reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MARCINIS1

PostWysłany: 11 Kwi 2011, 10:23    Temat postu: Re: wit. D Odpowiedz z cytatem

kocurek napisał:
Witam , mam pytanko odnośnie podawania wit. D do którego miesiąca podawałyście swoim maluszkom? od kiedy tran ?
i jeszcze jedno, chce przejsc na sztuczne mleko jakie jest najlepsze? w sumie duĹźego wyboru chyba nie ma:) pozdrawiam

my wrocilsmy z polski jak mala miala 7 miesiecy po pierwszej wizycie kontrolnej i konsultacji z lekarzem , zaczelismy podawac lysii, oni zaczynaja tu od 6 miesiaca bodajrze, jezeli dziecko ma 6 miesiecy mozesz sprobowac stodmiolk, w kartoniku , ja od kiedy mala sie urodzila podawalam sma, kiedy pojechalismy do polski miala bebiko , po powrocie tutaj zaczelismy stodmiolka ,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
fanka_franka

PostWysłany: 11 Kwi 2011, 11:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w srode o 12.30 w kawiarni Iðunnareplið odbeda sie mini warsztaty chustowe. Mozna przyjsc i poogladac, sprobowac roznych chust i nosidel zdrowych dla dzieci
Ewcia

PostWysłany: 11 Kwi 2011, 17:46    Temat postu: szczepienia Odpowiedz z cytatem

Norbi, gwiazdeczka i inne mamusie - od 1 kwietnia zmienily sie troszke szczepienia obowiazkowe, doszla szczepionka na pneumokoki w 3, 5 i 12 miesiacu Smile
Co o tym sadzicie - zaleca sie podanie wszystkich dawek do 6 miesiaca...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 11 Kwi 2011, 20:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmmm fajnie
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 11 Kwi 2011, 20:29    Temat postu: Re: szczepienia Odpowiedz z cytatem

Ewcia napisał:
Norbi, gwiazdeczka i inne mamusie - od 1 kwietnia zmienily sie troszke szczepienia obowiazkowe, doszla szczepionka na pneumokoki w 3, 5 i 12 miesiacu Smile
Co o tym sadzicie - zaleca sie podanie wszystkich dawek do 6 miesiaca...

czyli nie trzeba będzie płacić prawie 14.000za jedną dawkęWink)
a moze ktoś wie co z dziećmi powyżej 2rż???szczepiona też się będzie należała czy rodzice sami będą musieli ją kupić???pozdrawiam
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 11 Kwi 2011, 20:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w maju pewnie cos mi powie pielegniarka allbo lekarz
Ewciu na pneumokoki nalezy wyrobic sie do 18miesiaca,na rotawirusy do 6miesiaca.
mam pytanko do mam ktore lecialy z dziecmi poza granice,wyrabialyscie dzieciom ta niebieska karte czy dla maluchow nie trzeba??
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 11 Kwi 2011, 21:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
Ewciu na pneumokoki nalezy wyrobic sie do 18miesiaca,na rotawirusy do 6miesiaca.
mam pytanko do mam ktore lecialy z dziecmi poza granice,wyrabialyscie dzieciom ta niebieska karte czy dla maluchow nie trzeba??

wyrabiałam.....lepiej ją mieć.
u nas jednak obyło się bez niej.lekarz zbadał małą na kartę synka siostry.z tego co wiem bo jak ktoś ma rodzinę w przychodni to biorą na ich kartęWink)
a szczepionka na pneumo jest też robiona powyżej 2rż.jedna dawka.i inną szczepionką
Powrót do góry
MARCINIS1

PostWysłany: 12 Kwi 2011, 10:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:

ja tez wyrabialam tak na wszelki wypadek,lepGotuj i lepiej miec
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 12 Kwi 2011, 10:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to musze sie wybrac i wyrobic. od razu tatusiowi sie wyrobi,bo oczywiscie tez sie skonczyla--mimo ze uparcie twierdzil ze jest wazna.heheh
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 12 Kwi 2011, 12:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://informacje.is/index.php?option=com_content&view=article&id=2884%3Aszczepienia-dla-dzieci&catid=83%3Az-kraju&Itemid=145&lang=is
szczepionka bezplatna tylko dla bobaskow urodzonych w 2011roku
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 12 Kwi 2011, 12:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
http://informacje.is/index.php?option=com_content&view=article&id=2884%3Aszczepienia-dla-dzieci&catid=83%3Az-kraju&Itemid=145&lang=is
szczepionka bezplatna tylko dla bobaskow urodzonych w 2011roku

no to lipa:((ale dobrze że po 2rż.trzeba jedną dawkęWink))pozdrawiam i dziękujęSmile
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 12 Kwi 2011, 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lampeczka napisał:

u nas jednak obyło się bez niej.lekarz zbadał małą na kartę synka siostry.z tego co wiem bo jak ktoś ma rodzinę w przychodni to biorą na ich kartęWink)

Nie wszedzie tak badaja, nam przydala sie tylko raz za pierwszym razem jak lecielismy. W sumie to skonczylismy na oddziale w szpitalu, takze bylam naprawde szczesliwa ze ja mam. A na wszelki wypadek zapisalam malego do swojej przychodni w pl i mam teraz z glowy. Na poczatku robily problemy ale jak powiedzialam ze mieszkam za granica to odrazu zalozyly synowi karte.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MARCINIS1

PostWysłany: 12 Kwi 2011, 15:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikolaj napisał:
lampeczka napisał:

Nie wszedzie tak badaja, nam przydala sie tylko raz za pierwszym razem jak lecielismy. W sumie to skonczylismy na oddziale w szpitalu, takze bylam naprawde szczesliwa ze ja mam. A na wszelki wypadek zapisalam malego do swojej przychodni w pl i mam teraz z glowy. Na poczatku robily problemy ale jak powiedzialam ze mieszkam za granica to odrazu zalozyly synowi karte.

i tu z ta przychodnia mialas szczescie , ja niestety nico mniejsze , nigdzie nie chceieli nas przyjac do profilaktycznego zbadania, o ojej przychodni moglam zapomniec zostal tylko ,znajomy prywatny pediatra
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 12 Kwi 2011, 15:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam nadzieje ze nie bedzie nam potrzebna Smile a profilaktycznie pojde go zbadac prywatnie do pediatry. znajoma sie dowiedziala ze w zwyklej przychodni dla dzieci niechetnie przyjmuja,w razie naglego przypadku owszem ale na widzimisie mamy juz nie...hihi.
Powrót do góry
MARCINIS1

PostWysłany: 12 Kwi 2011, 18:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="mstefa"]ja mam nadzieje ze nie bedzie nam potrzebna Smile a profilaktycznie pojde go zbadac prywatnie do pediatry. znajoma sie dowiedziala ze w zwyklej przychodni dla dzieci niechetnie przyjmuja,w razie naglego przypadku owszem ale na widzimisie mamy juz nie...hihi.[/quote
I TU MA 100 PROCENT RACJII]
Powrót do góry
mstefa
PostWysłany: 12 Kwi 2011, 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam kilka pytan,watpliwosci. na temat skory malego,co jakis czas pojawiaja mu sie suche plamki. tu mi powiedzieli ze mam go kapac w samej wodzie bez mydelka itp,zero oliwki. stosowalam i pomoglo na troche.pojawilo sie znowu. juz nie ide do lekarza,wiem co uslysze.. Sad
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 13 Kwi 2011, 1:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewcia właśnie przeczytałam o tych szczepieniach. Ja mam swoją teorię na ten temat i nie wiem czy się zgodzę na podanie mojej córci tej szczepionki. Na razie jestem bardziej na nie. Zastanawia mnie to czemu ta szczepionka jest bezpłatna tylko dla dzieci urodzonych w 2011 a dla starszych nie. Ktoś dał mądry komentarz na informacje.is. Na resztę obowiązkowych szczepień się zgodzę bo one są już od wielu lat dzieciom podawane, ufam im a całej reszcie nie bardzo. Znam rodzinę w której już od kilku pokoleń nikt się nie szczepi, leczą się u homeopaty i nikomu nic poważnego nigdy nie dolegało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
Ewcia

PostWysłany: 13 Kwi 2011, 2:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Norbi pewnie, ze zawsze moze byc roznie. Mam kolezake, ktora jakszcepila sie na grype to przechodzila ja gorzej niz jak sie nie szczepila ale mam tez znajomych gdzie po szczepieniu bylo o wiele lepiej niz przed. Mysle, ze wiele zalezy po prostu od szczescia i zbiegu okolicznosci.

Mstefa to dobrze, ze jest czas, bo ja bede w polsce jak maly skonczy 5 miesiecy i wroce jakbedzie mial 6 wiec zastanawialam sie co bedzie ze szczepieniem (w przychodni powiedzieli mi, ze nie ma problemu ale im tak do konca nie wierze, bo u nich wiele rzeczy to nie problem).
A wlasnie co ze szczepienirm na rotawirusy? Czy juz cos wiadomo a propo dostepnosci szczepionki (pamietam, ze ktoras z mam mowila o braku szczepinki w ISlandii)?
Powrót do góry
lampeczka

PostWysłany: 13 Kwi 2011, 7:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa napisał:
ja mam nadzieje ze nie bedzie nam potrzebna Smile a profilaktycznie pojde go zbadac prywatnie do pediatry. znajoma sie dowiedziala ze w zwyklej przychodni dla dzieci niechetnie przyjmuja,w razie naglego przypadku owszem ale na widzimisie mamy juz nie...hihi.

nie wiem za bardzo która mama idzie do lekarza dla widzimisię....my poszliśmy z rota wirusem:(
Powrót do góry
fanka_franka

PostWysłany: 13 Kwi 2011, 8:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mstefa a probowalas domowe metody? oliwe z oliwek lub olejek kokosowy? Moj starszy syn mial bardzo sucha skore, na nogach to mu schodzila platami jak luski rybie i oliwa z oliwek pomogla.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 22, 23, 24 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 23 z 82

Skocz do: