reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

"Nazwiska" Islandczyków
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Język
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
O.E.
Opiekun Forum
Do³±czy³: 03 Lut 2004
Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWys³any: 7 Lip 2006, 0:40    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Zrób jakiś wywód w obrębie fizyki, biologii, medycyny...

Dzięki zasadom fizyki działa ten komputer, który umozliwia mi różne tłumaczenia.
Podobnie medycyna sprawia, bym nie umarł a przez to umożliwia mi tłumaczenie...
Biologiczne zasady działania mego organizmu sprawiają, że mój mózg zdolny jest do tłumaczenia różnych islandzkich treści Smile

Oczywiście należałoby się jeszcze zastanowić nad najważniejszą kwestią: czy to nauka nam na coś pozwala czy też sama budowa wszechświata.
Bo nauka to poznawanie a nie sam wszechświat.
Więc moja wypowiedź, że dzięki biologii mogę tłumaczyć, nie ma sensu... Smile
Tak jak i twoje pytanie o to, która nauka pozwala mi na to.
To nie nauka, lecz rozsądek na to pozwala Smile

Cytat:
zacytuj naukowca
Ja jestem naukowcem i się cytuję Smile

Cytat:
A co to jest nauka? Czy nauka to dążenie do prawdy czy jej znajomość?
Ponieważ trudno jest poznać prawdę absolutną, więc mówię o dążeniu, bo trudno jest powiedzieć znam całkowitą prawdę. Choć nie przeszkadza to w powiedzeniu: najprawdopodobniej poznałem częśc prawdy.

Cytat:
Co to jest sens tłumaczenia?
Chodzi mi o sens słów i wyrażeń. Chodzi o informację zawartą w jakimś wyrazie lub wyrażeniu. Takim wyrazem, który zawiera informację jest własnie patrynomik. Skoro zawiera informację i nie jest nazwiskiem, więc możemy tę informację przetłumaczyć. Nawet jeśli z jednego słowa zrobi się wyrażenie.

Cytat:
''bo możemy jeszcze tak:
Einara-syn
Einarasyn
syn-Einara''
Nie możemy, to nie po polsku! Nie istnieją takie słowa w jęz. polskim, skoro nie istnieją, tzn, że nie mają znaczenia...

To co napisałaś nie do końca jest prawdą. Owszem takie zlepki nie istnieją, ale mogą być zrozumiałe dla Polaków, tak samo jak słowo "forumożerca" - mnóstwo takich neologizmów ludzie tworzą na potrzeby jakiegoś doraźnego przedsięwzięcia językowego.
Są to byty krótkotrwałe i ze względu na małe zapotrzebowanie nie wchodzą do użycia. Lecz to nie oznacza, że nie mają sensu.
Poza tym, ja osobiście optowalem za konstrukcją "Jon syn Einara", bo jest to konstrukcja najbardziej polska i przez to najlepiej zrozumiała.
Te powyższe neologizmy stworzylem tylko po to by wykazać, że na upartego możemy przetłumaczyć jeden wyraz na jeden wyraz.

Cytat:
dshidasohdaoda (to słowo z liter znajdujących się w alfabecie polskim ale nie jest to słowo polskie, ani nie jest to słowo... a może jednak jest jest Very Happy
Ale co z tego? Jeżeli to słowo jest Ci potrzebne to je stwórz. Na razie nie ma dla niego zastosowania. Tłumaczenie patrynomik ma sens, bo daje nam informację. Prawdziwą informację!

Cytat:
I jeszcze jedno, bardzo cię proszę nie pouczaj mnie jak mam pisać, to bardzo niegrzeczne
Ależ ja Cię nie pouczam. Daję Ci tylko dobrą radę. Bo jeśli jesteś specjalistą od semantyki, to pewne wyrazy są dla Ciebie codziennością. Dlatego pragnąłęm Cię poinformować, że dla niektórych twoje fachowe słownictwo może być za trudne. Jeżeli robisz to z premedytacja, to OK. Tedy rozumiem, że starasz się ograniczyć liczbę odbiorców do osób, ktore zadadzą sobie trud przetlumaczenia niektorych wyrazów. Całkiem sprytnie Smile

Cytat:
jestem życzliwym i kulturalnym człowiekiem, wobec ciebie również
Zgadza się! Tak trzymaj!

Cytat:
Skąd możesz wiedzieć jaki mam problem i czym się zajmuję zawodowo...
Oczywiście nie wiem i przepraszam, jeśli moją poradę zrozumiałeś jako uszczypliwość. Ostatnio na forum mnóstwo jest uszczypliwości schowanej w grzeczne wypowiedzi, więc pewnie i moje wypowiedzi są czasem tak odbierane.

Cytat:
I jeszcze jedno, jestem mężczyzną, już to pisałem, mój nick to nazwisko (sic!) piłkarza Realu Madryt.
O i za to bardzo mocno przepraszam. Pamiętałem, że ktoś miał problem z płcią kogoś o nicku kończącym się na "a", ale jakoś zapomniałem o kogo chodziło i stąd moja pomyłka.
Ale ponieważ mamy równość, więc bycie kobietą nie jest złe. Przez jakiś czas też byłem na tym Forum kobietą i miało to dość ciekawe skutki Smile
helguera

Do³±czy³: 22 Gru 2005
Sk±d: Madrid
PostWys³any: 7 Lip 2006, 23:31    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Dzięki zasadom fizyki działa ten komputer, który umozliwia mi różne tłumaczenia

A jednak to komputer Very Happy

Cytat:
Podobnie medycyna sprawia, bym nie umarł a przez to umożliwia mi tłumaczenie...

Współczuję (jeśli to nie żart) ale co w związku z tym? Wciąż nie rozumiem dlaczego fizyka lub medycyna (dla mnie nauka) pozwalają Ci na tłumaczenie nazwisk (a jednak) islandzkich na język polski? Językoznawstwo (dla mnie i dla większości nauka, a dla Ciebie nie) nie pozwala; mój wywód powyżej.

Cytat:
Tak jak i twoje pytanie o to, która nauka pozwala mi na to.
To nie nauka, lecz rozsądek na to pozwala Smile

Więc jak to jest w końcu? Nauka czy rozsądek? A może nauka i rozsądek to to samo?
Pamiętaj, że zabrałem głos w chwili gdy domagałeś się naukowej prawdy a twojemu przedmówcy (Grabak) zarzuciłeś że używa argumentów nienaukowych

Cytat:
Ponieważ trudno jest poznać prawdę absolutną, więc mówię o dążeniu, bo trudno jest powiedzieć znam całkowitą prawdę

A po co poznawać prawdę absolutną? Wystarczy dowiedzieć się, że nie wolno tłumaczyć nazwisk islandzkich na język polski... Very Happy

Cytat:
Tłumaczenie patrynomik ma sens, bo daje nam informację. Prawdziwą informację!

Ależ właśnie 'nietłumaczenie' jest najprawdziwszą informacją w tym przypadku! Najprawdziwsza informacja jest zawarta w słowie źródłowym...

A teraz już w innym tonie: pileczka:

Słowa typu 'Einarsson' powinny być traktowane w języku docelowym (j. polski) jako nazwiska, gdyż obecnie w Polsce (i w polskich dokumentach) nie używa się patrynomik, tylko nazwiska. Oczywiście że w języku żródłowym mogą to być słowa uznane za patrynomika lub nazwiska ale tutaj to już nie ma znaczenia w tłumaczeniu na język docelowy. Ja niestety nie znam języków które tłumaczą nazwiska... (jeśli są takowe to powiedz). Więc z jakiego powodu mielibyśmy je tłumaczyć na język polski?

[Antycypuję: wiem, zawsze może być ten pierwszy, ale jedynie Ty tego chcesz a to za mało... ]

Gdyby tak było to musielibyśmy np. tłumaczyć wszystkie nazwiska (w tym patrynomika) hiszpańskie i portugalskie... (każdy nosi po 4) oraz wszystkie nazwiska, które mają jakiekolwiek znaczenie złożone (upraszczam Embarassed ), np.:

Vicente del Bosque (Vicente [Wincenty] 'z lasu')* (tak samo 2 morfemy (2 jednostki które mają jakieś znaczenie) jak 'Einarsson' (syn Einara).
Cytat:

helguera

PostWys³any: 8 Lip 2006, 1:59    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Zapomniałem o jednym drobiazgu...ale w sumie to punkt wyjścia dla dyskusji

Cytat:
Źle rozumiesz pojęcie nauki. Dla Ciebie nauka to zbiór różnych półprawd, różnych technik i teorii

Dlaczego źle rozumiem pojęcie nauki? I skąd wiesz, że dla mnie nauka to
zbiór półprawd? Analizuj problem, przedmiot dyskusji: 'wolno czy nie wolno tłumaczyć...', lub 'czym jest nauka i na co pozwala' a nie staraj się odgadnąć co ja rozumiem i jak rozumiem... to chyba nieistotne? Przecież to nie ja jestem obiektem dyskusji Embarassed
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 8 Lip 2006, 9:11    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A jednak to komputer Very Happy
A jednak to fizyka.
Cytat:
Wciąż nie rozumiem dlaczego fizyka lub medycyna (dla mnie nauka) pozwalają Ci na tłumaczenie nazwisk (a jednak) islandzkich na język polski?
To znaczy, że nie przeczytałeś tego co napisałem wyżej.
Przeczytaj raz jeszcze. Te nauki "pozwalają" bo wszechświat jest tak urządzony, że gdy tłumaczę, to nie dzieje mi się żadna krzywda. Nie powstaje czarna dziura, nie dostaję ataku serca, nie zanikają mi odnóża itd.
To wszystko mówi mi, że wszechświat nie ma nic przeciwko tłumaczeniu patrynomik.
NAZWISK się nie tłumaczy.
Jeżeli będziesz pisał "nazwisk" to nie będę z Tobą dyskutował, gdyż w tej dyskusji ustalono już, że to nie nazwiska. Jeżeli twierdzisz inaczej, to udowodnij to np. opierając się na znaczeniu słowa "nazwisko".

Cytat:
Językoznawstwo (dla mnie i dla większości nauka, a dla Ciebie nie) nie pozwala; mój wywód powyżej.
I znów dowód, że nie czytasz moich wypowiedzi. Ja dowiodłem, że semantyka sama w sobie nie zabrania. Zabraniać to mogą pewne teorie lub zasady, ale nie są to monopolistyczne zasady. W każdej nauce istnieje kilka szkół. Ja reprezentuję szkołę zwolenników tłumaczenia patrynomik.

Cytat:
Więc jak to jest w końcu? Nauka czy rozsądek? A może nauka i rozsądek to to samo?
Właściwie tak. Nauka to poznawanie świata dzięki rozsądkowi.

Cytat:
Pamiętaj, że zabrałem głos w chwili gdy domagałeś się naukowej prawdy a twojemu przedmówcy (Grabak) zarzuciłeś że używa argumentów nienaukowych
Ty również nie używasz argumentów naukowych. Bo raz jeszcze podkreślam: naukowy żargon to nie argument naukowy.
Widocznie nie widzisz różnicy między naukowym argumentem a tylko laniem wody o tym, że 2+2 nie równa się 5.

Cytat:
A po co poznawać prawdę absolutną?
A tak z ciekawości...

Cytat:
Wystarczy dowiedzieć się, że nie wolno tłumaczyć nazwisk islandzkich na język polski...
Tylko na razie nikt nie umie tego dowieść Sad

Cytat:
Ależ właśnie 'nietłumaczenie' jest najprawdziwszą informacją w tym przypadku! Najprawdziwsza informacja jest zawarta w słowie źródłowym...
Ale jesteśmy w Polsce i ta informacja "oryginalna" nie dociera do odbiorców.
Rozumiem, że dzieła pisarzy skandynawskich czytasz w oryginale? Podobnie hiszpańskie, portugalskie, włoskie, łacińskie itd.

Cytat:
Słowa typu 'Einarsson' powinny być traktowane w języku docelowym (j. polski) jako nazwiska, gdyż obecnie w Polsce (i w polskich dokumentach) nie używa się patrynomik, tylko nazwiska.
To nie jest argument naukowy tylko PRAKTYCZNY.
Czy Wy nie umiecie rozróżnić tego co naukowe od tego co praktyczne.
Już była mowa o tym, że wygodniej, że w Polsce nie ma patrynomik itd.

Poza tym to nie do końca prawda, bo są postaci historyczne, które mogą nazywać się "Mirosław syn Kowala".
pomijając trudne słowo "patrynomik" nie możesz mówić, że w Polsce nie ma informacji o ojcu. Często się mówi "Hieronim Bumpciowski syn Zygfryda i Leokadii".
Nie interesuje mnie fachowama nazwa i żargon. Interesuje mnie prawda. Ta prawda mi mówi, że tłumacząc przydomek otrzymujemy prawdę o danym człowieku, że jest to Jon syn Einara.
A poza tym ja wcalę nie muszę mówić, że to tłumaczenie!! Ja mam prawo powiedzieć o tym panu, że to Jon syn Einara, bo to prawda. A to, że przedstawiam go w tak oryginalny sposób... to moja sprawa.
Na upartego więc, żadna pseudonauka nie zabroni mi podawać prawdy o ludziach.

Cytat:
Oczywiście że w języku żródłowym mogą to być słowa uznane za patrynomika lub nazwiska ale tutaj to już nie ma znaczenia w tłumaczeniu na język docelowy.
Jak to nie ma znaczenia?? Ma znaczenie, bo przez to nie dociera do nas sans zawarty w tym patrynomiku.

Cytat:
Ja niestety nie znam języków które tłumaczą nazwiska... (jeśli są takowe to powiedz).
To znaczy, że BARDZO słabo znasz język polski, Bo właśnie w języku polskim przetłumaczono np. Eryka Rudego...
Poza tym to nie "język" (jako językoznawstwo) tłumaczy, tylko ludzie...

Cytat:
Gdyby tak było to musielibyśmy np. tłumaczyć wszystkie nazwiska (w tym patrynomika) hiszpańskie i portugalskie... (każdy nosi po 4) oraz wszystkie nazwiska, które mają jakiekolwiek znaczenie złożone
Wiesz co: chyba nie będę z Tobą dyskutować, bo nie czytałeś lub nie pamiętasz już o czym byla dyskusja. Mowa była o tym, że nazwiska (nawet jeśli kiedyś coś oznaczały) dziś są tylko tworami bez znaczenia. Kowalski to nie syn Kowala tylko po prostu Kowalski. W takim wypadku nazwisk rodowych się nie tłumaczy, bo nie niosą istotnej treści o ich posiadaczach.
Patrynomik to konkretna informacja o właścicielu, mówi, że jakiś tam człowiek jest jego ojcem. Taką informację możemy bez trudu przetłumaczyć i wtedy poczujemy się jak na Islandii, gdzie patrynomiki rozumiane są jako pewna informacja/funkcja a nie nazwisko.

Cytat:
Dlaczego źle rozumiem pojęcie nauki? I skąd wiesz, że dla mnie nauka to
zbiór półprawd? Analizuj problem, przedmiot dyskusji: 'wolno czy nie wolno tłumaczyć...', lub 'czym jest nauka i na co pozwala' a nie staraj się odgadnąć co ja rozumiem i jak rozumiem... to chyba nieistotne?
To bardzo istotne, bo zadajesz błędne pytanie.
Dlatego muszę Ci wyjaśnić, że inaczej rozumiemy pojęcie nauki. Ty zdajesz się rozumieć jako tylko zbiór sztywnych teorii, dogmatów i zasad.
Dla mnie to czyste poznawanie prawdy, a temu poznaniu nie mogą przeszkodzić żadne sztywne normy i teorie.
Bo teorie są dla nauki a nie nauka dla teorii.
Dlatego, gdy mówisz, że "semantyka nie pozwala na tłumaczenie" to się mylisz i to głęboko. Nauka niczego nie zabrania.
Zabraniać może prawo lub budowa wszechświata.
Np. fizyka "zabrania" poruszać się szybciej niz światło. Ale nie jest to "zabronienie" formalne tylko opis wszechświata. W każdej chwili ktoś może wymyśleć jakieś urządzenie, które umożliwi podróżowanie z prędkością większą...
Skoro więc ja tłumaczę i to co tłumaczę ma jakiś tam sens, to znaczy, że semantyka pozwoliła mi przetłumaczyć. PROSTE!
Ireth
Alpha Team
Do³±czy³: 22 Pa¼ 2004
Sk±d: Dania
PostWys³any: 8 Lip 2006, 16:59    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Odżajer Egzegeta napisa³:
Kowalski to nie syn Kowala tylko po prostu Kowalski

Jezeli juz chcesz podawac taki przyklad, to synowie (lub uczniowie) kowala nazywali sie Kowalczyk. -yk jest formantem stosowanym w takich wypadkach. Tak dla porzadku.
P.S. Helguera, kibicuje Ci szczerze, ale nie mam wiedzy wystarczajacej by Cie wesprzec. Nie daj sie Wink.
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 8 Lip 2006, 17:20    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Jezeli juz chcesz podawac taki przyklad, to synowie (lub uczniowie) kowala nazywali sie Kowalczyk. -yk jest formantem stosowanym w takich wypadkach. Tak dla porzadku.
A dziękuję za pomoc Smile

Cytat:
P.S. Helguera, kibicuje Ci szczerze, ale nie mam wiedzy wystarczajacej by Cie wesprzec. Nie daj sie Wink.
A to mi przykro... Sad
A czy to kibicowanie wynika z jakiegoś odczucia, że halguera ma rację? Czy też tak dla "zabawy"?
Może ktoś by mi pokibicował? Chociażby tak dla zabawy Smile
Ireth
Alpha Team
Do³±czy³: 22 Pa¼ 2004
Sk±d: Dania
PostWys³any: 8 Lip 2006, 18:24    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Odżajer Egzegeta napisa³:
A czy to kibicowanie wynika z jakiegoś odczucia, że helguera ma rację?

Uhm. I z tego, ze mnie przekonuje bardziej niz Ty Smile .
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 8 Lip 2006, 19:52    Temat postu: Semantyka Odpowiedz z cytatem

A to ciekawe, bo wydawało mi się, że nie użył żadnych konkretnych argumentów...
Napisał o tylko jakiejś blokadzie.
To ciekawe czym Cię przekonał?
To może ja też napiszę o jakiejś blokadzie i wtedy jak będzie w tym dużo pseudonaukowej gadki to Ci się spodoba? :jezyk:

Bo cel dyskusji jest jeden: wypracować mądre (nie tylko: wygodne i praktyczne) stanowisko w sprawie islandzkich patrynomików.
Ja swoje argumenty potrafię zawrzeć chyba w jednym zdaniu, ale nikt na razie nie potrafił z tymi argumentami się zmierzyć, gdyż większość dyskutantów wolała dyskusję o kwestiach ubocznych, takich jak wygoda, praktyka, tradycja, historia itp. A jak brakowało pomysłów, to wystarczała teza, że patrynomik to nazwisko i już bęc zadowolony dyskutant czuł się górą.

To ogólniejest trochę irytujące, bo nikt nie mierzy się z głównymi tezami tylko opłotkami stara się wyprowadzić dyskusję na inny poziom.

Jeżeli helguera do czegoś Cię droga Ireth przekonał, to świetnie, tyle, że on opowiadał o rzeczach nie związanych z główną dyskusją Smile
Jestem nawet pewny, że rzeczy, o których mówił są ważne dla semantyki, i że mnóstwo studentów oblewa egzaminy nie pamiętając o tej blokadzie Smile
Ale nas blokada nie interesuje (sama w sobie). Jeżeli już, to interesuje nas to dlaczego taką blokadę ktoś stworzył.
A jeśli stworzył to pewnie właśnie dla nazwisk, a nie dla przydomków, które się tłumaczy.
helguera

PostWys³any: 9 Lip 2006, 0:42    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Cytat:
P.S. Helguera, kibicuje Ci szczerze, ale nie mam wiedzy wystarczajacej by Cie wesprzec. Nie daj sie Wink

Dzięki! Będę się starał...
helguera

PostWys³any: 10 Lip 2006, 23:47    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Poniewaz ciągle mnie pouczasz i obrażasz, dyskutując nie o przedmiocie lecz o mnie (czego sobie nie życzę), nie zamierzam dłużej przekonywać cię jaka jest różnica pomiędzy stanowiskiem naukowym a 'filozoficznym bełkotem'

Oto w jaki sposób prowadzisz dyskusję (nie tylko ze mną):

Cytat:
To znaczy, że nie przeczytałeś tego co napisałem wyżej. Przeczytaj raz jeszcze.

A po co? przecież to bzudry... i tak nic nie rozumiesz.

Cytat:
To wszystko mówi mi, że wszechświat nie ma nic przeciwko tłumaczeniu patrynomik.

O jejku, zapomniałem o wszechświecie!...

Cytat:
Jeżeli będziesz pisał "nazwisk" to nie będę z Tobą dyskutował, gdyż w tej
dyskusji ustalono już, że to nie nazwiska.

No i co z tego? Przeczytaj jeszcze raz co napisałem powyżej....

Cytat:
Ja dowiodłem, że semantyka sama w sobie nie zabrania.

Nic nie dowiodłeś... nie wiesz jakie ma znaczenie słowo semantyka (tak jak i wiele innych bardzo prostych słów).

Cytat:
Ja reprezentuję szkołę zwolenników tłumaczenia patrynomik.

Nie, reprezentujesz swój mózg (nie rozum, gdyż to już nie fizyczny obiekt bodajże)... nie rozumiesz słowa 'szkoła' (bardzo słabo znasz nasz język)

Cytat:
Bo raz jeszcze podkreślam: naukowy żargon to nie argument naukowy.

nie rozumiesz słowa żargon ani argument...

Cytat:
Ale jesteśmy w Polsce i ta informacja "oryginalna" nie dociera do odbiorców.

Dociera, tylko w innej formie

Cytat:
To nie jest argument naukowy tylko PRAKTYCZNY.

Czyli też naukowy, taka nauka jak pragmatyka lub semantyka ma cele praktyczne, poczytaj trochę więcej...

Cytat:
Już była mowa o tym, że wygodniej, że w Polsce nie ma patrynomik itd.

No właśnie, tym lepiej
nie powtarzaj się... to świadczy o słabości twojego wywodu

Cytat:
Poza tym to nie do końca prawda, bo są postaci historyczne, które mogą nazywać się "Mirosław syn Kowala".

No i co z tego? Co to wnosi do dyskusji? Nie czytasz dokładnie moich wypowiedzi!!! Chyba naprawdę przestanę z tobą dyskutować... naprawdę, nie żartuję!

Cytat:
A poza tym ja wcalę nie muszę mówić, że to tłumaczenie!! Ja mam prawo powiedzieć o tym panu, że to Jon syn Einara, bo to prawda.

Uuuuuu jesteś naiwny Very Happy Niekoniecznie syn Einara, niekoniecznie... Embarassed

Cytat:
Wiesz co: chyba nie będę z Tobą dyskutować, bo nie czytałeś lub nie pamiętasz już o czym była dyskusja.

Oj to przepraszam (oj to nie ja Embarassed ), ale to twoja wina bo zmieniasz temat dyskusji...

Cytat:
Mowa była o tym, że nazwiska (nawet jeśli kiedyś coś oznaczały) dziś są tylko tworami bez znaczenia. Kowalski to nie syn Kowala tylko po prostu Kowalski. W takim wypadku nazwisk rodowych się nie tłumaczy, bo nie niosą istotnej treści o ich posiadaczach.

no nie, tego już za wiele...

Cytat:
Dlatego muszę Ci wyjaśnić, że inaczej rozumiemy pojęcie nauki.

Tak, zgadza się, ja rozumiem, ty nie Very Happy

Cytat:
Dlatego, gdy mówisz, że "semantyka nie pozwala na tłumaczenie" to się mylisz i to głęboko. Nauka niczego nie zabrania.

nie rozumiesz słowa 'pozwalać' i 'zabraniać', zerkniji do słownika!

Cytat:
Np. fizyka "zabrania" poruszać się szybciej niz światło.

Nie zabrania

Cytat:
Ale nie jest to "zabronienie" formalne tylko opis wszechświata. W każdej chwili ktoś może wymyśleć jakieś urządzenie, które umożliwi podróżowanie z prędkością większą...

Już (podobno) jest...szukaj więcej i szerzej, powodzenia!

Żałosny styl, i podkreślam: nie zniżam się do takiego, chyba że zostanę sprowokowany! (Zidane remake?? Very Happy)
helguera

PostWys³any: 10 Lip 2006, 23:48    Temat postu: Re: Argumenty Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Poniewaz ciągle mnie pouczasz i obrażasz, dyskutując nie o przedmiocie lecz o mnie (czego sobie nie życzę), nie zamierzam dłużej przekonywać cię jaka jest różnica pomiędzy stanowiskiem naukowym a 'filozoficznym bełkotem'

Oczywiście, słowa te kieruję do Odżajera...zapomniałem dodać
Lauraana
Alpha Team
Do³±czy³: 16 Kwi 2004
Sk±d: Gdansk/101 Reykjavik
PostWys³any: 12 Lip 2006, 2:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak serio, to o tyle, o ile do tej pory kibicowalam sobie cichutko helguerarze, bo uwazam, ze islandzkich nazwisk i patrynomikow nie potrzeba tlumaczyc (chociazby ze wzgledu takiego, ze nie zawsze bedziesz znal forme mianownikowa danego islandzkiego imienia i dlatego, ze rzeczywiscie podobno sa przypadki, ze ktos sie nazywa Jonsson a nie jest synem Jona, wiec mozna kula w plot...), to po ostatnim helgueraowym poscie mam wrazenie, ze zabraklo mu argumentow...
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 12 Lip 2006, 12:15    Temat postu: Imię ojca Odpowiedz z cytatem

Lauraana napisa³:
(...) islandzkich nazwisk i patrynomikow nie potrzeba tlumaczyc (chociazby ze wzgledu takiego, ze nie zawsze bedziesz znal forme mianownikowa danego islandzkiego imienia i dlatego, ze rzeczywiscie podobno sa przypadki, ze ktos sie nazywa Jonsson a nie jest synem Jona, wiec mozna kula w plot

Tak, ja też wskazywałem już na wielką niedogodność tłumaczenia patrynomików, gdyż czasem ktoś może mieć nazwisko a nie patrynomik.
Co do nazwisk to jestem PRZECIWNY tłumaczeniu nazwisk w jakimkolwiek języku.
Co do mianownika, to również może to być utrudnienie, ale nie w tym rzecz.

Ta dyskusja ma na celu np. sformułowanie takiej opinii (jest to moja opinia):
Patrynomiki powinno się tłumaczyć, by przekazać informację zawartą w tym "przydomku" i aby nieść wśród Polaków informację, że większość Islandczyków nie ma nazwiska.
Z drugiej strony tłumaczenie nie może być automatyczne, gdyż nie każdy przydomek to patrynomik; czasem jest to nazwisko.
Jest właściwie niewykonalne (z technicznego punktu widzenia) tłumaczenie patrynomika dla każdego Islandczyka, gdyż nie mając więcej danych o tym konkretnym człowieku nie możemy być pewnym, że używa właśnie patrynomika. Jednak uznajemy, że jeśli tylko taką wiedzę byśmy posiadali to dobrze było by patrynomik przetłumaczyć na polski.

Oczywiście jest to moja propozycja i dlatego apeluję o spokojną i merytoryczną dyskusję.
Od początku jest mi wiadome, że tłumaczenie nie będzie sprawą prostą (technicznie), ale przynajmniej co do sławnych Islandczyków może być zastosowane. Dlatego według mnie lepiej mówić Bjork córka Guðmundura. Smile
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 21 Sie 2006, 20:40    Temat postu: Patrynomiki Odpowiedz z cytatem

Cieszę się z tej ciszy, bo rozumiem, że brak dyskusji jest potwierdzeniem, iż nie ma sprzeciwów co do konkluzji zawartych w mym poprzednim poście?
Grabak

Do³±czy³: 12 Kwi 2006
Sk±d: Kraków
PostWys³any: 5 Wrz 2006, 12:49    Temat postu: Słownik pisarzy skandynawskich Odpowiedz z cytatem

Witam po wakacyjnej przerwie.
Przyłączam się na chwilę do rozmowy, bowiem muszę wtrącić kilka uwag na temat Słownika pisarzy skandynawskich i jego działu pośw. literaturze islandzkiej, któremu zarzuciłeś, jakoby głosił jakieś nieprawdy.
Wszystko jest tam w największym porządku. R. Stiller zadbał, by była w nim sama prawda i tylko prawda. We wstępie do działu jest wyczerpujące objaśnienie systemu patronimicznego panującego w Islandii (zilustrowany dodatkowo stosownym przykładem) i jest tam także informacja o tym, dlaczego twórcy są uszeregowani według pierwszych imion ( nawiasem mówiąc autorzy słownika wychodzą naprzeciw niezorientowanym w całej sprawie i podają patronimika w odsyłaczach{ Hallgrimsson Jonas zob. Jónas Hallgrimsson}), jak również podano kilka uwag na temat nielicznych Islandzkich nazwisk ( w słowniku zaznaczono zresztą z najwyższą starannością, która nazwa jast nazwiskiem, co zasygnalizowano przecinkiem oddzielającym wyraz hasłowy od reszty imion).
Poza tym islandzkie imiona podane są w wersji oryginalnej oraz w wersji uproszczonej, jako zalecane do praktycznego użytku.
I tyle w tej kwestii.
Ach, jeżeli w swoim ostatnim wybuchu wyraziłem coś, co cię dotknęło, to z całego serca przepraszam.
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 5 Wrz 2006, 14:01    Temat postu: Wytłumaczenie Odpowiedz z cytatem

No to takie coś zmienia postać rzeczy. W takim razie autorowi słownika należą się wyrazy uznania.

Choć kwestią sporną (do rozważań) jest wciąż podjęcie decyzji czy tłumaczyć patrynomiki czy nie.
Skoro autor Słownika wiedział co jest nazwiskiem a co patrynomikiem (bo decydował o użyciu przecinka lub nie), to jest podstawa by przetłumaczyć taki patrynomik Smile
Grabak

PostWys³any: 6 Lut 2007, 15:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najwyraźniej autor ma poważny stosunek do cudzych dóbr osobistych.
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 7 Lut 2007, 3:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grabak napisa³:
Najwyraźniej autor ma poważny stosunek do cudzych dóbr osobistych.
Tłumaczenie patrynonomik nie jest naruszeniem żadnych dóbr, a wręcz ich uznaniem. Co argumentowałem już wcześniej Smile
Grabak

PostWys³any: 10 Lut 2007, 17:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie byłbym taki pewien. Mówisz o czymś, co jest cudzą własnością. Trudno bez upoważnienia rozporządzać czyimiś dobrami - zarówno materialnymi, jak i niematerialnymi - a do tych drugich zaliczane są nazwy, jakimi ludzie się oficjalnie posługują: nazwiska, także te patronimiczne, pseudonimy. Naruszanie ich formy w pewnych okolicznościach mogłoby narazić zapalonego tłumacza na nieprzyjemności. Zakładanie, że wszystkim spodoba się coś, co sobie wymyślimy, jest troszkę nierozsądne. Trzeba jednak delikatności, gdy idzie o rzeczy osobiste.
O.E.
Opiekun Forum
PostWys³any: 11 Lut 2007, 0:25    Temat postu: Szacunek Odpowiedz z cytatem

Grabak napisa³:
Nie byłbym taki pewien. Mówisz o czymś, co jest cudzą własnością. Trudno bez upoważnienia rozporządzać czyimiś dobrami - zarówno materialnymi, jak i niematerialnymi - a do tych drugich zaliczane są nazwy, jakimi ludzie się oficjalnie posługują: nazwiska, także te patronimiczne, pseudonimy.
Rozumiem, że pytałeś Eryka Rudego o pozwolenie na tłumaczenie jego przydomka?
Ryszarda Lwie Serce również? Very Happy
Jeszcze raz streszczę moje stanowisko w tym względzie:
Dopóki mamy do czynienia z pewną informacją, która stanowi część nazwy, to wtedy wolno nam tłumaczyć tę informacje, gdyż to zawarta w nazwie informacja jest cenniejsza niż samo brzemienie tej informacji w oryginalnym języku. Jeśli ktoś się nazwya "Jon Syn Einara", to ważna jest informacja, że jest synem a nie że brzmi to po islandzku Einarsson.

Według mnie to jest właśnie szacunek do tych ludzi: to znaczy rozumienie ich nazw, które są nazwami informacyjnymi a nie tylko nazwami własnymi. Gdyby ktoś nazywał się Tomasz Reykjavicki, to nie kazałbym tego tłumaczyc na Tomasz Dymnozatokowy, bo w ten sposób tracilibysmy informację a nie zyskiwalibyśmy.
Dlatego trzeba rozróżnić nazwy własne od informacji.
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Język Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.