reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 69, 70, 71 ... 93, 94, 95  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kacper

PostWysłany: 10 Paź 2011, 12:48    Temat postu: Njalsgata Odpowiedz z cytatem

Hejka, ulica Njalsgata /14/ jest równoległa do Laugavegur, bliżej Katedry Smile) po lewej stronie, trzeba wejść na pięterko, siedzi tam taka starsza Pani.... zna kilka języków, łącznie z rosyjskim...patrząc na nią, zastanawiałem się gdzie ona parkuje miotłęSmile)) podpiszesz listę, powiesz w jakim języku potrafisz się porozumieć i to wszystko, trwa to jakies 5 minut Smile) Pozdrawiam Smile
czita
Zbyt częsta publikacja ogłoszeń!
PostWysłany: 10 Paź 2011, 22:12    Temat postu: Re: Njalsgata Odpowiedz z cytatem

To widze ze spotkanie zapowiada sie bardzo ciekawe, hihi Smile) Bardzo dziekuje za wyjasnienie gdzie ulica sie znajduje.
Ledi

PostWysłany: 18 Paź 2011, 16:39    Temat postu: Zasiłek.... Odpowiedz z cytatem

Uprzejmie proszę o udzielenie mi następujących informacji ale wcześniej pokrótce opiszę moją obecną sytuację: mam przepracowane niecałe półtora roku na Islandii. Niestety zachorowałam i chciałabym zjechać do Polski przenosząc zasiłek dla bezrobotnych . Póki co cały czas pracuję w tej samej firmie i w każdej chwili mogę dostać zaświadczenie lekarskie, że nie mogę pracować. Teraz moje pytania do państwa: ile dni będę musiała czekać na zasiłek tutaj w Islandii?( mam na myśli te 40 dni, czy one też mnie obejmują?) Od czego zacząć załatwianie zasiłku transferowego i po jakim czasie? Ile wynosi zasiłek transferowy? Czy będę musiała się rozliczyć z tych 3 miesięcy pobierania zasiłku w Polsce?

Serdecznie dziękuję wszystkim tym, którzy mogą udzielić mi informacji.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
apple

PostWysłany: 18 Paź 2011, 17:06    Temat postu: zasiłek.... Odpowiedz z cytatem

Witam!Jesli dostaniesz od lekarza zaświadczenie,że nie możesz pracować,nie należy sie Tobie zasiłek dla bezrobotnych.Możesz sie jedynie starać o rentę,która w Twoim wypadku na pewno nie wystarczy na przeżycie.Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Searcher

PostWysłany: 18 Paź 2011, 18:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Postaraj się o zaświadczenie, że nie możesz wykonywać tej szczególnej pracy ze względów zdrowotnych, nie że nie możesz pracować... Na przykład z powodu alergii na coś czy coś podobnego, wtedy rzucasz pracę i dostajesz zasiłek bez czekania. Co do przenoszenia, to nie wiem:) może ktoś jeszcze napisze...
Powrót do góry
Ledi

PostWysłany: 18 Paź 2011, 18:47    Temat postu: zasiłek Odpowiedz z cytatem

Otóż to, przepraszam że nie wyjaśniłam dokładniej ale właśnie chodzi o silną alergię. Czyli mogę pracować ale nie w tej pracy. Dziękuję Wam!
Powrót do góry
czita
PostWysłany: 20 Paź 2011, 9:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ma ktos numer do kobiety ktora pracuje w urzedzie pracy, bardzo bym prosila o jej numer.
ania12345

PostWysłany: 20 Paź 2011, 11:49    Temat postu: witam Odpowiedz z cytatem

sama zwolnilam sie z pracy, od 2 sieprpnia jest jako bezrobotna, 40 dni kary juz dawno mineło, a pieniedzy nie ma, co mam robic, poza tym mam dziecko na nie pieniadzy tez nie dostalam, nic...
poszlam z tym do urzedu pracy , powiedziala mi ,ze oni sie tym nie zajmuja i dala mi numer do Gredslustofa 5824900 , ale to nr do urzedu pracy w innym rejonie, dzwonie tam ,a oni,ze po angielsku nie rozumieja
Czy ktos rozumie to co sie dzieje...?[/list]
Powrót do góry
mario0206

PostWysłany: 20 Paź 2011, 12:36    Temat postu: Re: witam Odpowiedz z cytatem

ania12345 napisał:
sama zwolnilam sie z pracy, od 2 sieprpnia jest jako bezrobotna, 40 dni kary juz dawno mineło, a pieniedzy nie ma, co mam robic, poza tym mam dziecko na nie pieniadzy tez nie dostalam, nic...
poszlam z tym do urzedu pracy , powiedziala mi ,ze oni sie tym nie zajmuja i dala mi numer do Gredslustofa 5824900 , ale to nr do urzedu pracy w innym rejonie, dzwonie tam ,a oni,ze po angielsku nie rozumieja
Czy ktos rozumie to co sie dzieje...?[/list]

Ja rozumiem to tak:okres kary minął 28 wrzesień okres rozliczeniowy o ile dobrze pamiętam jest do 25 lub 26,tak więc dostaniesz za pełny okres rozliczeniowy pierwszego listopada Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG WP Kontakt
ania12345

PostWysłany: 20 Paź 2011, 13:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja rozumiem to tak:okres kary minął 28 wrzesień okres rozliczeniowy o ile dobrze pamiętam jest do 25 lub 26,tak więc dostaniesz za pełny okres rozliczeniowy pierwszego listopada

jesli tak ma być to ok
Powrót do góry
joll

PostWysłany: 20 Paź 2011, 22:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tez to kiedys przerabialam,powiedziano mi ze musze czekac od 40 do 60 dni roboczych i tyle niestety czekalam Sad
Powrót do góry
Skorpion28

PostWysłany: 3 Lis 2011, 17:20    Temat postu: Polki pracujace w urzedzie pracy Odpowiedz z cytatem

czita napisał:
Czy ma ktos numer do kobiety ktora pracuje w urzedzie pracy, bardzo bym prosila o jej numer.

Witam ja tez potrzebuje jakis kontakt do Pani Elzbiety lub Pani Malgosi moze ktos zna maila? albo numer do urzedu gdzie te panie pracuja to znaczy jakis bezposredni do pokoju w ktorym pracuja
czita
PostWysłany: 15 Lis 2011, 9:37    Temat postu: Re: Polki pracujace w urzedzie pracy Odpowiedz z cytatem

Pytanie do pan, czy dostalyscie moze pismo z eflingu o kursie jezyka i nie tylko, moze ktoras byla juz na takim kursie. Codzi mi o to ze ja nie mam z kim corki zostawic, kurs odbywa sie od poniedzialku do piatku od 9:10 do 12:10 i w tych godzinach bedzie mi trudno kogos znalesc do opieku, czy ktoras zrezygnowala z takiego kursu, co na to urzad pracy. Na pismie napisane ze urzad pracy placi cala sume za takowy kurs. Dziekuje za jakiekolwiek info.
antenka
UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
PostWysłany: 15 Lis 2011, 10:54    Temat postu: Re: Polki pracujace w urzedzie pracy Odpowiedz z cytatem

co do kursu to misisz chodzic
nikogo to nie intresuje ze niemasz z kim zostawic dziecka,ja mam ta sama sytuacje
musisz moec 90% obechosci na tym kursie bo zabiora zasilek takie maja przepisy,zrezygnowac z kursu nie mozna chyba ze znasz juz bardzo dobrz jezyk
Powrót do góry
norbi261107

PostWysłany: 15 Lis 2011, 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czita ja też tak jak Ty dostałam ze związków propozycję nauki islandzkiego ale to tylko propozycja, nie musisz wcale iść na ten kurs. Odmówić nie można jeśli z urzędu pracy będą chcieli byś chodziła na kurs. To zazwyczaj odbywa się tak, że najpierw wzywają bezrobotnego na krótkie spotkanie z jakąś kobietą, która zadaje kilka pytań odnośnie znajomości jęz isl i wtedy stwierdza na jaki stopień dany człowiek powinien chodzić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
norbi261107

PostWysłany: 15 Lis 2011, 11:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a, Czita dodam jeszcze, że jeśli nie pójdziesz na ten kurs to nie poniesiesz żadnych konsekwencji w urzędzie pracy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
czita
PostWysłany: 15 Lis 2011, 13:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wlasnie to jest prtopozycja, na koncu podany jest numer tel inapisane, jelsi jestem zaineteresowana udzialem w kursie to mam zadzwonic pod ten numer. Jesli chodzi o to sp[otkanie na znajomosc jezyka to mialam juz takie spotkanie, pytala czy mam dziecie czy chodza po przedszkola i czy mam kogos do opieki, pytala tez kiedy bym mogla zaczac taki kurs, powiedzialam ze narazie nie ze tak za ok 2 miesiace a w urzedzie jak pytalam to powiedziala ze narazie kursu nie bedzie. Zadzwonie pod ten numer i zapytam tak dla pewnosci, jak to wyglada itd. A jesy ktos kto idzie na ten kurs?
GTI1986

PostWysłany: 15 Lis 2011, 23:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czy ktoś wie ile trwa kara po zwolnieniu dyscyplinarnym jak idzie się na zasiłek?
Powrót do góry
antenka
UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
PostWysłany: 15 Lis 2011, 23:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GTI1986 napisał:
czy ktoś wie ile trwa kara po zwolnieniu dyscyplinarnym jak idzie się na zasiłek?

kara wynosi 40 dni roboczych czyli 2miesiace
ale nie jestem pewien czy bedzie sie nalezal zasilek zalezy od tego zaco zwolnili
znajomy jkis czas temu tez zostal zwolniony za piciei powiedzieli mu ze zasilku nie dostanie wiec sie nie rejestrowal poszddl do szefa i poprosil aby mu zmienil na to ze on sie zwolnil i czekal 40 dni i ma zasilek jakby mu szef niposzedl na reke to nic by nie mial
ale jest takie prawo ze ty nie musisz sie zgadzac na zwolnienie bez podania powodu na pismie to jeszcze zalezy z jakiego powodu zwalnia ale to juz indywidualna sprawa
Powrót do góry
domenaa

PostWysłany: 16 Lis 2011, 18:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najlepiej wszyscy leĹźcie, Polak potrafi!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 69, 70, 71 ... 93, 94, 95  Następny
Strona 70 z 95

Skocz do: