Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Zla_kobieta ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
 | Dołączył: 05 Cze 2007 | Posty: 96 | Skąd: KaszĂŤbĂŤ/GdaĹsk/od 28.06.07 Reykjavik |
|
Wysłany: 9 Lip 2007, 19:42 Temat postu: |
|
|
Jak Ci maĹo, to zostaw nam namiary na pracodawce i siedĹş w kraju  _________________ Have you ever been mellow? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Lip 2007, 1:00 Temat postu: |
|
|
Hi
Czy ktos wie kiedy pracodawca Islandzki moze placic za nadgodzine dodatek 33% , a za prace w weekendy dodatek 45 % ?
dzis dostalem swistek i sie zdziwilem ,za nadgodziny mam dodatki takie jak wyzej ,a rok temu w tej samej brazny jak pracowalem mialem za nadgodzine placone plus 80%
Pracodawca tlumaczy sie, ze pracuje nie na zmiany tylko od 8 do 16 a pozniej mam przerwe 2h po ktorej przychodze znow do pracy i dlatego nie nalezy mi sie dodatek 80% tylko j.w
ma ktos namiary na zrdlo prawne mowiace o kwesti wynagradzania pracownikow, moze byc po islandzku, najlepiej po angielsku
czy robia mnie w bambuko ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lip 2007, 20:12 Temat postu: |
|
|
aha , wlasnie tak myslalem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| FilipR79 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysłany: 14 Lip 2007, 15:38 Temat postu: |
|
|
Wiesz Zyzak, pracodawca kupuje Ci bilet do Polski przeciez i stawia warunki ze za to dodatek 80% za nadgodziny Ci sie nie nalezy w tej wysokosci tylko juz mniejszy. Nie powinienes narzekac jestes przeciez dowartosciowany..... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 14 Lip 2007, 17:33 Temat postu: |
|
|
FilipR79 napisał: | Wiesz Zyzak, pracodawca kupuje Ci bilet do Polski przeciez i stawia warunki ze za to dodatek 80% za nadgodziny Ci sie nie nalezy w tej wysokosci tylko juz mniejszy. Nie powinienes narzekac jestes przeciez dowartosciowany..... |
ojojo z trudnoscia przeczytalem ,to co tam nabazgrales.
Z pewnoscia przyszloby mi to latwiej, gdybys sensowniej pisal, lub chociaz stosowal znaki interpunkcji.
Po za tym powinienem Cie olac. Syczysz gdzie tylko sie da.
Pytam, bo musze ta kwestie rozwiazac.
Ale sam odpowiem na to pytanie tutaj, jak uzyskam odpowiedz ze zwiazkow zawodowych, bo tu tyle jest sprzecznych informacji na forum,ze lepiej o nic nie pytac.
A tak wogle co ma piernik do wiatraka, filipku z rocznika 79.*
Napewno ta informacja przyda sie tutaj na forum, kiedy pracodawca moze placic podane przeze mnie dodatki do nadgodzin, a kiedy musi placic dodatek w wysokosci 80%.
A Ty jak nie masz pojecia o odpowiedzi, to badz laskawy sie nie odzywac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Lip 2007, 17:33 Temat postu: |
|
|
cos te zwiazki mi nie odpisuja moze emalie z polskiej domeny traktuja jako spam #"(/&%#/%/&% jeahbana |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Lip 2007, 21:38 Temat postu: Asi.is |
|
|
no dobra!!!! w koncu ktos raczyl odpowiedziec mi na email, mimo ze jak napisal w mailu, jest na wakacjach. Ohhh cudownie !!!!
"Hi ******.
Thank your for your question. According to our collective aggrements, an employee shall be payed for overtime if his weekly workingtime exceeds 40 hours (incl. coffebreaks - effective working time is 37 hours and 5 minutes). On a monthly basis this means 173 hours daytime work. If your working time exceeds this you should be payed overtime with 80% addition to your daytime pay. An employer is allowed to arrange fixed shifts - f.eks. on week you work from 8-16 and the next weed from 16-00. In such cases you are should recieve 33% for the work in the evenings (from 17-00) and if this is on a week-end the addition should be 45%. Payment or bonus for shift-work is not the same as overtime payments.
If you run into problems with your employer, please contact the trade union office in Akureyri, Eining-Idja, the number is 460 3600 and their email is ein@ein.is. You have the right to get your wages recalculated from day one, if the employer has not calculated them correctly and it would be vise to have your union representative involved.
I'm also forwarding a brocure Eining-Idja has on their webside in english and polish for your information.
Hope this is of help, and please feel free to contact me again. I'm on holiday but I look at my emails now and again and will be back in the beginning af august.
Best regards,
Gylfi ArnbjĂśrnsson
General Secratary
"
No to jestem usatysfakcjonowany.
Mam plan cicho ciedziec i tyrac mase nadgodzin, a niecaly miech przed wyjazdem pokaze tresc emaila Swojemu pracodawcy, ktory juz wiem co powie.Ze to nie on nalicza tylko jego ksiegowy, ale mnie to bedzie walilo, bedzie musial zrekalkulowac place od poczatku do konca, po dobroci albo z gorszym skutkiem dla niego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 24 Lip 2007, 22:18 Temat postu: |
|
|
Drogi Zyzaku, wĹaĹnie robisz to czego nie lubisz u innych "PolakĂłw". Kombinujesz jak uzyskaÄ najwiÄkszÄ
kwotÄ zapĹaty.
Najuczciwiej z twojej strony byĹoby, gdybyĹ teraz poinformowaĹ pracodawcÄ, iĹź siÄ myli, bo byÄ moĹźe nie robi tego specjalnie.
JeĹli jednak robi to specjalnie to oczywiĹcie masz prawo, by ukaraÄ go w taki sposĂłb jak planujesz.
Ale jeĹli bĹÄ
d jest poczyniony bez zĹych intencji to takie dziaĹanie jest dziaĹaniem zĹoĹliwym i niekulturalnym
ByÄ moĹźe takie dziaĹanie twego pracodawcy wynika z jakiejĹ dĹźentelmeĹskiej umowy, ktĂłra moĹźe byÄ niezgodna z prawem, ale powinna obowiÄ
zywaÄ obie strony mimo wszystko.
P.S.
WiÄkszoĹÄ zĹych lub niekulturalnych* rzeczy robimy z powodu pieniÄdzy. Kombinujemy, jemy zupki na lotnisku itd.
KtoĹ znĂłw powie, Ĺźe siÄ wstydzi... tym razem za Ciebie...
*) pojÄcie "niekulturalnoĹci" jest wzglÄdne i ja osobiĹcie nie uwaĹźam jedzenie zupek na lotnisku za coĹ niekulturalnego  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Lip 2007, 22:44 Temat postu: |
|
|
OE ja go wlasnei chce ukarac |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska |
|
Wysłany: 24 Lip 2007, 23:57 Temat postu: |
|
|
Cytat: | a niecaly miech przed wyjazdem pokaze tresc emaila Swojemu pracodawcy |
JeĹźeli chcesz go ukaraÄ to nie wiem czy ten niecaĹy miesiÄ
c starczy. Bo jeĹli robi to umyĹlnie to bÄdzie siÄ wykrÄcaĹ i prÄdko moĹźesz kasy nie odzyskaÄ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 0:06 Temat postu: |
|
|
w dzisiejszym odcinku serialu pt 'jak ja nie lubie tego miejsca' wpis zyzaka sponsorowala literka z jak zawiĹÄ
;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 0:07 Temat postu: |
|
|
czyzby ostatni odcinek? wszak z ostatnia litera alfabetu jest... no w sumie jeszcze Ĺş i Ĺź pozostalo ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 0:32 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | w dzisiejszym odcinku serialu pt 'jak ja nie lubie tego miejsca' wpis zyzaka sponsorowala literka z jak zawiĹÄ
;] |
A dlaczego zawiĹÄ??
JeĹli juĹź to ZEMSTA
Mam nadziejÄ, Ĺźe Zyzak ma 100% pewnoĹÄ, Ĺźe jego pracodawca jest oszustem, a nie Ĺźe siÄ pomyliĹ niechcÄ
cy. Mam tez nadzieje, Ĺźe takie a nie inne zarobki to nie umowa sĹowna pomiÄdzy nimi. Taka umowa nawet jak godzi w prawo pracy, powinna byÄ honorowo respektowana.
Bo czÄsto jest tak, Ĺźe pracodawcy proponujÄ
pracÄ pod pewnymi warunkami (niezgodnymi z prawem). JeĹli obie strony zgodzÄ
siÄ na takie dziaĹanie bezprawne, to Ĺźadna ze stron nie powinna ĹamaÄ tej dĹźentelmeĹskiej umowy. W koĹcu prawo moralne jest waĹźniejsze od prawa pisanego (oczywiĹcie z punktu widzenia honoru). _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 0:36 Temat postu: |
|
|
spoko, zemsta tez pasuje. a wyzej wspomniana przeze mnie wspaniala cecha ludzkiego charakteru powodem zemsty moze byc.
;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 10:48 Temat postu: |
|
|
slaby ze mnie filozof, ale zemsta raczej kojarzy mi sie z checia wyladowania negatywnych emocji. a szukanie sprawiedliwosci w taki sposob raczej dobra rzecz nie jest. ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 14:05 Temat postu: |
|
|
mjkl napisał: | w dzisiejszym odcinku serialu pt 'jak ja nie lubie tego miejsca' wpis zyzaka sponsorowala literka z jak zawiĹÄ
;] |
baranie jak nie wiesz co jest grane to sie nie wypowiadaj.
skonczcie juz ten temat |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 14:15 Temat postu: |
|
|
OE , tak mam pewnosc!!!, ze robi mnei w bambuko i sie glupio jeszce tlumaczy i wymiguje sie Islandzki zlodziej jeden.
Nie chce mu teraz tego mowic bo moze powiedziec ten zlodziej do mnie, ze od jutra mam koniec roboty, a ja poslalem przedwczoraj glowice od fury do polski i jestem uziemiony. Po za tym to bedzie dobra i sprawiedliwa kara dla niego a nie zadna zemsta czy zawisc.Nioe bylo tez zadnej umowy gentelmenskiej o ktorej pisales.
finito na ten temat |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 14:27 Temat postu: |
|
|
zyzak napisał: | mjkl napisał: | w dzisiejszym odcinku serialu pt 'jak ja nie lubie tego miejsca' wpis zyzaka sponsorowala literka z jak zawiĹÄ
;] |
baranie jak nie wiesz co jest grane to sie nie wypowiadaj.
skonczcie juz ten temat |
dobry sposob na wyladowanie frustracji nie jest zly ;] ale pomysl, czy ten na pewno jest dobry, moze udaloby sie znalezc lepszy ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| gregkmk
| Dołączył: 25 Lip 2007 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 20:41 Temat postu: |
|
|
Witam, po raz pierwszy na forum....
SĹuchajcie rodacy, dostaĹem ofertÄ pracy w zawodzie (branĹźa projektowo - budowlana, praca umysĹowa).Oferta opiewa na 300 000 koron miesiecznie (brutto oczywiĹcie). Z tego co czytam, wiÄkszoĹÄ z was utrzymuje siÄ bez problemu za nieco mniejsze wynagrodzenie.
W moim przypadku problem polegaĹby na tym, Ĺźe przjechaĹbym z maĹĹźonkÄ
, dla ktĂłrej nie jestem pewnien czy znajdzie siÄ praca. Ma co prawda wyĹźsze wyksztaĹcenie ( jeĹli wogĂłle nasze polskie jest honorowane na wyspie) oraz biegle mĂłwi po angielsku.
Moje pytania do was sÄ
nastÄpujÄ
ce:
- czy oferowane mi wynagrodzenie wystarczy na spokojne Ĺźycie we dwoje w stolicy? ( utrzymanie mnie i Ĺźony, opĹacenie mieszkania itp. cuda)
- czy moja Ĺźona ma szanÄ znaleĹşÄ jakÄ
kolwiek pracÄ umysĹowÄ
z biegĹym angielskim lecz bez islandzkiego
Pozdrawiam wszystkich, tych ciĹnieniowcĂłw i awanturnikĂłw rĂłwnieĹź  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|