Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| perwolek
 | Dołączył: 23 Wrz 2008 | Posty: 43 | Skąd: Reykjavik-ĹĂłdĹş |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 17:53 Temat postu: becikowe |
|
|
Dowody oczywiĹcie byĹy potrzebne, mĂłj i Ĺźony. Ponadto wystÄ
pili do gminy Ĺźony(ma inne zameldowanie niĹź ja i dziecko) o potwierdzenie Ĺźe nie pobieraĹa tam becikowego. Wniosek wypeĹniĹem z paniÄ
na miejscu, ale to dosĹownie 2 minuty. Na decyzje czekaliĹmy miesiÄ
c, byĹa pozytywna. SprĂłbuj udaÄ siÄ tam w inny dzieĹ bo zapewne wiele zaleĹźy od "widzimisiÄ" tej osoby za biĂłrkiem. Pani w pomocy spoĹecznej wrÄcz nie chciaĹa odemnie Ĺźadnych zaĹwiadczeĹ od lekarza... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| beatka:)
| Dołączył: 15 Lis 2008 | Posty: 145 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 17:57 Temat postu: |
|
|
gwiazdeczka napisał: | mikolaj napisał: | gwiazdeczka napisał: | Wiecie co mamuĹki mĂłj synuĹ ma strasznie suchÄ
i zaczerwienionÄ
skĂłrÄ za uszkami, uszka nie sÄ
odstajÄ
ce, myjÄ je codziennie wacikiem namoczonym w przegotowanej wodzie, smarujÄ po kÄ
pieli oliwkÄ
i rano jeszcze kremem albo oillatum lub oilllan, miaĹam teĹź lansinoh, widzÄ, Ĺźe go to swÄdzi, czy teĹź miaĹyĹcie taki problem? JuĹź dĹugo siÄ z tym mÄczÄ, wĹaĹciwie prawie od poczÄ
tku. |
Moze byc wrazliwy na produkty mleczne lub zawarta w nich laktoze. Poczytaj w necie. |
No ja wĹaĹnie tak coĹ podejrzewam, ale nie ma wszystkich objawĂłw, biegunek nie ma, ciaĹko Ĺadne, zgiÄcia Ĺokci i kolan ok, ale ostanio nawet zauwaĹźyĹam, Ĺźe robi mu siÄ ciemieniucha, chyba faktycznie ma skazÄ, ale do alergologa pĂłjdziemy w Polsce, bo tu coĹ nie mam do nich przekonania.
A czy Wam mamusie karmiÄ
ce tÄĹź tak wĹosy strasznie wypadajÄ
? Moich wĹosĂłw to zawsze wszÄdzie byĹo peĹno, bo mam je dĹugie, po umyciu teĹź peĹno byĹo w wannie, a w czasie ciÄ
Ĺźy o dziwo przestaĹy mi wypadaÄ, nawet jak czesaĹam po umyciu to szczotka byĹa czysta, a teraz to chyba gorzej wypadajÄ
niĹź przed ciÄ
ĹźÄ
, mama mĂłwi, Ĺźe moĹźe to na wiosnÄ tak, moĹźe witaminki zmieniÄ, moĹźe to teĹź przez to, Ĺźe wczeĹniej odstawiĹam mleko i przetwory tylko teraz znowu sprĂłbowaĹam, Ĺźeby zobaczyÄ czy maĹy ma uczulenie, bojÄ siÄ, Ĺźe jak znowu odstawiÄ to mi wszystkie wĹosy wypadnÄ
... tfu! Hehe, ale narazie ograniczyĹam, bo polik, ale tylko jeden ma czerwony, tyle, Ĺźe sprĂłbowaĹam pomidora i wĹaĹnie na drugi dzieĹ mu siÄ tak polik zaczerwieniĹ. Oj samej to ciÄĹźko stwierdziÄ co dziecku szkodzi. A moze ta ciemieniucha siÄ pojawiĹa, bo od niedawna stosuje do kÄ
pieli pĹyn lawendowy Johnson's? |
Gwiazdeczko Nasz Synek tez w tym wieku dostal ciemieniuszki. Nam pomogla kuracja z oliwki. A mianowicie ok. 30min przed kapiela smarowalismy My glowke oliwka nakladalismy czapecze a pozniej trzeba to wyczesac i do kapieli. I DOKLADNIE splukac. Po kilku dniach zeszla.
A co do wlosow to mialam i mam tak samo. W ciazy wszystko super a teraz koszmar!!! Wypadaja niesamowicie. Maly juz pelza po podlodze a ja nie nadazam mopowac.Bo co sprzatne to na nowo. Nio ale moze juz wroce do takich islandzkich tabletek to moze pomoze:) _________________
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| perwolek
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 18:01 Temat postu: becikowe |
|
|
mstefa
Tu masz dokument Ĺźe wszystko przebiegĹo bez problemowo i w ciÄ
gu ostatnich 2 miesiÄcy:
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 22:39 Temat postu: |
|
|
beatka:) napisał: | ........
Gwiazdeczko Nasz Synek tez w tym wieku dostal ciemieniuszki. Nam pomogla kuracja z oliwki. A mianowicie ok. 30min przed kapiela smarowalismy My glowke oliwka nakladalismy czapecze a pozniej trzeba to wyczesac i do kapieli. I DOKLADNIE splukac. Po kilku dniach zeszla.
A co do wlosow to mialam i mam tak samo. W ciazy wszystko super a teraz koszmar!!! Wypadaja niesamowicie. Maly juz pelza po podlodze a ja nie nadazam mopowac.Bo co sprzatne to na nowo. Nio ale moze juz wroce do takich islandzkich tabletek to moze pomoze:) |
Dla mojego tez ta kuracja pomogla, jesli tobie nie pomoze mozesz sprĂłbowaÄ takiego preparary na ciemieniuche ktory nazywa sie Olejuszka http://cokupic.pl/produkt/Skarb-Matki-Olejuszka-Olejek-na-ciemieniuszke-dla-niemowlat-i-dzieci-30-ml
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
| Dołączył: 19 Wrz 2006 | Posty: 203 | Skąd: Akureyri |
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 10:46 Temat postu: |
|
|
czesc mamuski.ale sie naczytalam.caly watek przelecialam od a do z...spisalam sobie najwaznejsze sprawy co gdzie i jak zalatwiac jakie lekarstwa kremiki i kropelki uzywacie z islandzkich aptek.jestem w 16 tyg ciazy i zaczelam juz powoli sie przygotowywac do roli
chaialam Wam podziekowac i mysle ze bede tu zagladac czesto  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 13:21 Temat postu: |
|
|
kasiajablonska napisał: | czesc mamuski.ale sie naczytalam.caly watek przelecialam od a do z...spisalam sobie najwaznejsze sprawy co gdzie i jak zalatwiac jakie lekarstwa kremiki i kropelki uzywacie z islandzkich aptek.jestem w 16 tyg ciazy i zaczelam juz powoli sie przygotowywac do roli
chaialam Wam podziekowac i mysle ze bede tu zagladac czesto  |
TO CZEGO BEDZIESZ UZYWAC ZALEZY TYLKO OD CIEBIE NO I OD DZIDZIUSIA , JA Z TYCH TUTAJ MIALAM TYLKO WITAMINE D NO I JAK MALA MIALA UCZULENIE TO KREM ACP RESZTA Z POLSKI |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 14:50 Temat postu: |
|
|
nie za bardzo mam mozliwosc zalatwienia sobie z polski produktow a sama przed porodem tez sie nie wybieram.i w sumie nie widze zadnego problemu zeby uzywac tutejsze produkty jesli pomagaja innym dzieciaczka.wkoncu islandczycy tez ludzie hihih i wychowuja i dbaja o swoje dzieci tylko kozystajac z tutejszych produktow....wiec i naszym sie nic nie stanie.
forum jest pomocne bo czlowiek nie zawsze wie jak sie zapytac o cos w aptece a tak przynajmniej mam niej wiecej jakis obraz co i jak .dziekuje dziewczynki  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 20:44 Temat postu: |
|
|
kasiajablonska napisał: | nie za bardzo mam mozliwosc zalatwienia sobie z polski produktow a sama przed porodem tez sie nie wybieram.i w sumie nie widze zadnego problemu zeby uzywac tutejsze produkty jesli pomagaja innym dzieciaczka.wkoncu islandczycy tez ludzie hihih i wychowuja i dbaja o swoje dzieci tylko kozystajac z tutejszych produktow....wiec i naszym sie nic nie stanie.
forum jest pomocne bo czlowiek nie zawsze wie jak sie zapytac o cos w aptece a tak przynajmniej mam niej wiecej jakis obraz co i jak .dziekuje dziewczynki  |
jak najbardziej masz racje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Buszmenka
| Dołączył: 26 Wrz 2008 | Posty: 56 | |
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 21:44 Temat postu: Matki matkom i dzieciom - porady, wÄ
tpliwoĹci, pomoc |
|
|
hey ja mam takie pytanie odnosnie becikowego,jak staralyscie sie o becikowe czy oni wiedza ze przebywacie tu w Islandii.Bo ja mam taka sytuacje a raczej mialam i niezamierzam tego popuscic,dlatego prosze o odpowiedzi i podpowiedzi bo lece teraz do polski i bede dalej walczyc o swoje.Mi pan powiedzial ze nienalezy mi sie becikowe bo mieszkam w Islandii,ale zameldowana jestem w polsce i niunia tez.Ostatnio czytalam w necie ze nawet jak mieszka sie za granica to mozna pobrac u siebie becikowe.a jaki adres wpisujecie na tym zswiadczeniu???Prosze o odpowiedzi jak ktos zorjetowany szerzej bo tak jak mowie bede walczyc o swoje nawet gdybym miala sie sadzic z nimi to im pokaze ze sie nalezy,bo wszyscy biora to dlaczego nam sie nie nalezy,chyba dlatego ze kilka lat temu scielam sie z tym panem z MOPSU hihihi |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 23:02 Temat postu: LARYNGOLOG |
|
|
POTRZEBUJE NUMERU DO LARYNGOLOGA . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Maj 2011, 23:20 Temat postu: |
|
|
buszmenka- na zaĹwiadczeniu wpisywaĹam adres zameldowania dziecka i rodzicĂłw w Polsce i z tego co jest napisane na formularzu ktĂłry dostajesz do uzupeĹnienia jednym z warunkĂłw przyznania becikowego jest przebywanie na terenie kraju obojga rodzicĂłw od dnia zĹoĹźenia papierĂłw az do wypĹacenia becikowego |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 0:03 Temat postu: |
|
|
A jesli nie ma sie zameldowania w pl.....?i jaki czas jest na zlozenie wniosku?orietujecie sie? _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| perwolek
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 8:29 Temat postu: becikowe |
|
|
kasiajablonska
Jak nie masz zameldowania w polsce to bÄdzie powaĹźny problem, ale gĹownie z zaĹatwianiem dokumentĂłw poĹrednich(pesel dziecka itp). Przedewszystkim meldunek musi mieÄ dziecko, meldunek jest warunkiem aby otrzymaÄ pesel a on jest niezbÄdny do becikowego.
Czas na zĹoĹźenie wniskĂłw kilka lat temu przedĹuĹźyli do 1 roku(kiedyĹ byly 3 miesiÄ
ce). MoĹźliwe Ĺźe jest nawet ponad rok ale tego juĹź nie wiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 11:33 Temat postu: |
|
|
co do pesela to moĹźna wyrobiÄ go dziecku przez konsula, wtedy wystarczy tylko meldunek na Islandii. ?Czas na becikowe jest do roku, wiem z wĹasnego doĹwiadczenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 13:17 Temat postu: |
|
|
Dziekuje bardzo za odpowiedzi.wiec o becikowe nie mam co sie starac w sumie jest wiecej rodzin potrzebujacych dostac te pieniazki.bardzo sie ciesze ze bede mogla uzyskac pesel dla dziecka na miejscu bez meldunku polskiego bo jak sie doczytalam w waszych postach jest on potrzebny w zlozeniu wniosku o paszport dla dziecka.to jest dla mnie wazniejsze.jeszcze raz dziekuje  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 15:27 Temat postu: |
|
|
do pierwszego tymczasowego paszportu dla dziecka nie potrzebny jest pesel, kolejnego paszportu juĹź byĹ nie wyrobiĹa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 15:56 Temat postu: |
|
|
Dzieki za info :-) _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 21 Maj 2011, 20:50 Temat postu: |
|
|
Kasiajablonska wyrabiajac pierwszy paszport tymczasowy mozesz od razu wyrobic pesel--nawet taniej to wychodzi jakbys miala wyrabiac oddzielnie paszport,pesel . ja niestety zrobilam to oddzielnie ,no ale to juz inna bajka. a co do kosmetykow dla dziecka to pielegniarka zalecala mi bezzapachowe Gamlacostam...teraz jestem w Polsce i kupilam Nivea dla dzieci i jestem zadowolona.jak do tej pory mlody nie ma zadnej suchej plamki,ani czerowonych plackow ,wiec chyba wykupie pol zapasow ze sklepu jak bede wracac,no chyba ze i na to sie uczuli...ehhhhhh
a co do becikowego to papiery zlozone,a co sie nasluchalam u lekarza to moje..hehe... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiajablonska
|
Wysłany: 22 Maj 2011, 22:01 Temat postu: |
|
|
Tzn?lekarz polski mial ci potwierdzic ze urodzilas dziecko?
Posiadajac pesel i tak nie mam mozliwosci zlozenia dokumentow o becikoowe....zameldowanie  _________________ mezczyzna powinien byc taki,zeby kobiety szalaly przy nim,za nim i po nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|