| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
| rodzynka
| | Do³±czy³: 23 Maj 2006 | | Posty: 12 | |
|
Wys³any: 13 Lip 2006, 16:04 Temat postu: od czegos trzeba zaczac |
|
|
Ja zaczelam od biletu na Islandie. Moje wczesniejsze zainteresowania Islandia ograniczaly sie do spraw zawodowych - tamtejszego rynku pracy, warunkow zycia itp. Forum sledze od ponad roku, kiedy to zaczelam pracowac dla gazety, ktora zajmuje sie europejskim rynkiem pracy. Musze przyznac, ze zdjecia na tym forum (i nie tylko na tym forum, zdjecia Islandii w ogole) wywieraly na mnie ogromne wrazenie. Tak duze, ze nawet nie zaglebialam sie w tematyke Wyspy, poniewaz balam sie, ze zachwyce sie miejscem dla mnie nieosiagalnym i bede chciala tam byc.
I nagle dostalam bilet (oczywiscie, tak z nieba to on nie spadl, musialam troche powiercic dziure w calym ).
Jestem islandofilem poczatkujacym. Mam problemy z wymowieniem nazw miast, regionow geograficznych, o imionach i nazwiskach nie wspominajac. Lece na Islandie 3 sierpnia, na niecaly tydzien. Moim zadaniem jest przedstawienie moim czytelnikom (a jest ich ok. 30 tys co 2 tygodnie) Islandii. Dostalam sygnaly, ze przylatuja tam zupelnie w ciemno, bez znajomosci angielskiego, z paroma euro w kieszeni. I jest problem. NIe maja pracy, nie maja gdzie mieszkac, nie maja pieniedzy. Bardzo chcialabym spotkac sie i porozmawiac z Polakami, ktorzy tam są od niedawna, a takze z takimi, ktorzy mieszkają w Islandii wiele lat. Interesuje mnie zycie na Wyspie. Nie wyobrazam sobie kraju o takiej powierzchnii, ktorego populacja zmiescilaby sie w Bialymstoku! Jestem ciekawa wszystkiego co ma zwiazek z Islandia. Odkad dostalam bilet siedze i szukam informacji o Islandii. Zlapałam bakcyla Chlone informacje i im bardziej wydaje mi sie ze cos wiem, tym wieksze pole niewiedzy sie przede mna roztacza
Początkujący islandofil
ps. szukam kontaktu z Polakami, którzy chcieliby opowiedziec mi o swoich doswiadczeniach z Islandia. O tym, jak ich przyjela, jak sie tam zyje, o wszystkim co Wyspy dotyczy
No i jaka jest pogoda? Co ze soba zabrac? Wybieram sie do stolicy, ale tez w okolice huty,a na mapie tamte rejony sa lekko sniegiem pokryte Ide szukac miejsc,gdzie te pytania beda na miejscu
Jeszcze ingorantka, ale podekscytowana  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| RudaOlcia
| | Do³±czy³: 12 Lip 2006 | | Posty: 5 | |
|
Wys³any: 17 Lip 2006, 22:10 Temat postu: |
|
|
ja tez chcialam sie grzecznie przywitac:) mam na imie Ola i mieszkam w Szkocji,ale planuje w przyszlosci przeniesc sie do kraju o ostrzejszym klimacie:)Islandia to marzenie,ktore wiem,ze sie spelni!!!
pozdrawiam wszystkich bardzo goraco,ktorzy zachorowali na Islandie;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Patja
| | Do³±czy³: 17 Lip 2006 | | Posty: 3 | | Sk±d: Koszalin |
|
Wys³any: 18 Lip 2006, 22:25 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich zwariowanych na punkcie Islandii!
Dopiero przedwczoraj znalazłam ten rewelacyjny portal i z wypiekami na twarzy poznaję jego zawartość i możliwości
Zaskoczyło mnie, ze tyle ludzi dzieli mój obłęd, ja spotykałam do tej pory raczej istoty ciepłolubne, które na wieść o mojej tęsknocie podbiegunowej stukały się w czoła, pytając"a ty wiesz, jak tam zimno jest"?
NO właśnie, a ja nie lubię ciepła, lato i upały mnie wykańczają, nienawidzę się opalać (i tego oczywiście nie robię ) poza tym dla mnie ISlandia jest synonimem krainy prawie nie tkniętej ludzką ręką, tam jeszcze jest dziko, tam człowiek moze naprawdę żyć w harmonii ze wszechświatem i całą przyrodą, tam jest mój raj na ziemi!!!!!
Już nawet nie pamiętam od kiedy zaczęło się to szaleństwo-może i faktycznie przyczyniła się do tego MArgit Sandemo, bo i NOrwegia ciągnie, i Finlandia, ale nie tak mocno, jak ISlandia!!! Oczywiście uwielbiam Bjork i Sigur Ros, tylko że w moim przypadku to była pasja wtórna-kocham Islandię, a ponieważ oni są z ISlandii, jak mogłabym nie kochać również ich
MOje muzyczne zainteresowania są rozległe, rozrosły się od czasu, kiedy słuchałam tylko death metalu (tak było ) więc ciężko napisać co dokładnie lubię....Oczywiście HIM :jezyk: i to nie tylko ze względu na Ville Valo (stwierdziłam nawet, ze HIM to muzyka dla egzaltowanych nastolatek i sfrustrowanych mężatek - i proszę się tu na to stwierdzenie nie obrażać, bo to nie miała być złośliwość! jeszcze Dead can dance, LOreena McKennitt, Varttina, Hedningarna, Rammstein, Einsturzende Neubauten, NIck Cave, Radiohead, ........i na razie wystarczy
Uwielbiam czytać fantastykę, zwłaszcza Zimmer-Bradley, LAwheada, Dicka.....ale nie pogardzę też MArquezem i Umberto Eco.....Dobra, starczy tego, bo już sama mam siebie dosyć.NO i w dodatku zapomniałam się przedstawić Patja, lat 31 , przykładna żona i matka Polka 23-miesięcznej A., chora na Islandofilię od dawien dawna , namawiająca męża na wyjazd . Chciałabym pojechać tam na dłużej, nawet na zawsze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
 | | Do³±czy³: 28 Sie 2004 | | Posty: 367 | | Sk±d: Warszawa |
|
Wys³any: 21 Lip 2006, 11:58 Temat postu: |
|
|
"które na wieść o mojej tęsknocie podbiegunowej stukały się w czoła, pytając - a ty wiesz, jak tam zimno jest? "
Skąd Ja to znam
Prawda (chociaż każdy ma inne zdanie) jest taka, że na Islandii pogoda jest optymalna. Cieplejsze zimy niż w Polsce, za to brak upałów (do 15 © max)
W sierpniu wybije dwa lata od kiedy jestem tutaj na forum, aczkolwiek islandofilią zaraziłem sięz 7 lat temu, to też zaskoczyło mnie że w ogóle są ludzie ekscytujący się takim samym "oszołomstwem" jak Ja
Wtedy byłem 146 użytkownikiem na forum dopiero...
Podobnie nie znoszę upałów, szczególnie w mieście jeśli już to gdzieś nad wodą... słońca też raczej unikam chociaż czasami się przysmaże na słoneczku.
Najważniejsze :
| Cytat: | | tam człowiek moze naprawdę żyć w harmonii ze wszechświatem i całą przyrodą, tam jest mój raj na ziemi!!!!! |
I o to chodzi... RAJ na ziemi.
Witaj w gronie zarażonych na islandofilię ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Patja
|
Wys³any: 21 Lip 2006, 13:18 Temat postu: |
|
|
Dzięki, Peterans
MIędzy innymi ten brak upałów na Islandii czyni ją tak pociągającą.....
I nie tracę nadziei, że w końcu uda mi się tam zamieszkać- nawet zaczęłam się uczyć islandzkiego...... pierwsza lekcja z kursu on-line przerabiana w nieskończoność-łatwo nie jest............
Pozdrowienia dla wszystkich Islandofilów  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
|
Wys³any: 21 Lip 2006, 16:22 Temat postu: |
|
|
A z którego korzystasz ?
Nie pozostaje mi nic innego jak ... vilja Ţig afrakstur iđnnám
Pzdr. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Patja
|
Wys³any: 23 Lip 2006, 13:53 Temat postu: |
|
|
KOrzystam z tego na http://icelandic.hi.is ,tkwię przy Eg heiti, hann heitir itd.
Brakuje mi po prostu kogoś lub czegoś, fizycznie namacalnego podręcznika najchętniej w którym miałabym prosto wyłożone zasady.....Bo takie tłumaczenie z angielskiego na polski to trochę uczenie się na oślep, na wyczucie...Ale i tak jestem zdeterminowana!!!
A tak poza tym to mam wrażenie,że chyba odbiegliśmy od tematu więc pozostaje mi napisać besta kvethjur, przeprosić za brak islandzkiej czcionki i przyznać, że nie zrozumiałam Twoich życzeń  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Peterans
|
Wys³any: 24 Lip 2006, 23:25 Temat postu: |
|
|
To się domyśl o czym one "mówią" !
Konkretnie brakuje podręcznika Pol-Isl ... chyba każdemu początkującemu który chce się nauczyć islandzkiego.
I dlatego np. u mnie nie wiele rozwija się język isl.
Chociaż przy Eg heiti tkwiłem mając 12 lat a teraz wiem tylko troszkę więcej więc nie mam się czym chwalić...
Wszędzie kursy takie, siakie - no a pomarzyć sobie można, bo coś w rodzaju korepetycji z islandzkiego ... ahhh jak to brzmi - BY SIĘ PRZYDAŁY !
Powodzenia Ci życzę, sobie też życzę... powodzenia :\ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| katherine
| | Do³±czy³: 20 Lut 2004 | | Posty: 10 | | Sk±d: Londyn, Edynburg |
|
Wys³any: 4 Wrz 2006, 20:41 Temat postu: |
|
|
Dawno mnie tutaj nie bylo z Wami, pozdrawiam wszystkich i przy okazji dziekuje tym osobom ktorzy przyslali mi piekne fotki dla projektu, aczkolwiek musze przyznac ze troszke za malo ich mialam do zrealizowania pomyslu. Tak czy inaczej dziekuje za pomoc, to bardzo mile...
Katherine |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Szwed_17
| | Do³±czy³: 05 Wrz 2006 | | Posty: 1 | | Sk±d: PL / S |
|
Wys³any: 27 Wrz 2006, 21:02 Temat postu: |
|
|
Witam Was baardzo serdecznie!
Nazywam się Witek i jestem uczniem LO. Mam 17 lat. Interesuję się Skandynawią oraz Estonią (ponieważ jest spokrewniona ze skandynawską Finlandią :-) Do tej pory nie byłem jeszcze na Islandii ale mam nadzieję, że kiedyś się tam wybiorę! Kocham szczególnie Szwecję, gdyż byłem w tym kraju i znam ten język na poziomie komunikatywnym. Co mnie urzekło w Skandynawii? Otóż przede wszystkim krajobrazy i przyroda! To coś wspaniałego! Także ludzie- są przesympatyczni, często bardzo zabawni, dbają o obyczaje i tradycyjne obrzędy. Cenię ich również za ogromny patriotyzm (powinni być dla Nas wzorem) oraz za to, iż często są doskonale wykształceni i piastują ważne stanowiska- ale nie wywyższają się ponad rozmówcę, będąc przy tym skromnym i niezwykle miłym! Uwielbiam też ich zahartowanie oraz prostotę- nie są osobami rozpaskudzonymi, są racjonalistami i wiedzą, że należy poważnie podchodzić do życia. To tyle z moich obserwacji.
Ciesze się, że mogę poznać ludzi o podobnych zainteresowaniach. Często nie mam z kim porozmawiać o tym kręgu kulturowym- chyba, że z moim Profesorem od szwedzkiego. Naprawdę bardzo miło mi WAS poznać!!! :-)
W Szwecji mam rodzinę, co ułatwia mi gromadzenie informacji o tym państwie oraz o zwyczajach, panujących w Skandynawii. Mogę wieć powiedzieć, że jestem szczęściarzem. :-)
W przyszłości chcę stanowczo związać się ze skandynawistyką. Obecnie gromadzę materiały językowe do języków nordyckich, a także zbieram książki skandynawskie w oryginale, które staram się tłumaczyć. Jeżeli chodzi o naukę szwedzkiego, to bardzo pomogła mi strona:
http://8sidor.lattlast.se/?page=42
Tam można czytać newsy po szwedzku, oraz ściągąc wymowę tych tekstów, czytaną przez lektora- native-speakera!!!
Islandia jest dla mnie osobiście kwintesencją Skandynawii i uważam, że rozmiar tego kraju, kultura, a także wyjątkowość języka tylko potęgują wrażenie tajemniczośći i swoistego "północnego" klimatu. Myślę, że zrozumiecie, co mam na myśli! Jeszcze raz chcę WAS gorąco pozdrowić!!! KOCHAM SKANDYNAWIĘ PONAD WSZYSTKO I JEST TO SENS MEGO ŻYCIA!!!
-------------------------------------------------------------------------------------
Teraz przywitam się z Wami po szwedzku:
Välkomna! Jag heter Witek och jag är 17. Jag älskar mycket Sverige- särskilt människor och livet, som är där! I den här år, under min sommersemester, har jag varit i Sverige, I Halmstad (Det är i Halland, mellan Malmö och Göteborg). Jag har varit också i Danmark, i Kobenhavn. Det är också mycket skont Landet och finaste stadt i närhet! Nu är jag hemma igen! Men tror jag, att efter ett månad kan jag att säga: Sverige är mitt andra hus!!! Jag älskar svensk språket!!! :-)
,a teraz po fińsku:
Hyvää päivää! Tervetuloa lämmintä! Minä olen Magnus Anderson. Minä olen seitsemäntoisa vuotta vanha! Hei ystäväin!!! Minä olen kanssa Ruotsa- "Sverige", mutta rakasten Suomi!!!!!! Minä puhuen ruotsalainen! Terve lämmintä! Suukko!!!!!
Na koniec może jedno islandzkie zdanie:
Eigðu góðan dag og sjáumst hress
Całuję WAS; Adjö! Pa Pa!!! ;-) ;-) ;-) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| konrath
 | | Do³±czy³: 24 Lip 2006 | | Posty: 127 | | Sk±d: Kopavogi |
|
Wys³any: 27 Wrz 2006, 21:29 Temat postu: |
|
|
| Nieźle. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Scissor_Sisters
| | Do³±czy³: 03 Lis 2006 | | Posty: 231 | | Sk±d: Olsztyn |
|
Wys³any: 5 Lis 2006, 13:40 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich forumowiczów natym świetnym miejscu do wypowiadania się o przecudnym Kraju - Islandii. Moim marzeniem jest znależć się tam, być może zamieszkać na stałe. Ale zacznijmy od początku.
Mam 17 lat, a w lutym kończę 18. Chodze do 2 klasy Liceum(został mi jeszcze rok). uczę się języka angielskiego. mam dwie siostry za granicą - W Niemczech i Anglii i bez problemu po szkole mógłbym tam pojechać w poszukiwaniu lepszej ,,kasy''. Ale mi nie tylko o kasę chodzi. Według mnie z życia trzeba być zadowolonym, a ja czuje, czuję że Islandia to jest ten kraj, gdzie mógłbym mieszkać. Dużo czytałem te forum zanim zaznaczyłem dzisiaj tu swoją obecność i wszystko co tu czytam, czy to o wadach czy o zaletach przekonuje mnie jeszcze bardziej do tego żeby pojechać i zamieszkać na tej wyspie. Najprawdopodobniej w okolicach Rejkiaviku( może Hafnarfjordur?). Zbieram potrzebne informacje. ostatnio poznałem przez neta gościa, który roznosi gazety w stolicy Islandii i jest zadowolony z życia tam. On zdobył pracę poprzez bióro pośredniczące - progress. Być może ja tez skorzystam z takowego. Prawdopodobnie tak, bo w ciemno nie zamierzam jechać. jeżeli nie uda mi się załatwić niż oporzez polaków to spróbuje skorzystać z zagranicznych pomocy. Zbieram pieniądze na wyjazd(pierwsze tygodnie to pewnie same wydatki). Mam już ok 2000 euro. Myslicie, ze to na początek wystarczy? Planuje jechać jeszcze z kilkoma osobami. Wiem, ze po Liceum nie mam teoretycznie żadnego zawodu, ale prawda jest taka, że potrafię dobrzez spawać oraz znam się na budownictwie. Czy jest zapotrzebowanie na takich pracowników na Islandii? czy jeżeli zgłosisz się do pracy to oni patrzą na to jakie masz papiery czy na to jak potrafisz robić robote? No oczywiscie jezeli nie znajde pracy w budownictwie to jakies zmywanie czy skrobanie ryb mi pozostaje. Ale przecież trzeba od czegos zacząć. Powiedzcie mi(zwracam się do ludzi, którzy mieszkają/ mieszkali dłuższy okres czasu na wyspie.) do czego było wam się najtrudniej dostosowac po przybyciu na wyspe? jak wy znależliscie pracę? gdzie mieszkacie?
Powiedzcie mi czy na Islandii jest miejsce dla tak młodego człowieka jak ja.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Tonkpils
 | | Do³±czy³: 25 Lis 2006 | | Posty: 27 | | Sk±d: Akranes Westcoast |
|
Wys³any: 26 Lis 2006, 1:45 Temat postu: |
|
|
Witam
1 Jeśli masz 18 lat to gdzie ty sie dobrze nauczyłeś spawać? Dobre spawanie to nie smarkanie elektrodą by trzymało. Budownictwo na islandii to też nie lekki kawałek chleba. Jeśli nie boisz się ciężkiej pracy to napewno ci się powiedzie. Nie obraź się na to co napisałem ale spawaczem jestem z zawodu od pięknych paru lat i wiem że na kursie spawalniczym uczą jak zrobić dobre próbki na egzamin. Jeśli jesteś samoukiem to troche gorzej bo bez certyfikatu spawalniczego nikt ci nie uwierzy na piękne oczy.
2 Znajomość języka angielskiego jest niebywale potrzebna by móc poruszać się po tym kraju w poszukiwaniu pracy. Pracy w budownictwie nie brakuje. Co chwila rusza nowa budowa na wyspie. Może zima nie jest najlepszym okresem na pracę o takim charakterze ale jak to ktoś mądry powiedział "co nas nie zabije nas umocni". Zaopatrz się tylko w majtki z golfem i do boju.
3 Miasta (raczej miasteczka) na Islandii poza dwoma największymi (wiadomo jakimi) są razcej małe i nie oferują zbytnich atrakcji dla człowieka który całe życie mieszkał w dużym miescie w Polsce. Napewno lepiej zacząć w większym mieście, bo to rozwiązałoby problem braku posiadania auta, a niestety na prowincji z dala od stolicy bez auta ani rusz.
4 Solidny pracodawca sprawdza zarówno twoje papiery (dobrze by było je wcześniej przetłumaczyć na język polski) jak i umiejętności. Nie zdziw się jak po paru mięsciącach od złożenia CV zadzwoni do ciebie pracodawca, o którym dawno zapomnialeś i spyta się ciebie czy nadal potrzebujesz pracy.
5 Nie będę się tu rozpisywał bo tego się po prostu nieda opisać. Najłatwiej po prostu przyjechać tu do kogoś by jakoś z pomocą wystartować. Ale musisz pamiętać o jednym za granicą krajan krajanowi wilkiem.
Dobrze zaplanuj wszystko. I uzbroj się w cierpliwość jak kiedyś zawitasz na tą wyspę, i jak to mówi mój kolega przyjaciel wszystkich litwinów
SAUDUS A MORGUn [/url] _________________ Sometimes i think i'm crazy. Other times i know i'm not... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Scissor_Sisters
| | Do³±czy³: 03 Lis 2006 | | Posty: 231 | | Sk±d: Olsztyn |
|
Wys³any: 14 Sty 2007, 16:59 Temat postu: |
|
|
Planuje zrobić ten kurs w wakacje(spawania), ostatnio wziąłem sie za islandzki(ale głównie skupiam się na angielskim), a islandzki to straasznie cięzki język;) Zrobie zawód, poznam dobrze język(ang) i spróbuje.
Pozdro i dzięki za odpowiedź |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| elloth
| | Do³±czy³: 03 Lis 2005 | | Posty: 362 | |
|
Wys³any: 14 Sty 2007, 17:18 Temat postu: |
|
|
Mala uwaga do Scissors Sister:
To świetnie, że masz plany życiowe i cel w swoim życiu. Chcę tylko przypomnieć, że życie na emigracji to czasem ciężki kawałek chleba. W obcym kraju można naprawdę czuć się samotnym ( i uwierz, jest to - moim zdaniem - inne uczucie samotności, niż to, które czasem odczuwasz w Polsce). Wiem coś o tym - zawsze chciałem studiować i mieszkać w Irlandii (wlasciwie od czasu, kiedy jeszcze mało Polaków Irlandię odwiedzało i kiedy spotkanie Polaka na tej wyspie było bardzo trudne) i moje plany się zrealizowały.. Jednak każdy kraj ma swoje zalety i wady... a i różnice kulturowe często bywają przeszkodami.
Ale - powodzenia życzę! _________________ "Ministerstwo Niesprawiedliwości zawsze znajduje się w odpowiednich rękach" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| ashamed
 | | Do³±czy³: 16 Mar 2007 | | Posty: 2 | | Sk±d: Katowice |
|
Wys³any: 18 Mar 2007, 11:40 Temat postu: |
|
|
to mój pierwszy post na forum więc faktycznie wypadałoby copś napisać o sobie.
Martyna się zwę i mieszkam w Katowicach. W Islandii zakochałam się jakoś 8 lat temu, bo jak byłam mała to non stop ogladałam National Geographic {takie dziwne zboczenie... które zresztą mi zostało} i natknełam się na program o Islandii własnie. Oczywiśnie planuje tam zamieszkać. I mam nadzieje że na planach się nie skończy. Słucham Placebo, Sigur Rós, Muse i Radiohead ;>
I tyle chyba starczy, czyż nie? ;d |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| little_fluffy Alpha Team
 | | Do³±czy³: 16 Kwi 2006 | | Posty: 46 | |
|
Wys³any: 22 Kwi 2007, 16:12 Temat postu: |
|
|
Cześć. Za radą administratora - coś o sobie jako członek forum. Mam na imię Justyna, mam 30 lat, jestem anglistką i spędziłam na Islandii 2 letnie miesiące w zeszłym roku. Miałam przyjemność pracować w hotelu niedaleko Selfoss, w pobliżu elektrowni Nesjavellir i jeziora Thingvallavatn. Krajem zainteresował mnie kilka lat temu znajomy ze Stokkseyri, o którym swojego czasu wspominało nawet Iceland.pl kiedy otwarł w Stokkseyri niewielkie zoo Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę miała okazję odwiedzić wyspę.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Urodzony_13_w_piatek
 | | Do³±czy³: 20 Kwi 2005 | | Posty: 277 | | Sk±d: nibylandia |
|
Wys³any: 1 Maj 2007, 13:57 Temat postu: moja oaza spokoju |
|
|
no i w końcu czas na mnie..
dopiero po 2 latach mego zycia na forum, a 26 na tym swiecie, udało mi sie napisac pierwszego posta z islandi..
opłacało sie byc cierpliwym..
moze napisze o sobie z punktu widzenia osob trzecich..
michał, smiejemy sie z niego ze teraz wszedzie chodzi z cyfrówką, im bardziej wieje tym wieksze prawdopodobienstwo ze zobaczymy go nad oceanem jak "wyczekuje" na sztorm, michał który nie umie usiedziec na miescu i po najwieksza bzdure idzie do sklepu ot tak by tylko sie przejść, michał który w towarzystwie słyszy "ty wiesz, jemu sie podoba islandia"
podoba ?? mało powiedziane..
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| behemot
| | Do³±czy³: 16 Mar 2007 | | Posty: 8 | |
|
Wys³any: 25 Maj 2007, 17:37 Temat postu: |
|
|
| Pawel, 28 lat, Krakus z wyboru, z Islandia zwiazany, powiedzmy zawodowo. Od 4 lat pracuje nad doktoratem z geografii fizycznej (lodowce itp.). Dwa razy na Islandii, 1,5 i 9 miesiecy, jeden opublikowany artykul, 2 slajdowiska. Trzeci raz na lodowej wyspie bede w lipcu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Tomek_krk
| | Do³±czy³: 02 Lis 2006 | | Posty: 176 | | Sk±d: Kraków |
|
Wys³any: 5 Cze 2007, 3:48 Temat postu: |
|
|
Witam,
Tomek, 24 lata, po studiach na UJ (turystyka, zostala mi tylko obrona pracy - i jej napisanie ). Na Islandie dostalem sie przez przypadek, choc juz wczesniej myslalem by odwiedzic, ten jak sie okazało, piekny kraj. Podczas 3 tygodniowego wyjazdu, okrazylem z przyjacielem wyspe autostopem, przy okazji zdobywajac Hekle. Z racji tego ze kocham gory do zdobycia zostal nam: Snefesjokul i Hvannadalshnukur. Planuje tez zobaczyc Askje, oraz przejsc pieszo szlak Porsmork-Landmannalaugar. Islandia jest piekna, choc surowa. Zdumiewajace jest to ze krajobraz został stworzony praktycznie tylko przez wulkany i lodowce, a jest tak zroznicowany kartograficznie. Mimo dezczu, chlodu i wiatru goraco polecam wyspe!
Całe moje życie poświecam podróżowaniu i narazie chce by tak pozostało. Myśle, że po pracy na Islandii pojade do Nowej Zelandii na pare miesięcy, przy okazji zwiedzajac Azje i Australie po drodze. Poza podróżami uwialbiam robić zdjecia. Dobry film, muzyka, piwo i impreza rowniez wskazane a wrecz mile widziane:)
Na Islandie wrocilem do pracy, po tym jak znudzil mi sie Dublin
mysle ze na gora 3 miesiace, potem pewnie praca w Hiszpanii - jedno miejsce szybko mi sie nudzi:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|