reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
perwolek

PostWysłany: 18 Maj 2011, 17:53    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

Dowody oczywiście były potrzebne, mój i żony. Ponadto wystąpili do gminy żony(ma inne zameldowanie niż ja i dziecko) o potwierdzenie że nie pobierała tam becikowego. Wniosek wypełniłem z panią na miejscu, ale to dosłownie 2 minuty. Na decyzje czekaliśmy miesiąc, była pozytywna. Spróbuj udać się tam w inny dzień bo zapewne wiele zależy od "widzimisię" tej osoby za biórkiem. Pani w pomocy społecznej wręcz nie chciała odemnie żadnych zaświadczeń od lekarza...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
beatka:)

PostWysłany: 18 Maj 2011, 17:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gwiazdeczka napisał:
mikolaj napisał:
gwiazdeczka napisał:
Wiecie co mamuśki mój synuś ma strasznie suchą i zaczerwienioną skórę za uszkami, uszka nie są odstające, myję je codziennie wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, smaruję po kąpieli oliwką i rano jeszcze kremem albo oillatum lub oilllan, miałam też lansinoh, widzę, że go to swędzi, czy też miałyście taki problem? Już długo się z tym męczę, właściwie prawie od początku.

Moze byc wrazliwy na produkty mleczne lub zawarta w nich laktoze. Poczytaj w necie.

No ja właśnie tak coś podejrzewam, ale nie ma wszystkich objawów, biegunek nie ma, ciałko ładne, zgięcia łokci i kolan ok, ale ostanio nawet zauważyłam, że robi mu się ciemieniucha, chyba faktycznie ma skazę, ale do alergologa pójdziemy w Polsce, bo tu coś nie mam do nich przekonania.
A czy Wam mamusie karmiące tęż tak włosy strasznie wypadają? Moich włosów to zawsze wszędzie było pełno, bo mam je długie, po umyciu też pełno było w wannie, a w czasie ciąży o dziwo przestały mi wypadać, nawet jak czesałam po umyciu to szczotka była czysta, a teraz to chyba gorzej wypadają niż przed ciążą, mama mówi, że może to na wiosnę tak, może witaminki zmienię, może to też przez to, że wcześniej odstawiłam mleko i przetwory tylko teraz znowu spróbowałam, żeby zobaczyć czy mały ma uczulenie, boję się, że jak znowu odstawię to mi wszystkie włosy wypadną... tfu! Hehe, ale narazie ograniczyłam, bo polik, ale tylko jeden ma czerwony, tyle, że spróbowałam pomidora i właśnie na drugi dzień mu się tak polik zaczerwienił. Oj samej to ciężko stwierdzić co dziecku szkodzi. A moze ta ciemieniucha się pojawiła, bo od niedawna stosuje do kąpieli płyn lawendowy Johnson's?

Gwiazdeczko Nasz Synek tez w tym wieku dostal ciemieniuszki. Nam pomogla kuracja z oliwki. A mianowicie ok. 30min przed kapiela smarowalismy My glowke oliwka nakladalismy czapecze a pozniej trzeba to wyczesac i do kapieli. I DOKLADNIE splukac. Po kilku dniach zeszla.

A co do wlosow to mialam i mam tak samo. W ciazy wszystko super a teraz koszmar!!! Wypadaja niesamowicie. Maly juz pelza po podlodze a ja nie nadazam mopowac.Bo co sprzatne to na nowo. Nio ale moze juz wroce do takich islandzkich tabletek to moze pomoze:)

PostWysłany: 18 Maj 2011, 18:01    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

mstefa
Tu masz dokument że wszystko przebiegło bez problemowo i w ciągu ostatnich 2 miesięcy:

Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 18 Maj 2011, 22:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

beatka:) napisał:
........
Gwiazdeczko Nasz Synek tez w tym wieku dostal ciemieniuszki. Nam pomogla kuracja z oliwki. A mianowicie ok. 30min przed kapiela smarowalismy My glowke oliwka nakladalismy czapecze a pozniej trzeba to wyczesac i do kapieli. I DOKLADNIE splukac. Po kilku dniach zeszla.

A co do wlosow to mialam i mam tak samo. W ciazy wszystko super a teraz koszmar!!! Wypadaja niesamowicie. Maly juz pelza po podlodze a ja nie nadazam mopowac.Bo co sprzatne to na nowo. Nio ale moze juz wroce do takich islandzkich tabletek to moze pomoze:)

Dla mojego tez ta kuracja pomogla, jesli tobie nie pomoze mozesz spróbować takiego preparary na ciemieniuche ktory nazywa sie Olejuszka http://cokupic.pl/produkt/Skarb-Matki-Olejuszka-Olejek-na-ciemieniuszke-dla-niemowlat-i-dzieci-30-ml

Pozdrawiam
Powrót do góry
kasiajablonska

PostWysłany: 20 Maj 2011, 10:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc mamuski.ale sie naczytalam.caly watek przelecialam od a do z...spisalam sobie najwaznejsze sprawy co gdzie i jak zalatwiac jakie lekarstwa kremiki i kropelki uzywacie z islandzkich aptek.jestem w 16 tyg ciazy i zaczelam juz powoli sie przygotowywac do roli Smile
chaialam Wam podziekowac i mysle ze bede tu zagladac czesto Smile
MARCINIS1

PostWysłany: 20 Maj 2011, 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kasiajablonska napisał:
czesc mamuski.ale sie naczytalam.caly watek przelecialam od a do z...spisalam sobie najwaznejsze sprawy co gdzie i jak zalatwiac jakie lekarstwa kremiki i kropelki uzywacie z islandzkich aptek.jestem w 16 tyg ciazy i zaczelam juz powoli sie przygotowywac do roli Smile
chaialam Wam podziekowac i mysle ze bede tu zagladac czesto Smile

TO CZEGO BEDZIESZ UZYWAC ZALEZY TYLKO OD CIEBIE NO I OD DZIDZIUSIA , JA Z TYCH TUTAJ MIALAM TYLKO WITAMINE D NO I JAK MALA MIALA UCZULENIE TO KREM ACP RESZTA Z POLSKI
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
kasiajablonska

PostWysłany: 20 Maj 2011, 14:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie za bardzo mam mozliwosc zalatwienia sobie z polski produktow a sama przed porodem tez sie nie wybieram.i w sumie nie widze zadnego problemu zeby uzywac tutejsze produkty jesli pomagaja innym dzieciaczka.wkoncu islandczycy tez ludzie hihih i wychowuja i dbaja o swoje dzieci tylko kozystajac z tutejszych produktow....wiec i naszym sie nic nie stanie.
forum jest pomocne bo czlowiek nie zawsze wie jak sie zapytac o cos w aptece a tak przynajmniej mam niej wiecej jakis obraz co i jak .dziekuje dziewczynki Smile
MARCINIS1

PostWysłany: 20 Maj 2011, 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kasiajablonska napisał:
nie za bardzo mam mozliwosc zalatwienia sobie z polski produktow a sama przed porodem tez sie nie wybieram.i w sumie nie widze zadnego problemu zeby uzywac tutejsze produkty jesli pomagaja innym dzieciaczka.wkoncu islandczycy tez ludzie hihih i wychowuja i dbaja o swoje dzieci tylko kozystajac z tutejszych produktow....wiec i naszym sie nic nie stanie.
forum jest pomocne bo czlowiek nie zawsze wie jak sie zapytac o cos w aptece a tak przynajmniej mam niej wiecej jakis obraz co i jak .dziekuje dziewczynki Smile

jak najbardziej masz racje
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Buszmenka

PostWysłany: 20 Maj 2011, 21:44    Temat postu: Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc Odpowiedz z cytatem

hey ja mam takie pytanie odnosnie becikowego,jak staralyscie sie o becikowe czy oni wiedza ze przebywacie tu w Islandii.Bo ja mam taka sytuacje a raczej mialam i niezamierzam tego popuscic,dlatego prosze o odpowiedzi i podpowiedzi bo lece teraz do polski i bede dalej walczyc o swoje.Mi pan powiedzial ze nienalezy mi sie becikowe bo mieszkam w Islandii,ale zameldowana jestem w polsce i niunia tez.Ostatnio czytalam w necie ze nawet jak mieszka sie za granica to mozna pobrac u siebie becikowe.a jaki adres wpisujecie na tym zswiadczeniu???Prosze o odpowiedzi jak ktos zorjetowany szerzej bo tak jak mowie bede walczyc o swoje nawet gdybym miala sie sadzic z nimi to im pokaze ze sie nalezy,bo wszyscy biora to dlaczego nam sie nie nalezy,chyba dlatego ze kilka lat temu scielam sie z tym panem z MOPSU hihihi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
edzia
Gość
PostWysłany: 20 Maj 2011, 23:02    Temat postu: LARYNGOLOG Odpowiedz z cytatem

POTRZEBUJE NUMERU DO LARYNGOLOGA .
Powrót do góry
SnakDak
Gość
PostWysłany: 20 Maj 2011, 23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buszmenka- na zaświadczeniu wpisywałam adres zameldowania dziecka i rodziców w Polsce i z tego co jest napisane na formularzu który dostajesz do uzupełnienia jednym z warunków przyznania becikowego jest przebywanie na terenie kraju obojga rodziców od dnia złożenia papierów az do wypłacenia becikowego
Powrót do góry
kasiajablonska

PostWysłany: 21 Maj 2011, 0:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jesli nie ma sie zameldowania w pl.....?i jaki czas jest na zlozenie wniosku?orietujecie sie?
perwolek

PostWysłany: 21 Maj 2011, 8:29    Temat postu: becikowe Odpowiedz z cytatem

kasiajablonska
Jak nie masz zameldowania w polsce to będzie poważny problem, ale głownie z załatwianiem dokumentów pośrednich(pesel dziecka itp). Przedewszystkim meldunek musi mieć dziecko, meldunek jest warunkiem aby otrzymać pesel a on jest niezbędny do becikowego.
Czas na złożenie wnisków kilka lat temu przedłużyli do 1 roku(kiedyś byly 3 miesiące). Możliwe że jest nawet ponad rok ale tego już nie wiem.
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 21 Maj 2011, 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do pesela to można wyrobić go dziecku przez konsula, wtedy wystarczy tylko meldunek na Islandii. ?Czas na becikowe jest do roku, wiem z własnego doświadczenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
kasiajablonska

PostWysłany: 21 Maj 2011, 13:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje bardzo za odpowiedzi.wiec o becikowe nie mam co sie starac w sumie jest wiecej rodzin potrzebujacych dostac te pieniazki.bardzo sie ciesze ze bede mogla uzyskac pesel dla dziecka na miejscu bez meldunku polskiego bo jak sie doczytalam w waszych postach jest on potrzebny w zlozeniu wniosku o paszport dla dziecka.to jest dla mnie wazniejsze.jeszcze raz dziekuje Smile
norbi261107

PostWysłany: 21 Maj 2011, 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do pierwszego tymczasowego paszportu dla dziecka nie potrzebny jest pesel, kolejnego paszportu już byś nie wyrobiła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
kasiajablonska

PostWysłany: 21 Maj 2011, 15:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki za info :-)
mikolaj

PostWysłany: 21 Maj 2011, 17:39    Temat postu: Re: LARYNGOLOG Odpowiedz z cytatem

edzia napisał:
POTRZEBUJE NUMERU DO LARYNGOLOGA .

Stefan Eggertsson http://laeknastodin.is/pages/2829-hals-nef-og-eyrnalaeknar. Ja do niego chodzilam ze swoim synem.
Powrót do góry
mstefa
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 21 Maj 2011, 20:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kasiajablonska wyrabiajac pierwszy paszport tymczasowy mozesz od razu wyrobic pesel--nawet taniej to wychodzi jakbys miala wyrabiac oddzielnie paszport,pesel . ja niestety zrobilam to oddzielnie ,no ale to juz inna bajka. a co do kosmetykow dla dziecka to pielegniarka zalecala mi bezzapachowe Gamlacostam...teraz jestem w Polsce i kupilam Nivea dla dzieci i jestem zadowolona.jak do tej pory mlody nie ma zadnej suchej plamki,ani czerowonych plackow ,wiec chyba wykupie pol zapasow ze sklepu jak bede wracac,no chyba ze i na to sie uczuli...ehhhhhh
a co do becikowego to papiery zlozone,a co sie nasluchalam u lekarza to moje..hehe...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
kasiajablonska

PostWysłany: 22 Maj 2011, 22:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tzn?lekarz polski mial ci potwierdzic ze urodzilas dziecko?
Posiadajac pesel i tak nie mam mozliwosci zlozenia dokumentow o becikoowe....zameldowanie Crying or Very sad
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 25, 26, 27 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 26 z 82

Skocz do: