Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| ania88_2010
| Do潮czy: 17 Kwi 2010 | Posty: 57 | |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 12:25 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich mam problem ot贸偶 zastanawiam si臋 nad ilo艣ci膮 miesi臋cy na macierzy艅skim chcia艂am wzi膮艣膰 9 ale podobno nie moge... pracujemy z m臋偶em w jednej firmie i podobno nie mo偶emy i艣膰 razem na urlopy...(a chcieli艣my jecha膰 do Polski)...i s膮 podobno jakie艣 pieni膮dze z eflingu niewiem co to za pieni膮dze i jak sie je za艂atwia jestem ju偶 na zwolnieniu lekarskim,por贸d mam w grudniu i obawiam si臋 o wynagrodzenie z pracy,teraz przed porodem...za jakiekolwiek informacje dzi臋kuje
zagubiona  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
| Do潮czy: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 12:36 Temat postu: |
|
|
jenny ja teraz juz wiem ze to dziecko wcale nie jest nacpane ale mi tak do glowy polozna nakladla, one sa spoko ale czasem przesadzaja, nie mialam pokarmu, po tygodniu meczarni dalam malej butelke i zaczely sie wojny z poloznymi, malo brakowalo i w depresje bym wpadla bo przez gadania poloznej czulam sie jak wyrodna matka. Przy drugim porodzie nie chce znieczulenia bo chyba boje sie go bardziej niz bolo porodowego, czas pokaze bo nie ukladam scenariusza, za pierwszym razem wszystko sobie zaplanowalam a poszlo i tak nie po mojej mysli:) jestem gotowa na wszystko. Do porodu balam sie zastrzykow, kroplowek itp a kiedy rodzialam zaproponowaly mi kroplowke chyba z oxytocyna to nawet sekundy sie nie zastanawialam i od razu sie zgodzilam:)
Aniu kto Wam powiedzial ze nie mozecie raze isc na urlop, to nie wazne ze razem pracujecie, termin zalezy od Was, pewnie pracowawcy nie po nosie ale wydaje mi sie to tolna bzdura!!! co do reszty to nie do konca rozumiem o co chodzi z tymi pieniazkami, czy o to kto placi za zwolnie czy cos pozniej |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 12:36 Temat postu: |
|
|
b贸lu a nie bolo:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania88_2010
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 14:08 Temat postu: |
|
|
chodzi o to 偶e niewiem czy na tym zwolnieniu pracodawca zap艂aci mi normalnie do grudnia bo p贸zniej b臋de na macierzy艅skim.Dowiedzia艂am sie ze za urodzenie dziecka nale偶y si臋 co艣 z eflingu? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| jenny83
| Do潮czy: 04 Cze 2009 | Posty: 88 | |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 14:59 Temat postu: |
|
|
Ania88 ja mam macierzynskie rozlozone nie tylko na 9 mies a na 12 a moj maz na 3 wiec nie wiem kto ci takich rzeczy naopowiadal a i pracowalismy w tej samej firmie a po drugie z Eplingu nie ma rzadnych pieniedzy za urodzenie dziecka!
Norbi jesli chodzi o pokarm mialam podobnie pierwsze3 doby dramat placz24 na dobe zanim dostalam pokarm a ponad to maly stracil prawie500gr od wagi urodzeniowej dopiero jak kazalm go zwazyc polozna sie przestraszyla i sama go nakarmila.Dostalam pokarm jakos nadrobilismu wage troszke dokarmiajac i po kolejnym tygoniu tylko na piersi powtorka z programy znowu spadek wagi.Wkoncu zaczelam robic po swojemu i dokarmiac i dziecko zaczelo przybierac wiec nie ma co ich sluchac tak do konca.
A ja mam pytanie leciala ktoras z was z maluchem,my bedziemy lecieli z 9 tyg brzdacem i juz sie boje jaka jest zasada matka z dzieckiem siedzi chyba przy oknie?! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwiapiotrek
| Do潮czy: 15 Mar 2010 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 16:06 Temat postu: Paczka |
|
|
Witam, wczesniej pisalam o zniszczonym i otwartym mleku bez mojej wiedzy. Otoz sprawa wyglada tak, maz pojechal na poczte z ktorej odebral zniszczona paczke, kierownik tamtejszej poczty dal nam nr tel do kobiety ktora tym sie zajmuja, moj isladzki kolega zadzwonil do niej, dzis pojechalismy na poczte zwrocilam zniszczone mleko podalam nr konta bankowego i maja mi zwrocic pieniadze. Takze jezeli bedziecie mieli podobna sytuacje nie odpuszczajcie, walczcie o swoje pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| sylwiapiotrek
| Do潮czy: 15 Mar 2010 | Posty: 33 | |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 16:12 Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanie leciala ktoras z was z maluchem,my bedziemy lecieli z 9 tyg brzdacem i juz sie boje jaka jest zasada matka z dzieckiem siedzi chyba przy oknie?
My lecielismy tez z 9 tygodniowym dzieckiem, nie masz co sie przejmowac, wszystko dla malenstwa mozesz wziasc, jedzenie, pieluszki, ubranka. Jezeli chodzi o miejsce to nie ma reguly siadasz tam gdzie Ci przyznaja przy odprawie, chyba ze nie bedzie to caly samolot i bedziecie mogli z mezem zajac 3 siedzenia. Jezeli bedzie caly samolot maluszka bedziesz trzymala na kolanach - bedzie przypiety do Ciebie pasami. Nie masz sie czym denerwowac, bedzie dobrze;) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania88_2010
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 16:43 Temat postu: |
|
|
a czy jest jaki艣 problem z wyrobieniem paszportu dla niemowlaka?ile sie czeka?i ile kosztuje?
pozdrawiam ci臋偶ar贸weczki  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 20:05 Temat postu: a czy jest jaki艣 problem z wyrobieniem paszportu dla niemowl |
|
|
nie ma problemu niesiesz dwa zdj臋cia wnioski wype艂niasz w konsulacie p艂acisz 3400 isk tylko we藕 got贸wk臋 bo kart nie przyjmuj膮 w konsulacie je偶eli jeste艣 z Reykjaviku b膮d藕 Keflaviku czekasz dwa tygodnie je偶eli z dalszych okolic czasem daj膮 od reki ja jestem z Husaviku robi艂am malej paszport dwa tygodnie temu i zosta艂 od reki wydany, oczywi艣cie je偶eli chodzi ci o paszport tymczasowy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| chomik1 Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 19 Sie 2009 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 20:52 Temat postu: |
|
|
dziewczyny mam do oddania kropelki na kolke, jest pol buteleczki. oddam za darmo nam juz nie sa potrzebe.robilam pozadki i znalazlam ale jest dlugi termin waznosci |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania88_2010
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 21:50 Temat postu: |
|
|
dzi臋kuje Marcinis mam jeszcze jeden problem ot贸偶 niedawno wzieli艣my 艣lub i tutaj w papierach mam jedno nazwisko a chcia艂abym aby moje dziecko mia艂o w akcie urodzenia mnie wpisan膮 z obydwoma nazwiskami jednak偶e nie chce mi sie teraz zmienia膰 wszystkiego,czy europejski akt ma艂偶e艅stwa wystarczy do tego aby mnie wpisa膰 w akcie urodzenia z dwoma nazwiskami dzi臋kuje bez was nie da艂abym rady  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
| Do潮czy: 27 Lut 2010 | Posty: 148 | |
|
Wys砤ny: 28 Wrz 2010, 23:20 Temat postu: |
|
|
Norbi a ja jestem w 21 tyg i 3 dniu ci膮偶y, to p贸艂tora tyg r贸偶nicy Ale to moja pierwsza ci膮偶a. Pojutrze b臋d臋 mia艂a USG i dowiem si臋 czy to ch艂opiec czy dziewczynka.
Mam pytanko, czy ojciec mo偶e odda膰 matce swoje ojcowskie 3 mies lub 2? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2010, 8:10 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczka napisa: | Norbi a ja jestem w 21 tyg i 3 dniu ci膮偶y, to p贸艂tora tyg r贸偶nicy Ale to moja pierwsza ci膮偶a. Pojutrze b臋d臋 mia艂a USG i dowiem si臋 czy to ch艂opiec czy dziewczynka.
Mam pytanko, czy ojciec mo偶e odda膰 matce swoje ojcowskie 3 mies lub 2? |
NIE, jesli ojciec nie wykozysta tego czasu do ukonczenia przez dziecko 18mcy ten urlop przepada. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2010, 8:17 Temat postu: ania88_2010 |
|
|
je偶eli tu z艂o偶y艂a艣 papiery i zosta艂a艣 wpisana jako m臋偶atka i masz ju偶 zmienione tu na Islandii nazwisko to nie ma problemu je偶eli nie to jest kwestia jednego papierka ,ja bra艂am 艣lub w styczniu tego roku przyjecha艂am na Islandia zosta艂am wpisana do rejestru jako m臋偶atka ze zmiana nazwiska i po wszystkim naprawd臋 to jest dos艂ownie piec minut , a no i oczywi艣cie do paszportu akt ma艂偶e艅stwa i paszporty rodzic贸w ,ja na przyk艂ad mam zmienione nazwisko tu na Islandii a w Polsce nie i paszport mam jeszcze na stare nazwisko i denerwowa艂am si臋 co b臋dzie paszportem malej , no i jeszcze o艣wiadczenie czy chcesz 偶eby konsul wpisa艂 ci dziecko do polskich akt stanu cywilnego czy sama to zrobisz ,wszystkie druki masz w konsulacie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ania88_2010
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2010, 11:06 Temat postu: |
|
|
a istnieje mo偶liwo艣膰 zrobienia zdj臋cia do paszportu w konsulacie? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2010, 11:44 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczo to mo偶e spotkamy si臋 na porod贸wce:) ja ju偶 mia艂am usg ale pozna膰 p艂e膰 chc臋 przy porodzie, za pierwszym razem te偶 nie wiedzia艂am kogo w brzuszku nosz臋 i to by艂o fajne, rodzina, znajomi typowali i wi臋kszo艣膰 m贸wi艂a 偶e ch艂opca b臋d臋 mia艂a a urodzi艂am c贸reczk臋. Ca艂e 偶ycie o c贸rce marzy艂am a teraz jest mi oboj臋tne, fajnie by艂oby mie膰 synka ale jak b臋dzie c贸rcia to te偶 dobrze bo wszystko dla dziewczynki mam. Oby zdrowe. Jak si臋 czujesz gwiazdeczko?? bruszek ju偶 si臋 powi臋kszy艂? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2010, 12:05 Temat postu: ania88_2010 |
|
|
nie nie ma takiej mo偶liwo艣ci |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 29 Wrz 2010, 18:53 Temat postu: |
|
|
Norbi kto wie, mo偶e si臋 spotkamy hihi. A na kiedy dok艂adnie masz termin? Ja mam na pocz膮tek lutego, mo偶e jutro na USG powiedz膮 mi dok艂adniej. A ja bardzo chc臋 wiedzie膰 co to b臋dzie, ch艂opiec czy dziewczynka.
Tak si臋 zastanawiam czy trafimy jutro do tego szpitala, Lanspitali na Hringbraut, mo偶e kto艣 m贸g艂by troszk臋 nakierowa膰 gdzie mniej wi臋cej to jest? Mamy nawigacj臋, ale troszk臋 inna nazwa si臋 pojawi艂a, chyba 偶e to islandzka odmiana tj K贸pavogur - K贸pavogi.
A brzuszek to ju偶 wida膰, nie jest du偶y, bo nie przyty艂am prawie - ma艂o jad艂am - md艂o艣ci, teraz ju偶 lepiej, cho膰 niesmak w buzi po jedzeniu i piciu pozosta艂 nadal. Ale og贸lnie lepiej fizycznie i psychicznie, tylko przy schylaniu brzuszek boli |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| norbi261107
|
Wys砤ny: 1 Pa 2010, 12:59 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczko i jak po usg?? znasz p艂e膰? ja mam termin na 26 stycznia, pierwsz膮 niunie przenosi艂am 2 tyg i 2 dni mam nadzieje 偶e tym razem dzieci膮tko si臋 nieco po艣pieszy |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| gwiazdeczka
|
Wys砤ny: 1 Pa 2010, 23:12 Temat postu: |
|
|
No ch艂opiec b臋dzie, a tak chcia艂am dziewczynk臋....
To ju偶 powoli mog臋 szykowa膰 niebiesk膮 wyprawk臋  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|