Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 15 Maj 2007, 18:41 Temat postu: |
|
|
Hej. U nas tez ok,malutka ciagle przy cycusiu,dobrze na wadze przybiera, my tez wybieramy sie rodzinka do polski ale dopiero za 5 tygodni. Juz sie nie moge doczekac strasznie mi sie chce tej letniej polskiej pogody, o spotkaniu z rodzinka i znajomymi juz nie wspomne. Pozdrowka,pa. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Maj 2007, 15:49 Temat postu: |
|
|
Hej Winia to super ze mala super rosnie i wogle. No ja tez juz nie moge sie z jednej strony doczekac wyjazdu do Polski. Wyjezdzamy juz za 6 dni wiec teraz mamy troche na glowie i mala juz tydzien ma katarek i nie przechodzi jej ale to tylko katarek nie kaszle i nie ma goraczki wiec nie wiem chyba w poniedzialek pojde z nia do lekarza bo to za dlugo trwa.
Pozdrowka dziewczynki  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| calineczka777
| Do潮czy: 17 Maj 2007 | Posty: 12 | |
|
Wys砤ny: 20 Maj 2007, 20:13 Temat postu: Witam wszystkie mamusie... |
|
|
OBECNIE JESTEM W PIATYM MIESI膭CU CI膭呕Y A TERMINA MAM NA WRZESIE艃 JU呕 NIE MOGE SI臉 DOCZEKA膯 NA MOJ膭 DZIDZIE... CZYTA艁AM WASZE WYPOWIEDZI NA TEMAT PORODU W ISLANDII, WYDAJE SIE 呕E OPIEKA MEDYCZNA JEST SUPER NIE TO CO W POLSCE. M脫J M膭呕 PRACUJE W ISLANDII OD LUTEGO I BARDZO BYM CHCIA艁A URODZI膯 TAM NASZEGO DZIDZIUSIA ALE JEST TYLE SPRAW O KT脫RYCH NIE MAM POJECIA NP CZY BEDE MUSIA艁A P艁ACI膯 ZA POR脫D JAK NIE PRACOWA艁AM DO TEJ PORY W ISLANDII CZY WYSTARCZY UBEZPIECZENIE MOJEGO M臉呕A... PROSZ臉 BARDZO O POMOC
POZDRAWIAM SERDECZNIE [/list] |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 21 Maj 2007, 13:38 Temat postu: |
|
|
Hej Calineczka trzeba byc na Islandii 6 miesiecy zeby za porod nie placic po prostu masz ubezpieczenie po pol roku i ubezpieczenie meza nie pokrywa kosztow porodu tak m i sie wydaje.Po prostu ty musisz byc na Islandii pol roku. Jezeli chodzi o koszty porodu to sa ogromne polozna powiedziala mi ze sam porod kosztuje 1 milion korona juz nie mowiac o pobycie w szpitalu. Jednak decyzja nalezy do Was. Pozdrowka.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
| Do潮czy: 21 Maj 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 22 Maj 2007, 21:54 Temat postu: |
|
|
czesc dziewczyny
mam maly problem jestem w 2 miesiacu ciazy, obecnie mieszkam w Reykjaviku, moj maz tu pracuje, ja niestety nie. napiszcie jak to jest z tymi oplatami za porod. mam termin na 29.12, czyli bede na Islandii juz 9 miesiecy. czy bede musiala za niego placic, bo czytalam rozne wypowiedzi i dalej nic nie wiem.
z gory dzieki za odpowiedz
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 22 Maj 2007, 21:57 Temat postu: |
|
|
dopiero teraz zobaczylam powyzsza odpowiedz. nie znam angielskiego i zawsze do lekarza musze kogos ze soba brac, myslicie w osrodkach sa osoby ktore tlumcza u lekarza |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 2:03 Temat postu: |
|
|
Hej Asica Gratulacje.
Co do ubezpieczenia bedziesz je miala po pol roku i porod bedzie bezplatny co do wizyt pierwsza jest najdrozsza nie pamietam dokladnie ile ja placilam ale cos kolo 10.000 tys a potem po 3.700 koron chyba ze jakies dodatkowe badania moze troszke juz podrozalo ale nie wiem. Co do tlumaczen to sa w Ahusie polskie Tlumaczki np pani Jola albo Monika one zajmuja sie tlumaczeniami mozesz sie tam przejsc i zapytac czy one nie moga tlumaczyc w wyznaczony dzien wizyty lub musisz powiedziec o tym poloznej i oni juz kogos zamowia. Tlumacz na takiej wizycie jest bezplatny ja kilka razy korzystalam z tlumacza podczas ciazy wiec wiem ze szczegolnie na poczatku i na koncu jest potrzebny. Jola jest w poniedzialki po 13 w Ahusie ale zawsze lepeij zadzownic i spytac.
Pozdrowka mamuski  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 13:09 Temat postu: |
|
|
hej Aga.
dzieki. wlasnie dzwonilam. Pani mi powiedziala, ze ubezpieczona bede dopiero po pol roku ale od momentu uzyskania pozwolenia na pobyt. A na to tez moge czekac pol roku. Czyli porodu ubezpieczenie by nie objelo. Chyba bede musiala wrocic do Polski.
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 13:24 Temat postu: |
|
|
Aga czytajac Twoje wypowiedzi widze ze bylas w takiej samej sytuacji jak ja. Powiedz mi jak to wszystko zalatwialas, najpierw kenital pozniej zlozenie papierow o pobyt? ile to trwalo zanim Ci przyznali. Czy jak moj maz tu jest to nie powinnam dostac aujtomatycznie tego. Ja za pierwsza wizyte nawet duzo nie zaplacilam 8000 koron. Ale nie skierowal mnie na badania takie jak w Polsce od razu robia na pierwszej wizycie typu mocz, krez, mowil ze za wczesnie. Nastepna wizyte mam 20.6
Czy naleza Wam sie teraz jakies pieniazki oprocz tatusiowego.jakies dodatki.czy dziecko ma obywatelstwo polsko- islandzkie?
PA |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 14:01 Temat postu: |
|
|
Hej Asica ja bylam w takiej samej sytuacji i jakos na ubezpieczenie sie zalapalam a mam kontakt z tlumaczka i ona twierdzi ze licza pol roku od przyjazdu na Islandie w takim przypadku jak porod czy cos innego naglego i mnie ubezpieczenie objelo ale np. za wizyty u lekarza ginekologa kontrolne po porodzie musiala placic 100% wiec slucham rad mojej znajomej. Co do wizy to najpierw szybko gon do Utlingastofnun po druki zolte na poozwolenie na pobyt potem musisz dolaczyc do tego kenniate i umowe mieszkaniowa meza i ubezpieczenie swoje moze to byc z pzu np ja tak kupowalam w Polsce tzn tesciowa no i to wszystko i czekac az wysla zeby sie zglosic na Policje po wbicie wizy.
Keniata wyrobisz w biurze Hagstoffa na ul Borgatuni ale musisz wczesniej z ta umowa mieszkaniwa meza isc do jeszcze innego biura ale to Ci powiedza w Hagstofa i wtedy z tym co tam dostaniesz wrocic do Hagstofa i zlozyc ten druk wypelniony na kenitala i czekac nie wiem ile czasu teraz to zajmuje ja rok temu czekalam 3 dni. Mamy na mala tatusiowe i za jakis miesiac mbedziemy mieli rodzinne ale teraz obydwoje pracujemy wiec nie wiem jak i co. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 14:04 Temat postu: |
|
|
Dziecko ma obywatelstwo Polskie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 14:45 Temat postu: |
|
|
Hej Aga. Ja nie jestem w Polsce ubezpieczona. A czy dostalas jakas kase za porod tutaj. Bo wydaje mi sie ze nie jest tu tak pieknie jak wszyscy mowili. Ze dziecko dostaje po 1600zl miesiecznie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 14:47 Temat postu: |
|
|
Druk na kenitala zlozyli mi u meza w pracy. teraz czekam.
dzieki za odpowiedzi |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 14:53 Temat postu: |
|
|
Nie dostalam nic po prostu modlilismy sie tylko zeby za porod nie placic |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 14:55 Temat postu: |
|
|
Jestesmy tu legalnie al o takich glupotach ze 1600 zl to nigdy nie slyszalam bez szans. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 15:21 Temat postu: |
|
|
tak se wlasnie pomyslalam, ze to bzdury. My tez wlasnie myslimy o tym porodzie, zeby nie placic, bo cena jest kolosalna. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 16:47 Temat postu: |
|
|
Z tym placeniem za porod to chyba loteria jedni placa inni nie my tez nie wiemy jak z tym jest na 100% wiec musicie mocno sie zastanowic co dalej.
Pozdrowka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Asica26
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 17:55 Temat postu: |
|
|
jak bede teraz u lekarza to sie zapytam jak to jest z tym porodem. bez sensu ze nie dostalas becikowego. jak dlugo zamierzacie tu zostac? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 23:15 Temat postu: |
|
|
Bardzo sie cieszymy ze wogle porod wyszedl za darmo reszta to tam wiesz. Co do pobytu zostajemy tutaj juz raczej na stale.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 23 Maj 2007, 23:24 Temat postu: |
|
|
Asica my tez do konca nie wiedzielismy czy zaplacimy za ten porod czy nie. Ja nie pracowalam na Islandii tylko maz. Jednak zaryzykowalismy i zostalam na Islandii taka decyzje podjelismy i nie zaluje jestem tu z mezem i mala i sie cieszymy ze jestesmy razem po prostu zaryzykowalismy i sie udalo. Teraz mala ma ubezpieczenie ja i maz. Powiem wam ze tak na 100% nikt wam nie powie jak jest naprawde z tym ubezpieczeniem. Pozdrowka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|