reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Jakie są zarobki (płaca) na Islandii?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 29, 30, 31  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zla_kobieta
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 9 Lip 2007, 19:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak Ci mało, to zostaw nam namiary na pracodawce i siedź w kraju Smile
zyzak
Gość
PostWysłany: 10 Lip 2007, 1:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hi

Czy ktos wie kiedy pracodawca Islandzki moze placic za nadgodzine dodatek 33% , a za prace w weekendy dodatek 45 % ?
dzis dostalem swistek i sie zdziwilem ,za nadgodziny mam dodatki takie jak wyzej ,a rok temu w tej samej brazny jak pracowalem mialem za nadgodzine placone plus 80%
Pracodawca tlumaczy sie, ze pracuje nie na zmiany tylko od 8 do 16 a pozniej mam przerwe 2h po ktorej przychodze znow do pracy i dlatego nie nalezy mi sie dodatek 80% tylko j.w

ma ktos namiary na zrdlo prawne mowiace o kwesti wynagradzania pracownikow, moze byc po islandzku, najlepiej po angielsku Smile

czy robia mnie w bambuko ?
Powrót do góry
zyzak
Gość
PostWysłany: 13 Lip 2007, 20:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aha , wlasnie tak myslalem
Powrót do góry
FilipR79
PostWysłany: 14 Lip 2007, 15:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz Zyzak, pracodawca kupuje Ci bilet do Polski przeciez i stawia warunki ze za to dodatek 80% za nadgodziny Ci sie nie nalezy w tej wysokosci tylko juz mniejszy. Nie powinienes narzekac jestes przeciez dowartosciowany.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zyzak
Gość
PostWysłany: 14 Lip 2007, 17:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

FilipR79 napisał:
Wiesz Zyzak, pracodawca kupuje Ci bilet do Polski przeciez i stawia warunki ze za to dodatek 80% za nadgodziny Ci sie nie nalezy w tej wysokosci tylko juz mniejszy. Nie powinienes narzekac jestes przeciez dowartosciowany.....

ojojo z trudnoscia przeczytalem ,to co tam nabazgrales.
Z pewnoscia przyszloby mi to latwiej, gdybys sensowniej pisal, lub chociaz stosowal znaki interpunkcji.
Po za tym powinienem Cie olac. Syczysz gdzie tylko sie da.

Pytam, bo musze ta kwestie rozwiazac.
Ale sam odpowiem na to pytanie tutaj, jak uzyskam odpowiedz ze zwiazkow zawodowych, bo tu tyle jest sprzecznych informacji na forum,ze lepiej o nic nie pytac.
A tak wogle co ma piernik do wiatraka, filipku z rocznika 79.*
Napewno ta informacja przyda sie tutaj na forum, kiedy pracodawca moze placic podane przeze mnie dodatki do nadgodzin, a kiedy musi placic dodatek w wysokosci 80%.
A Ty jak nie masz pojecia o odpowiedzi, to badz laskawy sie nie odzywac.
Powrót do góry
zyzak
Gość
PostWysłany: 20 Lip 2007, 17:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cos te zwiazki mi nie odpisuja Rolling Eyes moze emalie z polskiej domeny traktuja jako spam #"(/&%#/%/&% jeahbana
Powrót do góry
zyzak
Gość
PostWysłany: 24 Lip 2007, 21:38    Temat postu: Asi.is Odpowiedz z cytatem

no dobra!!!! w koncu ktos raczyl odpowiedziec mi na email, mimo ze jak napisal w mailu, jest na wakacjach. Ohhh cudownie !!!!

"Hi ******.
Thank your for your question. According to our collective aggrements, an employee shall be payed for overtime if his weekly workingtime exceeds 40 hours (incl. coffebreaks - effective working time is 37 hours and 5 minutes). On a monthly basis this means 173 hours daytime work. If your working time exceeds this you should be payed overtime with 80% addition to your daytime pay. An employer is allowed to arrange fixed shifts - f.eks. on week you work from 8-16 and the next weed from 16-00. In such cases you are should recieve 33% for the work in the evenings (from 17-00) and if this is on a week-end the addition should be 45%. Payment or bonus for shift-work is not the same as overtime payments.

If you run into problems with your employer, please contact the trade union office in Akureyri, Eining-Idja, the number is 460 3600 and their email is ein@ein.is. You have the right to get your wages recalculated from day one, if the employer has not calculated them correctly and it would be vise to have your union representative involved.

I'm also forwarding a brocure Eining-Idja has on their webside in english and polish for your information.

Hope this is of help, and please feel free to contact me again. I'm on holiday but I look at my emails now and again and will be back in the beginning af august.

Best regards,
Gylfi ArnbjĂśrnsson
General Secratary
"

No to jestem usatysfakcjonowany.
Mam plan cicho ciedziec i tyrac mase nadgodzin, a niecaly miech przed wyjazdem pokaze tresc emaila Swojemu pracodawcy, ktory juz wiem co powie.Ze to nie on nalicza tylko jego ksiegowy, ale mnie to bedzie walilo, bedzie musial zrekalkulowac place od poczatku do konca, po dobroci albo z gorszym skutkiem dla niego.
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysłany: 24 Lip 2007, 22:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drogi Zyzaku, właśnie robisz to czego nie lubisz u innych "Polaków". Kombinujesz jak uzyskać największą kwotę zapłaty.
Najuczciwiej z twojej strony byłoby, gdybyś teraz poinformował pracodawcę, iż się myli, bo być może nie robi tego specjalnie.

Jeśli jednak robi to specjalnie to oczywiście masz prawo, by ukarać go w taki sposób jak planujesz.
Ale jeśli błąd jest poczyniony bez złych intencji to takie działanie jest działaniem złośliwym i niekulturalnym Neutral
Być może takie działanie twego pracodawcy wynika z jakiejś dżentelmeńskiej umowy, która może być niezgodna z prawem, ale powinna obowiązywać obie strony mimo wszystko.

P.S.
Większość złych lub niekulturalnych* rzeczy robimy z powodu pieniędzy. Kombinujemy, jemy zupki na lotnisku itd.
Ktoś znów powie, że się wstydzi... tym razem za Ciebie...

*) pojęcie "niekulturalności" jest względne i ja osobiście nie uważam jedzenie zupek na lotnisku za coś niekulturalnego Smile
zyzak
Gość
PostWysłany: 24 Lip 2007, 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OE ja go wlasnei chce ukarac
Powrót do góry
aniapl
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 24 Lip 2007, 23:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
a niecaly miech przed wyjazdem pokaze tresc emaila Swojemu pracodawcy

Jeżeli chcesz go ukarać to nie wiem czy ten niecały miesiąc starczy. Bo jeśli robi to umyślnie to będzie się wykręcał i prędko możesz kasy nie odzyskać.
Powrót do góry
mjkl
PostWysłany: 25 Lip 2007, 0:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w dzisiejszym odcinku serialu pt 'jak ja nie lubie tego miejsca' wpis zyzaka sponsorowala literka z jak zawiść

;]
Powrót do góry
mjkl
PostWysłany: 25 Lip 2007, 0:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyzby ostatni odcinek? wszak z ostatnia litera alfabetu jest... no w sumie jeszcze Ĺş i Ĺź pozostalo ;]
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysłany: 25 Lip 2007, 0:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mjkl napisał:
w dzisiejszym odcinku serialu pt 'jak ja nie lubie tego miejsca' wpis zyzaka sponsorowala literka z jak zawiść

;]

A dlaczego zawiść??

Jeśli już to ZEMSTA Smile

Mam nadzieję, że Zyzak ma 100% pewność, że jego pracodawca jest oszustem, a nie że się pomylił niechcący. Mam tez nadzieje, że takie a nie inne zarobki to nie umowa słowna pomiędzy nimi. Taka umowa nawet jak godzi w prawo pracy, powinna być honorowo respektowana.
Bo często jest tak, że pracodawcy proponują pracę pod pewnymi warunkami (niezgodnymi z prawem). Jeśli obie strony zgodzą się na takie działanie bezprawne, to żadna ze stron nie powinna łamać tej dżentelmeńskiej umowy. W końcu prawo moralne jest ważniejsze od prawa pisanego (oczywiście z punktu widzenia honoru).
mjkl
PostWysłany: 25 Lip 2007, 0:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

spoko, zemsta tez pasuje. a wyzej wspomniana przeze mnie wspaniala cecha ludzkiego charakteru powodem zemsty moze byc.

;]
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
PostWysłany: 25 Lip 2007, 6:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zemsta może być przejawem poczucia sprawiedliwości.
Zawiść jest natomiast czymś totalnie złym.
mjkl
PostWysłany: 25 Lip 2007, 10:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

slaby ze mnie filozof, ale zemsta raczej kojarzy mi sie z checia wyladowania negatywnych emocji. a szukanie sprawiedliwosci w taki sposob raczej dobra rzecz nie jest. ;]
Powrót do góry
zyzak
Gość
PostWysłany: 25 Lip 2007, 14:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mjkl napisał:

;]

baranie jak nie wiesz co jest grane to sie nie wypowiadaj.
skonczcie juz ten temat
Powrót do góry
zyzak
Gość
PostWysłany: 25 Lip 2007, 14:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

OE , tak mam pewnosc!!!, ze robi mnei w bambuko i sie glupio jeszce tlumaczy i wymiguje sie Islandzki zlodziej jeden.
Nie chce mu teraz tego mowic bo moze powiedziec ten zlodziej do mnie, ze od jutra mam koniec roboty, a ja poslalem przedwczoraj glowice od fury do polski i jestem uziemiony. Po za tym to bedzie dobra i sprawiedliwa kara dla niego a nie zadna zemsta czy zawisc.Nioe bylo tez zadnej umowy gentelmenskiej o ktorej pisales.
finito na ten temat
Powrót do góry
mjkl
PostWysłany: 25 Lip 2007, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zyzak napisał:
mjkl napisał:

;]

baranie jak nie wiesz co jest grane to sie nie wypowiadaj.
skonczcie juz ten temat

dobry sposob na wyladowanie frustracji nie jest zly ;] ale pomysl, czy ten na pewno jest dobry, moze udaloby sie znalezc lepszy ;]
Powrót do góry
gregkmk

PostWysłany: 25 Lip 2007, 20:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, po raz pierwszy na forum....

Słuchajcie rodacy, dostałem ofertę pracy w zawodzie (branża projektowo - budowlana, praca umysłowa).Oferta opiewa na 300 000 koron miesiecznie (brutto oczywiście). Z tego co czytam, większość z was utrzymuje się bez problemu za nieco mniejsze wynagrodzenie.
W moim przypadku problem polegałby na tym, że przjechałbym z małżonką, dla której nie jestem pewnien czy znajdzie się praca. Ma co prawda wyższe wykształcenie ( jeśli wogóle nasze polskie jest honorowane na wyspie) oraz biegle mówi po angielsku.
Moje pytania do was są następujące:
- czy oferowane mi wynagrodzenie wystarczy na spokojne życie we dwoje w stolicy? ( utrzymanie mnie i żony, opłacenie mieszkania itp. cuda)
- czy moja żona ma szanę znaleźć jakąkolwiek pracę umysłową z biegłym angielskim lecz bez islandzkiego

Pozdrawiam wszystkich, tych ciśnieniowców i awanturników również Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Jak wygląda praca na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 29, 30, 31  Następny
Strona 7 z 31

Skocz do: