Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Czy zanim dostałeś ofertę z Reyđarfjörđur wiedziałeś coś o Islandii? |
TAK |
|
43% |
[ 54 ] |
NIE |
|
38% |
[ 47 ] |
Nadal nic nie wiem... |
|
17% |
[ 22 ] |
|
Wszystkich Gosw : 123 |
|
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 13 Kwi 2006, 21:56 Temat postu: |
|
|
A co cię tak Góral cieszy ? , że z 3000 zł zarobionych w pocie czoła w Polsce muszę 1100 oddać w postaci podatków ? . Wiadomo , że jak ktoś więcej zarabia to więcej płaci podatków - Ameryki nie odkryłeś. Ale istota rzeczy w tym że 80 procent tych co wyjeżdżają nie chce do Polski wracać .I nie dlatego że tu źle , tylko dlatego że tu za dużo trzeba z tej krwawicy oddać państwu. A o Zusie, który upomni się o składki coś też napiszesz , czy nie orientujesz się w temacie ?
Jakbyś nie wiedział - to Ci przypomnę - największe podatki płaci największa grupa zawodowa w Polsce - najmniej zarabiający. Wcale do mnie nie przemawia podatek 40 procent + kwota nadwyżki , skoro ma się co miesiąc do dyspozycji 12.000 zł . Jak będziesz zarabiał 860 zł brutto ( bo i takie zarobki u nas bywają) to wtedy dołączysz szybko do tych narzekających.  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 13 Kwi 2006, 22:25 Temat postu: |
|
|
Cytat: | tylko dlatego że tu za dużo trzeba z tej krwawicy oddać państwu |
To na Islandii nie będziesz szczęśliwy. Tutejszy podatek to w przyblizeniu 38% _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 14 Kwi 2006, 10:06 Temat postu: |
|
|
Pewnie że niebyłbym szczęśliwy , zamieszkując na stałe w Islandii:). Nawet o tym nie myślałem. Smakuje mi polski chleb i mleko .
A ten podatek nie jest taki wysoki - zważywszy , że są różne odliczenia . W polsce 47 procent kwoty brutto - to koszty pracy ...zresztą , to nie jest forum o podatkach  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 14 Kwi 2006, 13:24 Temat postu: Do Gorala |
|
|
Goral, Ty naprawde uwazasz, ze to w porzadku, ze Panstwo Polskie upomina sie od Ciebie o pieniadze zarobione za granica? Czy ja korzystam z czegokolwiek w kraju? Wyjechalem z Polski dwa lata temu. Pracowalem wczesniej w kraju, z ktorym umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania pozwala nie tylko na nieplacenie podatku w Polsce wcale, ale nawet nie trzeba skladac zeznan. W miedzyczasie zdazylem kupic mieszkanie w Polsce (w ramach inwestycji) wiec US udowodni mi, ze moim "centrum interesow zyciowych" jest Polska. Na Islandii zamierzam pracowac okolo roku, potem, nie wiem, moze Australia (notabene taka sama sytuacja podatkowa jak z UK i Islandia), ale na pewno nie Polska. Nie majac rodziny, za to majac nieruchomosc w Polsce jak im udowodnie, ze moje "centrum interesow zyciowych" nie jest w Polsce?
Mi wychodzi, ze bede musial zaplacic Polskiemu US rownowartosc polowy nowego Fiata Punto. Nie zapominaj, ze obliczajac podatek w Polsce nie mozesz odliczyc kosztow pracy poniesionych na Islandii.
Taka dygresja:
Moja kolezanka wrocila wlasnie z platnego stazu Na Uniwerku gdzies we Francji. W Polsce robi doktorat. Nasz Uniwersytet wlasnie sie do niej zglosil, zeby oddala pieniadze zarobione we Francji. Poczatkowo mi sie wydawalo, ze slowo "oddac" sugeruje zwrot pieniedzy Francuzom. Otoz nie - ma ona "zwrocic" pieniadze polskiemu Uniwerkowi. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| pechowiec
| Doczy: 26 Sty 2006 | Posty: 10 | Skd: Śląsk |
|
Wysany: 14 Kwi 2006, 20:48 Temat postu: |
|
|
darole , mam podobny problem
Dostalem formularz do wypelnienia od Bechtela, a raczej pośrednika,ale niestety dotychczas pracowałem na czarno, wiec jak tu udokumentowac moje doswiadczenie:(, a formularz wymaga wypełnienia tych pozyci dotyczacych pracodawców.
Jest wypełniac i wysyłać? Ale wkoońcu zalezy mi na pracy w Islandi wiec chyba warto próbować. _________________ Chce wyjechać bo musze, sytuacja materialna! |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 21 Kwi 2006, 6:29 Temat postu: budowa huty |
|
|
witam wszystkich potrzebuję pomocy czy na rozmowie kfalifikacyjnej wymagają dobrą znajomośc
angielskiego czy jak jest ktoś w stopniu komunikatywnym z angielskim czy da sobie na rozmowie radę prosił bym o szczegóły jak to wygląda czekam na jakieś info pa dzięki z gury |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 24 Kwi 2006, 2:50 Temat postu: Nie jest tak żle |
|
|
Widzę, że niektórzy doszukali się w mojej wypowiedzi, iż uważam, ze Polska jest łatwym krajem do tego, żeby w nim żyć.
Przeciwnie, uważam, ze mnóstwo jest do poprawy, pokazuje to chociażby wypowiedz NDDoB, ale tez nie zgadzam się z opinią, że wszystko jest do xxxx i jedynym rozwiązaniem jest wyjazd z tego kraju. Ja zawsze staram się doszukać pozytywów w rzeczywistości, która mnie otacza a w jej postrzeganiu na pierwszym miejscu stawiam na zasadę, że prawda jest zawsze po środku.
Ponieważ z Polski wyjechałem jedynie na kontrakt i mam tam rodzinę i dom, uważam, że jeżeli pracując w Polsce musiałbym odprowadzić 40 % podatku, to pracując za granica też musze zapłacić 40 % [czyli dopłacić te ok. 3%]. Nie widzę tu podwójnego opodatkowania.
Procenty o których pisze Artur to zupełne bzdury, bo znam mnóstwo ludzi, którzy wyjeżdżają za granice do pracy i zdecydowana większość z nich wyjeżdża i zamierza wrócić bo po prostu chcą żyć u siebie. Może ty nie wiesz co to znaczy, bo nie byłeś nigdy za granicą. Jeżeli chodzi o Twoja opinię na temat podatków, jest sformułowana w taki sposób, ze trudno ją zrozumieć. Na dodatek piszesz o zarobkach 860 zł. Ja powiem tak: nigdy nie będę zarabiał tak mało bo też nigdy nie siedziałem z założonymi rękami i nie czekałem, żeby mi coś było podane na tacy, przynajmniej w naszym kraju nie ma takiej możliwości. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 28 Kwi 2006, 19:54 Temat postu: |
|
|
na początku chciałem pozdrowić wszyskich............
niestety do tej pory niedostałem żadnej odpowiedzi, a mineły juz 3mies., w sprawie pracy na budowie.....................
znalazłem an miejscu posadę...zarabiam około 1200zł za 200h na miesiąc, i jestem traktowany jak zawsze:jak pies......
tak się u nas traktuje all społeczeństwa....
bardzo żałuję że sie nie dostałem,że nie mogę wyciągnąć żony i dziecka z tego całego BAGNA..
dawno mnie nie było bo na tą kaskę musz poza...rzać troszke,a z 1 wypłaty nie damy rady....
pomagajjcie ludziom ile się da..u nas na ''miejscu''nie ma szan żeby żyć godnie...
FORUM jest naprawdę SUPER,pozdrawim wszyskich ADMIN i USER..
powiedzcie mi co tam z pstrągmi.....
biorą?? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Doczy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysany: 28 Kwi 2006, 22:25 Temat postu: |
|
|
Ale tam u was goraco dzis w Reydarfjordur az 19,2 stopnia!tylko pozazdroscic  |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 2 Maj 2006, 6:32 Temat postu: |
|
|
Miałem Góral ostro skrytykować to co piszesz. Ale jak widzę , czytasz bez zrozumienia więc i ja nie będę się wysilał aby ci to tłumaczyć.
W polsce (jakbyś nie wiedział) 860 zł to najniższa stawka , którą pracodawca musi ci wypłacić. Jest to stawka brutto. I dają to nie za siedzenie z założonymi rękoma , ale za pracę nawet przy maszynie. Znam wielu "prywaciarzy" którzy takie stawki płacą. Tobie widocznie się udało i tutaj piszesz , jaki to jesteś zaradny . Ja też mam 25 lat pracy w zawodzie i znam zarówno polskie realia, polskich pracodawców i wielu , wielu pracowników wydajnych , ale źle opłacanych.
A mój wyjazd na Islandię traktowałem jak dopust boży . Bo warunki , które tu stworzono pracownikom polskim są naprawdę bardzo atrakcyjne. I wiem to z pierwszej ręki . Pozdrawiam. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| zorro
| Doczy: 02 Kwi 2006 | Posty: 6 | |
|
Wysany: 17 Maj 2006, 0:27 Temat postu: |
|
|
Ludzie piszta co tam na budowie. Tacy zarobieni jesteście że niw macie czasu? |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 17 Maj 2006, 11:24 Temat postu: |
|
|
Witam,
ja pierwszy raz na forum...przeczytalem caly post o huce...od deski do deski....szkoda ze ludzie co tam pracuja juz sie nie odzywaja...zapomnieli chyba o nas(was) nie mowia(pisza) jak im sie wiedzie, jak postepuja prace i ogolnie swoje odczucia...ja w temacie budowlanki jestem zielony, ale islandia mnie pasjonuje...i nie chodzi tylko o $, chodz i to jest wazne...ale chec poznania swiata, ludzi...to mnie kreci...tylko musze nad jezykiem popracowac(mowa o angielskim), bo z niemieckim i polskim to chyba tam sie nie dogadam
moze kiedys sie zobaczymy w islandii... :> |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 17 Maj 2006, 11:28 Temat postu: |
|
|
Witam,
ja pierwszy raz na forum...przeczytalem caly post o huce...od deski do deski....szkoda ze ludzie co tam pracuja juz sie nie odzywaja...zapomnieli chyba o nas(was) nie mowia(pisza) jak im sie wiedzie, jak postepuja prace i ogolnie swoje odczucia...ja w temacie budowlanki jestem zielony, ale islandia mnie pasjonuje...i nie chodzi tylko o $, chodz i to jest wazne...ale chec poznania swiata, ludzi...to mnie kreci...tylko musze nad jezykiem popracowac(mowa o angielskim), bo z niemieckim i polskim to chyba tam sie nie dogadam
moze kiedys sie zobaczymy w islandii... :> |
|
Powrt do gry |
|
 |
| rebTewje
| Doczy: 30 Sty 2006 | Posty: 24 | Skd: Kalisz |
|
Wysany: 20 Maj 2006, 0:20 Temat postu: |
|
|
no to moze ja odpowiem, choc co na budowie slychac nie powiem, bo bywam z rzadka :) ale na kampie wszystko mniej lub bardziej okej. pogoda tylko sie troche popsula, snieg zawiewa z polnocy, okolice 0 stopni wieczorem, czyli lato jak ta lala, hehe. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| xostry
| Doczy: 28 Maj 2006 | Posty: 1 | Skd: Lubawa |
|
Wysany: 29 Maj 2006, 17:28 Temat postu: |
|
|
Witam
Jestem zainteresowany pracą przy budowie huty aluminium.Jestem elektrykiem z wykształcenia i mam za sobą 6 lat pracy na budowach, głównie w Warszawie. Odesłałem komplet wypełnionych dokumentów wymaganych przez agencję pośrednictwa North Star mieszczącą się we Wrocławiu.
A może ktoś mi podpowie w jaki inny sposób można się dostać do tej pracy, bo ta agancja każe czekać na odpowiedź już cztery miesiące. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
 | Doczy: 20 Kwi 2005 | Posty: 277 | Skd: nibylandia |
|
Wysany: 29 Maj 2006, 21:07 Temat postu: |
|
|
mój kumpel pojechał do ojca.. znalazł prace w hucie w dwa tygodnie.. tez niby jako elektyk, jest po szkole bez doswiadczenia i jest to jego pierwsza praca w zyciu.. pocieszyłem cie ?? :-) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | Doczy: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 30 Maj 2006, 18:58 Temat postu: |
|
|
Cytat: | A może ktoś mi podpowie w jaki inny sposób można się dostać do tej pracy, bo ta agancja każe czekać na odpowiedź już cztery miesiące. |
Może dlatego że już się zakończyły rekrutacje i chłopaki już powoli będą zjeżdzać do domów. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kwasny
| Doczy: 30 Maj 2006 | Posty: 1 | |
|
Wysany: 31 Maj 2006, 10:42 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich. To znaczy,ze nie ma juz szans sie zalapac ??? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
 | Doczy: 20 Kwi 2005 | Posty: 277 | Skd: nibylandia |
|
Wysany: 31 Maj 2006, 19:05 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem to nic nie znaczy.. byc moze hua zaprzestała współpracy z agencja, przyjmowac naewno przyjmuja - oczywiscie nie od reki - fuks ma tu duze znaczenie !!! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Horpyna
 | Doczy: 22 Gru 2005 | Posty: 40 | Skd: KALISZ |
|
Wysany: 31 Maj 2006, 22:11 Temat postu: Powodzenia |
|
|
xostry napisa: | Witam
Jestem zainteresowany pracą przy budowie huty aluminium.Jestem elektrykiem z wykształcenia i mam za sobą 6 lat pracy na budowach, głównie w Warszawie. Odesłałem komplet wypełnionych dokumentów wymaganych przez agencję pośrednictwa North Star mieszczącą się we Wrocławiu.
A może ktoś mi podpowie w jaki inny sposób można się dostać do tej pracy, bo ta agancja każe czekać na odpowiedź już cztery miesiące. |
Wrocławska agencja kombinuje i kręci. Cztery miesiące to już czas szukac drogi poprzez Kraków. Powodzenia _________________ Moja Horpyna to najpiękniejszy bokser |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|