reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Ulubione książki miłośników Islandii
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Off-topic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
Ireth
Alpha Team
Do³±czy³: 22 Pa¼ 2004
Sk±d: Dania
PostWys³any: 13 Kwi 2006, 11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Einarze, ja nie mialam az takich objawow, ale prawda tez jest, ze "Braci..." nie zmoglam. Za to wielkie wrazenie zrobily na mnie "Notatki z podziemia" i "Wspomnienia z domu umarlych".
Marta Luiza

Do³±czy³: 05 Lis 2004
Sk±d: Islandia
PostWys³any: 13 Kwi 2006, 13:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W dziecinstwie kochalam Winnetou, moje serce krwawilo gdy zginal. Ale przez wiele lat probowalam bezszelestnie poruszac sie po lesie, dosyc trudno jesienia. Nauczylam sie jednak chodzic boso po rzysku.
Pan Samochodzik tez mial na mnie duzy wplyw , do tej pory sledze slady Tempalriuszy i pod jego wplywem rowniez chcialam studiowac antropologie srodziemnomorska.
Oczywiscie czytalam tez literature dla dziewczyn np Anie z Zielonego Wzgorza.
Liceum jednak to ksiazki ,ktore zmienialy moja osobowosc np taki sobie pan J. D. Salinger spowodowal ze strasznie sie zaczelam buntowac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
KAROLa

Do³±czy³: 27 Sty 2006
PostWys³any: 13 Kwi 2006, 18:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Egzystencjalizm lubimy? Wink

Masz rację elloth lubimy a nawet ośmielę sie napisać że uwielbiamy Very Happy
Camusa też lubię czytać ( "Dżuma", "Obcy").

Dla mnie najważniejsze jest, aby książka którą czytam wpływała na moje myśli, uczucia i emocje, by coś z niej pozostało w moim umyśle. Dużo jest tych książek.
Teraz kiedy czytam wasze posty to chętnie do swojej bardzo ograniczonej listy dopisałabym kolejne tytuły ("Lot nad kukułczym gniazdem", "Zbrodnie i kare"). No ale nie będę taka Smile Smile Smile i nie dopiszę!

A z literatury szczęśliwego dzieciństwa to najmilej wspominam :
"Dzieci z Bullerbyn", "Mikołajka", no i oczywiście książki dla dziewczyn Małgorzaty Musierowicz ( pamiętam zwłaszcza "Opium w rosole"- ależ tam piękny romans jest opisany Smile )
Powrót do góry
elloth

Do³±czy³: 03 Lis 2005
PostWys³any: 13 Kwi 2006, 20:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwielbiam "Obcego i "Upadek".
Pamiętam, że "Upadek" czytałem podczas wakacji dwa lata temu.
Wstrząsnęła mną ta książka..
Uważam, że mówi o każdym z nas - bo każdy nasz dobry uczynek zawiera w sobie nutkę egoizmu.

No, a "Obcy" to niemal manifest egzystencjalizmu Smile. Czasami myślę, że łatwiej (nie koniecznie lepiej) byłoby prowadzić styl życia Meursault'a.
Norvegr
Go¶æ
PostWys³any: 13 Kwi 2006, 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej, no ja nie jestem jakimś maniakiem i znawcą literatury, ale kilka dziełek mi się spodobało i zapadło w pamięć.
Pierwsza ważna lektura, którą polubiłem to chyba Baśnie Andersena.
Z literatury, którą mozna by nazwać dziecięco młodziezową, zdecydowanie najbardziej przybadły mi do gustu powieści ROBERTA LOUISA STEVENSONA. Przeczytałem chyba wszystkie, w tym kilka dodatkowo w orginale (Treasure Island, Kidnapped, Black Arrow itp). W podstawówce była fascynacja horrorami Twisted Evil ( wiadomo Masterton, King itp), ale podobał mi się też Frankenstein Mary Shelly, Dracula Brama Stokera, Upiór w Operze Gastona Leroux itp. Uwielbiałem też Alistaira MacLeana (przeczytałem wszystko) i Kena Folleta (prawie wszystkio), no i jeszcze seria Cliva Cusslera o niesamowitym Dirku Pitcie i agencji NUMA Cool A ha no i oczywiście Ogniem i Mieczem, które klimatem jak dla mnie może spokojnie rywalizować z Władcą Pierścieni. Z ciekawszych rzeczy, to jeszcze wypadałoby wymienić H.P.Lovecrafta, Davida Morrella, Williama Blake'a (i jeszcze kilka rzeczy, których jednak nie wymienię, bo być może czytają to dzieci i młodzież, których nie chcę sprowadzać na złą ścieżkę Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil )
Jako szczeniak zbierałem też komiksy i do dziś jestem fanem kilku serii (naturalnie z Thorgalem na czele)
Literatura nieco poważniejsza, którą polubiłem i do której zdarza mi się wracać, to przede wszystkim Jorgen Stein Jacoba Paludana, Księga z San Michele Axela Munthe, Siódmy Krzyż Anny Seghers, Wilk Stepowy Hermana Hesse, Pod Wulkanem Malcolma Lowry'ego, Książe Niccolo Machiavellego, Hrabia Monte Cristo Dumas'a, fińska Kalevala, Orwell itd. jest tego trochę ale nie będę przynudzał.
Sagi rzecz jasna też przerobiłem (kupione na lotnisku w Keflaviku za ostatnie 20$ mimo, że z głodu umierałem a do domu było daaaleko) i bardzo polubiłem ten ich prosty styl :
"Kolskegg ruszył szybko i przystąpił ku niemu, i swoim krótkim mieczem zadał mu cios w udo, i obciął mu nogę, i zapytał: Czy to cię powaliło czy nie?
Oto co mnie spotkało za to, że się nie zasłoniłem - powiedział Kol i stojąc przez chwilę na drugiej nodze, spoglądał na kikut. Kolskegg rzekł : Nie musisz patrzyć, jest tak, jak myślisz - nie masz nogi. Wtedy Kol padł martwy."
Prawda, że ładne. Uwielbiam takie vikingowe klimaty. Jak mawiał tata Eryka "Pamiętaj synu: najpierw rabuj potem gwałć, a na końcu spal - nigdy na odwrót!"

PS. Miłośnikiem poezji to już w ogóle nie jestem, można nawet powiedzieć, że w tej dziedzinie jestem kompletnym lajkonikiem, no ale przed prawdziwym euGENIUSZEM - Mironem Bi@łoszewskim - padam na kolana. Miron po prostu wymiata!!!!
Powrót do góry
Grabak

Do³±czy³: 12 Kwi 2006
Sk±d: Kraków
PostWys³any: 14 Kwi 2006, 16:41    Temat postu: Ulubione książki islandofila. Odpowiedz z cytatem

Jak to miło, że jest tu ktoś, kto wśród ważnych dla siebie książek wymienia "Portret Doriana Graya" Wilde'a oraz "Aforyzmy o mądrości życia" Schopenhauera. Dla mnie to także ważne pozycje, i nieodmiennie, od wielu już lat, wracam do nich z wielką przyjemnością. Widzę też zafascynowanych Dostojewskim... Pysznie!
Trochę sobie choruję, więc mam czas, by pobuszować po zakamarkach iceland.pl i zostawić tu i ówdzie drobne ślady. Dołączę więc do spisu lektur islandofilów preferowane przeze mnie rzeczy.
Przede wszystkim i ponad wszystko- Knut Hamsun! A ponad to: Sigurd Hoel- zwłaszcza "Spotkanie u milowego słupa" i "Veien til verdens ende", teksty Hjalmara Soderberga, August Strindberg, "Droga do Klockrike" Harry'ego Martinssona, Par Lagerkvist, "Powieść o Olofie" Eyvinda Johnsona, "Tu, pod Gwiazdą Polarną" Linny, zaś z islandzkich rzeczy: Laxness- przede wszystkim dwie najukochańsze książki- "Dzwon Islandii" i "Duszpasterstwo koło lodowca", "Czarne ptaki" Gunnara Gunnarssona ( jest w nim coś z ducha Dostojewskiego, prawda?) "Wyspa diabła" Einara Karasona, "101 Reykjavik" Hallgrimura Helgasona, a z dzieł pradawnych Edda i "Saga o Njalu"
A ze zjawisk literackich spoza Skandynawii? Darzę najgłębszą miłością Tomasza Manna. Wielbię "Czarodziejską górę", "Doktora Faustusa" i "Śmierć w Wenecji".
Nad wszystkim zaś stoi Schopenhauer i jego "Świat jako wola i przedstawienie".
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Norvegr
Go¶æ
PostWys³any: 14 Kwi 2006, 20:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla zainteresowanych literaturą skandynawską polecam wydaną niedyś przez Wydawnictwo Poznańskie "Serię Dzieł Pisarzy Skandynawskich"
http://www.biblionetka.pl/seria_wydawnicza.asp?kid=43362

i jeszcze kilka ciekawych propozycji z pónocy

"Elling - Mamusin synek" , "Elling - Na śmierć i życie" i "Elling - Kochaj mnie jutro" Ingvara Ambjornsena (o nieprzystosowaniu do zycia pewnego kawalera, dziwnej przyjaźni i szukaniu swojego miejsca w świecie. A wszystko to opowiedziane ze skandynawskim humorem i utrzymane w klimacie "północy", który tak tu wszyscy lubimy Wink

"Półbrat" - ponad 700 stron Shocked to nie jest to co tygryski lubią najbardziej, ale w tym przypadku warto. Jak i inne dziełka Larsa Saabye Christensena ("Herman", "Jubel")

"Sprawa Evy Moreno" Hakana Nessera (dla amatorów dobrych kryminałów, plus wcześniejsze powieści Nessera, w których kryminalne zagadki rozwiązuje komisarz Van Veeteren)

"Pelle Zwycięzca", "Czerwony Morten", Stracone Pokolenie" , "Ditta" - Martina Andersena Nexo

Pod wpływem tego wątku napadła mnie dzika chęć przeczytania czegoś "pónocnego" . Szukałem w domu czegoś islandzkiego, ale znalazłem tylko "Sagas of Icelanders" i "Czarne Ptaki", które już kiedyś przerobiłem. No ale jak się nie ma co się lubi, to...więc z braku laku śmignąłem dzisiaj rano cos norweskiego, a konkretnie "Na przykład Martin" (Tilfellet Martin) Solveig Christov. Książeczka króciutka, bo zaledwie 100 stron, ale miło się czytało, chociaz przyznam szczerze, że nie wychwyciłem jakiegoś głębszego sensu ( rzecz traktuje o chłopaku i jego niezbyt szczęśliwym dzieciństwie, który "dla sportu" zamordował starszą kobietę, a potem ukrył się na wyspie i podglądał parkę spędzającą tam wakacje, a na końcu popełnił samobójstwo topiąc się w morzu i myśląc, że odrodzi sie jako dziecko owej pary). Hmm...co też "poeta" mógł miec na myśli...nie wiem
Powrót do góry
Grabak

Do³±czy³: 12 Kwi 2006
Sk±d: Kraków
PostWys³any: 15 Kwi 2006, 13:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Półbrat"- rewelacja!
Powrót do góry
KAROLa

Do³±czy³: 27 Sty 2006
PostWys³any: 18 Kwi 2006, 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to widzę, że strasznie dużo nowych i ciekawych tytułów sie pojawiło. No i miło wiedzieć, że wielu z Was lubi czytać te same książki co ja Very Happy .
Muszę jeszcze nadrobić zaległości dotyczące sag, bo niestety nie miałam z nimi większej styczności.
No, ale za to teraz mogę przebierać w poleconych przez Was książkach. Z całą pewnościa zdam się na wasze sugestywne opinie Smile
Powrót do góry
Tely

Do³±czy³: 07 Mar 2004
Sk±d: Polska
PostWys³any: 8 Lip 2007, 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Farley Mowat (w tłumaczeniu Wacława Niepokólczyckiego) "
Wyprawy Wikingów. Dawni Normanowie w Grenlandlii i Ameryce Północnej" Polecam
Powrót do góry
atczopka

Do³±czy³: 03 Pa¼ 2013
PostWys³any: 3 Pa¼ 2013, 21:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Serdecznie polecam "Rzekę tajemnic" Dennis'a Lehane'a. Nie mogłam przestać czytać, ciągła tajemnica oraz zagłębianie się w myśl każdego z bohaterów powoduje, że nic nie jest jasne i chce się więcej. Dennis Lehane utwierdził mnie w przekonaniu, że jest świetnym pisarzem Wink
Powrót do góry
malczewska.alicja

Do³±czy³: 11 Pa¼ 2013
PostWys³any: 14 Pa¼ 2013, 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

atczopka napisa³:
Serdecznie polecam "Rzekę tajemnic" Dennis'a Lehane'a. Nie mogłam przestać czytać, ciągła tajemnica oraz zagłębianie się w myśl każdego z bohaterów powoduje, że nic nie jest jasne i chce się więcej. Dennis Lehane utwierdził mnie w przekonaniu, że jest świetnym pisarzem Wink

Miałam o nim właśnie napisać! Polecam tego samego autora "Wyspę skazańców" (szczególnie jeśli ktoś nie oglądał "Wyspy tajemnic" na jej podstawie - robi wtedy ogromne wrażenie). Własnie zabieram się za "Nocne życie" tego autora.

A poza nim lubię Kinga, choć sporo jeszcze przede mną ( polecam np. "Misery" - genialna!), Cobena i Browna (na półce czeka już "Inferno").
Powrót do góry
plastik
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY za spamowanie
Do³±czy³: 26 Wrz 2013
PostWys³any: 13 Gru 2013, 11:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A czytaliście może coś Huberta Klimko-Dobrzanieckiego? Większość historii w jego książkach ma miejsce właśnie na Islandii. Ostatnio zamówiłam sobie przez bezpłatne ogłoszenia jedną z jego powieści - "Dom Róży Krysuvik", a ponieważ w Krysuviku byłam i bardzo mi się tam podobało, chciałam zobaczyć, jak to miejsce widzi autor. Byliście tam może? To niedaleko Reykjaviku, więc jeżeli mieszkacie w pobliżu, polecam Smile
Powrót do góry
olaolszewska2013

Do³±czy³: 24 Sty 2014
PostWys³any: 24 Sty 2014, 10:25    Temat postu: Re: Ulubione książki miłośników Islandii Odpowiedz z cytatem

KAROLa napisa³:
Jakie są Wasze ulubione książki??? Exclamation
Książki, które są dla Was ważne, które w jakiś sposób poruszyły waszą duszę i umysł? Question
( Wiele osób uważa, że "nasze ulubione książki" mówią wiele o nas samych, To tak jakby pytać: Kim jesteś?).
Pozdrawiam Wink

Nie o Islandii, ale wciągająca:
Tomasz Mann Czarodziejska Góra
Powrót do góry
aniwlap

Do³±czy³: 29 Sty 2014
PostWys³any: 29 Sty 2014, 17:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie bardzo wciągnęła książka "Nimfomanka", ostatnio też oglądałam film - nie tak dobry jak książka, ale dość interesujący Wink
Powrót do góry
malyisza

Do³±czy³: 01 Mar 2014
PostWys³any: 1 Mar 2014, 12:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam "Portret Doriana Greya" Oscara Wilde'a. Jedna z lepszych książek jakie czytałam.
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.