Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Kacper
| Dołączył: 26 Kwi 2008 | Posty: 49 | Skąd: Warszawa / Reykjavik |
|
Wysłany: 10 Paź 2011, 12:48 Temat postu: Njalsgata |
|
|
Hejka, ulica Njalsgata /14/ jest rĂłwnolegĹa do Laugavegur, bliĹźej Katedry ) po lewej stronie, trzeba wejĹÄ na piÄterko, siedzi tam taka starsza Pani.... zna kilka jÄzykĂłw, ĹÄ
cznie z rosyjskim...patrzÄ
c na niÄ
, zastanawiaĹem siÄ gdzie ona parkuje miotĹÄ )) podpiszesz listÄ, powiesz w jakim jÄzyku potrafisz siÄ porozumieÄ i to wszystko, trwa to jakies 5 minut ) Pozdrawiam  _________________ „Dyskrecja w sĹowach jest wiÄcej warta niĹź elokwencja” |
|
Powrót do góry |
|
 |
| czita Zbyt czÄsta publikacja ogĹoszeĹ!
| Dołączył: 24 Mar 2009 | Posty: 130 | |
|
Wysłany: 10 Paź 2011, 22:12 Temat postu: Re: Njalsgata |
|
|
To widze ze spotkanie zapowiada sie bardzo ciekawe, hihi ) Bardzo dziekuje za wyjasnienie gdzie ulica sie znajduje. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ledi
| Dołączył: 11 Mar 2010 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 18 Paź 2011, 16:39 Temat postu: ZasiĹek.... |
|
|
Uprzejmie proszÄ o udzielenie mi nastÄpujÄ
cych informacji ale wczeĹniej pokrĂłtce opiszÄ mojÄ
obecnÄ
sytuacjÄ: mam przepracowane niecaĹe pĂłĹtora roku na Islandii. Niestety zachorowaĹam i chciaĹabym zjechaÄ do Polski przenoszÄ
c zasiĹek dla bezrobotnych . PĂłki co caĹy czas pracujÄ w tej samej firmie i w kaĹźdej chwili mogÄ dostaÄ zaĹwiadczenie lekarskie, Ĺźe nie mogÄ pracowaÄ. Teraz moje pytania do paĹstwa: ile dni bÄdÄ musiaĹa czekaÄ na zasiĹek tutaj w Islandii?( mam na myĹli te 40 dni, czy one teĹź mnie obejmujÄ
?) Od czego zaczÄ
Ä zaĹatwianie zasiĹku transferowego i po jakim czasie? Ile wynosi zasiĹek transferowy? Czy bÄdÄ musiaĹa siÄ rozliczyÄ z tych 3 miesiÄcy pobierania zasiĹku w Polsce?
Serdecznie dziÄkujÄ wszystkim tym, ktĂłrzy mogÄ
udzieliÄ mi informacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| apple
| Dołączył: 17 Sie 2011 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 18 Paź 2011, 17:06 Temat postu: zasiĹek.... |
|
|
Witam!Jesli dostaniesz od lekarza zaĹwiadczenie,Ĺźe nie moĹźesz pracowaÄ,nie naleĹźy sie Tobie zasiĹek dla bezrobotnych.MoĹźesz sie jedynie staraÄ o rentÄ,ktĂłra w Twoim wypadku na pewno nie wystarczy na przeĹźycie.Pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Searcher
| Dołączył: 01 Mar 2008 | Posty: 97 | |
|
Wysłany: 18 Paź 2011, 18:14 Temat postu: |
|
|
Postaraj siÄ o zaĹwiadczenie, Ĺźe nie moĹźesz wykonywaÄ tej szczegĂłlnej pracy ze wzglÄdĂłw zdrowotnych, nie Ĺźe nie moĹźesz pracowaÄ... Na przykĹad z powodu alergii na coĹ czy coĹ podobnego, wtedy rzucasz pracÄ i dostajesz zasiĹek bez czekania. Co do przenoszenia, to nie wiem:) moĹźe ktoĹ jeszcze napisze... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Ledi
| Dołączył: 11 Mar 2010 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 18 Paź 2011, 18:47 Temat postu: zasiĹek |
|
|
Otóş to, przepraszam Ĺźe nie wyjaĹniĹam dokĹadniej ale wĹaĹnie chodzi o silnÄ
alergiÄ. Czyli mogÄ pracowaÄ ale nie w tej pracy. DziÄkujÄ Wam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Paź 2011, 9:23 Temat postu: |
|
|
Czy ma ktos numer do kobiety ktora pracuje w urzedzie pracy, bardzo bym prosila o jej numer. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
| Dołączył: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 20 Paź 2011, 11:49 Temat postu: witam |
|
|
sama zwolnilam sie z pracy, od 2 sieprpnia jest jako bezrobotna, 40 dni kary juz dawno mineĹo, a pieniedzy nie ma, co mam robic, poza tym mam dziecko na nie pieniadzy tez nie dostalam, nic...
poszlam z tym do urzedu pracy , powiedziala mi ,ze oni sie tym nie zajmuja i dala mi numer do Gredslustofa 5824900 , ale to nr do urzedu pracy w innym rejonie, dzwonie tam ,a oni,ze po angielsku nie rozumieja
Czy ktos rozumie to co sie dzieje...?[/list] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mario0206
| Dołączył: 31 Maj 2008 | Posty: 54 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Paź 2011, 12:36 Temat postu: Re: witam |
|
|
ania12345 napisał: | sama zwolnilam sie z pracy, od 2 sieprpnia jest jako bezrobotna, 40 dni kary juz dawno mineĹo, a pieniedzy nie ma, co mam robic, poza tym mam dziecko na nie pieniadzy tez nie dostalam, nic...
poszlam z tym do urzedu pracy , powiedziala mi ,ze oni sie tym nie zajmuja i dala mi numer do Gredslustofa 5824900 , ale to nr do urzedu pracy w innym rejonie, dzwonie tam ,a oni,ze po angielsku nie rozumieja
Czy ktos rozumie to co sie dzieje...?[/list] |
Ja rozumiem to tak:okres kary minÄ
Ĺ 28 wrzesieĹ okres rozliczeniowy o ile dobrze pamiÄtam jest do 25 lub 26,tak wiÄc dostaniesz za peĹny okres rozliczeniowy pierwszego listopada  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ania12345
| Dołączył: 16 Lis 2008 | Posty: 50 | |
|
Wysłany: 20 Paź 2011, 13:49 Temat postu: |
|
|
Ja rozumiem to tak:okres kary minÄ
Ĺ 28 wrzesieĹ okres rozliczeniowy o ile dobrze pamiÄtam jest do 25 lub 26,tak wiÄc dostaniesz za peĹny okres rozliczeniowy pierwszego listopada
jesli tak ma byÄ to ok |
|
Powrót do góry |
|
 |
| joll
| Dołączył: 15 Lut 2011 | Posty: 13 | Skąd: keflavik |
|
Wysłany: 20 Paź 2011, 22:51 Temat postu: |
|
|
Tez to kiedys przerabialam,powiedziano mi ze musze czekac od 40 do 60 dni roboczych i tyle niestety czekalam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Skorpion28
| Dołączył: 22 Lip 2009 | Posty: 22 | |
|
Wysłany: 3 Lis 2011, 17:20 Temat postu: Polki pracujace w urzedzie pracy |
|
|
czita napisał: | Czy ma ktos numer do kobiety ktora pracuje w urzedzie pracy, bardzo bym prosila o jej numer. |
Witam ja tez potrzebuje jakis kontakt do Pani Elzbiety lub Pani Malgosi moze ktos zna maila? albo numer do urzedu gdzie te panie pracuja to znaczy jakis bezposredni do pokoju w ktorym pracuja _________________ Skorpion |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Lis 2011, 9:37 Temat postu: Re: Polki pracujace w urzedzie pracy |
|
|
Pytanie do pan, czy dostalyscie moze pismo z eflingu o kursie jezyka i nie tylko, moze ktoras byla juz na takim kursie. Codzi mi o to ze ja nie mam z kim corki zostawic, kurs odbywa sie od poniedzialku do piatku od 9:10 do 12:10 i w tych godzinach bedzie mi trudno kogos znalesc do opieku, czy ktoras zrezygnowala z takiego kursu, co na to urzad pracy. Na pismie napisane ze urzad pracy placi cala sume za takowy kurs. Dziekuje za jakiekolwiek info. _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| antenka UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 28 Sie 2011 | Posty: 91 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2011, 10:54 Temat postu: Re: Polki pracujace w urzedzie pracy |
|
|
co do kursu to misisz chodzic
nikogo to nie intresuje ze niemasz z kim zostawic dziecka,ja mam ta sama sytuacje
musisz moec 90% obechosci na tym kursie bo zabiora zasilek takie maja przepisy,zrezygnowac z kursu nie mozna chyba ze znasz juz bardzo dobrz jezyk |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2011, 11:00 Temat postu: |
|
|
czita ja teĹź tak jak Ty dostaĹam ze zwiÄ
zkĂłw propozycjÄ nauki islandzkiego ale to tylko propozycja, nie musisz wcale iĹÄ na ten kurs. OdmĂłwiÄ nie moĹźna jeĹli z urzÄdu pracy bÄdÄ
chcieli byĹ chodziĹa na kurs. To zazwyczaj odbywa siÄ tak, Ĺźe najpierw wzywajÄ
bezrobotnego na krĂłtkie spotkanie z jakÄ
Ĺ kobietÄ
, ktĂłra zadaje kilka pytaĹ odnoĹnie znajomoĹci jÄz isl i wtedy stwierdza na jaki stopieĹ dany czĹowiek powinien chodziÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lis 2011, 11:03 Temat postu: |
|
|
a, Czita dodam jeszcze, Ĺźe jeĹli nie pĂłjdziesz na ten kurs to nie poniesiesz Ĺźadnych konsekwencji w urzÄdzie pracy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 15 Lis 2011, 13:46 Temat postu: |
|
|
No wlasnie to jest prtopozycja, na koncu podany jest numer tel inapisane, jelsi jestem zaineteresowana udzialem w kursie to mam zadzwonic pod ten numer. Jesli chodzi o to sp[otkanie na znajomosc jezyka to mialam juz takie spotkanie, pytala czy mam dziecie czy chodza po przedszkola i czy mam kogos do opieki, pytala tez kiedy bym mogla zaczac taki kurs, powiedzialam ze narazie nie ze tak za ok 2 miesiace a w urzedzie jak pytalam to powiedziala ze narazie kursu nie bedzie. Zadzwonie pod ten numer i zapytam tak dla pewnosci, jak to wyglada itd. A jesy ktos kto idzie na ten kurs? _________________ "Nie moĹźemy utrzymaÄ Ĺźadnego dnia, ale moĹźemy go nie straciÄ" |
|
Powrót do góry |
|
 |
| GTI1986
| Dołączył: 03 Wrz 2011 | Posty: 36 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2011, 23:05 Temat postu: |
|
|
czy ktoĹ wie ile trwa kara po zwolnieniu dyscyplinarnym jak idzie siÄ na zasiĹek? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| antenka UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 28 Sie 2011 | Posty: 91 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2011, 23:35 Temat postu: |
|
|
GTI1986 napisał: | czy ktoĹ wie ile trwa kara po zwolnieniu dyscyplinarnym jak idzie siÄ na zasiĹek? |
kara wynosi 40 dni roboczych czyli 2miesiace
ale nie jestem pewien czy bedzie sie nalezal zasilek zalezy od tego zaco zwolnili
znajomy jkis czas temu tez zostal zwolniony za piciei powiedzieli mu ze zasilku nie dostanie wiec sie nie rejestrowal poszddl do szefa i poprosil aby mu zmienil na to ze on sie zwolnil i czekal 40 dni i ma zasilek jakby mu szef niposzedl na reke to nic by nie mial
ale jest takie prawo ze ty nie musisz sie zgadzac na zwolnienie bez podania powodu na pismie to jeszcze zalezy z jakiego powodu zwalnia ale to juz indywidualna sprawa |
|
Powrót do góry |
|
 |
| domenaa
| Dołączył: 01 Cze 2008 | Posty: 18 | Skąd: Reykjavik 103 |
|
Wysłany: 16 Lis 2011, 18:19 Temat postu: |
|
|
najlepiej wszyscy leĹźcie, Polak potrafi! |
|