reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 229, 230, 231 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
jenny83

Do潮czy: 04 Cze 2009
PostWys砤ny: 19 Wrz 2010, 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a i jeszcze jedno ja sciemnialam jak moglam jak polozna twierdzila,ze mnie ma potrzeby badania na poziom glukozy to powiedziala,ze moj dziadek mial cukrzyce odrazu wypisala skierowanie,na nich trzeba sposobu!!!a swoja droga gdzie masz polozna?!
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
sylwiapiotrek

Do潮czy: 15 Mar 2010
PostWys砤ny: 19 Wrz 2010, 22:35    Temat postu: Witam Odpowiedz z cytatem

Witam, dziewczyny ma moze ktoras z Was na sprzedanie mleko Bebilon od urodzenia zielone, albo pozyczyc - bo wlasnie idzie mi paczka z Polski, a to ktore przywiozlam ze soba wlasnie sie skonczylo, a dla mojego Maluszka tylko ono jest odpowiedne? pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
chomik1
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 19 Sie 2009
PostWys砤ny: 20 Wrz 2010, 11:18    Temat postu: mleko Odpowiedz z cytatem

ja bym mog艂a ci pozyczyc ale na jak dlugo bo ja moja coreczke tez karmie tym mlekiem
Powr髏 do g髍y
SnakDak
Go舵
PostWys砤ny: 20 Wrz 2010, 13:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

niestety ale juz zwolnienia na bol膮ce plecy chyba si臋 sko艅czy艂y Sad moja po艂ozna powiedzia艂a, 偶e teraz si臋 pracuje do 36 albo 37 tygodnia cia偶y Sad . A jak co艣 boli to oczywi艣cie zalecany jest basen, 膰wiczenia i masaze(oczywiscie p艂atne) Shocked
Powr髏 do g髍y
norbi261107

Do潮czy: 16 Lut 2009
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 20 Wrz 2010, 14:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w takiej sytuacji mozna powiedziec przelozonemu w pracy ze pewnych czynnosci juz sie nie moze wykonywac bo plecy bola, mozna poprosic o lzejsza prace a jak szefowi sie nie spodoba niech zadzwoni do poloznej czy lekarza i sam poprosi o zwolnienie dla pracownicy niezdolnej do pracy. Dziewczyny walczcie o swoje. Ciaza to piekny stan, nie pozwolcie by ktos Wam umniejszal to wielkie szczescie!!!! Poszperacjie na islandzkich stronach internetowych dla kobiet w ciazy, poszukajcie swoich praw, przywilejow i kozystajcie z tego wszystkiego!!!
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Tlen
lilianka

Do潮czy: 17 Cze 2009
PostWys砤ny: 21 Wrz 2010, 20:51    Temat postu: szczepionka Odpowiedz z cytatem

Witam.
Potrzebuj臋 wiadomo艣ci na temat szczpienia (10 miesiac) i paracetamolu.
Czy mog臋 podac dziecku paracetamol w czopkach gdyz po szczepionce dziecko boli nozka i nie moze spac. Czy nie zaszkodzi to dzieci膮tku??
Prosz臋 o szybk膮 odpowiedz.
Powr髏 do g髍y
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 21 Wrz 2010, 21:16    Temat postu: Re: szczepionka Odpowiedz z cytatem

lilianka napisa:
Witam.
Czy mog臋 podac dziecku paracetamol w czopkach gdyz po szczepionce dziecko boli nozka i nie moze spac. Czy nie zaszkodzi to dzieci膮tku??

mo偶esz mu poda膰Smile)bez obaw....jak masz altacet to te偶 mo偶esz posmarowa膰 miejsce po szczepieniu
Powr髏 do g髍y
lampeczka

Do潮czy: 25 Sty 2009
PostWys砤ny: 21 Wrz 2010, 21:20    Temat postu: Re: szczepionka Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisa:
lilianka napisa:
Witam.

mo偶esz mu poda膰Smile)bez obaw....jak masz altacet to te偶 mo偶esz posmarowa膰 miejsce po szczepieniu

aaaa ale ten paracetamol dawkowany dla dzieci masz tak???????
Powr髏 do g髍y
ania88_2010

Do潮czy: 17 Kwi 2010
PostWys砤ny: 22 Wrz 2010, 16:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dziewczynki mam sprawe ot贸z zastanawiam si臋 nad usg 3D jestem w 28 tygodniu ci膮偶y dosta艂am adres od kole偶anki Akralind 8 Kopavogur(jestem z kopavogur) ale nie mam numeru telefonu do rejestrscji i niewiem gdzie to jest dok艂adnie (np.obok czego?)i jakie sa wasze opinie na ten temat?za jak膮kolwiek odpowiedz dzi臋kuje

a co do zwolnienia z pracy to ja dosta艂am tydzien temu nie robili wi臋kszych problem贸w z tym,偶e mi grozi艂 szpital znalezli jak膮艣 infekcje w moczu i mia艂am by膰 na obserwacji do tego skoczy艂o mi ci艣nienie powiedzia艂am 偶e mam skurcze w nogach i b贸le g艂owy(praca fizyczna w codziennym ha艂asie)i lekarz dal mi zwolnienie do ko艅ca,nie m贸j bo do mojego ci臋偶ko by艂o sie dosta膰 Pani na hamraborgu um贸wi艂a mnie z jakimkolwiek jak naszybciej si臋 da艂o czyli za 2 dni szybko i przyjemnie.trzymajcie si臋 ci臋偶ar贸weczki
Powr髏 do g髍y
anika

Do潮czy: 13 Lip 2009
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 22 Wrz 2010, 20:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam czy cos wiadomo na temat spotkania w czerwonym krzyzu?
Czy jutro jest to spotkanie?
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
jenny83

PostWys砤ny: 22 Wrz 2010, 23:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ania88_2010 napisa:
dziewczynki mam sprawe ot贸z zastanawiam si臋 nad usg 3D jestem w 28 tygodniu ci膮偶y dosta艂am adres od kole偶anki Akralind 8 Kopavogur(jestem z kopavogur) ale nie mam numeru telefonu do rejestrscji i niewiem gdzie to jest dok艂adnie (np.obok czego?)i jakie sa wasze opinie na ten temat?za jak膮kolwiek odpowiedz dzi臋kuje

a co do zwolnienia z pracy to ja dosta艂am tydzien temu nie robili wi臋kszych problem贸w z tym,偶e mi grozi艂 szpital znalezli jak膮艣 infekcje w moczu i mia艂am by膰 na obserwacji do tego skoczy艂o mi ci艣nienie powiedzia艂am 偶e mam skurcze w nogach i b贸le g艂owy(praca fizyczna w codziennym ha艂asie)i lekarz dal mi zwolnienie do ko艅ca,nie m贸j bo do mojego ci臋偶ko by艂o sie dosta膰 Pani na hamraborgu um贸wi艂a mnie z jakimkolwiek jak naszybciej si臋 da艂o czyli za 2 dni szybko i przyjemnie.trzymajcie si臋 ci臋偶ar贸weczki

http://www.9manudir.is
Powr髏 do g髍y
norbi261107

PostWys砤ny: 23 Wrz 2010, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej ci臋偶ar贸wki!! mia艂a kt贸ra艣 z Was niskie 艂o偶ysko? jak to sie sko艅czy艂o? podnios艂o si臋 a je艣li nie czy rodzi艂y艣cie naturalnie? na usg w 20 tyg wysz艂o mi 偶e mam niskie 艂o偶ysko, w 34 tyg b臋d臋 mia艂a kolejne usg aby sprawdzi膰 czy sie podnios艂o, p贸ki co to czuje ruchy bardzo nisko i brzuszek te偶 nisko mam. Bardzo bym chcia艂a naturalnie urodzi膰. To ju偶 moja druga ci膮偶a, pierwszy raz urodzi艂am sama dziecko prawie 4 i pol kg i wiem 偶e nie jest tak strasznie:)
Mo偶e wiecie jak to jest teraz w szpitalu. Ile pokoi do rodzenia maj膮 na gniazdku, s艂ysza艂am 偶e tylko 2. Co trzeba zabra膰 dla dzidzi. Wiem 偶e pieluszki sa trzeba mie膰 w艂asne, a jak jest z ubrankami?? te szpitalne pi臋kne nie by艂y ale jak urodzi艂am c贸rke w szpitalu sp臋dzi艂am dob臋 a przebiera艂am j膮 wiele razy bo po porodzie nie by艂a myta i te ubranka by艂y wybrudzone krwi膮. Ubiera艂am j膮 w szpitalne 偶eby nie wraca膰 do domu z torb膮 prania, jak to jest teraz??? Czy kt贸ra艣 z Was rodzi艂a dwa razy? JAkie s膮 wra偶enie z tego drugiego porodu? Mam nadziej臋 偶e b臋dzie szybszy i 艂atwiejszy:)
Powr髏 do g髍y
beatka:)

Do潮czy: 15 Lis 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 23 Wrz 2010, 12:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="norbi261107"]hej ci臋偶ar贸wki!! mia艂a kt贸ra艣 z Was niskie 艂o偶ysko? jak to sie sko艅czy艂o? podnios艂o si臋 a je艣li nie czy rodzi艂y艣cie naturalnie? na usg w 20 tyg wysz艂o mi 偶e mam niskie 艂o偶ysko, w 34 tyg b臋d臋 mia艂a kolejne usg aby sprawdzi膰 czy sie podnios艂o, p贸ki co to czuje ruchy bardzo nisko i brzuszek te偶 nisko mam. Bardzo bym chcia艂a naturalnie urodzi膰. To ju偶 moja druga ci膮偶a, pierwszy raz urodzi艂am sama dziecko prawie 4 i pol kg i wiem 偶e nie jest tak strasznie:)
Mo偶e wiecie jak to jest teraz w szpitalu. Ile pokoi do rodzenia maj膮 na gniazdku, s艂ysza艂am 偶e tylko 2. Co trzeba zabra膰 dla dzidzi. Wiem 偶e pieluszki sa trzeba mie膰 w艂asne, a jak jest z ubrankami?? te szpitalne pi臋kne nie by艂y ale jak urodzi艂am c贸rke w szpitalu sp臋dzi艂am dob臋 a przebiera艂am j膮 wiele razy bo po porodzie nie by艂a myta i te ubranka by艂y wybrudzone krwi膮. Ubiera艂am j膮 w szpitalne 偶eby nie wraca膰 do domu z torb膮 prania, jak to jest teraz??? Czy kt贸ra艣 z Was rodzi艂a dwa razy? JAkie s膮 wra偶enie z tego drugiego porodu? Mam nadziej臋 偶e b臋dzie szybszy i 艂atwiejszy:)[/quote]

Uuu... jak to nie myja, naprawde? A co do ubanek i pampersow to na zebraniu mowili zeby wziasc swoje.

A odbiegajac od tematu to na dniach mam juz termin ale Maluszkowi jak narazie sie nie spieszy:) Czy mozecie napisac mi cos o metodach wywolywania porodu tutaj. Chcialabym troche o tym poczytac.
Powr髏 do g髍y
norbi261107

PostWys砤ny: 23 Wrz 2010, 13:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tu zalecaj膮 pierwsz膮 k膮piel na pi膮ty dzie艅Smile ja wyk膮pa艂am tego samego co wysz艂am ze szpitala, malutka zrobi艂a mi si臋 spokojniejsza, mia艂a d艂ugie g臋ste w艂oski i nie mog艂am patrze膰 jak by艂y takie uklejone.
Pierwszy por贸d mia艂am wywo艂ywany 2 tyg i 2 dni po terminie. Dosta艂am skierowanie do szpitala na wieczorn膮 godz, dosta艂am globulk臋 dopochwow膮 o 20.30, ginekolog mi powiedzia艂a 偶e je艣li nic nie b臋dzie si臋 dzia艂o to o 6 rano drug膮 dostan臋 ale ju偶 po 2 godz zacz臋艂y si臋 skurcze, o 8 rano b贸le parte, mia艂am mocne a kr贸tkie skurcze wi臋c dosta艂am jak膮艣 kropl贸k臋, pomog艂a ale urodzi艂am o 13.35 d艂ugi por贸d ale jaka rado艣膰 na koniec:) Teraz podobno po podaniu globulki odsy艂aj膮 do domu i ka偶膮 wr贸ci膰 jak si臋 zacznie, ja noc sp臋dzi艂am w szpitalu i to by艂o super bo co jaki艣 czas kto艣 do mnie zagl膮da艂, sprawdza艂y mi cz臋sto rozwarcie, co jaki艣 czas podpinana by艂am do ktg. Wtedy by艂y czasy 偶e do szpitala mog艂am jecha膰 tak jak sta艂am a teraz kurczke walize wielk膮 trzeba pakowa膰Smile Licz臋 na to 偶e mamu艣ki kt贸re wkr贸tce urodz膮 podziel膮 sie wra偶eniami na forum:)
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 23 Wrz 2010, 14:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rodzi艂am ponad 2 lata temu i tez mialam wywo艂ywany por贸d, tzn podano mi kropl贸wke na wywo艂anie skurczy, kazano isc na spacerek kilka rundek po schodach w g贸re i w d贸艂, czas na prysznic i do dzie艂a. A po kropl贸wce dzia艂o si臋Wink i to po dosyc szybkim czasie. Powodzenia
Powr髏 do g髍y
mstefa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy: 22 Maj 2008
Sk眃: reykjavik-
PostWys砤ny: 24 Wrz 2010, 22:51    Temat postu: . Odpowiedz z cytatem

Kochane mam pytanie.czy zwolnienie z pracy od lekarza trzeba dac razem z papierami do zasilkv macierzynskiego?czy mozna doniesc np za miesiac kiedy sie otrzyma je. Jestem na etapie wypisywania wnioskow,i szefowa kaze mi sie wstrzymac z zanoszeniem ich do momemu otrzymania zwolnienia.ale ja niestety tego czasu nie mam duzo,a dwa nie wiem czy lekarz da mi je teraz.prosze o odp.pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
sylwiapiotrek

Do潮czy: 15 Mar 2010
PostWys砤ny: 25 Wrz 2010, 11:30    Temat postu: ... Odpowiedz z cytatem

Powr髏 do g髍y
jenny83

PostWys砤ny: 25 Wrz 2010, 13:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rodzilam dokladnie 8 tyg temu i powiem tak wszystko jest trzeba miec tylko pampersy.Ja i tak uzywalam swoich ciuszkow ale szuflady bylu pelne ciuszk贸w,podkladow,reczniczkow itp.
Malego fakt nie kapali ale byl wytarty dokladnie myjka wiec zadnej krwi nie bylo.
Mi odeszly wody pojechalam do szpitala,polozna sprawdzila podpaske,ze wody czyste i sru do domu ale powiedzialy,ze mge wrocic kiedy chce.Pojechalam do domu wykapalam sie,psiedzialam ale wody zaczely byc troszke zielonkawe i pojechalam do szpitala i tam juz zostalam.W zasadzie od10 rano do 20 nic nie robili,skurczebyly nie regularne a o 20 zabrano mnie z gnioazdka na oddzial ze wzgledu na wody nie modlam tam rodzic.Podlaczono mi oksytocyne i caly porod mialam podawana bo tylko dzieki niej mialam skurcze i urodzilam naturalnie.Ktorko mowiac maly byl bez wod20 godzi a i tak rodzialm naturalnie.Po porodzie wrocilam na gniazdko i tam mielismy pokoj.Mozesz zostac dluzej bo ja nie chcialam wyjsc po kilku godzinach zostalam wsumie ponad dobe.
Powr髏 do g髍y
norbi261107

PostWys砤ny: 25 Wrz 2010, 16:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gratulacje jenny83!!!!
mam marzenie urodzi膰 na gniazdku, mam ju偶 c贸rcie i chcia艂abym wr贸ci膰 do domku najszybciej jak to b臋dzie mo偶liwe, ciekawe czy je艣li b臋d臋 musia艂a lub chcia艂a d艂u偶ej tam posiedzie膰 czy moja c贸rka mog艂aby zosta膰 z nami.
Mo偶e to jak czyste jest dziecko za艂e偶y od personelu jaki si臋 trafi. Mi malutk膮 tylko osuszy艂y ale na jej cia艂ku by艂o du偶o zasch艂ej krwi tak 偶e ubranka mia艂a brudne a偶 do czasu pierwszej k膮pieli. NA wszelki wypadek wezm臋 ubranka ale je艣li s膮 szpitalne to pranie ch臋tnie zostawie dla szpitala:) Rodz臋 w styczniu wi臋c mam du偶o czasu na przemy艣lenia i organizacje.
Powr髏 do g髍y
monikadob

Do潮czy: 19 Lut 2009
PostWys砤ny: 26 Wrz 2010, 0:55    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Ja rodzi艂am w styczniu i urodzi艂am c贸rci臋 o 19 a o 23 tego samego dnia by艂am w domku poniewa偶 tam czeka艂a na mnie moja druga c贸reczka i nie chcia艂am zosta膰 w szpitalu.Lekarz zbada艂 ma艂膮 ok 21 i powiedzia艂 偶e jak chc臋 to mog臋 jecha膰 do domku i tak te偶 zrobi艂am.Pozdrawiam.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 229, 230, 231 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 230 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.