reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Matki matkom i dzieciom - porady, wątpliwości, pomoc
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 52, 53, 54 ... 80, 81, 82  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
norbi261107

PostWysłany: 8 Lut 2012, 17:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej kochane!!!! orientujecie się czy na Islandii są czopki glicerynowe dla dzieci, jeśli są to bardzo proszę o nazwę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Tlen
aga3381

PostWysłany: 9 Lut 2012, 12:22    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

Chce zapisać dziecko do przedszkola na górnym breitholdzie 111rev. czy ktos moze mi powiedzieć jak to zrobić? gdzie mam sie udać?słyszałam ze moge zapisać dziecko do trzech przedszkoli w rejonie zamieszkania czy jakas mama juz tu zapisywała? bo ja niedawno sie tu przeprowadziłam i nie wiem gdzie namierzyć te przedszkola:) pozdrawiam z góry dzięki za pomoc! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
aneetka21

PostWysłany: 9 Lut 2012, 15:02    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Witam Smile mam te same pytania jak aga. Czy mógłby ktoś nas pokierowac gdzie trzeba się udac??
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 9 Lut 2012, 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tutaj podaje liste przedszkoli na Breidholcie:

http://www.reykjavik.is/desktopdefault.aspx/tabid-4032/6818_view-3166/

Zeby zapisac dziecko do przedszkola to musisz sie zalogowac tutaj :

http://rafraen.reykjavik.is/pages/innskraning/?logon_redirect_uri=https%3A%2F%2Frafraen.reykjavik.is%2Fpages%2Fnotandi%2Fumsoknir%2Fleikskoli%2Fumsoknumleikskola%2F%3Fiw_language%3Dis_IS

Jak juz sie zalogujecie to znajdzcie opcje umsokn leikskolar i nie wiem dlaczego tylko do trzech przedszkoli bo ja jak zapisywalam to mialam tam 5 rubruk do wypelnienia.

Powodzenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mythm

PostWysłany: 12 Lut 2012, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Czy ktoras z Was byla ze swoim dzieckiem na zakladaniu rurki drenujacej przy zapaleniu uszka? Jak to wyglada? Prosze o opinie.Dziekuje i pozdrawiam
Powrót do góry
aneetka21

PostWysłany: 14 Lut 2012, 22:28    Temat postu: :) Odpowiedz z cytatem

Witam Smile CZy któraś z mam leciała z dzidziusiem do Polski przez Kopenhage?? Ja lece za tydzień i nie wiem jak z butlą dla dzidzi ?? Czy mogę wziąśc w butelce mleko ?? czy tylko sam proszek a wode kupic na lotnisku?? poprostu chodzi mi o to czy nie zabiorą mi jak wezme mleko i herbatke w butelce?? Z góry dziękuje za odp Smile
Powrót do góry
MARCINIS1

PostWysłany: 14 Lut 2012, 22:35    Temat postu: Re: :) Odpowiedz z cytatem

aneetka21 napisał:
Witam Smile CZy któraś z mam leciała z dzidziusiem do Polski przez Kopenhage?? Ja lece za tydzień i nie wiem jak z butlą dla dzidzi ?? Czy mogę wziąśc w butelce mleko ?? czy tylko sam proszek a wode kupic na lotnisku?? poprostu chodzi mi o to czy nie zabiorą mi jak wezme mleko i herbatke w butelce?? Z góry dziękuje za odp Smile
ja lecialam nie nie zabiora ci tylko wszystko dokladnie przejza ja mialam dwie butle z woda przegotowana do rtego mleko w proszku i dodatkowo herbatke , tylko zapomnialam wyjac wszsystko na tasme i po przejsciu przez tasme otworzyli mi torbe i wszystko dokladnie obejrzeli po czym spakowali i zyczyli udanego lotu, aa w kopenhadze na lotnisku jest specjalny pokoj dla matek z dziecmi gdzie jest mikrofala i czjnik elketryczny , to tak zebys wiedziala
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
loka27

PostWysłany: 15 Lut 2012, 13:07    Temat postu: dagmama Odpowiedz z cytatem

szukam dagmamy na 104, 105 lub 108. czy ktos moze polecic mi jakas dobra dagmame?? z gory dziekuje Smile
Powrót do góry
herka

PostWysłany: 15 Lut 2012, 22:58    Temat postu: dreny do ucha Odpowiedz z cytatem

mythm opisałam caly zabieg zakladania drenow na priva
Powrót do góry
katta

PostWysłany: 17 Lut 2012, 11:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny, mam pytanie.. rozglądamy się za krzesełkiem do karmienia dla córci.. Znacie jakieś może sklepy z takimi akcesoriami w Rvk?

Patrzyłam w necie na sklep Ólavía og Oliver ale dość mały wybór. No i nie chcę krzesła z Ikei.

Czekam na propozycje Smile
Powrót do góry
soczysty
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 17 Lut 2012, 12:23    Temat postu: witam wszystkich Odpowiedz z cytatem

mam pytaniedo wszystkich Mam ktore lecialy ze swoimi pociechami do pl przez kopenhage. mam kilka pytan dotyczacych lotniska w kopenhadze i bardzo prosze wszystkie Mamusie o opdpowiedzi;). chodzi mi o to miedzy innymi jakie jest lotnisko w Kopenhadze? czy daleko i trudno jest przejsc z terminalu do terminalu? jakie sa wozki na badaz czy da rade w ten wozek wlozyc fotelik z 7 miesiecznym dzieckiem. bede laciala sama z coreczka i mam lekkiego stresa;) a lecialam tylko raz samolotem tutaj na islandie i to lotem bezposrednim. wiec jak ktoras z Was ma jakies informacje dotyczoce mojego pytania to bardzo bym prosila o odp. a przy okazji to moze ktores z Was Mamusie sie tez wybiera do pl pod koniec lutego? linia icelandair? z gory bardzo dziekuje za jakiekolwiek odp;) pozdrawiam i zdrowka zycze dla maluchow
Powrót do góry
maro2809

PostWysłany: 17 Lut 2012, 13:21    Temat postu: Kaszel Odpowiedz z cytatem

Hejka dziewczyny pomóżcie mi co mogę wziąść na kaszel jak karmie piersią,mały ma już 3,5 miesiąca>

Dzb za odpowiedz
Powrót do góry
mikolaj

PostWysłany: 17 Lut 2012, 15:03    Temat postu: Re: Kaszel Odpowiedz z cytatem

maro2809 napisał:
Hejka dziewczyny pomóżcie mi co mogę wziąść na kaszel jak karmie piersią,mały ma już 3,5 miesiąca>

Dzb za odpowiedz

Chyba nic, jesli bardzo cie meczy to sprobuj wode z miodem taka ciepla, nie rozpuszczaj miodu w goracej wodzie. Albo idz do lekarza to moze przepisze ci parkodin mi pomogl w czasie grypy plus nezeril do nosa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MARCINIS1

PostWysłany: 17 Lut 2012, 15:35    Temat postu: Re: witam wszystkich Odpowiedz z cytatem

soczysty napisał:
mam pytaniedo wszystkich Mam ktore lecialy ze swoimi pociechami do pl przez kopenhage. mam kilka pytan dotyczacych lotniska w kopenhadze i bardzo prosze wszystkie Mamusie o opdpowiedzi;). chodzi mi o to miedzy innymi jakie jest lotnisko w Kopenhadze? czy daleko i trudno jest przejsc z terminalu do terminalu? jakie sa wozki na badaz czy da rade w ten wozek wlozyc fotelik z 7 miesiecznym dzieckiem. bede laciala sama z coreczka i mam lekkiego stresa;) a lecialam tylko raz samolotem tutaj na islandie i to lotem bezposrednim. wiec jak ktoras z Was ma jakies informacje dotyczoce mojego pytania to bardzo bym prosila o odp. a przy okazji to moze ktores z Was Mamusie sie tez wybiera do pl pod koniec lutego? linia icelandair? z gory bardzo dziekuje za jakiekolwiek odp;) pozdrawiam i zdrowka zycze dla maluchow
daleko jest to napewno troche musisz przejsc jeeli nie odbierasz bagazu , to jeszcze lepiej najlepiej jak poprosisz pania na odprawie zeby nadala ci bagaz do miejsca docelowego, ja po wyjscie od razu z rekawa wzielam sobie ten maly wozek co chodzi sie po bezclowce i tam w zupelnosci zmiecil mi sie fotelik na lotnisku sa specjalne pokoje da matek z dziecmi gdzie jest mikrofala i czajnik do zagotowania wody
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
soczysty
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 17 Lut 2012, 17:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzieki za odp. Wink pozdrawiam
Powrót do góry
keseni

PostWysłany: 17 Lut 2012, 18:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Foteliki możesz tutaj znaleźć... Baby sam- na skeivanie, Fifa, Husgogn,
Powrót do góry
Samhain
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 18 Lut 2012, 17:34    Temat postu: Naliczenie zasiłku macierzyńskiego Odpowiedz z cytatem

Hej!
Mam pytanie do mam, które rodziły jakoś tak lipiec/sierpień/wrzesień i są tutaj mniej więcej 2-4 lata. Na jakiej podstawie naliczano Wam zasiłek? Bo ja i koleżanka rodziłyśmy podobnie w czasie, a naliczono nam zupełnie inaczej i ja jestem w plecy ponad trzysta tysięcy. Mogłybyście podpowiedziec też gdzie szukac podstawy prawnej? Z góry dzięki!
Powrót do góry
ungmĂłdir

PostWysłany: 18 Lut 2012, 19:40    Temat postu: Re: Naliczenie zasiłku macierzyńskiego Odpowiedz z cytatem

Samhain napisał:
Hej!
Mam pytanie do mam, które rodziły jakoś tak lipiec/sierpień/wrzesień i są tutaj mniej więcej 2-4 lata. Na jakiej podstawie naliczano Wam zasiłek? Bo ja i koleżanka rodziłyśmy podobnie w czasie, a naliczono nam zupełnie inaczej i ja jestem w plecy ponad trzysta tysięcy. Mogłybyście podpowiedziec też gdzie szukac podstawy prawnej? Z góry dzięki!

U mnie naliczono w ten sposĂłb:
Załóżmy, że rodzilłas w sierpniu '11, odjąć 6 miesięcy <czyli luty '11> i od tego rok czasu wstecz, czyli od marca 2010 do lutego 2011 zliczają wszystkie sumy brutto i wyciągają średnią. Z tego wyliczają 80% i wypłacają przez 6 miesięcy. Ale jeśli rozłożyłaś urlop na 9/12 miesięcy wówczas kwota będzie mniejsza. Np. wyliczona na 6 miesięcy kwota to 600.000 ISK, więc po 100.000ISK na miesiąc. Ale po rozłożeniu urlopu na 9 miesięcy kwota ta wyniesie: ok. 66.000 a na 12 miesięcy ok. 50.000, plus minus podatek. I tak to działa, niestety. A po wszelkie informacje prawne dzwonić do:
VinnumĂĄlastofnun -
FæðingarorlofssjĂłður

Opið er alla virka daga
frĂĄ kl. 09:00 - 15:30

SĂ­matĂ­mi er frĂĄ 09:00 - 15:00
SĂ­mi: 582-4840.

Pani tam przesiadująca powinna rozwiać wszelkie wątpliwości. Powodzenia
Powrót do góry
Samhain
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 18 Lut 2012, 20:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki!
Tak mi naliczono. Rzecz w tym, że mojej koleżance, która rodziła w marcu tego samego roku, liczono na podstawie trzech ostatnich wypłat przed jej pójściem na urlop przed porodem (miała problemy zdrowotne). I tego nie rozumiem.
Powrót do góry
keseni

PostWysłany: 18 Lut 2012, 21:32    Temat postu: Re: Kaszel Odpowiedz z cytatem

[quote="mikolaj"]
maro2809 napisał:

Dzb za odpowiedz

W aptece są syropy bezalkoholowe, wystarczy że zapytasz, ja piłam miodowy z czymś tam i pomagał. To są takie ciemne buteleczki z róznymi kwiatami.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 52, 53, 54 ... 80, 81, 82  Następny
Strona 53 z 82

Skocz do: