Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wika
| Dołączył: 31 Gru 2006 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 17 Sty 2007, 22:23 Temat postu: |
|
|
witam,poszukuje pracy jakiejkolwiek,czy komukolwiek bedac w polsce udalo sie znalesc prace na Islandi,bo ja od wrzesnia wyslalam 37 cv i na zadne nie przyszla odpowiedz,wiec juz nie szukam tylko w zawodzie,moge sprzatac itp,po co sie wogle firmy oglaszaja w polsce ze potrzebuja kogos do pracy jak chca kogos kto tam juz jest na miejscu a nie w polsce[paranoja],a ja chce znalesc prace bedac w polsce,wydzwanialam do agencji niepodam nazw[zabronione]w ktorych nawet po polsku rozmawiali i mowia ze mam przyjechac na rozmowe,ale tej pracy mi nie gwarantuja wiec po co mam jechac d... przewiesc,czy ma ktos namiary na jakak firme do ktorej ja jeszcze nie dzwonilam, |
|
Powrót do góry |
|
|
| Basia
| Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 13:01 Temat postu: |
|
|
Dobra rada - zrob kurs spawalniczy. Wcale nie zartuje. |
|
Powrót do góry |
|
|
| wika
| Dołączył: 31 Gru 2006 | Posty: 33 | |
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 16:35 Temat postu: |
|
|
droga basiu,wyobrazasz sobie kobiete jako spawacza,bo ja raczej nie przynajmniej nie w mojej osobie,wiec szukam pracy raczej dla kobiety |
|
Powrót do góry |
|
|
| Basia
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 16:56 Temat postu: |
|
|
Firma projektowa, w ktorej pracuje (ponad 100 osobowy zespol, dzialajaca aktywnie rowniez poza Islandia) poszukuje INZYNIEROW BUDOWNICTWA - KONSTRUKTOROW. Inzynierowie potrzebni sa przede wszystkim w dwoch dzialach: dziale projektowania konstrukcji linii wysokiego napiecia oraz zarzadzania ruchem (trafic engineering). Poza tradycyjnymi wymaganiami na tego typu stanowisko, chcialabym zaznaczyc co nastepuje:
1. znajomosc jezyka islandzkiego nie jest wymagana, angielski biegly w mowie i pismie wystarczy,
2. wymagana jest chec do nauki nowego oprogramowania, ktorego jest sporo - czesciowo firma generuje oprogramowanie sama, przy uzyciu wlasnych informatykow. Pomijajac nauke nowych programow - znajomosc Visual Basic beda niewatpliwa zaleta, czasem trzeba samemu modyfikowac sobie jakies macra.
3. poszukiwany jest pracownik na dlugi okres czasu, w ktorego sie zainwestuje i ktory bedzie lojalnie wykorzystywal zdobyta wiedze, nie wchodza w gre chetni na krocej niz 2 lata (pierwszy rok pracy to tak naprawde nauka, zadnych powaznych zadan i niewielki pozytek dla firmy...)
Osoby zainteresowane prosze o kontakt na priv, udziele dodatkowych informacji.
Basia |
|
Powrót do góry |
|
|
| Basia
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 16:58 Temat postu: |
|
|
Wiko, nie ma prac meskich i zenskich, moga tylko wymagac wiekszej badz mniejszej sily fizycznej. Spawanie wymaga przede wszystkim precyzji. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Scissor_Sisters
| Dołączył: 03 Lis 2006 | Posty: 231 | Skąd: Olsztyn |
|
Wysłany: 18 Sty 2007, 23:22 Temat postu: |
|
|
Ja mam zamiar zrobiÄ kurs spawalniczy( mĂłj ojciec jest od 30 lat spawaczem i wiem, Ĺźe ten zawĂłd jest zawsze przydatny). W ogĂłle uwaĹźam, Ĺźe nie powinno byÄ podziaĹu na kobiety i mÄĹźczyzn, tylko na sposoby wykonywania danej czynnosci - skuteczny i nieskuteczny. Jednak w dziejszszym Ĺwiecie prĂłzno szukac kobiety spawacza i mÄĹźczyzny - pomocy domowej. Kobietom jest ogĂłlnie trudniej znalezc pracÄ, jednak myĹlÄ, Ĺźe kluczem jest jÄzyk. _________________ Mi casa Su casa |
|
Powrót do góry |
|
|
| Machajewski MirosĹaw
| Dołączył: 21 Gru 2006 | Posty: 3 | Skąd: MiÄdzyrzecz |
|
Wysłany: 19 Sty 2007, 18:24 Temat postu: |
|
|
Witam. Pozdrawiam serdecznie Basie i Ĺźycze wszystkiego co dobre. Nie zmienie jednak zdania,Ĺźe sukces zawodowy przychodzi Ĺatwo. Trzeba mieÄ naprawde siĹe Ĺźeby zaistnieÄ w pracy za granicÄ
kraju.I nie chodzi tylko o Islandie. |
|
Powrót do góry |
|
|
| lukasz1000
| Dołączył: 14 Sty 2007 | Posty: 11 | Skąd: gdynia |
|
Wysłany: 20 Sty 2007, 3:17 Temat postu: wakacje 2007 |
|
|
witam
Jestem tu nowy,korzystam tez z innego forum i wiem ,ze trzeba najpierw uzyc opcji SZUKAJ...tak tez zrobilem,ale nie znalazlem tego co mnie interesuje...
mam 24 lata,studiuje,pracowalem kilka lat w Norwegii(glownie malowanie domow,okien,prace wykonczeniowe),w wakacje przez 3 miesiace,na czarno,bo na pozwolenie czeka sie dlugo i trzeba podpisac najpierw kontrakt,a na 3 miesiace ciezko znalezc taka prace,...inna niz np. zbieractwo w lesie.Wiem,ze w Islandii zarabia sie nieco mniej niz w Norwegii,mimo to ze wzglÄdu m.in. na krajobrazy chciaĹbym odwiedzic wyspe,w celach zarobkowo-turystycznych.
1)Czy trudno jest o prace na prywatnych farmach??Interesuja mnie glownie miejsca oddalone od cywilizacji...moze byc tez jakas praca w lesie,gdziekolwiek byle na swiezym powietrzu...itp. Cool
2)czy oplaca sie jechac bez samochodu?w moim przypadku j.w. napisalem poza miasto,raczej male wioski badz samotne farmy,
3)czy w 3 miesiace zwiedze kilka ciekawych miejsc i jednoczesnie odloze...powiedzmy jakies 9 tys.zl,zakladam,ze zakwaterowanie bedzie np. na farmie,jedyne koszty to przylot,odlot,poruszanie sie po wyspie...
z doswiadczenia w Norwegii wiem ,ze mozna odlozyc o wiele wieksze pieniadze w 3 miesiace,na czarno,i troche tez pozwiedzac...z tymze jedzenie mialem w duzej mierze swoje,zero imprez,picia,rozrywek...tylko praca po 10-14 godz. i weekendy zwiedzanie Mr. Green
Norwegia to piekny i spokojny kraj,z tego co tu czytalem Islandia jest bardzo podobna.
POZDRAWIAM ISLANDOFILOW I RESZTE FORUMOWICZOW
flaga Islandii |
|
Powrót do góry |
|
|
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 22 Sty 2007, 12:29 Temat postu: |
|
|
Machajewski MirosĹaw napisał: | Witam. Pozdrawiam serdecznie Basie i Ĺźycze wszystkiego co dobre. Nie zmienie jednak zdania,Ĺźe sukces zawodowy przychodzi Ĺatwo. Trzeba mieÄ naprawde siĹe Ĺźeby zaistnieÄ w pracy za granicÄ
kraju.I nie chodzi tylko o Islandie. |
w tym momencie, przy obecnej sytuacji w kraju, gdzie nie szanuje sie ludzi/nie docenia ich pracy, a w tv polityczna szopka i ganianie agentow, zaistniec zagranica jest nawet latwiej niz w pl ;] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 22 Sty 2007, 12:34 Temat postu: Re: wakacje 2007 |
|
|
lukasz1000 napisał: | witam
Jestem tu nowy,korzystam tez z innego forum i wiem ,ze trzeba najpierw uzyc opcji SZUKAJ...tak tez zrobilem,ale nie znalazlem tego co mnie interesuje...
mam 24 lata,studiuje,pracowalem kilka lat w Norwegii(glownie malowanie domow,okien,prace wykonczeniowe),w wakacje przez 3 miesiace,na czarno,bo na pozwolenie czeka sie dlugo i trzeba podpisac najpierw kontrakt,a na 3 miesiace ciezko znalezc taka prace,...inna niz np. zbieractwo w lesie.Wiem,ze w Islandii zarabia sie nieco mniej niz w Norwegii,mimo to ze wzglÄdu m.in. na krajobrazy chciaĹbym odwiedzic wyspe,w celach zarobkowo-turystycznych.
1)Czy trudno jest o prace na prywatnych farmach??Interesuja mnie glownie miejsca oddalone od cywilizacji...moze byc tez jakas praca w lesie,gdziekolwiek byle na swiezym powietrzu...itp. Cool
2)czy oplaca sie jechac bez samochodu?w moim przypadku j.w. napisalem poza miasto,raczej male wioski badz samotne farmy,
3)czy w 3 miesiace zwiedze kilka ciekawych miejsc i jednoczesnie odloze...powiedzmy jakies 9 tys.zl,zakladam,ze zakwaterowanie bedzie np. na farmie,jedyne koszty to przylot,odlot,poruszanie sie po wyspie...
z doswiadczenia w Norwegii wiem ,ze mozna odlozyc o wiele wieksze pieniadze w 3 miesiace,na czarno,i troche tez pozwiedzac...z tymze jedzenie mialem w duzej mierze swoje,zero imprez,picia,rozrywek...tylko praca po 10-14 godz. i weekendy zwiedzanie Mr. Green
Norwegia to piekny i spokojny kraj,z tego co tu czytalem Islandia jest bardzo podobna.
POZDRAWIAM ISLANDOFILOW I RESZTE FORUMOWICZOW
flaga Islandii |
1. moze nie trudno o prace w sezonie, zawsze brakuje rak do pracy, a mlodzi islandczycy uciekaja raczej do miasta... dostep do oferty/pracodawcy moze byc nieco utrudniony, no ale przy odpowiedniej determinacji mysle, ze dasz rade znalezc cos fajnego. ;]
2. mozliwe, ze wlasciciel farmy pozyczy ci auto. jesli nie, to warto wziac auto tu, bez tego zwiedzanie/podrozowanie mogloby byc nieco utrudnione ;]
3. tak :] |
|
Powrót do góry |
|
|
| ziomek
| Dołączył: 22 Sty 2007 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 23 Sty 2007, 1:25 Temat postu: |
|
|
wie moze ktos czy jest aktualna oferta pracy w Islandii w firmie Bechtel?? gdzie moĹźna znaleĹşc jakieĹ info na temat rekrutacji , jakiĹ fon kontaktowy?? najbardziej zaleĹźy mi na kontakcie z jakimĹ biurem , czy siedzibÄ
w POLSCE ktĂłra mogĹaby udzieliÄ wszystkich informacji na temat firmy Bechtel - ogĂłlnie o co biega w te klocki poprostu Ĺźeby byÄ zorientowanym we wszystkim;) firma zajmuje sie budowÄ
huty aluminium w Islandii i ma zatrudniÄ ponad tysiaka PolakĂłw - no wszystko piÄknie , cacy ale jak mam jechaÄ w ciemno a później nie mieÄ kasy Ĺźeby nawet wrĂłciÄ stamtÄ
d no to juĹź mi sie za bardzo nie uĹmiecha:/ |
|
Powrót do góry |
|
|
| ziomek
| Dołączył: 22 Sty 2007 | Posty: 2 | |
|
Wysłany: 23 Sty 2007, 12:15 Temat postu: |
|
|
i jeszcze jedna sprawunia:)) orientuje sie moĹźe ktoĹ czy firma Bechtel ma swoich przedstawicieli w Polsce z ktĂłrymi moĹźna sie skontaktowaÄ ?????? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 24 Sty 2007, 12:00 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich odwiedzajÄ
cych IslandiÄ. Mam jedno maĹe pytanko dla ludzi ktĂłrzy tam sÄ
lub byli. Mam zaĹatwionÄ
pracÄ w firmie Velaver i chciaĹem siÄ dowiedzieÄ czy ktoĹ zna tÄ
firmÄ? MieĹci siÄ w Reykiawiku zajmujÄ
siÄ sprzedarzÄ
traktorĂłw i maszyn budowlanych oraz rolniczych.
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 24 Sty 2007, 12:10 Temat postu: |
|
|
WysĹany: 24 Sty 2007, 13:08 Temat postu: Velaver
--------------------------------------------------------------------------------
Jeszcze jedno moĹźe ktoĹ ma namiar na tanie mieszkanie dla dwĂłch osĂłb? OczywiĹcie w Rejikiawiku, lub na obrzeĹźach.
Powrót do góry |
|
|
| lukasz1000
| Dołączył: 14 Sty 2007 | Posty: 11 | Skąd: gdynia |
|
Wysłany: 24 Sty 2007, 19:51 Temat postu: |
|
|
mjkl dzieki za info...sklonilo mnie to jeszcze bardziej w strone islandii..
ale przydaloby sie wiecej opinii na ten temat........??(moj post na 10 stronie)
moze sa jakies rejony islandii gdzie jest szczegolnie duzo pracy poza miastem,farmy itp. ...?? pozdro |
|
Powrót do góry |
|
|
| PiĹkarzyk
| Dołączył: 01 Wrz 2006 | Posty: 11 | |
|
Wysłany: 30 Sty 2007, 18:03 Temat postu: Witam ! |
|
|
Szukam kontaktu z kierowcÄ
Fly Bus-a _________________ I co tu w sumie poczÄ
Ä... Uciec daleko ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
| Robal
| Dołączył: 01 Lut 2007 | Posty: 9 | Skąd: Szczecin |
|
Wysłany: 3 Lut 2007, 13:02 Temat postu: |
|
|
Witam
w zeszlym roku bylemw Irlandii przez 2 miesiace w okresie wakacyjnym,znam dobrze angielski,znalazlem sobie prace sam.mieszkanie mialem zalatwione. Czy w analogicznej sytuacji w Islandii rowniez znajde prace ?Jakie mam szanse na jej znalezienie? Chcialbym wyjechac na 3-4 miesiace a wiec chodzi o czas zeby szybko znalezc prace. Czy mozna sie z islandczykami z latwoscia porozumiewac po angielsku czy tez nie ?Chcialbym poszerzyc swoje horyzonty turystczne i bardzo mnie zainteresowal tej kraj,chcialbym tam pomieszkac pare miesiecy,wtedy bede mial rozeznanie czy warto tam wrocic po studiach na dluzszy czas |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 6 Lut 2007, 0:42 Temat postu: |
|
|
lukasz1000 napisał: | mjkl dzieki za info...sklonilo mnie to jeszcze bardziej w strone islandii..
ale przydaloby sie wiecej opinii na ten temat........??(moj post na 10 stronie)
moze sa jakies rejony islandii gdzie jest szczegolnie duzo pracy poza miastem,farmy itp. ...?? pozdro |
spoko. :] opinii bedzie pewnie tyle, ilu wypowiadajacych sie. ;]
odhacz sie w euresie - http://www.vinnumalastofnun.is/eures/
& koniecznie zadzwon do nich zeby chociaz pogadac, pokazac ze ci zalezy etc. powodzenia ;] |
|
Powrót do góry |
|
|
| romek041
| Dołączył: 30 Lis 2006 | Posty: 4 | Skąd: racibĂłrz |
|
Wysłany: 11 Lut 2007, 21:58 Temat postu: wyspy owcze |
|
|
witajcie wyspy owcze to nie islandia ale stamdÄ
d bliĹźej moĹźe ktoĹ coĹ wie jak tam jest z pracÄ
czy duĹźo polakĂłw jakie zarobki itd . z gĂłry dziÄki za wszystkie informacje pozdrawiam wszystkich |
|
Powrót do góry |
|
|
| delfin
| Dołączył: 24 Gru 2006 | Posty: 48 | Skąd: Reydarfjordur |
|
Wysłany: 11 Lut 2007, 22:46 Temat postu: Bechtel |
|
|
ziomek napisał: | wie moze ktos czy jest aktualna oferta pracy w Islandii w firmie Bechtel?? |
Nabor do budowy huty juz sie skonczyl. Juz powoli odsylaja robotnikow do Polski, bo huta prawie gotowa. Troche za pozno o 1,5roku, ale prawdopodobnie bedzie budowana druga na polnocy Islandi , lub na Grenlandii, ale kiedy to nikt tego nie wie, i nikt tez nie wie czy to znowu Polacy beda budowac Wiec musisz miec nadzieje i czekac cierpliwie. _________________ "malo jest takich chwil ktore mam tylko dla siebie,bo wciaz poswiecam sie innym"
"nigdy nie jest tak zebys nie mogl wiecej niz myslisz" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|