Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| norbi261107
| Dołączył: 16 Lut 2009 | Posty: 298 | Skąd: reykjavik |
|
Wysłany: 8 Lut 2012, 17:20 Temat postu: |
|
|
Hej kochane!!!! orientujecie siÄ czy na Islandii sÄ
czopki glicerynowe dla dzieci, jeĹli sÄ
to bardzo proszÄ o nazwÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aga3381
| Dołączył: 23 Paź 2010 | Posty: 10 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 9 Lut 2012, 12:22 Temat postu: hej |
|
|
Chce zapisaÄ dziecko do przedszkola na gĂłrnym breitholdzie 111rev. czy ktos moze mi powiedzieÄ jak to zrobiÄ? gdzie mam sie udaÄ?sĹyszaĹam ze moge zapisaÄ dziecko do trzech przedszkoli w rejonie zamieszkania czy jakas mama juz tu zapisywaĹa? bo ja niedawno sie tu przeprowadziĹam i nie wiem gdzie namierzyÄ te przedszkola:) pozdrawiam z gĂłry dziÄki za pomoc!  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aneetka21
| Dołączył: 23 Maj 2008 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 9 Lut 2012, 15:02 Temat postu: :) |
|
|
Witam mam te same pytania jak aga. Czy mĂłgĹby ktoĹ nas pokierowac gdzie trzeba siÄ udac?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 12 Lut 2012, 20:59 Temat postu: |
|
|
Witam,
Czy ktoras z Was byla ze swoim dzieckiem na zakladaniu rurki drenujacej przy zapaleniu uszka? Jak to wyglada? Prosze o opinie.Dziekuje i pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aneetka21
| Dołączył: 23 Maj 2008 | Posty: 13 | |
|
Wysłany: 14 Lut 2012, 22:28 Temat postu: :) |
|
|
Witam CZy ktĂłraĹ z mam leciaĹa z dzidziusiem do Polski przez Kopenhage?? Ja lece za tydzieĹ i nie wiem jak z butlÄ
dla dzidzi ?? Czy mogÄ wziÄ
Ĺc w butelce mleko ?? czy tylko sam proszek a wode kupic na lotnisku?? poprostu chodzi mi o to czy nie zabiorÄ
mi jak wezme mleko i herbatke w butelce?? Z gĂłry dziÄkuje za odp  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 14 Lut 2012, 22:35 Temat postu: Re: :) |
|
|
aneetka21 napisał: | Witam CZy ktĂłraĹ z mam leciaĹa z dzidziusiem do Polski przez Kopenhage?? Ja lece za tydzieĹ i nie wiem jak z butlÄ
dla dzidzi ?? Czy mogÄ wziÄ
Ĺc w butelce mleko ?? czy tylko sam proszek a wode kupic na lotnisku?? poprostu chodzi mi o to czy nie zabiorÄ
mi jak wezme mleko i herbatke w butelce?? Z gĂłry dziÄkuje za odp  | ja lecialam nie nie zabiora ci tylko wszystko dokladnie przejza ja mialam dwie butle z woda przegotowana do rtego mleko w proszku i dodatkowo herbatke , tylko zapomnialam wyjac wszsystko na tasme i po przejsciu przez tasme otworzyli mi torbe i wszystko dokladnie obejrzeli po czym spakowali i zyczyli udanego lotu, aa w kopenhadze na lotnisku jest specjalny pokoj dla matek z dziecmi gdzie jest mikrofala i czjnik elketryczny , to tak zebys wiedziala |
|
Powrót do góry |
|
 |
| loka27
| Dołączył: 21 Lis 2011 | Posty: 7 | Skąd: 104 Reykjavik |
|
Wysłany: 15 Lut 2012, 13:07 Temat postu: dagmama |
|
|
szukam dagmamy na 104, 105 lub 108. czy ktos moze polecic mi jakas dobra dagmame?? z gory dziekuje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| herka
| Dołączył: 11 Wrz 2010 | Posty: 5 | |
|
Wysłany: 15 Lut 2012, 22:58 Temat postu: dreny do ucha |
|
|
mythm opisaĹam caly zabieg zakladania drenow na priva |
|
Powrót do góry |
|
 |
| katta
| Dołączył: 17 Lip 2011 | Posty: 9 | Skąd: Selfoss |
|
Wysłany: 17 Lut 2012, 11:54 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, mam pytanie.. rozglÄ
damy siÄ za krzeseĹkiem do karmienia dla cĂłrci.. Znacie jakieĹ moĹźe sklepy z takimi akcesoriami w Rvk?
PatrzyĹam w necie na sklep ĂlavĂa og Oliver ale doĹÄ maĹy wybĂłr. No i nie chcÄ krzesĹa z Ikei.
Czekam na propozycje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soczysty ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 26 Wrz 2010 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 17 Lut 2012, 12:23 Temat postu: witam wszystkich |
|
|
mam pytaniedo wszystkich Mam ktore lecialy ze swoimi pociechami do pl przez kopenhage. mam kilka pytan dotyczacych lotniska w kopenhadze i bardzo prosze wszystkie Mamusie o opdpowiedzi;). chodzi mi o to miedzy innymi jakie jest lotnisko w Kopenhadze? czy daleko i trudno jest przejsc z terminalu do terminalu? jakie sa wozki na badaz czy da rade w ten wozek wlozyc fotelik z 7 miesiecznym dzieckiem. bede laciala sama z coreczka i mam lekkiego stresa;) a lecialam tylko raz samolotem tutaj na islandie i to lotem bezposrednim. wiec jak ktoras z Was ma jakies informacje dotyczoce mojego pytania to bardzo bym prosila o odp. a przy okazji to moze ktores z Was Mamusie sie tez wybiera do pl pod koniec lutego? linia icelandair? z gory bardzo dziekuje za jakiekolwiek odp;) pozdrawiam i zdrowka zycze dla maluchow |
|
Powrót do góry |
|
 |
| maro2809
| Dołączył: 23 Sty 2009 | Posty: 27 | |
|
Wysłany: 17 Lut 2012, 13:21 Temat postu: Kaszel |
|
|
Hejka dziewczyny pomóşcie mi co mogÄ wziÄ
ĹÄ na kaszel jak karmie piersiÄ
,maĹy ma juĹź 3,5 miesiÄ
ca>
Dzb za odpowiedz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 17 Lut 2012, 15:03 Temat postu: Re: Kaszel |
|
|
maro2809 napisał: | Hejka dziewczyny pomóşcie mi co mogÄ wziÄ
,maĹy ma juĹź 3,5 miesiÄ
ca>
Dzb za odpowiedz |
Chyba nic, jesli bardzo cie meczy to sprobuj wode z miodem taka ciepla, nie rozpuszczaj miodu w goracej wodzie. Albo idz do lekarza to moze przepisze ci parkodin mi pomogl w czasie grypy plus nezeril do nosa. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| MARCINIS1
| Dołączył: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Skąd: husavik |
|
Wysłany: 17 Lut 2012, 15:35 Temat postu: Re: witam wszystkich |
|
|
soczysty napisał: | mam pytaniedo wszystkich Mam ktore lecialy ze swoimi pociechami do pl przez kopenhage. mam kilka pytan dotyczacych lotniska w kopenhadze i bardzo prosze wszystkie Mamusie o opdpowiedzi;). chodzi mi o to miedzy innymi jakie jest lotnisko w Kopenhadze? czy daleko i trudno jest przejsc z terminalu do terminalu? jakie sa wozki na badaz czy da rade w ten wozek wlozyc fotelik z 7 miesiecznym dzieckiem. bede laciala sama z coreczka i mam lekkiego stresa;) a lecialam tylko raz samolotem tutaj na islandie i to lotem bezposrednim. wiec jak ktoras z Was ma jakies informacje dotyczoce mojego pytania to bardzo bym prosila o odp. a przy okazji to moze ktores z Was Mamusie sie tez wybiera do pl pod koniec lutego? linia icelandair? z gory bardzo dziekuje za jakiekolwiek odp;) pozdrawiam i zdrowka zycze dla maluchow | daleko jest to napewno troche musisz przejsc jeeli nie odbierasz bagazu , to jeszcze lepiej najlepiej jak poprosisz pania na odprawie zeby nadala ci bagaz do miejsca docelowego, ja po wyjscie od razu z rekawa wzielam sobie ten maly wozek co chodzi sie po bezclowce i tam w zupelnosci zmiecil mi sie fotelik na lotnisku sa specjalne pokoje da matek z dziecmi gdzie jest mikrofala i czajnik do zagotowania wody |
|
Powrót do góry |
|
 |
| soczysty ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 26 Wrz 2010 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 17 Lut 2012, 17:15 Temat postu: |
|
|
dzieki za odp. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| keseni
| Dołączył: 07 Cze 2010 | Posty: 31 | |
|
Wysłany: 17 Lut 2012, 18:03 Temat postu: |
|
|
Foteliki moĹźesz tutaj znaleĹşÄ... Baby sam- na skeivanie, Fifa, Husgogn, |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Samhain OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 04 Sty 2012 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 18 Lut 2012, 17:34 Temat postu: Naliczenie zasiĹku macierzyĹskiego |
|
|
Hej!
Mam pytanie do mam, ktĂłre rodziĹy jakoĹ tak lipiec/sierpieĹ/wrzesieĹ i sÄ
tutaj mniej wiÄcej 2-4 lata. Na jakiej podstawie naliczano Wam zasiĹek? Bo ja i koleĹźanka rodziĹyĹmy podobnie w czasie, a naliczono nam zupeĹnie inaczej i ja jestem w plecy ponad trzysta tysiÄcy. MogĹybyĹcie podpowiedziec teĹź gdzie szukac podstawy prawnej? Z gĂłry dziÄki! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ungmĂłdir
| Dołączył: 18 Lip 2011 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 18 Lut 2012, 19:40 Temat postu: Re: Naliczenie zasiĹku macierzyĹskiego |
|
|
Samhain napisał: | Hej!
Mam pytanie do mam, ktĂłre rodziĹy jakoĹ tak lipiec/sierpieĹ/wrzesieĹ i sÄ
tutaj mniej wiÄcej 2-4 lata. Na jakiej podstawie naliczano Wam zasiĹek? Bo ja i koleĹźanka rodziĹyĹmy podobnie w czasie, a naliczono nam zupeĹnie inaczej i ja jestem w plecy ponad trzysta tysiÄcy. MogĹybyĹcie podpowiedziec teĹź gdzie szukac podstawy prawnej? Z gĂłry dziÄki! |
U mnie naliczono w ten sposĂłb:
ZaĹóşmy, Ĺźe rodzilĹas w sierpniu '11, odjÄ
Ä 6 miesiÄcy <czyli luty '11> i od tego rok czasu wstecz, czyli od marca 2010 do lutego 2011 zliczajÄ
wszystkie sumy brutto i wyciÄ
gajÄ
ĹredniÄ
. Z tego wyliczajÄ
80% i wypĹacajÄ
przez 6 miesiÄcy. Ale jeĹli rozĹoĹźyĹaĹ urlop na 9/12 miesiÄcy wĂłwczas kwota bÄdzie mniejsza. Np. wyliczona na 6 miesiÄcy kwota to 600.000 ISK, wiÄc po 100.000ISK na miesiÄ
c. Ale po rozĹoĹźeniu urlopu na 9 miesiÄcy kwota ta wyniesie: ok. 66.000 a na 12 miesiÄcy ok. 50.000, plus minus podatek. I tak to dziaĹa, niestety. A po wszelkie informacje prawne dzwoniÄ do:
VinnumĂĄlastofnun -
FæðingarorlofssjĂłður
Opið er alla virka daga
frĂĄ kl. 09:00 - 15:30
SĂmatĂmi er frĂĄ 09:00 - 15:00
SĂmi: 582-4840.
Pani tam przesiadujÄ
ca powinna rozwiaÄ wszelkie wÄ
tpliwoĹci. Powodzenia |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Samhain OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 04 Sty 2012 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 18 Lut 2012, 20:03 Temat postu: |
|
|
DziÄki!
Tak mi naliczono. Rzecz w tym, Ĺźe mojej koleĹźance, ktĂłra rodziĹa w marcu tego samego roku, liczono na podstawie trzech ostatnich wypĹat przed jej pĂłjĹciem na urlop przed porodem (miaĹa problemy zdrowotne). I tego nie rozumiem. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| keseni
| Dołączył: 07 Cze 2010 | Posty: 31 | |
|
Wysłany: 18 Lut 2012, 21:32 Temat postu: Re: Kaszel |
|
|
[quote="mikolaj"] maro2809 napisał: | Hejka dziewczyny pomóşcie mi co mogÄ wziÄ
,maĹy ma juĹź 3,5 miesiÄ
ca>
Dzb za odpowiedz |
W aptece sÄ
syropy bezalkoholowe, wystarczy Ĺźe zapytasz, ja piĹam miodowy z czymĹ tam i pomagaĹ. To sÄ
takie ciemne buteleczki z rĂłznymi kwiatami. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|