskryminacja, ale nie ma co tego problemu wyolbrzymiac. Ja widze czesciej ta lepsza strone...
Moja nauczycielka islandzkiego, Inga, strasznie przejmuje sie wszelkimi objawami niesprawiedliwosci w stosunku do obcokrajowcow, czasem nawet za bardzo, teraz na przyklad organizuje mlodziez akademicka, ktora ma pomagac integrowac "nowych Islandczykow" z miejscowymi, uczyc jezyka, pomagac obcokrajowcom. Ona czuje sie odpowiedzialna. Chce cos robic, chce poznac "tych nowych", jak to ja ich, i siebie, nazywam. Takich otwartych ludzi jest duzo. Ludzi, ktorzy widza, czuja, chca sie zaprzyjaznic, chca pomoc.
Moge z cala odpowiedzialnoscia powiedziec, ze na Islandii nigdy nie zostalam potraktowana gorzej z uwagi na moja narodowosc. Nigdy nie uslyszalam zlego slowa. W firmie, w ktorej pracuje, pracuje wiele narodowosci - Dunczycy, Francuzi, Holendrzy, Czesi, Niemcy. Wymieniamy sie wiedza, umiejetnosciami. Ostatnio na zebraniu dla pracownikow szef mowil do nas, ze mamy pozbyc sie kompleksow - kompleksow wynikajacych z mieszkania na malej wyspie posrodku oceanu. Tak, Islandczycy tez maja kompleksy. Czuja sie wypchnieci na margines Europy. Ale trzymaja fason. Nie daja sie zjesc swoim kompleksom. I to jest fajne.
Powrót do góry
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
Do³±czy³: 22 Sie 2005
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Nie kazdy przyjezdzajacy tu obcokraowiec to szczyt inteligencji ,dobrego wychowanie-oni sie tez napatrzyli.Moze dlatego powstalo jakies uprzedzenie.Wiesz co jest kluczem do tego aby cie lepiej traktowali? Dobra znajomosc jezyka i usmiech

Dokładnie tak jak pisze Karuta. Nic nie dadzą od siebie ale wymagają wszystkiego.

Cytat:
Viking napisał:
Zgodze się z tym że obcokrajowcy są dyskryminowani.

Tylko tyle chciałem byś napisał. Każdy kto zagląda na ten portal i wybiera się do pracy do Islandii powinien to przeczytać.

JEDZIECIE DO ISLANDII BY BYĆ DYSKRYMINOWANI RASOWO !!! JESTEŚCIE WINNI, ŻE WASZYM MIEJSCEM URODZENIA JEST POLSKA I POSIADACIE POLSKI PASZPORT !!!

Nie przeinaczaj moich słów. Ja nie twierdze że wszyscy są dyskryminowani. Moja rodzina ani ja nigdy nie była dyskryminowana na Islandii. I powiem wiecej znam sporo osób które powiedzą to samo.
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 22:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Joachim napisa³:
Bo to nie jest śmieszne tylko chamskie

Mój polski odbiegł od polskiego lub piszę po chińsku. Wyśmiewam się z systemu i kwot nie z ludzi. Tak jak większość wyjechałem z Polski nie z dobrobytu przecież. Więc nie zarzucaj mi takich niskich rzeczy.
Joachim napisa³:
Że Ci się chce

Mnie to wiele nie kosztuje nie jestem skazany na 3 rodzaje sieci sklepów lub linii lotniczych jak w Islandii. Jest w czym wybierać Wink
Joachim napisa³:
wpisałeś się w ten uroczy nurt narzekania

lol Raczysz kpić ?
Joachim napisa³:
Ty naprawdę musiałeś doznać jakiegoś cierpienia tam na Islandii.

Tam odebrano mi godność, którą dopiero odzyskałem w Europie.

Odpowiem Ci tak jak sam na to zasłużyłeś:
Dobrym wychowaniem jest pisanie i atakowanie poglądów nie osoby. Inaczej to zwykłe ... wskazujące na to, że brak Ci rzeczowych kontr argumentów. Czyżby się okazywało, że i Twoja wymarzona Islandia została skalana ? Tak mi przykro. Evil or Very Mad

Cezary_Baryka napisa³:
nie godzę się być obywatelem 2 kategorii

Podpisuję się pod tym obiema rękami i nogami.
Basia napisa³:
Czuja sie wypchnieci na margines Europy.

Dokładnie jest jak mówisz. Kompleks Europy to oni mają jak stodoła. Z fasonem nieco gorzej, żeby nie powiedzieć tragicznie Wink
Viking napisa³:
Ja nie twierdze że wszyscy są dyskryminowani

Ja też tego nie powiedziałem. Ja twierdzę, że dyskryminacja jest powszechna, a nie marginalna. To spora różnica.

Na temat wychowania, lub jego braku możnaby napisać niezły6 referat.
Powrót do góry
einar

Do³±czy³: 06 Lut 2004
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szanowny kolego Gromie.
Na pewno można założyć sobie forum, na którym byś mógł pisać o utraconej przez siebie godności. Możesz śmiało zebrać część osób, które uznały, że czują się potwornie pokrzywdzone faktem, że ktoś je zatrudnił i im płaci, bo to faktycznie niewyobrażalnie jest poniżające. Z pewnością część osób, które uwielbiają wybrzydzać na Islandię będzie zachwycona powstaniem tego typu miejsca wymiany podnoszących na duchu myśli.

Na tym forum, oprócz Ciebie, jest jednak spora grupa osób, którym się na Islandii podoba, które do czegoś w tym kraju doszły i które cieszą się, że tam są. Są osoby, które traktują Islandię jako swój nowy dom. I nie widzę powodu, być właził ze swoimi buciorami do ich domu i swoim ciągłym biadoleniem nad swoim losem zakłócał ich święty spokój. Są też na forum osoby, które pragną dojść do czegoś na Islandii i też planują wyjazd na wyspę. Rozumiem chęć solidarnego uprzedzenia rodaków o ewentualnych niebezpieczeństwach. To nawet byłoby chwalebne. Ale uwierz mi - większość osób ma już serdecznie po dziurki w nosie ciągłego czytania o cierpieniu umęczonych Polaków, których spotkało to niewyobrażalne nieszczęście o nazwie Islandia. Jak widzisz też z powyższych wypowiedzi, większość z ludzi w ogóle nie spotkała się z tym co piszesz i jest zadowolona z tego, że mieszka i pracuje wśród Islandczyków.
Dodam jeszcze, że nigdy i nigdzie nie widziałem łapanek urządzanych przez Islandczyków, którzy siłą zapędzają Polaków na tę paskudną, zimną, szarą i nieprzyjazną wyspę, by tam traktować ich jak niewolników. Ludzie jadą do Islandii w poszukiwaniu nowego miejsca na świecie, gdzie będzie im lepiej. Ale jeżeli już na starcie ktoś im to miejsce zapaskudzi to nie jest ani przyjemne, ani w porządku.

Po raz tysięczny powtórzę również, że w ogóle chciałbym abym to forum nie przeistaczało się w polską ścianę płaczu, przy której każdy będzie mógł popluć sobię na Islandię. Może uznasz to za objaw jakiegoś zezwierzęcenia, przejaw zatracenia odwiecznych polskich wartości, ale myśmy to forum założyli, bo nam się Islandia podoba. To, że jest tylko kilka sieci sklepów i niewiele sposóbów dotarcia na tę wyspę - to nam się m.in. podoba. To, że kraj jest mały i daleko - to nam się podoba. To, że jest to Islandia a nie Wielka Brytania - to nam się podoba. I choćbyś nie wiem jak bardzo nie mógł przyjąć tego do wiadomości, to takie to właśnie jest forum. Nawet jeżeli według Ciebie jest to forum osób chorych i zaślepionych. Ale - to jest nasze forum, założone przez nas, przez nas utrzymywane i choćby to było z naszej strony, według Ciebie naruszeniem moralnych zasad, zaprzeczeniem tego o co walczyli nasi przodkowie pod Cedynią i Grunwaldem - guzik mnie to obchodzi. TO JEST FORUM DLA OSÓB, KTÓRE LUBIĄ ISLANDIĘ I KTÓRYM SIĘ ISLANDIA PODOBA. Nawet jeśli w tym właśnie kraju Twoja godność została bezpowrotnie sponiewierana.
Powrót do góry
viking
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 23:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I to by było na tyle.
Einar piwo
Cezary_Baryka
Go¶æ
PostWys³any: 3 Kwi 2006, 23:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak tak! nie piszcie źle o Islandii, bo was zbanujemy! Piszcie tylko te dobre rzeczy! A o złych stronach cicho! chichoooo!
Islandia jest piękna, dobrze traktuje obcokrajowców, płaci im normalnie tyle co swoim nieudacznikom, równo wszystkich traktuje! Nie robi w bambo swoich obywateli wysokimi podatkami i dziwnymi opłatami jak np. bank landsbankin za płatność kartą 13 kr. To jest koniec świata! Nawet nie europa! Islandia jest piękna, ale turystycznie! A do życia się nie nadaje! A polonia, to dopiero motłoch! Nie pytajcie ludzie polonii o pomoc w znalezieniu pracy! Bo nie dość, że was wykpi, to jeszcze zacznie wytykać jakieś braki językowe itp. Tak jak tu na forum ktoś pytał o pracę, to go zmieszali z błotem, że CV napisał z błędami językowymi. I jeszcze chcieli udowadniać i pokazywać dla pewności. Cwaniactwo z budów, przetwórni rybnych i innych ciekawych miejsc, gdzie Islandczycy nie bardzo chcą pracować. Polacy nie przyjeżdżajcie tu! Bo tu wódka i piwo jest drogie, nie będziecie mieli co robić
Powrót do góry
einar

PostWys³any: 3 Kwi 2006, 23:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co piszecie to wynika, że najgorzej Polaków traktują na Islandii Polacy...
Nie dziwcie się, że na tym forum nie pomaga się znaleźć pracy bo to nie jest biuro pośrednictwa pracy!!

Wysokie podatki?? A nie wiedziałeś wcześniej, że Islandia to kraj o wysokich podatkach? Zaskoczyli Cię tą informacją na lotnisku?? Trzeba się było dowiedzieć. Islandia do życia się nie nadaje? Jakoś ludzie żyją i są szczęśliwi. A jak ktoś nie jest szczęśliwy to nic go nie trzyma - niech wyjedzie.

Jak ktoś pisze CV z błędami językowymi to niech się nie dziwi, że nie nie dostaje pracy! A czemu mam zatrudniać kogoś kto nawet nie poświęca uwagi na to, że o prace się porządnie postarać??

Cytat:
Cwaniactwo z budów, przetwórni rybnych i innych ciekawych miejsc, gdzie Islandczycy nie bardzo chcą pracować

A czy ktoś komuś broni starać się o miejsce pracy na wyższym stanowisku? No ale nie można się dziwić, że jeżeli jest kandydat Islandczyk na stanowisko i kandydat z Polski, to oczywiste, że najpierw zatrudnią Islandczyka. Po pierwsze takie jest prawo a po drugie taka jest logika. Ale jeżeli brakuje osób na wyższe stanowiska to Islandia zatrudnia też ekspertów. Jest ogłoszenie na forum, że szukają chemików. No ale jak ktoś akurat nie jest chemikiem, to nie może mieć pretensji, że go nie zatrudniają!

Na Islandii pracuje spora grupa Polaków na wysokich stanowiskach. Jakoś sobie dają radę. Są na Islandii np. polscy muzycy. Są naukowcy. Jakoś nie narzekają. Ale przede wszystkim - jest mnóstwo Polaków, którzy pracują codziennie ciężko, ale są zadowoleni, bo mogą godnie żyć, nikt ich nie bije, oni nie biją i jest dobrze. A że są też ludzie, którym się nie udało... No to życzę szczęścia w innych miejscach, gdzie będzie im lepiej.

Cytat:
Tak tak! nie piszcie źle o Islandii, bo was zbanujemy!

Nie szalejmy. Nikt nikogo nie banuje. Ale już co mieliście napisać złego o Islandii to napisaliście... Teraz wiekszość narzeka na to samo a to już jest nudne. Dlatego zapraszam do dyskusji merytorycznych. Są ciekawe wątki w dziale "Islandologia". A może podyskutujmy o artykule Pani Katarzyna Guðmundsson o nowej książce Andrego Snær Magnasona. No ile można czytać o tym jak źle. Można już chyba uznać, że wszystko zostało powiedziane i starczy.
Powrót do góry
Cezary_Baryka
Go¶æ
PostWys³any: 4 Kwi 2006, 0:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jest wątek o dziwnych zachowaniach Polaków czyli o tym co niemiłe. I o Polakach, którzy stanowią większość. Oczywiście, że są rodacy na dobrych stanowiskach, ale ilu ich jest? 5? 10? To mniejszość, którą pomijam. Skoro chcesz dyskutować o nowej książce Andrego Snær Magnasona, to przenieś się do postu o nowej książce Andrego Snær Magnasona lub go sobie załóż. A tu jest post o narzekaniu i o tym co złe!
A jak będę chciał podyskutować w dziale "islandologia", to zrobie to tam właśnie
Powrót do góry
nigel
Reporter ICELAND.PL
Do³±czy³: 06 Lis 2004
Sk±d: Warszawa
PostWys³any: 4 Kwi 2006, 1:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytam wątek z rosnącym zdziwieniem.

Piszecie o kraju który na pewno ma swoje wady, a niektóre z tych wad są wadami tylko z naszego punktu widzenia. Ale piszecie też o kraju który wg ONZ ma drugą stope zyciową po Norwegii, o kraju w którym wg badań żyją szczesliwi ludzie i są z tego dumni, o kraju który ma rozwiniętą demokracje i wolność słowa, oraz o kraju który chce zatrudniać ludzi z Polski płacąc im całkiem dobrze - a wcale nie musi tego robić. Na pewno jest wiele osób które są temu krajowi wdzięczne, a wyjątki są krzykliwe po prostu.

Czytając posty, mam wrazenie ze niektórzy zostali tam zesłani za kare jak na Sybir, a szczegół o tym ze Landsbanki pobiera astronomiczną jak na tamtejsze warunki kwote 13 kr. za transakcje jest po prostu skandalem!

Nie mam jednak żalu do ludzi którzy wykorzystali Islandie do zdobycia obywatelstwa i wyjechali sobie. Trudno, ich prawo na które zasłużyli, a prawo - co warto podkreślić - ustalili Islandczycy. Nie musicie sie decydować na hardkorową Islandie, są też inne kraje.

Moja znajoma, która kilka lat temu wyjechała na Wyspe z mężem, ściąga tam swoją rodzine. Ale dzwonią także masowo jej znajomi, znajomi znajomych i inni z prośbą o znalezienie pracy na Islandii. Co sie dzieje, gdy moja znajoma własnie szuka mieszkania, pracuje lub choruje i nie ma czasu by sie tym zajmować? Znajomi w podzięce soczyście obgadają ją na miejscu...
Grom
Go¶æ
PostWys³any: 4 Kwi 2006, 1:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz "Einarq". Gdybym chciał cytować Ciebie i odpowiadać na każde Twoje zdanie to pewnie nocy by mi nie starczyło. Ja niestety rano wyjeżdżam do Manchester ( polecam każdemu miasto bomba ).
einar napisa³:
Islandczyk na stanowisko i kandydat z Polski, to oczywiste, że najpierw zatrudnią Islandczyka

lol lol lol lol
Polska dla Polaków co ? Wink
einar napisa³:
Po pierwsze takie jest prawo a po drugie taka jest logika.

Po Pierwsze to nieprawda.
Po drugie rasizm Cool
einar napisa³:
A czy ktoś komuś broni starać się o miejsce pracy na wyższym stanowisku?

Starać się można czemu nie.
The question is:
I co z tego skoro jesteś Polakiem reszta j/w.
einar napisa³:
Są na Islandii np. polscy muzycy.

buehuehuehue.
Mój kolega. Absolwent Akademii Muzycznej w Krakowie uciekał z Islandii, aż się za nim kurzyło. Utalentowany pianista. Fantastyczny facet i kolega, człowiek dusza, wyjątkowa osobowość.
einar napisa³:
Ale przede wszystkim - jest mnóstwo Polaków, którzy pracują codziennie ciężko, ale są zadowoleni, bo mogą godnie żyć

lol lol lol Polska przywara jest taka, że najpierw zostanie oszkalowany własny kraj, potem rodacy, potem podniesiona na piedestał Islandia.

I mógłbym tak cytować Cię w nieskończonośc bo znasz Islandię z kilkudniowych wyjazdów lub udajesz ślepego co na jedno wychodzi.

Mentalność, a w zasadzie zacofanie Islandczyków Panie Einar jest tak duże od europejskiej, że różnicy nie da się przeskoczyć. Odrobinkę inni są tylko Ci, którzy studiowali w Europie i liznęli obycia i kultury osobistej. No chyba, że chcesz mi wmówić, że pierdzący Islandczyk przy stole z obiadem jest wykładnikiem norm zachowań i ma jak najbardziej poprawną europejskość. Każda odmienna mentalność lub światopogląd w Islandii jest wrogi, tylko i wyłącznie jeśli pochodzi od obcokrajowca. Coś co jest niezrozumiałe lub nieznane nie budzi ciekawości poznania tylko wrogość. Takie rzeczy widać z Islandii.

@ Cezary_Baryka - Uważaj na Polaków z Islandii bo są gorsi od Islandczyków. Generalnie popieram i to jakbym sam siebie słyszał.
Cytat:
to nie jest biuro pośrednictwa pracy!!

Bez przesady.
Każdy kto chce wyjechać z Polski naprawdę, zwyczajnie to zrobi bez Twojego pośrednictwa.
Cytat:
Z tego co piszecie to wynika, że najgorzej Polaków traktują na Islandii Polacy

Nie próbujesz chyba powiedzieć, że Amerykę odkryłeś. Przecież zawiść i chamówa to nasze wady narodowe.
Cytat:
A jak ktoś nie jest szczęśliwy to nic go nie trzyma - niech wyjedzie.

Boszzzz nie no więcej powtarzać nie będę nawet dla admina.
nigel napisa³:
Nie mam jednak żalu do ludzi którzy wykorzystali Islandie do zdobycia obywatelstwa i wyjechali sobie.

Tak jest powinni zostać bo Islandia tego wymaga Very Happy Dla twojej informacji nie mam obywatelstwa i szczerze mówiąc nie jest i nigdy nie było potrzebne. Jeśli pijesz do mnie, a napewno między innymi.
Cytat:
Nie musicie sie decydować na hardkorową Islandie, są też inne kraje.

Tak właśnie postąpiłem. Skoro jednak nie pojąłeś za pierwszym razem napiszę specjalnie dla Ciebie po raz drugi:
Wypiąłem się na Islandię i pojechałem do Europy. Tu gdzie jest mój dom. Bo jestem Europejczykiem, a kraje egoztyczne i nie do końca normalne pozostawiam sobie na wakacje. Innym czytającym ten temat w przyszłości życzę by mogli tak samo podchodzić do sprawy jak mogę teraz ja.
Powrót do góry
viking
PostWys³any: 4 Kwi 2006, 7:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Cwaniactwo z budów, przetwórni rybnych i innych ciekawych miejsc, gdzie Islandczycy nie bardzo chcą pracować.

Cezary ale kto co broni poszukać lepszej pracy.

Cytat:
dziwnymi opłatami jak np. bank landsbankin za płatność kartą 13 kr

Tu ci się nie dziwie. Ja bym bojkotował banki i płacił gotówką.
Mój bank pobiera 14 więc nie będe z Tobą bojkotował.
Grazyna

Do³±czy³: 06 Gru 2005
Sk±d: Islandia
PostWys³any: 4 Kwi 2006, 9:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cieszę się, że moi znajomi nie znają języka polskiego. Ja im te forum pokazalam i byli bardzo mile zaskoczeni. Ale po niektórych opiniach to chyba by było im poprostu przykro. Ja ciągle mówie wszystkim islandczykom, że Islandia dla Polaka to bardzo piękny i egzotyczny kraj. i że nawet jezyk ich sie podoba nam. Ale zawsze podkreślam, że jestem dumna bedąc Polką i że Polska też ma dużo do zaoferowania. Dlatego nie mam żadnych kompleksów, jak tu niektórzy widać mają i nie atakuję wszystkich naokoło swoją toksyczną postawą.
einar

PostWys³any: 4 Kwi 2006, 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I bardzo słusznie Grażyno!
W całych tych często już totalnie pozbawionych sporach zapominamy o najważniejszym. Fakt, że komuś podoba się Islandia nie oznacza przecież, że się wyparł polskości, polskiej tradycji itp.!
Masz też rację, że narzekania widać chyba najbardziej u osób z jakimiś kompleksami. Być może poprzez narzekanie chcą sobie jakoś podnieść samoocenę. "Nie wychodzi mi coś, bo tu się nienawidzi Polaków - to nie moja wina" albo "Wyszło mi coś, mimo, że tu się nienawidzi Polaków - ale ze mnie super gość". A osoby, które chodzą z podniesioną głową nie mają zapędów krytykowania wszystkiego. Osoby takie mają też za przeproszeniem gdzieś wszelkie ewentualne objawy niechęci i potrafią sobie z nimi poradzić.
Jasne, że i na Islandii mogą się zdarzyć ludzie durni, którzy będa odczuwać satysfakcję, że "dowalili słabszemu", czyli w tym wypadku Polakowi. Mądry cżłowiek po prostu unika takich ludzi. Trzeba pokazywac ludziom, że się nie ma kompleksów, że się cżłowiek nie czuje w niczym gorszy i wtedy nikt, nigdy nie ośmieli Cię zaatakowaćm, bo po prostu nie będzie Cię uważał za "słabszego".
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nastêpny
Strona 4 z 8

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.