Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 5 Wrz 2006, 21:23 Temat postu: |
|
|
I tu się zaczynają schody. W Polsce są duże trudności z nauką tego języka.Poczytaj na forum. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| krzys
 | Dołączył: 07 Maj 2005 | Posty: 94 | Skąd: Gdańsk |
|
Wysłany: 5 Wrz 2006, 23:43 Temat postu: |
|
|
Czytałem, a nawet sam pisałem... W Gdańsku chciałem zorganizować od października kurs języka islandzkiego, ale po pierwsze za mało chętnych było więc byłoby to nieopłacalne dla samych zainteresowanych, a po drugie osoba, która potencjalnie mogła/miała prowadzić zajęcia wyprowadziła się z Gdańska... Więc projekt stanął w martwym punkcie...
I jak tu się nauczyć tego islandzkiego?  _________________ Fyrir þér er einn dagur sem þúsund ár, og þúsund ár dagur, ei meir... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Slawomir 70
| Dołączył: 23 Sie 2006 | Posty: 43 | |
|
Wysłany: 6 Wrz 2006, 8:56 Temat postu: |
|
|
Może byśmy wrócili do tematu??
Jeżeli ktoś może i chce to niech poda jak kształtują się zarobki na Islandii w poszczególnych branżach. Pomoże to wielu osobom, ponieważ osoby nowoprzyjeżdzające nie będą zaniżać stawek.
Taka informacja działa w dwie strony po pierwsze osoby przyjeżdżające będą wiedziały ile żądać za daną pracę w warunkach islandzkich, a osoby które już tam są nie będą się bały niezdrowej konkurencji (o pracy będą decydować kwalifikacje a nie stawka).
Tak przynajmniej wygląda teoria. Mam nadzieję że nikt nie wykorzysta tych informacji w innym celu ( np. aha - on pracuje za 2000 euro to ja póję za 1500 i dostanę jego posadę).
Musimy się bardziej zjednoczyć i zacząć działać jak społeczność a nie na zasadzie "każdy sobie rzepkę skrobie".
Ale decyzja o podaniu zarobków jest oczywiście suwerennym wyborem każdego z forumowiczów. _________________ Sławek
Być może nigdy nie wyjadę na wyspę, ale jeżeli nie spróbuję to wiem, że całe życie będę żałował. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 6 Wrz 2006, 10:16 Temat postu: |
|
|
Niestety, nie moge podac moich zarobkow, odpowiednia klauzula w umowie mowiaca o ich tajnosci. Niemniej zarobki w poszczegolnych branzach sa negocjowane przez zwiazki zawodowe i z gory ustalone, tj. dla kogos z takim to a takim doswiadczeniem i taka a taka edukacja to jest tyle a tyle. Wystarczy pytac w swoich zwiazkach zawodowych.
Tu przyklad:
http://www.samidn.is/samidn/kjarasamningar/?cat_id=26502&ew_3_a_id=117659 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| viraptor
| Dołączył: 30 Lip 2006 | Posty: 29 | Skąd: 600 Akureyri |
|
Wysłany: 6 Wrz 2006, 16:46 Temat postu: |
|
|
A czy ktoś znający ten język może same główne branże przetłumaczyć? I podać w jakiej to walucie i za jaki okres są zarobki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
|
Wysłany: 6 Wrz 2006, 18:01 Temat postu: |
|
|
Pierwsza czesc to specjalisci - inzynierowie budowlani, elektrycy, mechanicy, itd. druga czesc - pracownicy techniczni - ksiegowi, wyspecjalizowani sprzedawcy urzadzen technicznych, przedstawiciele handlowi, 3 czesc - pracownicy biurowi, 4 czesc - pracownicy biurowi majacy kontakt z klientem, nizszego szczebla, 5 czesc sprzedawcy/obslugujacy kasy, itp, 6 i ostatnia czesc - pracownicy niewykwalifikowani oraz wykwalifikowani robotnicy (to te najwyzsze stawki, najwiecej zarabiaja ciesle, potem elektrycy i mechanicy), stawki sa w tysiacach ISK, brutto, na miesiac. Rubryki sa 2 bo sa to chyba srednie wyliczone w rozny sposob (tak mi sie wydaje... moze ktos sprostuje, jesli jest inaczej...) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ggg66
| Dołączył: 06 Wrz 2006 | Posty: 15 | Skąd: Anglia |
|
Wysłany: 12 Wrz 2006, 10:09 Temat postu: |
|
|
Jakie to forum ciezkie!!!
Proste pytanie o zarobki,a tu takie filozoficzne odpowiedzi.
Ja jaetem obecnie w Angli.Pracuje w szpitalu w Cateringu stawka za godzine 6£ pracuje 40 godzin/tygodniowo.
Mam szczescie bo pracuje dla NHS czyli panstwowa firam wiadomo soboty 50% wiecej niedziele 100% a bank holiday 300%
Do tego mam mase znizek na markowe sklepy,linie lotnicze,autobusowe....
Jak jestem chory to prze 30 dni dostaje 100% wynagrodzenia a 2 miesiac 50%.
Jak bede tam pracowal dluzej to coraz wicej dni bede mial placone w razie choroby.
A mimo to chce jechac do Islandi.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Slawomir 70
| Dołączył: 23 Sie 2006 | Posty: 43 | |
|
Wysłany: 13 Wrz 2006, 12:09 Temat postu: |
|
|
BRAWO DLA GG666.
Pytanie i odpowiedź Oczywiście nikt nikogo nie zmusza. _________________ Sławek
Być może nigdy nie wyjadę na wyspę, ale jeżeli nie spróbuję to wiem, że całe życie będę żałował. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ggg66
| Dołączył: 06 Wrz 2006 | Posty: 15 | Skąd: Anglia |
|
Wysłany: 13 Wrz 2006, 14:56 Temat postu: |
|
|
...ale zadajac pyanie oczekuje odpowiedzi...
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kamiś
| Dołączył: 01 Wrz 2006 | Posty: 20 | Skąd: Kraków |
|
Wysłany: 15 Wrz 2006, 21:07 Temat postu: |
|
|
ggg66 napisał: | ...ale zadajac pyanie oczekuje odpowiedzi...
Pozdrawiam |
widze ze jestes niekumaty tak samo jak ja nim przyjechalem na Islandie, jak to mawial jeden z sasiadow (rowniez Polak) to jest Polska lat 80tych.
ja moze sie "pochwale" moimi zarobkami skoro nikt nie jest sklonny - za miesiac pracy w zakladach miesnych starajac sie brac wszystkie mozliwe nadgodziny dostalem ok 130 tysiecy koron islandzkich
ale jeszcze raz ci powtarzam - chlopie to inny swiat, dla niektorych - w tym mnie - zajebisty dla niektorych nuda nieziemska.pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| siewa26 Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 16 Wrz 2006, 23:27 Temat postu: |
|
|
Heja.
Wydaje mi sie że średnia stawka w Reykjaviku za 1h to około 1000ISK za niewykwalifikowanego pracownika, nadgodziny płatne stawka podstwowa+80%, zabieraja ci z pensji:
36,72% - podatek
4% - emeryturka
1% - chyba związki zawodowe
potem jak masz kartę podatkową to masz ulge, u mnie to około 29.000 koron miesiecznie odjęte od podatku tych 36,72% zabrane od pensji, weź teraz kalkulator i przelicz sobie godziny w miesiącu i bedziesz wiedział co i jak, jeśli w pracy masz mozliwość odzin nadliczbowych to bardzo pomaga osiągnąc lepszą wypłatę
Jakieś bonusy .... w rybkach na swięta dali całkiem niezły bonus, to chyba wszystko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mah
| Dołączył: 10 Kwi 2006 | Posty: 1 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 22 Wrz 2006, 13:19 Temat postu: |
|
|
Na hucie aluminium miesieczne pensja wynosi ok. 180 tys koron, tyle co wiem z wlasnego doswiadczenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FaragoZoltan ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Dołączył: 13 Paź 2006 | Posty: 159 | Skąd: przedmieścia Akranesi |
|
Wysłany: 13 Paź 2006, 1:07 Temat postu: |
|
|
mah napisał: | Na hucie aluminium miesieczne pensja wynosi ok. 180 tys koron, tyle co wiem z wlasnego doswiadczenia |
w hucie aluminium to mozesz tez zarabiac tylko 130tys. 180 to zarabiają ci, którzy dostaną fluorozy za jakiś czas. Huta zdaje sobie z tego sprawe i daje ochłap wiecej żeby robole sie cieszyły |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 13 Paź 2006, 8:26 Temat postu: |
|
|
W nowej hucie aluminium na wschodzie zarobki niewykwalifikowanego pracownika pracujacego przy produkcji beda wynosic srednio 301 tys miesiecznie BRUTTO.Taka pensje poczatkowa gwarantuje na swojej stronie Alcoa.
"Meðallaun á mánuði eru þá um 301.000 kr., þó raunveruleg mánaðarlaun geti verið lægri eða hærri milli mánaða hverju sinni."
Moze sie ta suma zmieniac w gore i w dol.Na reke (na oko) 180-190 tys.PO 18-36 miesiacach podwyzki,zwiazane z uzyskanym doswiadczeniem.
http://www.alcoa.com/iceland/ic/info_page/recruitment.asp
Ps Pamietajcie ze pytajac o prace na Islandii kazdy poda wam zarobek Brutto.Zeby nie bylo rozczarowan................. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Paź 2006, 13:36 Temat postu: |
|
|
Karuta ja nie znam islandzkiego. Nie musisz szpanować przede mną. Wcale mi to nie imponuje.
Pozdrawiam serdecznie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 13 Paź 2006, 13:43 Temat postu: |
|
|
nie szpanuje,kazdy na tym forum wie ze znam islandzki ,poniewaz tlumaczylam newsy .Podalam to po islandzku ,wraz ze strona zeby mi potem ktos nie zarzucil ze z milosci do wyspy patrze na nia przez rozowe okulary i upiekszam fakty.
bez pozdrowien. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Paź 2006, 17:24 Temat postu: |
|
|
Oj no pewnie nie każdy wie o Twoim islandzkim.... forum to nie tylko 5 osób. Ale pozdrawiam serdecznie. _________________ " Za kwestionowanie decyzji admina, .... użytkownik zostanie zbanowany..."
- "Towarzysz Napoleon ma zawsze rację." George Orwell |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Paź 2006, 21:54 Temat postu: |
|
|
ja pracuje w urval eldhus - produkcja sera i sosow dla islandzkich pizzeri i restauracji (sklepy tez)
to byla reklama hehehe
nie jestem kucharzem ! a prace dostalem. pracuje z filipinczykiem. jest nas dwoch.
tylko
mieszkam tam gdzie pracuje i pracuje tam gdzie mieszkam. tzn gora moj apartament - dol kuchnia
8h dziennie + overtime jakis sie trafi bez weekendow = 130.000 isk
+ bonusy w sumie za nic i pol wyplatki wiecej na swieta i piwko co piatek hehe
nic nie place za mieszkanie za rachunki tez. tv i internet mi szef zalozyl - tez za free. nie nie jest gejem
praca leciutka smaczna i przyjemna.
podobno zadko na islandi mozna tak trafic ;/
sam zaplacil za bilet zeby mnie tutaj scagnac.
weekendy - blue lagoon, olivier imprezki puby itd. bardzo mily szef (bo mlody) heheh
pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mazury ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Dołączył: 08 Wrz 2006 | Posty: 116 | |
|
Wysłany: 21 Lis 2006, 6:30 Temat postu: |
|
|
a jaki dodatek przysluguje za prace w godzinach nocnych? |